Νιούκαστλ: Η πρώτη «ήττα» των χρημάτων των Αράβων!

Νιούκαστλ: Η πρώτη «ήττα» των χρημάτων των Αράβων!

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
 Νιούκαστλ: Η πρώτη «ήττα» των χρημάτων των Αράβων!

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την αδυναμία των Αράβων να πείσουν έναν σημαντικό προπονητή, να αναλάβει τις τύχες της Νιούκαστλ και τι μας δείχνει αυτό για το μέλλον…

Ηθελαν να βρουν έναν προπονητή που θα σηματοδοτούσε την έναρξη της δικής τους εποχής. Εψαξαν πολύ, πάλεψαν, καθυστέρησαν αρκετά, αλλά τελικά κατέληξαν σε μία επιλογή, την οποία θα είχε κάνει και ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της ομάδας, ο Ασλέι. Δεν γράφω ότι ο Εντι Χάου, είναι ένας κακός προπονητής, γράφω ότι η Νιουκάστλ δεν μπόρεσε να πείσει κανέναν από τους τέσσερις πέντε πρώτους στόχους της για το τιμόνι της ομάδας και πήγαν αναγκαστικά, στην επιλογή που εξέταζε και ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της ομάδας για να αντικαταστήσει τον Στηβ Μπρους.

Ο Χάου είναι ένας ταλαντούχος προπονητής που δημιούργησε το πιο μεγάλο παραμύθι στην Premier League τον 21ο αιώνα. Αυτός που έφτιαξε, μεγάλωσε και ανέβασε το… χωριό της Μπόρνμουθ στην κορυφαία κατηγορία και κατόρθωσε να το κρατήσει εκεί για αρκετά χρόνια. Με αυτό το σπουδαίο επίτευγμα ως «προίκα», θα έβρισκε την επόμενη δουλειά του και τη βρήκε στο Νιούκαστλ. Οι πρώτοι στην λίστα των Αράβων προπονητές, είτε δεν κάθισαν καν στο τραπέζι για να συζητήσουν (βλέπε Κόντε και Τζέραρντ), είτε κάθισαν και αρνήθηκαν (βλέπε Εμερι και Φονσέκα). Ηταν η πρώτη μεγάλη ένδειξη ότι τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία και ότι δεν είναι εύκολο όσα κι’ αν έχεις, να αγοράσεις ότι θέλεις. Ηταν το πρώτο μάθημα, ότι ο δρόμος των Αράβων θα είναι πολύ κοπιαστικός και ότι πλέον ο κόσμος του ποδοσφαίρου έχει πολλά μεγάλα πορτοφόλια και θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα από όσο είχαν φανταστεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα τους βέβαια αυτή τη στιγμή, μετά την πρόσληψη προπονητή, είναι να καταφέρουν να παραμείνουν στην κατηγορία. Το υπάρχον ρόστερ δείχνει πολύ φτωχό για να πετύχει κάτι τέτοιο, η βαθμολογική θέση είναι δεινή, οι ομάδες που έχουν να συναγωνιστούν καλές και το βουνό που έχουν να ανέβουν μεγάλο. Πριν φτάσουν στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν μαζέψει αρκετούς βαθμούς για να μπορέσουν να πείσουν κάποιους από τους παίκτες που θέλουν να κάνουν το ταξίδι στον αφιλόξενο αγγλικό βορά. Διαφορετικά και με τους ποδοσφαιριστές όσο κι’ αν πληρώνουν θα βιώσουν την ίδια απογοήτευση που βίωσαν και με τους προπονητές. Ποιος παίκτης όσα κι’ αν πάρει θα θέλει να πάει στην Νιούκαστλ που πέφτει;

Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες αφήνουν να διαρρεύσει στον Τύπο μετά και την πρόσληψη του Εντι Χάου, που ξέρει να δουλεύει με νέα παιδιά, ότι στοχεύουν να ακολουθήσουν το μοντέλο της Ζάλτζμπουργκ. Υπέροχο μοντέλο, αλλά στους αυστριακούς πήρε τουλάχιστον μία δεκαετία για να το εξελίξουν και να φτάσουν εδώ που είναι σήμερα. Αλλά στην Αυστρία έπαιζαν μόνοι τους, οπότε δεν χρειάζονταν και πολλά για να κυριαρχήσουν στο εσωτερικό και να περιμένουν να ωριμάσει το σχέδιο τους. Στην Αγγλία η Νιούκαστλ είναι βέβαιο ότι δεν έχει τόσο χρόνο για να περιμένει να δει τα αποτελέσματα ενός αντίστοιχου πλάνου. Χρειάζεται πρώτα να δίνει τι θα κάνει με το σήμερα πριν να σχεδιάσει το αύριο.

Βεβαίως υπάρχουν και αυτοί που θα καταλήξουν στο εύκολο συμπέρασμα ότι από τη στιγμή που υπάρχουν τόσα λεφτά, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Αυτό θα μπορούσε να είναι αλήθεια σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα στον κόσμο, εκτός από το αγγλικό. Θέλετε να σας πω πόσα λεφτά έχει χαλάσει τα τελευταία χρόνια η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τίτλο δεν παίρνει. Θέλετε να σας πω πόσα χάλασε τα δύο τελευταία χρόνια η Αρσεναλ και εξάδα δεν βλέπει, θέλετε να σας πω πόσα έχει χαλάσει η Τότεναμ και δεν μπορεί να κατακτήσει ούτε ένα Λιγκ Καπ για να δουν επιτέλους έναν τίτλο οι οπαδοί της στον 21ο αιώνα; Στην Αγγλία τα λεφτά είναι πολλά και σε πολλές ομάδες. Η Αστον Βίλα τα δύο τελευταία χρόνια έχει ξοδέψει για μεταγραφές σχεδόν 250 εκατ ευρώ και φέτος κινδυνεύει με υποβιβασμό. Και μπορώ ασφαλώς να συνεχίσω να αραδιάζω παραδείγματα από πανάκριβα project τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία, τα οποία κατάφεραν ελάχιστα πράγματα.

Η είσοδος των Αράβων, αυτών των Αράβων συγκεκριμένα στη Νιούκαστλ, στην αρχή σκόρπισε μία πεποίθηση ότι αργά ή γρήγορα θα είναι μέσα στους διεκδικητές του τίτλου. Ακόμη κι’ εγώ στη θέα της περιουσίας τους, στο μέγεθος της επένδυσής τους και στη δυναμική που έτσι κι’ αλλιώς έχει η ίδια η Νιούκαστλ, βιάστηκα να προεξοφλήσω την επιτυχία του εγχειρήματος. Το ίδιο το ποδόσφαιρο όμως, όπως μας έδειξε στην περίπτωση του προπονητή, δεν είναι έτοιμο να πει «ναι σε όλα», επειδή τα λεφτά είναι πάρα πολλά. Το αντίθετο θα έλεγα. Οι Σαουδάραβες της Νιούκαστλ πήραν ένα πρώτο μεγάλο μάθημα ότι η επιτυχία σήμερα στην Αγγλία δεν μπορεί να έρθει μόνο επειδή θα την αγοράσεις, διότι απλά δεν μπορείς να την αγοράσεις. Πρέπει να δουλέψεις για αυτήν, δεν φτάνουν μόνο τα λεφτά. Ένα πρώτο καλό σημάδι, μία πρώτη ρύθμιση της αγοράς ότι όσα κι’ αν είναι τα λεφτά, δεν φτάνουν, αν δεν κάνεις σωστά και τα υπόλοιπα…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.