Χάρι Κέιν: Ισως άξιζε τον κόπο η Σίτι να δώσει 170 εκατ. ευρώ το περασμένο καλοκαίρι (vids)

Κώστας Τόπας
Ο Χάρι Κέιν πήρε από το χέρι την Τότεναμ και με δύο προσωπικά τέρματα την οδήγησε σε σπουδαία νίκη απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι, στην οποία έδειξε ότι το περασμένο καλοκαίρι ίσως έκανε λάθος που δεν πίεσε περισσότερο για την απόκτηση του, ανεβάζοντας την προσφορά της στα 170 εκατομμύρια ευρώ...

Η Τότεναμ το έκανε ξανά κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι. Αυτή τη φορά έχοντας ως απόλυτο πρωταγωνιστή τον Χάρι Κέιν, ο οποίος ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του αγώνα με δύο γκολ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο «Έτιχαντ» μετά τις τέσσερις αποτυχημένες απόπειρες των «Πολιτών» να τον κάνουν δικό τους το περασμένο καλοκαίρι. Μέχρι πρότινος ο υψηλόσωμος στράικερ δεν είχε καταφέρει ποτέ να βρει δίχτυα απέναντι σε ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα όμως το βράδυ του Σαββάτου (19/02) το έκανε και μάλιστα δις χαρίζοντας στα «σπιρούνια» το πολύτιμο τρίποντο με 3-2.

Με Νούνο Εσπιρίτο άφαντος, με Κόντε ηγέτης

To καλοκαίρι ο Χάρι Κέιν είχε εκφράσει την επιθυμία του να αποχωρήσει από την Τότεναμ. Ο Άγγλος επιθετικός ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία τόσο με τη Μάντσεστερ Σίτι όσο και με την Τσέλσι, όμως ο Ντάνιελ Λέβι δεν σκόπευε να πουλήσει τον φυσικό ηγέτη της ομάδας του. Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της Αγγλίας έμεινε εν τέλει στα «σπιρούνια» με το... ζόρι, καθώς η διοίκηση δεν δέχτηκε να τον πουλήσει παρά τις υψηλές προτάσεις της Σίτι και η δυσαρέσκεια του είναι εμφανής από την αγωνιστική του εικόνα. Το παρασκήνιο από το «ναυάγιο» της μεταγραφής του στους Πολίτες, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τον Χάρι Κέιν, με αποτέλεσμα στην αρχή της σεζόν να αποτελεί σκιά του καλού του εαυτού.

Σε 15 παιχνίδια πρωταθλήματος μετρούσε μόλις ένα γκολ και μία ασίστ. Αποκαρδιωτικοί αριθμοί για έναν επιθετικό της κλάσης του. Ο 28χρονος φορ έβλεπε για ακόμα μια χρονιά τη Τότεναμ υπό τις οδηγίες του Νούνο Εσπίριτο Σάντος να παρουσιάζει μια μέτρια αγωνιστική εικόνα, όμως τα δεδομένα με την πρόσληψη του Αντόνιο Κόντε, άλλαξαν. Με την έλευση του Ιταλού τεχνικού στην ομάδα του Λονδίνο, ο Χάρι Κέιν βρήκε ξανά τον παλιό καλό του εαυτό. Οι δυο τους έχουν εξαιρετικές σχέσεις στα αποδυτήρια, με τον Κόντε να δείχνει συνεχώς την στήριξή του στον υψηλόσωμο φορ. Από την πλευρά του ο Κέιν φροντίζει στα τελευταία παιχνίδια της ομάδας του, να βγάζει τον καλύτερο του εαυτό στον αγωνιστικό χώρο, να δίνει νίκες στην ομάδα του και τέλος να βγάζει ασπροπρόσωπο τον προπονητή του για την εμπιστοσύνη που του δείχνει από τη μέρα που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας.

«Δουλεύουμε μαζί του για να γίνει σημείο αναφοράς για εμάς. Να γίνει περισσότερο κυνηγός επειδή κάποιες φορές στο παρελθόν, του άρεσε να βγαίνει εκτός περιοχής για να παίζει. Είναι επίσης πολύ καλός και σε αυτό.

Είναι πολύ δύσκολο να μιλάς μόνο για έναν παίκτη. Ο Σον ήταν φανταστικός. Και ο Χάρι… Σκέφτομαι να μιλήσω για την εμφάνιση του Χάρι, τι να σου πω γι’ αυτόν; Ήταν φανταστικός. Αλλά τα δύο χαφ, η αμυντική γραμμή, ο τερματοφύλακας, ήταν επίσης καλοί. Οι παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο, όλοι. Σίγουρα όταν κερδίζεις τη Μάντσεστερ Σίτι σημαίνει ότι έκανες ένα τέλειο παιχνίδι», ήταν τα λόγια του Ιταλού τεχνικού της Τότεναμ, μετά τη μεγάλη νίκη επί των Πολιτών με 3-2 στο «Έτιχαντ».

Το καλοκαιρινό σίριαλ και τα 150 εκατομμύρια ευρώ

Η Μάντσεστερ Σίτι επιθυμούσε διακαώς την απόκτηση του Χάρι Κέιν κι έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να τον εντάξει στο ρόστερ της. Ωστόσο, στην τελευταία προσφορά της που έφτασε τα 150 εκατομμύρια ευρώ έλαβε αρνητική απάντηση από τον πρόεδρο της Τότεναμ, Ντάνιελ Λέβι. Τα «σπιρούνια» δεν ήταν διατεθειμένα να παραχωρήσουν τον 28χρονο φορ, για λιγότερα από 170 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που φρόντισε να ξεκαθαρίσει και ο ισχυρός άνδρας του συλλόγου προς τον Χάρι Κέιν. Μεταξύ άλλων ο 28χρονος επιθετικός ενημερώθηκε από την διοίκηση ότι επιθυμία της είναι τον διατηρήσει στο ρόστερ τουλάχιστον και γι' αυτή τη σεζόν.

Ο Χάρι Κέιν αφού το σκέφτηκε αμέτρητες φορές αποφάσισε να παραμείνει στην Τότεναμ, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να σεβαστεί την επιθυμία των ιθυνόντων της ομάδας, μιας και διατηρεί άριστες σχέσεις και να επικεντρωθεί στις ποδοσφαιρικές του υποχρεώσεις. Βέβαια, το όνειρό του να αγωνιστεί με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι, δεν παύει να ισχύει αλλά βλέποντας όλα αυτά τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν στις αρχές του καλοκαιριού, γύρω από την υπόθεση, αποφάσισε να παραμείνει στο «Tottenham Hotspur Stadium».

Εδειξε στην Σίτι ότι έκανε λάθος

Ο Χάρι Κέιν έδειξε στην Μάντσεστερ Σίτι πως έκανε λάθος που δεν τον απέκτησε το περασμένο καλοκαίρι, με τον Γκουαρδιόλα ωστόσο να διαψεύδει πως υπήρχε τέτοια περίπτωση. Βέβαια, λίγες ώρες πριν το ντέρμπι με τα «σπιρούνια» αποκάλυψε ότι η Μάντσεστερ Σίτι έκανε τέσσερις προσπάθειες για να αποκτήσει τον Άγγλο διεθνή φορ, αλλά η Τότεναμ ήταν ανένδοτη με αποτέλεσμα η μεταγραφή του υψηλόσωμου στράικερ στους «Πολίτες» να ναυαγήσει.

Μάλιστα, μετά το τέλος της αναμέτρησης κι αφού είδε την ομάδα του να χάνει 3-2 με γκολ του Κέιν στις καθυστερήσεις, ο Ισπανός τεχνικός αποθέωσε τον 28χρονο διεθνή επιθετικό.

«Δεν ήταν ποτέ στις επιλογές μας. Όλοι ξέρουν πως ενδιαφερόμασταν αλλά ποτέ δεν ήταν στις επιλογές μας, οπότε το ξεχνάμε, είναι στο παρελθόν. Δεν ήταν ανάγκη να δείξει σήμερα τα γκολ που έβαλε και την ποιότητα με την μπάλα για να δείξει την ποιότητα του, όλη η Αγγλία την γνωρίζει», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γκουαρδιόλα.

Στο δεύτερο ημίχρονο αφηνίασε

Σύμφωνα με την κορυφαία πλατφόρμα στατιστικών, Wyscout ο Χάρι Κέιν κόντρα στους Πολίτες έκανε την τέλεια εμφάνιση. Και πως να μην είναι δηλαδή, από τη στιγμή που σκόραρε τρεις φορές, είδε το ένα να ακυρώνεται λόγω οφσάιντ και στο τέλος να χαρίζει στην ομάδα του το πολυπόθητο τρίποντο. Μέχρι πρότινος ο υψηλόσωμος στράικερ δεν είχε καταφέρει ποτέ να βρει δίχτυα απέναντι σε ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα όμως το βράδυ του Σαββάτου (19/02) το έκανε και μάλιστα δις.

Όπως αποτυπώνεται και μέσω του Wyscout, o Χάρι Κέιν ήταν αδιαμφισβήτητα ο παίκτης του αγώνα, με 52% επιτυχημένες ενέργειες, τρία σουτ τα οποία όλα βρήκαν εστία, δύο γκολ και 72% ευστοχία στις πάσες του. Μπορεί μάλιστα ο δείκτης του xGoals του να ήταν 0,7 ωστόσο ο Κέιν βρήκε όχι μία, ούτε δύο αλλά τρεις φορές τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα. Ασχέτως αν μέτρησαν μόνο τα δύο εκ των τριών τερμάτων που σημείωσε.

Το εντυπωσιακότερο όμως όλων είναι ότι στο πρώτο ημίχρονο ο Κέιν δεν κατάφερε να απειλήσει ούτε μια φορά την εστία του Έντερσον και όλα τα σουτ που επιχείρησε ήταν στο δεύτερο 45λεπτο. Σε γενικές γραμμές ο επιθετικός της Τότεναμ ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του στο δεύτερο ημίχρονο, εκεί που στα τελευταία λεπτά του αγώνα έδωσε και στην ομάδα του τη νίκη, έπειτα από υπέροχη κεφαλιά. Μάλιστα, ο Χάρι Κέιν κατάφερε να βάλει το όνομά του στο πίνακα των σκόρερ και τις δύο φορές σχεδόν από το ίδιο σημείο.

Τα νούμερά του σύμφωνα με το Wyscout

  • Ενέργειες στο ματς: 28/52 (52%) | 1ο ημίχρονο: 13/25 (52%) | 2ο ημίχρονο: 15/29 (52%)
  • Σουτ στον στόχο: 3/3 (100%) | 1ο ημίχρονο: 0 | 2ο ημίχρονο: 3/3 (100%)
  • Πάσες: 18/25 (72%) | 1ο ημίχρονο 10/12 83%) | 2ο ημίχρονο: 8/13 (62%)
  • Προωθητικές μπαλιές: 8/12 (67%) | 1ο ημίχρονο 3/4 (75%) | 2ο ημίχρονο 8/13 (62%)
  • Κερδισμένες μονομαχίες: 6/19 (32%) | 1ο ημίχρονο 3/10 (30%) | 2ο ημίχρονο 3/9 (33%)
  • Eπαφές με την μπάλα: 38%

Ιστορικό ρεκόρ μαζί με Σον

Σον και Κέιν παίρνουν την Τότεναμ στις πλάτες τους και την οδηγούν πιο κοντά στην πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας. Ο Νοτιοκορεάτης ήταν ο δημιουργός του πρώτου τέρματος που πέτυχε ο Κέιν στο ματς με την Μάντσεστερ Σίτι και με αυτόν τον τρόπο οι δυο τους έγραψαν ιστορία, έχουν το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία της Premier League, έχοντας συνεργαστεί σε 36 γκολ σε μια σεζόν, όσες κανένα άλλο δίδυμο δηλαδή. Ετσι, ισοφάρισαν το ρεκόρ των Ντρογκμπά και Λάμπαρντ που είχαν στην Τσέλσι.

Αδιαμφισβήτητα ο Κέιν αποτελεί τον ηγέτη της Τότεναμ τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει αν και τη νέα σεζόν παραμείνει κάτοικος Λονδίνου ή τελικά μετακομίσει στο Μάντσεστερ, προκειμένου να προπονείται υπό την καθοδήγηση του Πεπ Γκουαρδιόλα, του οποίου η διοίκηση της Σίτι το περασμένο καλοκαίρι του έκανε «δώρο» τον Τζακ Γκρίλις, έναντι 118 εκατομμύριων ευρώ, προκειμένου να ξεχάσει το… ναυάγιο με τον Χάρι Κέιν. Ασχέτως, αν ο πρώην μεσοεπιθετικός της Άστον Βίλα δεν έχει δικαιώσει έως τώρα σχεδόν ούτε ένα σεντ της μεταγραφής του...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image