Τσέλσι: Μεντί, η Premier League στα χέρια του! (Poll)

Τσέλσι: Μεντί, η Premier League στα χέρια του! (Poll)

bet365

Ο Εντουάρντ Μεντί δεν είναι στη λίστα με τους 30 κορυφαίους, δεν μιλάνε αρκετά για τα κατορθώματά του, όμως η Τσέλσι έχει βρει τον γκολκίπερ των ονείρων της!

Βέρνερ, Χάβερτς, Ζίγιεχ, μεταγραφές που έκαναν θόρυβο! Αλλωστε, ήταν πολλά τα εκατομμύρια που ξόδεψε πέρσι η Τσέλσι για να πείσει τις ομάδες τους. Ωστόσο, η λάμψη τους… έσβησε μπροστά στο μεγαλύτερο deal που κατάφεραν να κάνουν οι Μπλε. Ο Τσεχ έκανε την εισήγηση, ο Λάμπαρντ ακολούθησε και ο Εντουάρ Μεντί ήρθε για να αλλάξει την Τσέλσι.

Ο άνθρωπος που λίγο έλειψε να αφήσει το ποδόσφαιρο και να δουλέψει σε κατάστημα ρούχων για να ζήσει την οικογένειά του, έγινε ο γκολκίπερ των ρεκόρ. «Μόλις βγούμε στον πραγματικό κόσμο, σταθούμε στην ουρά στο ταμείο ανεργίας, όπως έκανα εγώ, και αντιμετωπίσουμε τα απλά, καθημερινά προβλήματα τότε καταλαβαίνουμε πόσο σκληρό είναι όλο αυτό».

Από το ταμείο ανεργίας στην κορυφή του Champions League

Στα 22 του βρέθηκε στο κρίσιμο σταυροδρόμι. Όταν στο ταμείο ανεργίας τον ρώτησαν πως πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό, εκείνος επέμεινε στο ποδόσφαιρο και η μοίρα δέχθηκε να συνεχίσει να παίζει μπάλα μαζί του. Ο Σενεγαλέζος ήταν ο περσινό MVP της Τσέλσι, ήταν ο άνθρωπος που την έστειλε με τις επεμβάσεις και τη σιγουριά του στην κορυφή του Champions League, είναι αυτός που την έχει στην 1η θέση της Premier League. Τα 20 Clean Sheets στο πρωτάθλημα και τα 30 στο σύνολο αποτυπώνουν την τρομερή του εικόνα.

Για αρκετά χρόνια ο Εντουάρ Μεντί επισκεπτόταν την αδερφή του στο Λονδίνο, αλλά σχεδόν κανείς δεν ασχολιόταν μαζί του. Ένα από τα μεγάλα οφέλη γι αυτόν όταν πήγε στην Τσέλσι ήταν το να βλέπει συχνά το αγαπημένο του πρόσωπο, όμως πλέον στον δρόμο οι θαυμαστές του δεν τον αφήνουν σε ησυχία!

Κι όμως, μέσα του το γουστάρει αρκετά. Πάντα ήλπιζε πως θα τον αναγνώριζαν για τις ικανότητές του ως γκολκίπερ. Είναι απίστευτο ότι αυτός ο παίκτης έπαιρνε επίδομα ανεργίας μέχρι και το 2014 σε μία περίοδο που τα όνειρά του βούλιαζαν στον Τάμεση. Τώρα είναι ο βασικός γκολκίπερ της Τσέλσι, κάτοχος του Champions League και ο πιο φορμαρισμένος τερματοφύλακας στην Ευρώπη.

most clean sheets by premier league goalkeepers in 2020-21

Τα εννέα ματς που δεν είχε δεχθεί γκολ στον δρόμο για την κατάκτηση της κούπας τον Μάιο ισοφάρισαν την επίδοση του Κανιθάρες (για τη Βαλένθια το 2000-2001) και του Κέιλορ Νάβας (για τη Ρεάλ το 2015-2016). Κανένας παίκτης με ντεμπούτο στο τουρνουά δεν είχε πιο καλή επίδοση.

Όταν ο Μεντί κλήθηκε στην Εθνική Σενεγάλης τον Ιούνιο αντιμετωπίστηκε ως ήρωας. Μικρά παιδιά έτρεχαν πλάι στο αυτοκίνητό του μόνο και μόνο για να τον δουν. Όταν έφτασε στο ξενοδοχείο της αποστολής όλοι οι παίκτες της Εθνικής και οι άνθρωποί της ήταν εκεί για να τον υποδεχθούν και να τον χειροκροτήσουν τον πρώτο Αφρικανό γκολκίπερ που πήρε τρόπαιο Champions League.

Ωστόσο, οι συμπαίκτες του στην Εθνική Σαντιό Μανέ και Καλιντού Κουλιμπαλί, θεωρούν πως το ποδοσφαιρικό στερέωμα δεν έχει κάνει αρκετά για να αναγνωρίσει το τι έχει προσφέρει ο Μεντί στην Τσέλσι. Αυτός ο παίκτης δεν μπήκε στη λίστα των 30 παικτών για τη Χρυσή Μπάλα.

Κέπα; Ο Μεντί κάνει τη διαφορά

Πόσο καλός είναι; Όταν οι συζητήσεις αφορούν στο ποιος είναι ο κορυφαίος γκολκίπερ στην Premier ο Έντερσον της Σίτι και ο Άλισον της Λίβερπουλ είναι οι δύο που αναφέρονται μόνιμα ως οι κορυφαίοι. Παρόλα αυτά ο Μεντί συνεχίζει από εκεί που ήταν την περασμένη σεζόν. Έως τώρα για το 2021-2022 ο Μεντί έχει αποδώσει πάνω από κάθε προσδοκία κι έχει αποτρέψει το να δέχεται δύο γκολ παραπάνω από αυτά που οι εκτιμήσεις ήθελαν να δέχεται. Κοινώς, με βάση τις ευκαιρίες και τα σουτ που έχει δεχθεί εξουδετερώνει δυο γκολ παραπάνω από το αναμενόμενο.

Άλλη μία ένδειξη της επίδρασης του Μεντί στην Τσέλσι είναι η σύγκριση με άλλους γκολκίπερ που είχε κλείσει η ομάδα τα προηγούμενα χρόνια. Ο Κέπα είχε έρθει από τη Μπιλμπάο με 71.6 εκατ. το 2018 και ο Καμπαγιέρο είχε κλείσει ως free agent έναν χρόνο μετά. Ο Μεντί με τον Τούχελ παίζει τα περισσότερα παιχνίδια από κάθε άλλον στην ομάδα κι έχει βοηθηθεί από την πιο καλή αμυντική οργάνωση του συλλόγου. Μία άμυνα στην οποία ο Τούχελ έδωσε περισσότερο βάρος από τους Σάρι και Λάμπαρντ.

Οι αριθμοί δείχνουν πάντως γενικά πως ο Σενεγαλέζος έχει καλύτερο συντελεστή και ως προς τα γκολ που δέχεται. Ο πρώην γκολκίπερ της Τσέλσι Ρόμπερτ Γκριν που είχε δουλέψει με Κέπα και Καμπαγιέρο δεν ήταν σίγουρος για τις ικανότητες του Μεντί. Είχε αναγνωρίσει ορισμένα σημάδια αγωνιστικής ανεπάρκειας στις εμφανίσεις του στη Γαλλία. Όμως σίγουρα αυτό που βλέπει τώρα του αρέσει.

Οταν ο Μεντί μετακόμισε στο Λονδίνο είχε απλά μία βασική γνώση αγγλικών. Όμως αυτό δεν αποδείχθηκε εμπόδιο, αφού προσαρμόστηκε γρήγορα στο νέο του περιβάλλον. Τον βοήθησε το γεγονός πως οι Αλθπιλικουέτα, Σίλβα και Ζουμά μιλούν γαλλικά. Ο Πετρ Τσεχ ήταν στο πλευρό του και οι προπονήσεις που κάνουν μαζί τους έδεσε ακόμα περισσότερο.

Η καριέρα του Μεντί στην Τσέλσι ξεκίνησε εντυπωσιακά, αφού στις πρώτες επτά εμφανίσεις του δέχθηκε γκολ μόνο σε ένα ματς. Ετσι, γρήγορα δημιούργησε την πίστη ότι μπορεί να εξελιχθεί σε τοπ γκολκίπερ. Προφανώς και δεν είναι όλα τέλεια για τον Μεντί ο οποίος πέρασε και περίοδο όπου η εικόνα του δεν ήταν ανάλογη ακόμα και στο σκέλος της μέτρησης των γκολ που αποτρέπει ένας γκολκίπερ. Το 5-2 με τη Γουέστ Μπρομ τον Απρίλιο δεν βοήθησε τα στατιστικά του, όμως ξαναβρήκε τον δρόμο του κι έφτασε στην κορυφή.

Ένα πρόβλημα που είχε ο Μεντί είναι η ικανότητά του να πασάρει. Να δίνει σωστά τη μπάλα. Όταν η Τσέλσι είχε κλείσει τον Μεντί ο Λάμπαρντ είχε εντυπωσιαστεί από τις μακρινές μπαλιές και το πως έστελε τη μπάλα μακριά. Όμως ο Τούχελ θέλει να 'χτίζει' επίθεση με κοντινές πάσες από πίσω και όχι να παίζει με αντεπιθέσεις όπως ο Λάμπαρντ.

Η ανάπτυξη από πίσω είναι ένας λόγος που ο Γερμανός έχει τρεις κεντρικούς χαφ και ζητάει από τον Ζορζίνιο να έχει κομβικό ρόλο στην κατοχή μπάλας και τη δημιουργία. Βέβαια η Σίτι εξουδετέρωσε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού με αυτό το 1-0 στο Στάμφορντ Μπριτζ πρόσφατα. Εκείνη την ημέρα ο Μεντί ήταν νευρικός στο πως έδινε τη μπάλα. Είναι κάτι που εξακολουθεί να δουλεύει.

Αντίθετα με τον Κέπα, ο Σενεγαλέζος είναι πιο αισθητός στην περιοχή, είναι εξαιρετικός στη λήψη αποφάσεων, όταν αφορούν σέντρες. Το ύψος του τον βοηθά, όπως και το ποδοσφαιρικό του θράσος. Κι όμως αυτός ο γκολκίπερ δε συζητιέται αρκετά, δεν είναι πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Μεντί όμως συνεχίζει να εργάζεται αθόρυβα, να γίνεται ολοένα καλύτερος και να κρατά την Τσέλσι ψηλά. Μπορεί να μην είναι στη λίστα με τους 30 κορυφαίους, όμως ο κόσμος ξέρει πως τη δεδομένη στιγμή είναι ο γκολκίπερ που θα ήθελαν να είχαν στην ομάδα τους!

Loading...

Πηγές: Τhe Athletic, the Analyst, Telegraph

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα