Μουντιάλ 2022, Αργεντινή - Κροατία 3-0: Παγκόσμιος Μέσι, ένα βήμα πριν από το όνειρο! (vid)

Νίκος Κικίδης
Μουντιάλ 2022, Αργεντινή - Κροατία 3-0: Παγκόσμιος Μέσι, ένα βήμα πριν από το όνειρο! (vid)

bet365

Αργεντινή φουλ για κούπα! Στη βραδιά που ο Μέσι φόρεσε την κάπα του βασιλιά και οι «κάννες» του Άλβαρες κάπνισαν, η Αλμπισελέστε διέλυσε 3-0 την Κροατία και έκλεισε θέση στον μεγάλο τελικό.

Οκτώ χρόνια. Τόσα περίμενε η Αργεντινή μέχρι να βρεθεί ξανά σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε η επιστροφή της να συνάδει με το Last Dance του μεγάλου της ηγέτη. Εκείνου που αποθεώθηκε, κατακρίθηκε, παράτησε την εθνική, ξαναγύρισε κοντά της και στην τελευταία του ευκαιρία να της χαρίσει το κορυφαίο τρόπαιο φαίνεται αποφασισμένος να το πράξει! Με τον Λιονέλ Μέσι, περί ου ο λόγος, να χορεύει με γκολ - ασίστ και τον Χουλιάν Άλβαρες να... πυροβολεί, η Αργεντινή μετέτρεψε σε πάρτι τον ημιτελικό απέναντι στην Κροατία και με το επιβλητικό 3-0 πήρε την πρόκριση στον τελικό, εκεί όπου περιμένει πλέον τον νικητή του Μαρόκο - Γαλλία.

Ιστορικός Μέσι, υπέροχος Άλβαρες

Το ξεκίνημα του αγώνα πάντως δεν προϊδέαζε για μια άνετη νίκη - πρόκριση της Αργεντινής. Σχεδόν σε ολόκληρο το πρώτο ημίωρο άλλωστε ο ημιτελικός κινήθηκε στην ισορροπία, με μοιρασμένη κατοχή μπάλας, χαμηλό τέμπο και... μηδαμινές ευκαιρίες μπροστά από τα καρέ των δυο ομάδων. Μια στιγμή αδράνειας ωστόσο αρκούσε για να κάνει τη διαφορά.

Έπειτα από αβίαστο λάθος των Κροατών στον χώρο της μεσαίας γραμμής, ο Έντσο Φερνάντες εμβόλισε την άμυνα με απίθανη βαθιά μπαλιά προς τον Άλβαρες, ο οποίος στη συνέχεια ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τον Λιβάκοβιτς (34΄)! Ο Ορσάτο έδειξε κατευθείαν την άσπρη βούλα και ο Λιονέλ Μέσι ευστόχησε από το σημείο του πέναλτι για να ξεπεράσει τον Μπατιστούτα με 11 γκολ και να ανακηρυχθεί ως ο νέος κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Αλμπισελέστε!

Το γκολ έδωσε πνοή στους τυπικά γηπεδούχους, οι οποίοι πριν καν προλάβει να κάτσει η σκόνη έφτασαν στο 2-0. Πέντε λεπτά αργότερα, ο Άλβαρες ξεκίνησε κούρσα πίσω από τη γραμμή του κέντρου και αφού σμπαράλιασε την αντίπαλη άμυνα με τη βοήθεια της κόντρας, νίκησε τον Λιβάκοβιτς για να χαλυβδώσει το προβάδισμα (39΄).

Αν δεν ήταν μάλιστα ο γκολκίπερ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η Αργεντινή θα μπορούσε να είχε πετύχει και τρίτο γκολ πριν από το ημίχρονο, όμως ο 27χρονος έδειξε σπουδαία reflex σε σκαστή κεφαλιά του Μακ Άλιστερ (41΄).

Μέσι κερνάει, Άλβαρες πίνει και... Αργεντινή - Κροατία 3-0

Το ισχυρό προβάδισμα της Αργεντινής ανάγκασε την Κροατία να πάρει περισσότερα ρίσκα στο β΄μέρος και νομοτελειακά να αφήσει περισσότερα κενά για την Αλμπισελέστε που σκόπευε να τα εκμεταλλευτεί στην κόντρα. Από μια τέτοια στιγμή μάλιστα ο Λιονέλ Μέσι δοκίμασε την ετοιμότητα του Λιβάκοβιτς με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή (58΄), προτού τελικά δημιουργήσει το 3-0.

Αφού χόρεψε και... εξέθεσε με αλλεπάλληλες προσποιήσεις τον Γκβαρντιόλ, πάτησε στην περιοχή και σέρβιρε στον Άλβαρες που κλείδωσε την πρόκριση και έγινε ο νεαρότερος μετά τον Πελέ που σημειώνει δυο γκολ σε ημιτελικό Μουντιάλ (69΄)!

Στο 83΄ο Μακ Άλιστερ απέτυχε να μετατρέψει σε θρίαμβο την πρόκριση απέναντι στην Κροατία, η οποία το μόνο που θα μπορούσε να τα καταφέρει ήταν απλώς να μειώσει στο 86΄σε μια φάση διαρκείας στα καρέ του Μαρτίνες. Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τελικό σφύριγμα, με την Αργεντινή να κλειδώνει μια δικαιότατη νίκη και να κλείνει ραντεβού για τον μεγάλο τελικό της 18ης Δεκεμβρίου.

MVP: Λιονέλ Μέσι και Χουλιάν Άλβαρες κοντράρονται μέχρι τελικής πτώσης για αυτόν τον τίτλο. Από τη μια ο πρώτος έκανε μια από τις κορυφαίες του εμφανίσεις με γκολ - ασίστ σε νοκ-άουτ Μουντιάλ, τη στιγμή που ο δεύτερος κέρδισε πέναλτι και σκόραρε δυο γκολ για να κλειδώσει την πρόκριση της Αργεντινής.

Στο ύψος του: Ολόκληρη η Αργεντινή... Ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της άλλωστε να εφάρμοσε το δόγμα που όφειλε εδώ και μια δεκαετία: Όλοι για έναν (Μέσι), κι ένας για όλους! Χάρη σε αυτή την καταλυτική συνεργασία κατάφερε να διαλύσει την Κροατία και να κλείσει ραντεβού με την ιστορία.

Αδύναμος κρίκος: Ο Γκβάρντιολ δεν δικαιολόγησε τον χορό εκατομμυρίων που έχει στηθεί γύρω από το όνομά του. Αν και ήταν ένας εκ των διακριθέντων κατά την πορεία της Κροατίας στο Μουντιάλ, απόψε βίωσε μια εφιαλτική βραδιά με σαφή ευθύνη στο πρώτο γκολ και τρίτο γκολ της Αργεντινής.

Η γκάφα: Την έκανε ο Σόσα στη φάση του δεύτερου γκολ. Ενώ ο Άλβαρες είχε εισβάλλει σαν... τρένο στην περιοχή, ο Κροάτης απέτυχε να διώξει μια εύκολη μπαλιά και έδωσε την ευκαιρία στον 22χρονο επιθετικό της Σίτι να τον τιμωρήσει.

Το στραγάλι: Ο Ιταλός Ορσάτο βρέθηκε στο μικροσκόπιο για την απόφασή του να καταλογίσει πέναλτι υπέρ της Αργεντινής, με πολλούς να θεωρούν την απόφασή του τουλάχιστον αυστηρή. Κατά τα άλλα διεύθυνε με ηρεμία τον αγώνα και απέφυγε να μετατραπεί σε πρωταγωνιστή.

Το ταμείο του Gazzetta: Αργεντινή φουλ για κούπα! Μετά από ένα ισορροπημένο πρώτο ημίωρο, η Αλμπισελέστε επέβαλε απόλυτη κυριαρχία κόντρα στην Κροατία, είτε με την κυκλοφορία της, είτε με αμεσότητα στην κόντρα. Εκτός ανταγωνισμού οι Κροάτες που υπέφεραν τακτικά και ψυχολογικά στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα.

Αργεντινή (Λιονέλ Σκαλόνι): Μαρτίνες, Μολίνα (86΄Φόιθ), Ρομέρο, Οταμέντι, Ταλιαφίκο, Παρέδες (62΄Μαρτίνες), Φερνάντες, Ντε Πολ (74΄Παλάσιος), Μακ Άλιστερ (86΄Κορέα), Μέσι, Άλβαρες (74΄Ντιμπάλα)

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα (46΄Όρσιτς), Μπρόζοβιτς (50΄Πέτκοβιτς), Κόβασιτς, Μόντριτς (81΄Μάγιερ), Πάσαλιτς (46΄Βλάσιτς), Πέρισιτς, Κράμαριτς (72΄Λιβάγια)

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα