Η ιστορία της Premier League σε πέντε «κλικ»

Η ιστορία της Premier League σε πέντε «κλικ»

bet365

«Σέντρα» γίνεται στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε στιγμές, που έχουν σημαδέψει την Premier League.

Η κουνγκ-φου κλωτσιά του Καντονά

Η έλευσή του στο Ολντ Τράφορντ γύρισε το... διακόπτη και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε κυρίαρχος του αγγλικού ποδοσφαίρου τη δεκαετία του ’90. Ο Ερίκ Καντονά ήταν γνωστός για τον οξύθυμο χαρακτήρα του, όμως αυτό που έγινε τον Ιανουάριο του 1995 έμεινε στην ιστορία. Σε έναν αγώνα απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας, ο Γάλλος άσος αποβλήθηκε για χτύπημα σε αντίπαλό του. Όπως κατευθυνόταν προς τα αποδυτήρια, πολλοί φίλοι των γηπεδούχων άρχισαν να το βρίζουν και ένας από αυτούς την... πλήρωσε. Ο Καντονά έχασε τον έλεγχο και απάντησε με μία κλωτσιά κουνγκ-φου, ενώ στη συνέχεια άρχισε να το χτυπά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με πολύμηνη απουσία από τα γήπεδα και φυσικά έμεινε στη συνείδηση των φιλάθλων ως το «κακό παιδί» των γηπέδων.

Η “Special One” δήλωση του Μουρίνιο

Το καλοκαίρι του 2004, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έδωσε τα «κλειδιά» της Τσέλσι στον 41χρονο – τότε – προπονητή, προκειμένου ο τελευταίος να δημιουργήσει μία ομάδα, που θα πρωταγωνιστήσει σε Αγγλία και Ευρώπη. Ο Πορτογάλος τεχνικός προερχόταν από μία διετία-όνειρο στην Πόρτο, με την κατάκτηση του κυπέλλου UEFA (2003) και του Champions League (2004). Ο Μουρίνιο πήγε με μεγάλη αυτοπεποίθηση στο Λονδίνο και το απέδειξε στην πρώτη συνέντευξη τύπου. «Δε θέλω να με περάσετε για αλαζόνα, όμως είμαι πρωταθλητής Ευρώπης και θεωρώ τον εαυτό μου ξεχωριστό (σ.σ. Special One). Αυτή η ατάκα έμεινε στην ιστορία και ακολουθεί τον Πορτογάλο μέχρι και σήμερα, αφού το “Special One” έγινε το παρατσούκλι του. Όταν αφίχθη στην Αγγλία ο Γιούργκεν Κλοπ αυτοαποκαλέστηκε “Normal One”, ξεκινώντας τα mind games με τον αντίπαλό του.

Το γκολ-τίτλος του Αγουέρο

Έναν πακτωλό εκατομμυρίων ξόδεψαν οι Άραβες ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Σίτι για να δουν την ομάδα στην κορυφή της Αγγλίας. Ένας από τους αστέρες, που έφεραν στο Ετιχάντ ήταν ο Σέρχιο Αγουέρο, ο οποίος μετακόμισε στο Μάντσεστερ το 2011 και από την πρώτη κιόλας σεζόν... έβγαλε τα λεφτά του. Στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, η Σίτι ήθελε μόνο νίκη για να κατακτήσει τον τίτλο, ενώ σε οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα το τρόπαιο θα κατέληγε στη Γιουνάιτεντ (εφόσον νικούσε η ίδια). Για 90 λεπτά, οι «πολίτες» έβλεπαν μπροστά τους τον «εφιάλτη» της ΚΠΡ. Οι Λονδρέζοι ήταν μπροστά στο σκορ με 1-2 και ουσιαστικά χάριζαν το πρωτάθλημα στους «μπέμπηδες». Στο 92’ ο Τζέκο ισοφάρισε, όμως η Σίτι χρειαζόταν ένα ακόμα τέρμα. Και το βρήκε στο 94’. «Αγουέροοοοοοοοο», φώναξε ο Άγγλος σχολιαστής, μόλις ο Αργεντινός φορ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και χάρισε στους «σίτιζενς» το πρώτο τους πρωτάθλημα μετά από 44 χρόνια.

Το γλίστρημα του Στίβεν Τζέραρντ

Η «ανομβρία» έδειχνε να φτάνει στο τέλος της, 24 χρόνια μετά την κατάκτηση του τελευταίου της πρωταθλήματος. Η Λίβερπουλ οδηγούσε την κούρσα της Premier League και τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος της αρκούσε να μη χάσει από την Τσέλσι, στο Άνφιλντ, προκειμένου να παραμείνει στην κορυφή. Ωστόσο, ένα γλίστρημα του Στίβεν Τζέραρντ έμελλε να κρίνει την εξέλιξη του αγώνα και κατ’ επέκταση όλου του πρωταθλήματος. Ο αρχηγός των «κόκκινων» έχασε την ισορροπία του, δίνοντας την ευκαιρία στον Ντεμπά Μπα να βγει σε τετ α τετ με τον Μινιολέ και να σκοράρει. Αυτό το γκολ άνοιξε στην Τσέλσι το δρόμο προς τη νίκη και ταυτόχρονα έσβησε τις ελπίδες της Λίβερπουλ για κατάκτηση του τίτλου. Ένας τίτλος, που τελικά πήγε στο Άνφιλντ το 2020, όταν ο Τζέραρντ είχε αποσυρθεί και ήταν προπονητής της Ρέιντζερς.

Η απόλυτη έκπληξη της Λέστερ

Ίσως το κορυφαίο ποδοσφαιρικό παραμύθι όλων των εποχών. Μία έκπληξη μεγαλύτερη και από αυτή της δικής μας εθνικής ομάδας στο Euro 2004. Κι αυτό γιατί δεν επρόκειτο για ένα τουρνουά έξι αγώνων, αλλά για ένα μαραθώνιο πρωταθλήματος. Και μάλιστα αυτό της Premier League. Οι «αλεπούδες» ανέβηκαν στα «μεγάλα σαλόνια» του αγγλικού ποδοσφαίρου το 2014 και στην πρώτη τους χρονιά τερμάτισαν στις χαμηλές θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Τη σεζόν 2015-16, η ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι μπήκε στην κούρσα με στόχο την παραμονή στην κατηγορία, όμως η μοίρα είχε άλλα σχέδια. Με πρωταγωνιστές τους Βάρντι, Μαχρέζ, Καντέ και Σμάιχελ, η Λέστερ έζησε το όνειρο, αφήνοντας πίσω στην κούρσα όλα τα μεγαθήρια και κατακτώντας τον τίτλο για πρώτη φορά στην ιστορία της.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα