Τρία λεπτά από τον ποδοσφαιρικό παράδεισο (vids)

Γιάννης Λαμπίρης Γιάννης Λαμπίρης
Τρία λεπτά από τον ποδοσφαιρικό παράδεισο (vids)

bet365

Η κόλαση από τον παράδεισο (στο ποδόσφαιρο τουλάχιστον) απέχουν ελάχιστα λεπτά ή αν θέλετε ελάχιστα εκατοστά.

Μπορεί να είναι τρία λεπτά όσα ήθελε η Βραζιλία για να σπάσει την 20ετή κατάρα ενός νόκ άουτ αγώνα με ευρωπαϊκή ομάδα πριν ο Πέτκοβιτς ισοφαρίσει για την Κροατία και μετατρέψει το όνειρο των Βραζιλιάνων για ένα 6ο Παγκόσμιο Κύπελλο σε εφιάλτη.

Μπορεί να είναι λίγα δευτερόλεπτα, όσα χρειαζόταν η Αργεντινή για να τελειώσει την υπόθεση πρόκριση με την Ολλανδία με συμπληρωμένα τα 10 (!) λεπτά των καθυστερήσεων. Αλλά ο Βέχορστ είχε διαφορετική άποψη.

Μπορεί να είναι ίντσες όπως το δοκάρι του Μαρκίνιος στη διαδικασία των πέναλτι που τελείωσε το όνειρο μιας από τις καλύτερες Βραζιλίες όλων των εποχών, ή το δοκάρι του Φερνάντες στο 120’ της παράτασης που κράτησε ζωντανή προς στιγμήν την Ολλανδία και παράτεινε – μέχρι και τα πέναλτι – την αγωνία της Αργεντινής.

Αυτό είναι το ποδόσφαιρο, αυτό είναι το Μουντιάλ που δεν τελειώνει ένα παιχνίδι ούτε καν στο σφύριγμα του διαιτητή αν δει κανείς τι έγινε μετά τη λήξη του αγώνα Αργεντινής-Ολλανδίας.

Οι συγκινήσεις διαδέχονται η μια την άλλη και κάποια στιγμή εκεί στις αρχές της παράτασης στο Λουσέιλ κλήθηκαν άνθρωποι για τις πρώτες βοήθειες ευτυχώς χωρίς να έχουμε τα χειρότερα.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι (τόσο) δίκαιο άθλημα όσο για παράδειγμα το μπάσκετ ή το βόλεϊ, αλλά τουλάχιστον στο Αργεντινή-Ολλανδια αποδόθηκε δικαιοσύνη για μια ομάδα που από το πρώτο λεπτό προσπάθησε να παίξει ποδόσφαιρο και το έκανε μέχρι το 120’ σε αντίθεση με τους Οράνιε που «ξύπνησαν» μετά το 80’ όταν συνειδητοποίησαν ότι αποχαιρετούν άλλο ένα παγκόσμιο κύπελλο και στο έξτρα ημίωρο πιο πολύ είχαν το νου τους να πάνε στα πέναλτι.

Στην εξέδρα των δημοσιογράφων το ξέσπασμα ήταν μεγάλο όταν ευστόχησε ο Λαουτάρο Μαρτίνες, αλλά το ίδιο έντονο ήταν και στην αίθουσα Τύπου πριν τον αγώνα όταν Αργεντίνοι και Ολλανδοί πανηγύρισαν τον αποκλεισμό της Βραζιλίας.

Μια Βραζιλία που έπαιξε με τη φωτιά και εφόσον δεν «καθάρισε» (χάνοντας κλασσικές φάσεις περισσότερο από άγχος και άσχημα τελειώματα πάνω στον – έτσι και αλλιώς – εξαιρετικό Λιβάκοβιτς) το παιχνίδι στο 90’ με το που πήρε παράταση και πολύ περισσότερο στα πέναλτι είχε υπογράψει την καταδίκη της.

Από το 2008 μέχρι και σήμερα σε εννέα παιχνίδια νοκ άουτ σε Euro και Μουντιάλ οι Κροάτες πήγαν τα 8 σε παράταση ή και πέναλτι και πήραν ισάριθμες προκρίσεις (8/8). Το μόνο που δεν μπόρεσαν ήταν ο τελικός του 2018 με τη Γαλλία όπου έχασαν στο 90λεπτο (4-2).

Η Βραζιλία έμεινε στους…χορούς και ίσως θεωρούσε ότι θα πάρει εύκολα ή δύσκολα την πρόκριση αλλά υπολόγιζε χωρίς τον μαέστρο της Κροατίας τον Λούκα Μόντριτς που στον δικό του τελευταίο χορό σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήθελε να το ζήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος όπως και έγινε.

Δυστυχώς για εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλους ανά την υφήλιο αυτά τα τρία λεπτά που απέμεναν για τη λήξη της παράτασης και με το σκορ στο 1-0 υπέρ της Βραζιλίας ήταν η απόσταση που τους χώριζε από το απόλυτο όνειρο, έναν ημιτελικό μεταξύ Βραζιλίας-Αργεντινής.

Το 2014 οι Γερμανοί είχαν τελειώσει αυτό το όνειρο από το ημίχρονο του ημιτελικού όταν προηγήθηκαν με 5-0 της Βραζιλιας (εκεί θα έπαιζε ο νοτιοαμερικάνικος τελικός σε βραζιλιάνικο έδαφος, ακόμα πιο…πιασαρικο).

Τώρα το όνειρο τέλειωσε στις λεπτομέρειες και ακόμα και κάποιοι από την Αργεντινή παραδέχτηκαν ότι θα ήταν τεράστιο γεγονός για το νοτιοαμερικάνικο ποδόσφαιρο ένας τέτοιος ημιτελικός.

Για τον Λιονέλ Μέσι τι να πει κανείς. Να παίζει και να τρέχει 130 λεπτά σαν να είναι στα πρώτα του νιάτα, η θέληση και η πίστη για αυτόν τον τελευταίο χορό είναι συγκλονιστική και θα δούμε εάν θα τον φτάσει μέχρι το τέλος.

Η ΦΙΦΑ πήρε «κάρτα» (το χρώμα παίζεται…) από την διαιτησία του Ισπανού Λαόθ. Αδιανόητο ένας τόσο έμπειρος ρέφερι παγκοσμίου επιπέδου να καταφέρνει να εκνευρίσει και τις δύο ομάδες με φάουλ που άφηνε αρχικά –σωστά -πλεονέκτημα και μετά σταμάταγε το παιχνίδι. Με συνεχή σφυρίγματα και διακοπές αλλά και ρεκόρ καρτών (χωρίς να δικαιολογείται σε τέτοιο βαθμό) σε έναν αγώνα που θα μείνει στην ιστορία και έχει ήδη μπει στο πάνθεον των χρυσών σελίδων με τα παιχνίδια σταθμούς στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Λαμπίρης
Γιάννης Λαμπίρης
  • Tags: