Το ποδόσφαιρο όταν διοικείται όπως πρέπει…

Το ποδόσφαιρο όταν διοικείται όπως πρέπει…

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Το ποδόσφαιρο όταν διοικείται όπως πρέπει…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για το νέο τρομερό μήνυμα των Δανών, μετά από αυτό του περασμένου καλοκαιριού με τον Ερικσεν και τρομάζει να κάνει τις συγκρίσεις με την Ελλάδα…

Την ώρα που στην χώρα μας οι… βλαμμένοι και οι βολεμένοι, προσπαθούν να έχουν τον έλεγχο της ομοσπονδίας, προσπαθούν δήθεν να την διοικήσουν και αδυνατούν να κάνουν έστω τα αυτονόητα με τον προπονητή της Εθνικής ομάδας, οι Δανοί, αυτοί ντε οι κρύοι και ψυχροί, που τι να μας πουν για τον ελληνικό πολιτισμό και άλλα παρόμοια χαζά, στέλνουν το μήνυμα σε όλο τον πλανήτη.

Αφού πρώτα εξασφάλισαν την πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, μετά φρόντισαν να τρίψουν στα μούτρα των διοργανωτών και της FIFA φυσικά, το παράλογο του πράγματος με την διεξαγωγή του στο Κατάρ.

Η ομοσπονδία της Δανίας, η οποία εδώ και μήνες ετοιμαζόταν για αυτό το ενδεχόμενο, της πρόκρισης δηλαδή στην τελική φάση, δεν σχεδίαζε γιορτές και πανηγύρια, αλλά πως η χώρα, μέσω του ποδοσφαίρου της, το οποίο την εκπροσωπεί υπέροχα, θα εκφράσει τη δημόσια αντίρρηση της, στην κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα που διεξάγεται το Μουντιάλ, ή πιο σωστά στη χώρα που πλήρωσε όσο καμία άλλη, με τα ατελείωτα λεφτά της και «έπεισε» την FIFA να της δώσει την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Μετά από μία σειρά συναντήσεων και συνεννοήσεων με διάφορους παγκόσμιους φορείς τους τελευταίους μήνες και κυρίως με τη Διεθνή Αμνηστία, η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Δανίας ανακοίνωσε λοιπόν μία σειρά από πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει, προκειμένου να αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα που θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι Δανοί λοιπόν ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να παραβρεθούν σε καμία εμπορική εκδήλωση ή εκδήλωση χορηγών κατά την διάρκεια της παρουσίας τους στο Κατάρ. Θα πάρουν μέρος μόνο σε αθλητικές εκδηλώσεις στις οποίες μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες για τους μετανάστες εργάτες που δουλεύουν στη χώρα για την κατασκευή των εγκαταστάσεων (άλλο ένα μεγάλο ζήτημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ), ενώ θα πάρουν μέρος και σε μία σειρά από πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του προβλήματος σε παγκόσμια κλίμακα.

Και ναι είναι αλήθεια οι Δανοί δεν σκέφτηκαν… μικροπολιτικά, δεν σκέφτηκαν φοβισμένα, ότι μπορεί όλο αυτό να προκαλέσει τη μήνη των διοργανωτών και της FIFA, ότι μπορεί να τους… σφάξει η διαιτησία.

Ακόμη καλύτερα, ακόμη κι’ αν το σκέφτηκαν, δεν δίστασαν να προχωρήσουν, δεν δίστασαν να κάνουν το σωστό και αυτό που έπρεπε. Και για μία ακόμη φορά μετά το περασμένο καλοκαίρι και τα όσα συνέβησαν την στιγμή της κατάρρευσης του Κρίστιαν Ερικσεν, έστειλαν ένα δυνατό μήνυμα σε όλο τον πλανήτη. Ένα μήνυμα που κυκλοφόρησε παντού από την πρώτη στιγμή και έδειξε για μία ακόμη φορά ποιο μπορεί και πρέπει να είναι το πρόσωπο του ποδοσφαίρου, όταν αυτό διοικείται από κανονικούς ανθρώπους.

Πείτε μου τώρα, αν μπορείτε να φανταστείτε την ελληνική ομοσπονδία, όχι μόνο τώρα, αλλά διαχρονικά να έπαιρνε μία τέτοια πρωτοβουλία. Μάλλον ας μην ζητάω από την φαντασία σας να οργιάσει, αναρωτηθείτε λοιπόν αν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε έστω να το σκεφτεί, όχι να το υλοποιήσει κιόλας.

Σε περίπου ένα χρόνο, θα διεξαχθεί στο Κατάρ το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το πιο βουτηγμένο στο αίμα παγκόσμιο Κύπελλο που έχουμε δει ποτέ (περισσότερο και από εκείνο της Βραζιλίας).

Το ίδιο το ποδόσφαιρο δεν ευθύνεται για αυτό και δεν το εμποδίζει τίποτα στο να μεγαλουργήσει και να μας κάνει να το απολαύσουμε. Οφείλει όμως να μας υπενθυμίσει με πρωτοβουλίες σαν αυτή των Δανών, ότι έχει μάτια και βλέπει. Ότι δεν κρύβει το αίμα κάτω από το χαλί, ότι φωνάζει για αυτό, προκειμένου να σταματήσει να χύνεται ή να μην ξαναχυθεί στο μέλλον. Αν δεν φροντίσει να το κάνει θα έχει αποτύχει. Οι Δανοί για μία ακόμη φορά έδειξαν το δρόμο...

Σε κάτι τέτοιες περιστάσεις, τώρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του Ντιέγκο, καταλαβαίνουμε όλοι πόσο μεγάλο είναι το κενό που άφησε πίσω του κι’ ας είχε κόψει την μπάλα πριν τρεις δεκαετίες…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.