Ο ακτιβιστής που δέθηκε στο δοκάρι βγήκε από τη φυλακή και μιλάει στο Gazzetta: «Η μητέρα μου είναι χαρούμενη γιατί με υπερασπίστηκε ο Λίνεκερ»

Ο ακτιβιστής που δέθηκε στο δοκάρι βγήκε από τη φυλακή και μιλάει στο Gazzetta: «Η μητέρα μου είναι χαρούμενη γιατί με υπερασπίστηκε ο Λίνεκερ»

bet365

Ο Λουίς ΜακΚένι, ο 21 ετών ακτιβιστής ο οποίος δέθηκε στο δοκάρι με tie wrap στον αγώνα Έβερτον - Νικούκαστλ, μιλά για τη βίαιη αντιμετώπιση που είχε μετά τη σύλληψη του, εξήγησε γιατί πήρε αυτήν την πρωτοβουλία και εξαπέλυσε επίθεση στη βρετανική Κυβέρνηση.

Την περασμένη Πέμπτη (17/3) η αναμέτρηση Έβερτον - Νιούκαστλ για την Premier League διεκόπη στο 51', όταν ο 21 ετών Λουίς ΜακΚένι έδεσε τον λαιμό του στο δεξί δοκάρι με tie wrap. Ο "εισβολέας" φορούσε πορτοκαλί t-shirt στο οποίο αναγραφόταν το μήνυμα «Just Stop Oil» («σταματήστε τα πετρέλαια»). Χρειάστηκε η κινητοποίηση αρκετών ανθρώπων της ασφάλειας του γηπέδου και η χρήση κόφτη για να τον απελευθερώσουν ενώ οι οπαδοί της Έβερτον του πετούσαν αντικείμενα καθώς αποχωρούσε υπό τη συνοδεία των σεκιούριτι. Ένας οπαδός, μάλιστα, εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο για να του επιτεθεί!

Ο Λουίς ΜακΚένι, τέσσερις μέρες μετά την ενέργειά του, αφού συνελήφθη, κρατήθηκε και τελικά αφέθηκε ελεύθερος, μίλησε στο Gazzetta για την πρωτοβουλία που πήρε. Αναφέρθηκε στη βίαιη αντιμετώπιση της οποίας έτυχε στο «Goodison Park», εξαπέλυσε επίθεση στη βρετανική Κυβέρνηση και θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην δράσουμε, κάθε παιδί σε όλο τον κόσμο απειλείται από την κλιματική κρίση». Ο νεαρός ακτιβιστής, ο οποίος είχε μπει και στο πρόσφατο παρελθόν στη φυλακή (την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αφέθηκε ελεύθερος από τις φυλακές του Thameside, στο Νοτιοανατολικό Λονδίνο), επειδή κόλλησε τον εαυτό του σε αυτοκινητόδρομο με σκοπό να διαμαρτυρηθεί ώστε να περιοριστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων, αναφέρθηκε στους μήνες που πέρασε πίσω από τα σίδερα, ισχυρίστηκε ότι η οικογένειά του αισθάνεται υπερήφανη γι' αυτόν, παρότι φοβάται για την ασφάλειά του. Έκανε αναφορά και στην υποστήριξη που έλαβε από τον Γκάρι Λίνεκερ, ο οποίος είχε γράψει στον λογαριασμό του στο Twitter: «Είτε εγκρίνετε τις μεθόδους αυτού του νεαρού άνδρα είτε όχι, έχει δίκιο, το μέλλον του είναι επικίνδυνο. Απελπισμένοι καιροί και όλα αυτά...».

Πώς αποφάσισες να διαμαρτυρηθείς με τέτοιο τρόπο, να δέσεις με tie wrap τον λαιμό σου στο δοκάρι;

«Η κυβέρνησή μας αγνοεί τους επιστήμονες και δεν εκπαιδεύει σωστά τους ανθρώπους της. Οι άνθρωποι αξίζουν να γνωρίζουν ότι η κλιματική κρίση απειλεί τις ζωές τους, τις ζωές της γενιάς μου και τις ζωές κάθε γενιάς που έρχεται. Τους αξίζει να ξέρουν ότι υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν για αυτό. Υπάρχει μια ευκαιρία γι' αυτούς να προστατεύσουν το συλλογικό μας μέλλον εάν σταματήσουμε απλώς το πετρέλαιο. Εννοώ ότι απαιτούμε από την Κυβέρνησή μας να σταματήσει όλες τις νέες αδειοδοτήσεις για εξαγωγή ορυκτών καυσίμων. Δεν τους ζητάμε να κλείσουν την κάνουλα, απλώς να σταματήσουν να χτίζουν περισσότερα μέσα άντλησης πετρελαίου. Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου έχει πολλούς ανθρώπους τους οποίους χρειαζόμαστε για να μπουν στην πολιτική αντίσταση. Δένοντας το λαιμό μου στο δοκάρι είχα τη δυνατότητα να ενημερώσω τον κόσμο με μία μόνο κίνηση για την επιστήμη του κλίματος και τι μπορούμε να κάνουμε γι 'αυτό».

Την προετοίμαζες για καιρό αυτήν την ενέργεια ή ήταν κάτι αυθόρμητο;

«Κάποιοι άνθρωποι χρειάστηκαν μερικές εβδομάδες για να προγραμματίσουν και να προετοιμαστούν. Η δική μου ήταν μέρος μιας σειράς από αυτές τις ενέργειες. Πολλοί από τους άλλους το έκαναν αυθόρμητα σε άλλους αγώνες αφού είδαν τις πρώτες αντίστοιχες ενέργειες».

Τι σου έλεγαν αυτοί οι οποίοι σε πλησίασαν για να αφαιρέσουν το tie wrap;

«Προσπαθούσαν να το αφαιρέσουν με ένα μικρό μαχαίρι, νομίζοντας ότι ήταν πλαστικό. Τους είπα ότι ήταν μεταλλικό και μου απάντησαν: "Σκάσε, θα το αφαιρέσουμε και με αυτό". Μου φώναζαν και με έβριζαν, με αποκαλούσαν τρελό και ηλίθιο. Τραβούσαν το tie wrap αρκετά σφιχτά για να σταματήσω να παίρνω αέρα σε κάποια σημεία και τους είπα ότι εδώ χρειάζεται γιατρός. Τότε ένας από τους φροντιστές ασφαλείας μου είπε: "Είμαι γιατρός, παίρνεις αυτό που σου αξίζει". Ούρλιαζε επειδή σταμάτησα το παιχνίδι της αγαπημένης του ομάδας. Ευτυχώς έχω εκπαιδευτεί στη μη βίαιη πολιτική αντίσταση. Η βασική πρακτική της "Just Stop Oil" είναι η χρήση ειρηνικών μέσων, όχι βίας. Για να προετοιμαστούμε γι' αυτό εξασκούμαστε στην κακοποίηση και στην επίθεση, παραμένοντας ήρεμοι, χωρίς να αντιδρούμε».

Είχες δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα είχες πρόβλημα να μπεις στη φυλακή ξανά, αρκεί να σωθούν ζωές. Θα ήθελες να μας το σχολιάσεις;

«Το συλλογικό μας μέλλον κινδυνεύει, κάθε παιδί σε όλο τον κόσμο απειλείται από την κλιματική κρίση. Θα είναι δισεκατομμύρια οι νεκροί μέχρι να γεράσω. Πολλά μέρη της Ευρώπης θα γίνουν ακατοίκητα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων μέχρι να είμαι μεσήλικας, αν δεν κάνουμε κάτι τώρα. Η φυλακή δεν είναι κάπου που απολαμβάνω να βρίσκομαι, είναι αρκετά δυσάρεστη, αλλά πολύ πιο ασφαλής και διαχειρίσιμη από ό,τι πιστεύουν τα Μέσα Ενημέρωσης. Έχω μπει φυλακή μια φορά στο παρελθόν για πολιτική αντίσταση στην κλιματική κρίση και είμαι απτόητος. Η απειλή για τη γενιά μου με τρομάζει περισσότερο από τη φυλακή. Και οι επιστήμονες λένε το ίδιο. Οι αγαπημένοι μου άνθρωποι και οι δικοί σου μπορεί να μην επιβιώσουν αν δεν σταματήσουμε τώρα τις εξορύξεις πετρελαίου. Θα πήγαινα φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής μου για να προστατεύσω όλους αυτούς που αγαπάμε εσύ κι εγώ».

Πώς είχες περάσει αυτούς τους μήνες στη φυλακή; Σε έκαναν πιο δυνατό;

«Γυμναζόμουν κάθε μέρα και βγήκα πιο γυμνασμένος από κάθε άλλη φορά. Διάβαζα βιβλία που είχαν να κάνουν με τις κοινωνικές επιστήμες, διαλογιζόμουν καθημερινά, έβλεπα ταινίες και άκουγα ραδιόφωνο. Είχα πληθώρα επιλογών από τηλεοπτικά δίκτυα. Έλαβα πολλά γράμματα καθημερινά, αλλά και έστελνα επίσης. Λάμβανα πολλή αγάπη και υποστήριξη από την κοινότητά μου. Έκανα φίλους ανθρώπους με τους οποίους συνήθως δεν θα είχα την ευκαιρία να μιλήσω έξω από τη φυλακή, κάτι που ήταν πολύ διορατικό για μένα. Πέρασα πολύ χρόνο σκεπτόμενος τον τρόπο ζωής μου και πώς να βελτιώσω τον εαυτό μου. Βγήκα θέλοντας να κάνω ό,τι μπορούσα για να προστατεύσω τους ανθρώπους της ηλικίας μου σε όλο τον κόσμο από την κλιματική κρίση».

2

Ποια είναι η άποψή σου για τη βρετανική Κυβέρνηση;

«Έχουν προδώσει τον βρετανικό λαό. Είναι διεφθαρμένοι, ξεπουλημένοι μεταξύ άλλων σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Αγνοούν τους επιστήμονες. Πώς θα αποκαλούσατε εσείς μια κυβέρνηση που δεν ακούει τους δικούς της κορυφαίους επιστήμονες; Επιτρέπουν την τεχνητή αύξηση των τιμών στα εμπορεύματα κατά τη διάρκεια της χειρότερης κρίσης κόστους ζωής που είχαμε ποτέ. Η κλιματική κρίση θα τους διδάξει ότι δεν μπορούν να φάνε χρήματα. Η κυβέρνησή μας δεν είναι μοναδική σε τίποτα από όλα αυτά. Σε όλο τον κόσμο πρέπει όλοι να προχωρήσουμε στην πολιτική αντίσταση μέχρι οι Κυβερνήσεις μας να μας προστατεύσουν από τη μεγαλύτερη απειλή στην ανθρώπινη ιστορία. Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία από τους Ρώσους αναπτύσσεται, η Κυβέρνησή μας το χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για να εξασφαλίσει περισσότερο πετρέλαιο. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτή είναι η χειρότερη δυνατή απάντηση σε αυτήν την κομβική στιγμή. Το πώς θα αντιδράσουν τώρα οι κυβερνήσεις πιθανότατα θα καθορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας καθώς το παράθυρο για δράση κλείνει».

Πώς σου γεννήθηκε αυτή η ανάγκη να συμμετάσχεις στην οργάνωση «Just stop oil»;

«Βλέπω όλα τα δεινά να συμβαίνουν σε χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης. Άνθρωποι που πνίγονται, καίγονται και λιμοκτονούν. Έχει ήδη ξεκινήσει και αυτό που έχουμε δει θα αυξηθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Μετά την έρευνα της κλιματικής επιστήμης και της κοινωνικής επιστήμης, είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική ανυπακοή σε μαζική κλίμακα είναι η πιο πιθανή λύση. Είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχει η γενιά μου να γεράσει και να έχει τις δικές της οικογένειες. Αυτό είναι ένα διεθνές κίνημα. Όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο, συμμετάσχετε στην πολιτική αντίσταση με το αντίστοιχο κίνημα για το κλίμα στη χώρα σας. Η οργάνωση «FridaysForFuture» υπάρχει σε κάθε χώρα και εκεί θα βρείτε κι άλλους πρόθυμους να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο. Είναι αποδεδειγμένο ότι λειτουργεί και δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην δράσουμε».

Τι σου λένε οι άνθρωποί σου, οι γονείς σου, για τη στάση ζωής σου;

«Είναι πολύ υπερήφανοι. Φοβούνται για την ασφάλειά μου, αλλά είναι υπερήφανοι. Η μητέρα μου λατρεύει το ποδόσφαιρο και ήταν πολύ χαρούμενη όταν οι ποδοσφαιρικός θρύλος, Γκάρι Λίνεκερ, με υπερασπίστηκε στο twitter. Οι φίλοι μου μού αγόρασαν μπύρα και πολλοί είπαν ότι εμπνέω. Έλαβα εκατοντάδες θετικά μηνύματα από άτομα που γνωρίζω και άτομα που δεν ξέρω».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα