Η Λίβερπουλ πάει φουλ για το quadruple! (poll)

Η Λίβερπουλ πάει φουλ για το quadruple! (poll)

Η Λίβερπουλ πάει φουλ για το quadruple! (poll)

bet365

Η Λίβερπουλ σε έξι εβδομάδες είναι έτοιμη να αποδείξει πως μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να φτάσει στην κατάκτηση τεσσάρων συνολικά τίτλων.

Η Λίβερπουλ θα ξεκινήσει τον Απρίλιο με μία ιστορική ευκαιρία διεκδίκησης όλων των μεγάλων τροπαίων μετά και τη νίκη της με τη Νότιγχαμ στο Κύπελλο Αγγλίας. Το League Cup είναι ήδη στην τροπαιοθήκη και στόχος είναι το πρωτάθλημα, το Champions League και το Κύπελλο.

Ο Απρίλιος θα είναι δύσκολος, αλλά οι προκλήσεις αρέσουν πολύ στους Reds. Η ομάδα του Κλοπ θα κληθεί να παίξει με τη Σίτι στο Γουέμπλεϊ, σε ένα γήπεδο που έχει ήδη σηκώσει το Carabao Cup. Στον ίδιο μήνα η Λίβερπουλ θα αντιμετωπίσει τη Μπενφίκα σε δύο αγώνες των προημιτελικών του Champions League και θα έχει κι ένα κομβικό ματς εκτός έδρας με τη Σίτι στο πρωτάθλημα.

Η ομάδα του Γκουαρδιόλα έχει μία οριακή πια διαφορά στην Premier και όλα δείχνουν πως ο τίτλος θα κριθεί στο νήμα. Η Γιουνάιτεντ το 1999 είχε πάρει πρωτάθλημα, Champions League και Κύπελλο όμως καμία αγγλική ομάδα δεν έχει πάρει ποτέ τα τέσσερα τρόπαια σε μία σεζόν. Πολλοί έχουν προσπαθήσει και μέσα στους συλλόγους αυτούς και η Σίτι, αλλά όλοι έχουν αποτύχει.

Πολλές επιλογές και νέο εξαιρετικό δίδυμο!

H επίδραση των Λουίς Ντίας και Ντιόγκο Ζότα φάνηκε και στο παιχνίδι με τη Φόρεστ στο Κύπελλο. Ο Κλοπ δεν ήθελε να πάρει το ρίσκο με τον Σαλάχ που είχε πρόβλημα τραυματισμού, ενώ άφησε εκτός και τον Μανέ. Ο Αιγύπτιος με τον Σενεγαλέζο θα παίξουν με τις Εθνικές τους για τα προκριματικά του Παγκοσμίου σε δύο εβδομάδες και ο Γερμανός δεν ήθελε να κατηγορηθεί πως επιβαρύνει παραπάνω έναν παίκτη σε σχέση με τον άλλον και μπορεί να επηρεάσει τις ελπίδες ενός έθνους.

Δεδομένου το πόσο σημαντικό ήταν το ματς με τη Φόρεστ είναι μία απόφαση πολύ ανθρώπινη που ενδεχομένως όμως να του είχε στοιχίσει και σε άλλες εποχές θα αποτελούσε ένα πεδίο μακράς συζήτησης.

Τώρα με τις τόσες επιλογές που υπάρχουν σε μία ομάδα δεν γίνεται τόσο μεγάλη συζήτηση. Ο Ζότα έχει δώσει άλλη ώθηση βάζοντας το 19ο του γκολ μέσα στη σεζόν ενώ ο τρόπος παιχνιδιού του συγκρίνεται με τον Φάουλερ. Από τα 19 γκολ του Ζότα τα 19 είναι κρίσιμα. Είναι ένας παίκτης που αλλάζει το παιχνίδι. Ένας game changer!

Εάν η Λίβερπουλ κατακτήσει το αγγλικό πρωτάθλημα ή οποιοδήποτε άλλο μεγάλο τρόπαιο της σεζόν η απόκτηση του Λουίς Ντίας θα αποκτήσει καθοριστικό ρόλο και θα αποδειχθεί σημείο - κλειδί. Ο Ντίας με την παρουσία του έδωσε άλλη ώθηση στη γραμμή κρούσης της Λίβερπουλ και με γκολ και με ασίστ βοηθώντας να φτιαχτεί μία επιθετική γραμμή πιο δυνατή και με πιο μεγάλο βάθος από κάθε άλλη από το 2001 και μετά όταν οι Φάουλερ, Όουεν, Χέσκι και Λιτμάνεν ήταν μέρος του ροτέισον στην ομάδα.

Την επόμενη φορά που ένας προπονητής θα αναρωτηθεί το τι πρέπει να κάνει τον μήνα Γενάρη για να λειτουργήσει σωστά μεταγραφικά είναι σωστό να υποδείξει κάποιος την επιλογή του Ντίας. Εάν αυτή η σεζόν τελειώσει με δόξα για τη Λίβερπουλ τότε θα πρέπει να ευχαριστεί την Τότεναμ για πως λειτούργησε στην υπόθεση και έκανε την Πόρτο πρόθυμη να πουλήσει για να κάνει τη συμφωνία ο Κλοπ. Αυτή η στιγμή μπορεί να αποδειχθεί τόσο σημαντική στην ιστορία όπως το τηλέφωνο του Γουίλκισον στον Φέργκιουσον για τον Καντονά.

Ποδόσφαιρο με… τέρμα στο γκάζι

Η Λίβερπουλ διατηρεί ελπίδες για τέσσερις τίτλους. Η Σίτι από την άλλη μην ξεχνάμε πως μπορεί να επαναλάβει το επίτευγμα της Γιουνάιτεντ το 1999, οπότε η ομάδα του Μάντσεστερ είχε πάρει πρωτάθλημα, Champions League και Κύπελλο. Η Σίτι επίσης έφτασε κοντά στο να πάρει τέσσερα τρόπαια αλλά τελικώς φάνηκε το πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο.

Υπάρχει βέβαια σημαντική διαφορά στο στυλ παιχνιδιού μεταξύ Λίβερπουλ και Σίτι. Ο Κλοπ συνεχίζει να συνδέεται με το ποδόσφαιρο «heavy metal» ή «με τέρμα το γκάζι» όμως η Λίβερπουλ έχει και άλλες προσεγγίσεις στο παιχνίδι της. Ο Γερμανός έχει τελειοποιήσει τους παίκτες του, ώστε να ξέρουν πως να προσαρμόζουν την ένταση στο παιχνίδι τους. Οι αγωνιστικές αρμονίες της Σίτι είναι πιο συνεπείς - μπορεί και έως ένα σημείο προβλέψιμες- και σε σημείο που ο ρυθμός των αγώνων τους να είναι πανομοιότυπος. Στα πιο εντυπωσιακά τους σημεία όμως οι παίκτες της Σίτι δείχνουν και γίνονται σχεδόν ασταμάτητοι.

Όμως στον κόσμο του Γκουαρδιόλα, τα πράγματα είναι μάλλον αλλιώς. Πρέπει το αποτέλεσμα κάθε ποδοσφαιρικού αγώνα να χρειάζεται επιστημονική εξήγηση και να δίνεται. Εάν το σχέδιο Α δεν έχει αποδώσει, τότε ο Γκουαρδιόλα το θεωρεί ανωμαλία και δεν θα μπορούσε να είχε γίνει τίποτα περισσότερο. Είναι κάτι που ίσως να φαίνεται και στην άρνησή του να χρησιμοποιήσει αναπληρωματικούς στην πρόσφατη ισοπαλία χωρίς γκολ με την Κρίσταλ Πάλας.

Ο κόσμος του Κλοπ είναι αλλιώς. Ο Γερμανός παίρνει παραπάνω ρίσκα και έχει περισσότερες μεταβλητές. Έχει αυτούς τους αυθόρμητους παράγοντες που είναι πέρα από τη μέτρηση ή τη λογική. Το συναίσθημα μέσα στο γήπεδο είναι ένα από αυτά. Η ώθηση για να βρουν περισσότερο χώρο οι παίκτες του και για να κάνουν περισσότερα λάθη οι αντίπαλοι. Ο τρόπος που παρουσιάζεται η Λίβερπουλ στο Άνφιλντ στους αγώνες είναι απλά τρομερός και είναι απόδειξη ότι η τελειότητα στην τακτική δεν είναι παρά ένα στοιχείο επιτυχίας.

Βάσεις σε γερά αμυντικά θεμέλια

Στο αμυντικό τώρα σκέλος όταν η Λίβερπουλ πήρε το πρωτάθλημα το 2020 δέχθηκε μόλις 33 γκολ. Φέτος έχει όλες τις προοπτικές να βελτιώσει αυτήν την επίδοσή της. Από την Πρωτοχρονιά έχει δεχθεί μόνο 4 γκολ στο πρωτάθλημα. Μόνο η Σίτι έχει πιο καλή επίδοση. Αυτό που κάνει τη Λίβερπουλ να ξεχωρίζει είναι ότι κάθε αντίπαλος αισθάνεται ότι έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την άμυνα του Κλοπ που μένει ψηλά αλλά μέχρι στιγμής - τουλάχιστον αυτή τη σεζόν - πολύ λίγοι έχουν καταφέρει να αποδείξουν ότι αυτή είναι ένα στοιχείο αδυναμίας ή κάτι που μπορούν να αξιοποιήσουν υπέρ τους.

Η... σπονδυλική στήλη της ομάδας -ο Άλισον, ο φαν Ντάικ και ο Φαμπίνιο - αποδίδει τόσο καλά τώρα όσο και το διάστημα που η Λίβερπουλ πήρε το Champions League και τον τίτλο. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία η Λίβερπουλ στηρίχθηκε και μπόρεσε να κρατήσει τόσες φορές το μηδέν στην εστία της και να μπορέσει να πετύχει τόσες οριακές νίκες.

Η αξία του Φαν Ντάικ στη Λίβερπουλ δεν υπολογίζεται εύκολα. Και αυτό με δεδομένο το έγινε στη διάρκεια της απουσίας του την περασμένη σεζόν, αλλά και όταν είχε πρόβλημα ο υποτιμημένος Ματίπ. Είναι εκπληκτικό το πως ο Ολλανδός δεν έχει χάσει ούτε ένα ματς στο Πρωτάθλημα στο Άνφιλντ.
«Είμαστε περισσότερο ο εαυτός μας και αυτό το ξέρουν όλοι ξανά. Το ήξεραν πριν αλλά τώρα το νιώθουν ξανά», είπε σχετικά ο Κλοπ.

Χρειαζόμαστε ως ομάδα να έχουμε μία ξεκάθαρη δέσμευση στο πως αμυνόμαστε πρώτα. Πρώτα αμυνόμαστε σωστά. Αυτό πρέπει να το κάνουμε για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα χρειάζεται να σκοράρουμε έξι γκολ για να νικάμε έναν αντίπαλό μας ή σε κάθε παιχνίδι», εξήγησε ο Γερμανός.

Κάθε ματς σαν ένα πάρτι…

Με τον Κλοπ κάθε ματς είναι σαν ένα event και κάτι ξεχωριστό. Είτε πρόκειται για τη Νότιγχαμ στον προημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, είτε για τις προσεχείς αναμετρήσεις με Μπενφίκα και Μάντσεστερ Σίτι, η προσέγγιση της Λίβερπουλ θα είναι πανομοιότυπη. Δεν θα αλλάξει. Η Λίβερπουλ έχει απορροφηθεί από την προσωπικότητα του προπονητή της.

Τόσο πολύ και σε τέτοιον βαθμό που εκείνος και οι παίκτες του δεν υπολογίζουν τον αριθμό των αγώνων που έχουν νικήσει, κοιτάζοντας μόνο απευθείας στην επόμενη πρόκληση. Ακριβώς όπως η Μάντσεστερ Σίτι, η Λίβερπουλ κάθε φορά κοιτάζει ξανά το τι είναι εφικτό αλλά και το τι να περιμένει από τις τοπ ομάδες. Και φυσικά πάντα το πως να λειτουργεί ως τοπ ομάδα, όπως ακριβώς είναι.

Όμως είτε είναι κλισέ είτε όχι, ο Κλοπ έχει ένα όπλο που θα ήθελαν οι αντίπαλοί του να έχουν. Κόσμο με μεγάλη επιρροή. Δεν είναι μόνο ότι το βλέπει έτσι η Λίβερπουλ. Το 2018 ο Μαουρίσιο Ποκετίνο είχε πει: «Κάθε παιχνίδι που παίζει η Λίβερπουλ στο Άνφιλντ είναι σαν ένα πάρτι και αυτό μερικές φορές κάνει τη διαφορά».

Αυτό έχει δημιουργήσει ο Κλοπ. Τις επόμενες εβδομάδες είναι βέβαιο πως η Λίβερπουλ θα προσπαθήσει να γράψει ξανά ιστορία. Ο Γκουαρδιόλα από την πλευρά του θέλει το ίδιο. Να φέρει το τρεμπλ στο Έτιχαντ. Η αντιπαλότητα της Λίβερπουλ με Σίτι ωθεί και τις δύο πλευρές σε μία άνευ προηγουμένου μάχη.

Η Σίτι είναι το πιο μεγάλο και τρομερό εμπόδιο που μπορεί να φανταστεί κανείς και που μπορεί να μην αφήσει τη Λίβερπουλ να ξαναγράψει την ιστορία της. Όμως καμία ομάδα σε αυτή τη φάση της σεζόν δεν έδειχνε ποτέ τόσο δυνατή και ανταγωνιστική - για να πάρει πολλά τρόπαια ή και τα πάντα - όσο η Λίβερπουλ του Κλοπ.

Loading...

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα