Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Εμβληματικές φράσεις των Μουρίνιο και Φέργκιουσον προστέθηκαν στο λεξικό της Οξφόρδης!

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Εμβληματικές φράσεις των Μουρίνιο και Φέργκιουσον προστέθηκαν στο λεξικό της Οξφόρδης!

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Εμβληματικές φράσεις των Μουρίνιο και Φέργκιουσον προστέθηκαν στο λεξικό της Οξφόρδης!

bet365

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και ο Ζοσέ Μουρίνιο είδαν εμβληματικές τους εκφράσεις να προστίθενται στο αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης στο πλαίσιο της τριμηνιαίας ενημέρωσής του.

Δύο από τους προπονητές με τη μεγαλύτερη επιρροή στο αγγλικό ποδόσφαιρο, οι Ζοσέ Μουρίνιο και Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, προστέθηκαν στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης μέσω φράσεων που σχετίζονται με αυτούς. Το περιβόητη «squeaky bum time» του Σερ Άλεξ προστέθηκε παράλληλα με την πολυσυζητημένη αμυντική τακτική του Μουρίνιο να «παρκάρει το λεωφορείο».

Ο Φέργκιουσον είπε για πρώτη φορά «squeaky bum time» (γνωστό και ως Fergie Time) σε συνέντευξη Τύπου το 2003, όταν προσπαθούσε να ασκήσει πίεση στον βασικό αντίπαλο της Γιουνάιτεντ για την αγγλική λίγκα, Άρσεναλ.

Ο Μουρίνιο, νυν κόουτς της Ρόμα, παίζει διαχρονικά ένα αμυντικό στυλ ποδοσφαίρου, κάτι που ήταν πολύ σημαντικό για την κατάκτηση της Premier League τρεις φορές με την Τσέλσι στη θητεία του στην Premier. Ωστόσο, αρχικά επινόησε τη φράση όταν επέκρινε την Τότεναμ για την αμυντική της τακτική εναντίον της ομάδας του τη σεζόν 2004/05.

Συνολικά, 15 λέξεις ή φράσεις που σχετίζονται με το όμορφο παιχνίδι έχουν προστεθεί στην τριμηνιαία ενημέρωση του λεξικού.

Μπορείτε να τα δείτε και τους ορισμούς τους παρακάτω:

Cruyff turn: Ένας ελιγμός που χρησιμοποιείται από έναν παίκτη για να αποφύγει έναν άλλον, κατά τον οποίο ο παίκτης με την μπάλα προσποιείται μια πάσα ενώ είναι στραμμένος προς τη μία κατεύθυνση, πριν σύρει αμέσως την μπάλα πίσω και πάνω από το σταθερό πόδι του/της με το άλλο πόδι, γυρίσει και απομακρυνθεί τελικά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Rabona: Ένας ανορθόδοξος τρόπος να κλωτσάς μια μπάλα κατά την οποία το πόδι που κλωτσάει σταυρώνει πίσω από το όρθιο πόδι πριν έρθει σε επαφή. (Επίσης) μια πάσα κ.λπ. με αυτόν τον τρόπο.

Panenka: Μια εκτέλεση πέναλτι στην οποία ο παίκτης «σκάβει» ελαφρά τη μπάλα στο κέντρο του τέρματος τη στιγμή που ο τερματοφύλακας βουτάει στη μία πλευρά.

Total Football: Ένα επιθετικό στυλ ποδοσφαίρου στο οποίο κάθε παίκτης (εκτός του τερματοφύλακα) μπορεί να παίξει σε οποιαδήποτε θέση όπως απαιτείται κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, για να επιτρέπει την ομαλή κίνηση γύρω από το γήπεδο διατηρώντας παράλληλα τη συνολική δομή της ομάδας καθώς οι παίκτες ανταλλάσσουν θέσεις και γεμίζουν κενά που αφήνουν οι υπολοιποι.

Gegenpressing: Ένα στυλ παιχνιδιού στο οποίο μια ομάδα όταν χάνει την κατοχή ασκεί άμεση και έντονη πίεση στον αντίπαλο, ακόμη και βαθιά στο μισό του αντιπάλου, σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσει την μπάλα με την πρώτη ευκαιρία, εμποδίζει την αντίπαλη ομάδα να κεφαλαιοποιήσει την κατοχή, και εκβιάζοντας λάθη σε επικίνδυνες θέσεις.

Tiki - taka: Ένα στυλ παιχνιδιού που χαρακτηρίζεται από σύντομες ακριβείς πάσες και έμφαση στη διατήρηση της κατοχής της μπάλας.

Park the bus: Να παίζει με πολύ αμυντικό τρόπο, συνήθως έχοντας την πλειονότητα των παικτών κοντά στο δικό τους τέρμα και δείχνοντας μικρή επιθετική πρόθεση.

False nine: Ένας σέντερ φορ που συχνά κινείται περισσότερο προς τη μεσαία γραμμή από ό,τι είναι η κλασσική θέση αυτού του ρόλου, συμμετέχοντας περισσότερο στο δημιουργικό παιχνίδι και αφήνοντας χώρο στους συμπαίκτες να επιτεθούν. (επίσης) η θέση που καταλαμβάνει ένας τέτοιος παίκτης».

Row Z: Μια πλασματική περιοχή ψηλά και πολύ πίσω στο στάδιο, που χιουμοριστικά λέγεται ότι είναι ο προορισμός ενός δυνατού αλλά άκομψου τρόπου απομάκρυνσης, ενός άστοχου σουτ κ.λπ.

Trequartista: Ένας επιθετικός παίκτης που λειτουργεί στο χώρο μεταξύ των χαφ και των επιθετικών και του οποίου ο πρωταρχικός ρόλος είναι να δημιουργεί ευκαιρίες στους συμπαίκτες του να σκοράρουν.

Zonal marking: Ένα σύστημα αμυντικού παιχνιδιού στο οποίο ένας μεμονωμένος παίκτης έχει μια συγκεκριμένη περιοχή στον αγωνιστικό χώρο για να αμυνθεί.

Squeaky bum time: Μια ιδιαίτερα τεταμένη χρονική περίοδος, π.χ. αυτή που οδηγεί στην κορύφωση ενός διαγωνισμού ή μιας εκδήλωσης.

Top-scoring: Κάποιος που επιτυγχάνει υψηλότερη βαθμολογία από άλλους συμμετέχοντες σε ένα αθλητικό γεγονός ή (γενικότερα) ένα άλλο γεγονός στο οποίο απονέμονται βαθμολογίες ή βαθμοί.

Outfield: Οι παίκτες εκτός από τον τερματοφύλακα, συλλογικά.

Over the top: Σε αθλητικά πλαίσια: πάνω από ένα άτομο ή πράγμα. πάνω από το κεφάλι ενός αντίπαλου παίκτη

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα