Ανίκανοι στο γκολ, τώρα πλέον και κομπλεξικοί, συνήθισαν την ήττα!

Ανίκανοι στο γκολ, τώρα πλέον και κομπλεξικοί, συνήθισαν την ήττα!

Ανίκανοι στο γκολ, τώρα πλέον και κομπλεξικοί, συνήθισαν την ήττα!

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τη νέα ήττα του ΠΑΟΚ σε μεγάλο παιχνίδι και για το τέλος μίας σεζόν που έφερε μόνο αποτυχίες για την ομάδα του Δικεφάλου.

Όλα καλά και ωραία στο ποδόσφαιρο, οι τακτικές, η ψυχολογία, η ανάπτυξη, η αμυντική οργάνωση, αλλά… σαν το γκολ δεν έχει! Όση σχέση έχει αυτός ο ΠΑΟΚ με το γκολ, άλλη τόση έχω και εγώ με την πυρηνική φυσική.

Μία ομάδα μαλωμένη με το γκολ, απέτυχε παταγωδώς στη φετινή αγωνιστική περίοδο και πλήρωσε με τον χειρότερο τρόπο τις λάθος επιλογές που άφησαν την ομάδα εκτεθειμένη στην πιο σημαντική υπόθεση σε αυτό το άθλημα. Μία χρονιά-πολλές αποτυχίες για έναν ΠΑΟΚ που εκτέθηκε στην Ευρώπη, βγήκε δίκαια τέταρτος στο πρωτάθλημα και έχασε το κύπελλο παίζοντας για 85´ και πλέον λεπτά με παίκτη περισσότερο!

Ήττα για τον ΠΑΟΚ, ήττα για τον Σαββίδη που πρέπει να προβληματιστεί έντονα για τις επιλογές και το πλάνο της ομάδας, ήττα και για τον Λουτσέσκου που πρέπει να παραδεχθεί ότι τελείωσε την χειρότερη σεζόν του με πολλές ποδοσφαιρικές αποτυχίες.

Το ποδόσφαιρο τιμώρησε τον Δικέφαλο του Βορρά με τον χειρότερο τρόπο, αφού μέχρι την τελευταία στιγμή τον βασάνισε, βάζοντάς τον απέναντι στα τεράστια προβλήματά του που δεν μπορούσε να λύσει. Και πώς να τα λύσει με τόσους πολλούς παίκτες κοντά στο μηδέν σε γκολ, ασίστ και ποδοσφαιρική ουσία κοντά στην αντίπαλη περιοχή.

Είχε και έχει και άλλα θέματα φέτος ο ΠΑΟΚ. Ό τι και αν μου πουν όμως, πίσω από όλα είναι το γκολ. Ακόμη και η κατάρρευση της ομάδας σε δύσκολες στιγμές γι’ αυτό συμβαίνει. Ξέρουν μέσα τους ότι δεν μπορούν να σκοράρουν για να γυρίσουν μία σε βάρος τους κατάσταση και από εκεί ξεκινούν και όλα τα άλλα λάθη που κυρίως έχουν να κάνουν με το μυαλό. Εννοείται ότι η βασική ευθύνη για την ομάδα βαραίνει τον προπονητή που σωστά την πήρε επάνω του. Σε αυτόν θα επανέλθουμε αργότερα με επιχειρήματα και όχι λαϊκισμούς και αλλαγή στάσης όπου φυσάει ο άνεμος και επιθυμούν τα «σόσιαλ».

Το παιχνίδι με τους δέκα της ΑΕΚ

Ο ΠΑΟΚ ετοιμάστηκε για ένα παιχνίδι στα ίσια απέναντι στην ΑΕΚ αλλά το ποδόσφαιρο του έκανε δώρο μόλις στο 5΄. Η ΑΕΚ έπρεπε να αγωνιστεί για πολλή ώρα με παίκτη λιγότερο και αυτό διευκόλυνε τον Δικέφαλο του Βορρά που δεν χρειάζονταν να έχει τόσο πολλή ανησυχία για την άμυνά του. Ναι μεν έκλεινε την ΑΕΚ στην περιοχή της και αυτό ήταν οδυνηρό για το παιχνίδι του Μπράντον Τόμας που θα ήθελε να παίξει στο χώρο, από την άλλη όμως καθιστούσε και την ΑΕΚ εντελώς ακίνδυνη. Και όμως. Ο ΠΑΟΚ έκανε… 1250 επιθέσεις με 10-15 τελικές και 3-4 μεγάλες φάσεις χωρίς να σκοράρει σε ένα ακόμη μεγάλο ματς και η ΑΕΚ με τέσσερις επιθέσεις και τρεις τελικές, έβαλε δύο γκολ!

Οι ευκαιρίες ξεκίνησαν γρήγορα με Σβάαμπ και Σάστρε και σιγά-σιγά όλοι καταλάβαιναν τι θα ακολουθήσει από αυτή την ομάδα που παίζει ποδόσφαιρο… χωρίς εστίες! Έτσι απλά για να παίζουμε σωστά (και καλά) χωρίς την ανάγκη της νίκης!

  • Από μία ομάδα γεμάτη άχρηστους στο πιο σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού.
  • Μια ομάδα που αν έπαιζε μέχρι και αύριο δεν θα μπορούσε να βρει εστία.
  • Από ένα σύνολο που δεν ξέρει πώς να πανηγυρίσει αφού σκοράρει κάθε αλλαγή μήνα!

Απελπισία! Ταλαιπωρία! Μεγάλη τιμωρία για την ανικανότητα του συνόλου, όλων στον ΠΑΟΚ να δώσουν λύση στην υπόθεση γκολ! Η οποία βέβαια φέρνει και άλλα δεινά όπως αυτή η χαμηλή αυτοπεποίθηση την οποία είδαμε και χθες μόλις ο ΠΑΟΚ δέχθηκε το 1-0 από τη μοναδική επίθεση της ΑΕΚ. Σαφώς και επικράτησε νευρικότητα, αν και όλα θα άλλαζαν αν ένας Χριστιανός έβρισκε δίχτυα! Που να τον βρει όμως;

Το μήνυμα της αποτυχίας με τόσο δυνατό και ηχηρό τρόπο σίγουρα θα φθάσει στο Ροστόφ, εκεί που ο Ιβάν Σαββίδης προφανώς και βλέπει ότι το όλο πλάνο μπάζει και χρειάζεται λεφτά για να ανέβει η ποιότητα που φέρνει τα γκολ. Το γκολ αγοράζεται, ο ΠΑΟΚ απέτυχε οικτρά στο πιο σημαντικό κομμάτι του ποδοσφαίρου και τώρα πρέπει να μάθει από το πάθημα.

Οι αντίπαλοί του «έφαγαν» ανάλογες σφαλιάρες και πλήρωσαν για να επανέλθουν. Ο ΠΑΟΚ ξέρει τι του λείπει, πρέπει να πληρώσει για να το βρει και να το φέρει και κάπως έτσι να επιστρέψει στις επιτυχίες. Στις νίκες γιατί είναι πολύ κουραστική όλη αυτή η διαδικασία των συνεχόμενων ηττών.

Ο Λουτσέσκου ανέλαβε την ευθύνη για όλη την αποτυχία, ήταν ράκος στο τέλος, αλλά νιώθω ότι κατηγορεί τον εαυτό του επειδή δέχθηκε να δουλέψει με ένα ρόστερ το οποίο υστερούσε ποιοτικά, επειδή δεν πίεσε πολύ περισσότερο για τα αυτονόητα. Από την άλλη βέβαια έχει και μία ακόμη ευθύνη. Ο ίδιος αναφέρεται σε έλλειψη προσωπικότητας και… αρχίζουμε να μετράμε: Βιεϊρίνια, Ίνγκασον, Ντόουγκλας, Σβααμπ, Μπίσεσβαρ, Τάισον, Ελ Καντουρί, Ζίβκοβιτς, Ολιβέιρα ΚΑΙ Κούρτιτς. Δέκα εν δυνάμει αρχηγοί!

Σα να ήταν πολλοί, αρκετοί από τους οποίους παίζουν στον ΠΑΟΚ ΚΑΙ με δική του βασική ευθύνη. Για τη δουλειά του μέσα στο γήπεδο λίγα μπορεί να πει κανείς. Για την εκτός γηπέδου φιλοσοφία και συγκαταβατικότητά του πολλά πρέπει να ειπωθούν, πέρα από σοβαρά λάθη συμπεριφοράς που αναστάτωσαν την ομάδα, που εκείνος ήθελε ήρεμη! Γιατί δεν γίνεται να επιζητάς πειθαρχία και εσύ να είσαι ο πιο απείθαρχος. Όλα με στοιχεία, μακριά από ανούσια και αστήρικτη κριτική επειδή έτσι θέλει το FB. Στο τέλος-τέλος ο ιδιοκτήτης τον πιστεύει, τον χρυσοπληρώνει και του έχει βάλει ρήτρα αποδέσμευσης 7 εκατομμυρίων ευρώ, με ο τι αυτό σημαίνει.

Όλοι έχουν κάνει λάθη, ο ΠΑΟΚ τα πληρώνει ακριβά και αν τώρα νομίζουν ότι είναι απλό να μπουν σε όμιλο ας μετρήσουν πόσες ομάδες ξεκίνησαν από τα μέσα Ιουλίου και κατάφεραν τελικά να παίξουν σε όμιλο με τρεις διαδοχικές προκρίσεις. Γιατί… αν ο ΠΑΟΚ περιμένει να μπει σε όμιλο και μετά να εξασφαλίσει τους ποιοτικούς που ψάχνει τότε… πάμε στον ορισμό του φαύλου κύκλου.

Λάθος του Λουτσέσκου ότι πάνω στην πίεση του τελικού, δεν έζησε και δεν πέθανε με τις δικές του ιδέες. Η χρησιμοποίηση της αδούλευτης τριάδας στα στόπερ σε ένα διάστημα του δευτέρου μέρους, ήταν αποτέλεσμα θολούρας που δεν δικαιολογείται για το επίπεδό του. Το γράφω όσο και αν πιστεύω πώς… ο,τι και αν έκανε, με όποιο σχήμα, όσο καλές επιθέσεις και αν έφτιαχνε, πάλι δεν θα πετύχαιναν την εστία! Υπόθεση είναι, στα όρια όμως της σιγουριάς και της βεβαιότητας όμως με βάση την αστοχία-ανικανότητα όλης της χρονιάς.

*Δύο μεγάλες κρίσεις πέρασε φέτος η ομάδα, δύο πολύ δύσκολες βραδιές. Μία μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό στον πρώτο γύρο και μία χθες. Και στις δύο ο περιπτώσεις ο Γιώργος Σαββίδης βγήκε μπροστά και αυτό οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε. Χθες μάλιστα έμαθε ότι συγκεντρώνεται κόσμος στην Τούμπα για να περιμένει την αποστολή και έφθασε πρώτος για να μιλήσει μαζί τους! Εκεί τους είπε ότι θα γίνουν έξι με εφτά μεταγραφές. Για να δούμε τι επιπέδου θα είναι…

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.