Χωρίς plan B δεν έχει Μουντιάλ για την Αργεντινή!

Χωρίς plan B δεν έχει Μουντιάλ για την Αργεντινή!

Θοδωρής Βασίλης
Χωρίς plan B δεν έχει Μουντιάλ για την Αργεντινή!

bet365

Η Αργεντινή χωρίς τον Μέσι θύμισε μια ομάδα της σειράς κόντρα στην Ισπανία και ο Θοδωρής Βασίλης γράφει για το κατά πόσο η «αλμπιτσελέστε» μπορεί να φτάσει μέχρι το βαρύτιμο τρόπαιο.

Ένας μεγάλος διαγωνισμός* με σημαντικά έπαθλα σε περιμένει στο καζίνο, από σήμερα μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Πρώτα από όλα, για όσους υποστηρίζουν την Αργεντινή ή είναι φαν του Μέσι και θέλουν να δουν τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στον κόσμο να κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν χρειάζεται πανικός. Μια ήττα σε φιλικό παιχνίδι, ακόμα και με αυτό το βαρύ σκορ, δεν κρίνει κάτι. Για τον λόγο αυτό δεν χρειάζεται ούτε ισοπέδωση ούτε δακρύβρεχτα σχόλια και στάτους. Τέτοια παιχνίδια αποτελούν τα καλύτερα τεστ ώστε ο εκάστοτε προπονητής να βγάλει συμπεράσματα και να δει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι παίκτες αλλά και να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις για το ποιοι ποδοσφαιριστές θα στελεχώσουν την αποστολή ενόψει του Μουντιάλ.

Η αλήθεια είναι ότι η Αργεντινή όχι μόνο προβλημάτισε, αλλά έδειξε ότι είναι εντελώς ανέτοιμη για τα γήπεδα της Ρωσίας. Στο πρώτο της σοβαρό τεστ επί εποχής Σαμπάολι και κόντρα σε έναν άμεσο αντίπαλο για τον τίτλο (η Ιταλία δεν θα είναι στην Ρωσία οπότε δεν μετράει) η «αλμπιτσελέστε» απέτυχε.

Ξαφνικά στην Αργεντινή από χθες υπάρχει μια αίσθηση καταστροφής και πλέον όλα ξεκινάνε από την αρχή. Πριν τα δύο φιλικά με Ιταλία και Ισπανία ο Χόρχε Σαμπάολι τόνιζε ότι απέμενε μόλις το 20% της λίστας με τα ονόματα των παικτών που θα πάρουν τις 23 θέσεις. Μετά τα χθεσινά χάλια, όμως και ο ίδιος συνειδητοποίησε πως χρειάζεται αναθεώρηση σε πολλά πράγματα.

Ο ίδιος ταξίδεψε στην Ευρώπη με κάποια ερωτηματικά και τώρα επιστρέφει στο Μπουένος Άιρες με ακόμα περισσότερα, αφού η ήττα αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ήρθε άνοιξε νέες πληγές οι οποίες 79 ημέρες πριν την έναρξη της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης να επουλωθούν.

Το πρώτο φιλικό στο Μάντσεστερ κόντρα στην Ιταλία έδειξε αδυναμίες, αλλά η νίκη και ο τρόπος με τον οποίο ήρθε με τα δύο υπέροχα γκολ των Μπανέγα και Λαντσίνι τις έκρυψε κάτω από το χαλάκι. Η εκκωφαντική ήττα στην Μαδρίτη και κυρίως η άνευ όρων παράδοση στο δεύτερο ημίχρονο έδειξε ξεκάθαρα την γύμνια της ομάδας στέλνοντας και το πρώτο μήνυμα. Προσευχές ώστε ο Μέσι να είναι καλά και να μην χάσει λεπτό από το τουρνουά.

Η ήττα με κάτω τα χέρια οδήγησε πολλούς να ζητήσουν άμεσα την λήψη δραστικών μέτρων, να πέσουν κεφάλια. Λάθος. Το να προσπαθήσεις να αλλάξεις τα πάντα και να ξεκινήσεις πάλι από την αρχή σημαίνει ότι ρίχνεις λευκή πετσέτα. Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται αυτή την στιγμή η Αργεντινή είναι ηρεμία και αυτοκριτική. Αυτοκριτική και αντιμετώπιση της αλήθειας χωρίς διφορούμενο λόγο. Και ο πρώτος που θα πρέπει να το κάνει είναι ο Σαμπάολι ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου ναι μεν παραδέχτηκε πως «Η Ισπανία μας χαστούκισε στο πρόσωπο», αλλά παράλληλα πριν είχε εκπλήξει μάλλον δυσάρεστα λέγοντας πως στο πρώτο 45λεπτο η Αργεντινή έκανε ένα απίστευτο ματς (!). Ίσως η βαριά ήττα ήταν δύσκολη να χωνευτεί γι αυτό και τα ήξεις αφίξεις του Αργεντινού τεχνικού.

Το δεύτερο μήνυμα και το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο Σαμπάολι έφαγε πολύ χρόνο στο να δοκιμάζει παίκτες. Μέχρι και το ματς με την Ισπανία στην εθνική είχαν κληθεί 55 παίκτες, με την έλλειψη χημείας και αυτοματισμών να φαίνεται σε κάθε ματς. Και αν στα προηγούμενα παιχνίδια υπήρχε πάντα η λάμψη του Μέσι και ο φόβος που προκαλεί μόνο και μόνο με την ανάγνωση της ενδεκάδας, μια πιθανή απουσία φανερώνει ότι η ομάδα δεν έχει plan B.

O 58χρονος τεχνικός ταξίδεψε στην Ευρώπη για τα δύο φιλικά έχοντας ήδη στο μυαλό του ένα γκρουπ 17 παικτών με τους οποίους θα πορευτεί τον Ιούνιο. Μερκάδο, Φάτσιο, Οταμέντι, Ακούνια, Μασεράνο, Μπίλια, Ντι Μαρία, Ρομέρο, Γκουσμάν, Λαντσίνι, Λο Σέλσο, Ιγουαΐν (με τα όποία θέματά του όταν αγωνίζεται στην εθνική), αλλά και οι απόντες Μέσι, Αγούερο, Σάλβιο, Πέρες, έδειχναν να έχουν σίγουρη την παρουσία τους με τους Ντιμπάλα (πληρώνει το γεγονός ότι παίζει στην ίδια θέση με τον Μέσι) και τον Ικάρντι να ετοιμάζονται να γίνουν οι ηγέτες για την επόμενη διοργάνωση αυτή του Κατάρ το 2022. Ορισμένοι από αυτούς όμως έδειξαν εκτός τόπου και χρόνου και δεν αποκλείεται να κινδυνεύουν.

Το τρίτο μεγάλο ερωτηματικό είναι οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται εντός Αργεντινής. Ο Φαμπρίσιο Μπούστος της Ιντεπεντιέντε στο δεξί άκρο της άμυνας υπέφερε σε όλη τη διάρκεια του ματς με τον Ζόρντι Άλμπα να του βγαίνει συνεχώς στην πλάτη. Ο Πάμπλο Πέρες της Μπόκα που μπήκε για να συμμαζέψει λίγο το κέντρο πέρασε και δεν ακούμπησε, ενώ οι Παβόν και το νέο μεγάλο αστέρι της χώρας, ο Λαουτάρο Μαρτίνες έπαιξαν ελάχιστα. Ο μόνος που διασώθηκε ήταν ο Μασιμιλιάνο Μέζα ο οποίος όμως και αυτός στην επανάληψη τον πήρε η κατηφόρα. Και το πρόβλημα φάνηκε με το γυμνό μάτι. Καλή η Μπόκα και η Ιντεπεντιέντε και η Ράσινγκ, αλλά με αντιπάλους την Ατλέτικο Τουκουμάν και την Πατρονάτο δεν θα μπορείς να σταθείς στο ανώτερο επίπεδο.

Τέταρτο ερωτηματικό είναι το τακτικό κομμάτι και τα διάφορα σχήματα που έχει δοκιμάσει. Θιασώτης της σχολής Μπιέλσα ο Σαμπάολι ξεκίνησε με τρεις κεντρικούς πίσω, για να αλλάξει στο μεσοδιάστημα και να αποφασίσει-χωρίς να τρελαίνεται-να πάει σε τετράδα. Μάλιστα το Νοέμβριο σε συνέντευξη είχε αποκαλύψει ότι δεν έχει τους παίκτες με τα χαρακτηριστικά για να παίξει σύστημα με τετράδα. Και η αλήθεια είναι ότι δεν έχει, αλλά μετά και την προτροπή των παικτών του αποφάσισε να κάνει την αλλαγή με τα γνωστά αποτελέσματα.

Όλα αυτά είναι τεράστια ερωτηματικά και όλα θα μπορούσαν να φτιάξουν αν αυτά εμφανίζονταν πριν κάποιους μήνες. Τώρα με την κλεψύδρα να αδειάζει επικίνδυνα ο Σαμπάολι ξέρει ότι δεν έχει χρόνο για να διορθώσει πολλά αφού το επόμενο ραντεβού σε δύο μήνες από τώρα στις 20 Μαΐου. Μπορείς να μιλήσεις άπειρες φορές με τους παίκτες, ακόμα και να ταξιδέψεις στις χώρες που αγωνίζονται αλλά το να δουλέψεις μαζί τους θα έχεις την δυνατότητα 25 μέρες πριν την πρεμιέρα του Μουντιάλ.

Η ουσία δεν αλλάζει και ανεξαρτήτου της έκτασης του σκορ η Αργεντινή έδειξε χτυπητές αδυναμίες οι οποίες δύσκολα θα μπορούν να καλυφθούν μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η παρέα του Μέσι δεν μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος. Αν δει κανείς την κλήρωση ο δρόμος μέχρι τα προημιτελικά είναι ανοικτός χωρίς εμπόδια. Εκεί λογικά θα έρθει το πρώτο μεγάλο τεστ και θα είναι όπως χθες η Ισπανία. Αν πιστεύει κανείς ότι η Αργεντινή είναι χαμένη από χέρι τότε είτε είναι εμπαθής είτε δεν ξέρει από ποδόσφαιρο. Και τότε ο Σαμπάολι θα έχει στην διάθεσή του, αυτόν που δεν έχει καμία ομάδα στον κόσμο. Τον Λιονέλ Μέσι, τον καλύτερο επί Γης.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα