Άνχελ Ντι Μαρία: Το «βαρόμετρο» της Αργεντινής

Άνχελ Ντι Μαρία: Το «βαρόμετρο» της Αργεντινής

Άνχελ Ντι Μαρία: Το «βαρόμετρο» της Αργεντινής

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος αποθεώνει τον ποδοσφαιριστή, με την τεράστια επιδραστικότητα στα παιχνίδια της «αλμπισελέστε» και που η παρουσία του ή όχι στον αγωνιστικό χώρο, κρίνει εδώ και πολλά χρόνια τα μεγάλα ραντεβού της εθνικής του ομάδας.

Πόσο απέχει η επιτυχία από την αποτυχία; Μία κλωστή ή αλλιώς... έναν ποδοσφαιριστή. Και αυτός δεν είναι μόνο ο Λιονέλ Μέσι στην εθνική Αργεντινής. Ούτε – πλέον - ο Εμιλιάνο Μαρτίνεζ. Είναι ΚΑΙ ο Άνχελ Ντι Μαρία. Και όχι μόνο σε μία ή δύο διοργανώσεις, αλλά τουλάχιστον εδώ και μία δεκαετία για την «αλμπισελέστε». Η λάμψη της χρυσόσκονης δεν έχει ακόμη... κάτσει για τους Αργεντίνους, ώστε να σκεφτούν καθαρά τι ακριβώς έγινε στον τελικό της Κυριακής. Να σκεφτούν πως πήγαν να χάσουν ένα παιχνίδι, που ήταν στα μέτρα τους και μέχρι το τελευταίο 20λεπτο φαινόταν ήταν θα το κερδίσουν... σβηστά.

Στο 64’, ο Λιονέλ Σκαλόνι αναγκάστηκε να αποσύρει τον κορυφαίο παίκτη του γηπέδου μέχρι εκείνη την ώρα. Τον ποδοσφαιριστή, που αν και προερχόταν από τραυματισμό (γι’ αυτό και δεν μπορούσε να αγωνιστεί περισσότερο), ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά για την «αλμπισελέστε». Ένα γκολ και ένα κερδισμένο πέναλτι είχε μέχρι εκείνο το σημείο ο Άνχελ Ντι Μαρία, όμως δεν άντεξε παραπάνω. Και μαζί του, λίγο έλειψε να μην αντέξει ολόκληρη η ομάδα. Μετά την απόσυρσή του στον πάγκο, άλλαξε όλο το παιχνίδι και παραλίγο να τη γυρίσει η Γαλλία. Αυτή, όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά στην καριέρα του με το εθνόσημο, που ο Ντι Μαρία αποτέλεσε το «βαρόμετρο» για την Αργεντινή. Και όχι μόνο όταν αγωνιζόταν.

Στο Μουντιάλ του 2014, ο Ντι Μαρία ήταν ο άνθρωπος των νοκ-άουτ, μέχρι η ατυχία να του χτυπήσει την πόρτα. Με δικό του τέρμα στο 118’, η Αργεντινή νίκησε 1-0 την Ελβετία στους «16», ενώ αυτός δημιούργησε το μοναδικό γκολ της «αλμπισελέστε» στον προημιτελικό απέναντι στο Βέλγιο. Σε αυτό το παιχνίδι, ο ίδιος τραυματίστηκε και έχασε όλο το υπόλοιπο τουρνουά. Τότε, δεν ήταν λίγοι αυτοί που ισχυρίστηκαν ότι με τον Ντι Μαρία στην ενδεκάδα, η Αργεντινή θα είχε νικήσει τη Γερμανία στον τελικό.

Το «όσκαρ» ατυχίας για τον Αργεντινό άσο – και κατ’ επέκταση για την εθνική ομάδα – συνεχίστηκε στα δύο Copa America που ακολούθησαν. Σε αυτό του 2015, ο Ντι Μαρία τραυματίστηκε στο ξεκίνημα του τελικού, αντικαταστάθηκε και στη συνέχεια η Αργεντινή ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Χιλή. Ένα χρόνο μετά, ο ίδιος ήταν άτυχος ξανά, αυτή τη φορά στους ομίλους. Επανήλθε στον τελικό, όμως έδειξε πως δεν είχε ξεπεράσει τον τραυματισμό του, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί νωρίς. Το αποτέλεσμα, το ίδιο, η Αργεντινή ηττήθηκε ξανά στα πέναλτι από τη Χιλή.

Ώσπου κάποια στιγμή το κουμπί... γύρισε. Και για τον Ντι Μαρία και για την Αργεντινή. Ο ίδιος όχι μόνο ήταν παρών στα μεγάλα ραντεβού, αλλά ήταν και ο άνθρωπος που όρισε την εξέλιξή τους και έσπασε την «κατάρα» για το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα. Αρχής γενομένης από τον περσινό τελικό του Copa America. Όλοι, τότε, έκαναν λόγο για τον πρώτο τίτλο του Λιονέλ Μέσι με το εθνόσημο, όμως ο Άνχελ Ντι Μαρία ήταν αυτός που έκρινε τον τελικό. Με ένα δικό του γκολ, η Αργεντινή νίκησε 1-0 τη Βραζιλία (μέσα στο Μαρακανά κιόλας) και έσπασε μια 28χρονη ανομβρία των τίτλων.

Η κατάκτηση του Copa America ήταν και ο λόγος της παρουσίας της Αργεντινής στον τελικό ενός άτυπου διηπειρωτικού κυπέλλου εθνικών ομάδων, τον περασμένο Ιούνιο, στο Γουέμπλεϊ. Η «αλμπισελέστε» νίκησε την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ιταλία, στο “Finalissima” με σκορ 3-0, με τον Ντι Μαρία να πετυχαίνει ένα από τα τρία τέρματα της ομάδας του.

Το «κερασάκι στην τούρτα» το κρατούσε για τον τελικό του Μουντιάλ, με τον ίδιο στα 34 του να οδηγεί την Αργεντινή στο ποδοσφαιρικό Έβερεστ και να κλείνει έναν κύκλο που ο ίδιος είχε ανοίξει στα 20. Τότε και πάλι είχε οδηγήσει τη χώρα του στην κορυφή του κόσμου. Όχι σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2008, στο Πεκίνο. Ναι, ο Ντι Μαρία είχε πετύχει ξανά το γκολ της νίκης στον τελικό (1-0 τη Νιγηρία). Ναι, ήταν και τότε μαζί με τον Λιονέλ Μέσι στην ενδεκάδα...

Υ.Γ. Στο παρακάτω βίντεο είναι όλα τα γκολ του Άνχελ Ντι Μαρία σε τελικούς με την εθνική Αργεντινής.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημοσθένης Γεωργακόπουλος
Δημοσθένης Γεωργακόπουλος