Αν σε ρωτήσουν γιατί λατρεύεις το ποδόσφαιρο...

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Αν σε ρωτήσουν γιατί λατρεύεις το ποδόσφαιρο...

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για μία από τις κορυφαίες ημέρες στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις ψυχές των πιστών της στρογγυλής θεάς.

''Πέρασαν τα χρόνια και κατέληξα να αποδεχτώ την ταυτότητα μου: δεν είμαι τίποτα παραπάνω παρά ένας ζητιάνος του καλού ποδοσφαίρου. Περιφέρομαι στον κόσμο με το καπέλο στο χέρι και παρακαλάω στα γήπεδα:Ο Θεός να σας έχει καλά, ένα καλό παιχνίδι. Και όταν παίζεται καλό ποδόσφαιρο, είμαι πανευτυχής για το θαύμα, χωρίς να νοιάζομαι ποια είναι η ομάδα ή η χώρα που το παίζει''.

Η ψυχούλα του Εντουάρδο Γκαλεάνο, του ανθρώπου που μας προσέφερε τα παραπάνω λόγια σαν άλλος ιεροκήρυκας του ποδοσφαίρου, σίγουρα θα αγαλλίασε εκεί ψηλά από όσα είδαν τα ματάκια μας την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022. Τονίζουμε την ημερομηνία γιατί τα όσα είδαμε στους δύο προημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα κάνουμε πολύ καιρό να τα ξεχάσουμε.

Για να είμαστε ακριβείς και ειλικρινείς δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ, θα στέκουν πάντα εκεί, έτοιμα να απαντήσουν στην ερώτηση ''γιατί λατρεύεις το ποδόσφαιρο''. Η απάντηση είναι ''για όλα αυτά ακριβώς'' που είδαμε με διαφορά λίγων ωρών στο Μουντιάλ του Κατάρ, σε ένα μοναδικό, εκπληκτικό, ξεχωριστό overdose ποδοσφαιρικής μαγείας. Για ποιά ''αυτά'' ακριβώς;

Για το πιο ''άρρωστο'' γκολ του Μουντιάλ, με τον Νεϊμάρ να κρύβει την μπάλα στη διπλή συνεργασία με τον Ροντρίγκο και τον Πακετά και να την εμφανίζει στα δίχτυα του Λιβάκοβιτς. Ένα εκπληκτικό ''χορευτικό'' του Βραζιλιάνου σούπερ σταρ στη παράταση, το οποίο όμως δεν ήταν αρκετό για να στείλει την Σελεσάο στα ημιτελικά.

Γιατί; Επειδή βρέθηκε σε ένα μυθικό βράδυ ο Ντομινίκ Λιβάκοβιτς, κατέβασε τα ρολά, έπιασε δύο πέναλτι και επιβεβαίωσε πως η ψυχή, το σθένος, η προσωπικότητα της Κροατίας είναι one of a kind. Iσοφάρισαν στο 117', πήραν το ματς από την άσπρη βούλα, δεν τα παρατούν ποτέ, δεν σταματούν να μάχονται, αυτό είναι το dna τους. Το ποδόσφαιρο εκτός από ποιότητα, τακτική, στιγμές και λεπτομέρειες είναι και η καρδιά. Η Κροατία έχει μπόλικη από αυτή.

Για ακόμη μία ποδοσφαιρική παράσταση του κορυφαίου ποδοσφαιριστή που είδαμε ποτέ στη σύγχρονη εποχή του αθλήματος. Λιονέλ Μέσι. Κάθετη που διέλυσε την άμυνα της Ολλανδίας, γκολ για το 2-0 από το σημείο του πέναλτι. Θα ήταν αρκετά για να οδηγήσουν την ''αλμπισελέστε'' ακόμη πιο κοντά στο όνειρο. Δεν ήταν, όμως.

Γιατί; Επειδή ο Βέγκχορστ βγαλμένος από το... playstation με υπέροχη κεφαλιά έκανε το 2-1 και επειδή οι Ολλανδοί αποφάσισαν στο 101' να δημιουργήσουν τέχνη. Ο Γιόχαν Κρόιφ από εκεί ψηλά θα έμεινε με το στόμα ανοιχτό. Αυτό δεν ήταν κομπίνα, δεν ήταν μόνο ποδόσφαιρο. Ήταν ''ποίηση''. Το τείχος που όλοι νόμιζαν πως θα χρησιμεύσει στο να μην δει την πορεία της μπάλας ο Μαρτίνες. Η απόλυτα συγχρονισμένη κίνηση με την πάσα από τον Βέγκχορστ για να πάρει την μπάλα ρολάροντας πάνω στο σώμα του αντιπάλου, να δει την εστία και με ένα χάδι να την στείλει στο πλεκτό. Γκολ! Απίθανο. Μοναδικό.

Το όνειρο του Λιονέλ Μέσι ξαφνικά... πάγωσε. Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες, όμως, με τα... χέρια του Θεού στη διαδικασία των πέναλτι, έδωσε ξανά ζωή και πνοή στο ποδοσφαιρικό ''παραμύθι'' του πιτσιρικά από το Ροζάριο. Vamos, vamos Argentina, vamos vamos a ganar.

Πανδαισία. Να κοιτάζεις την τηλεόραση και να μην μπορείς να καταλάβεις τι είδαν τα μάτια σου. Σε μια μέρα μόνο. Θα πάρει καιρό να την εκτιμήσουμε όσο της αξίζει τη χθεσινή ημέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και θα ''προσευχόμαστε'' η στρογγυλή θεά να μας δώσει ακόμη μία τόσο μεγάλη δόση μοναδικότητας από το μεγαλείο της.

This is football...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.