Ώρα προσευχής

Γιάννης Λαμπίρης Γιάννης Λαμπίρης
Ώρα προσευχής

bet365

Ο Γιάννης Λαμπίρης γράφει από το Κατάρ που παρά την ημέρα προσευχής ζει και... αναπνέει για τους προημιτελικούς του Μουντιάλ.

Αποστολή στο Κατάρ: Γιάννης Λαμπίρης

Στο Κατάρ η σημερινή μέρα είναι (όπως κάθε Παρασκευή) επίσημη αργία, κάτι σαν την δική μας Κυριακή. Καταρχάς είναι ημέρα προσευχής και από τις 11.00-13.00 δεν κινείται τίποτα στη χώρα και όλα είναι κλειστά.

Είναι η μέρα που η οικογένεια μαζεύεται στο οικογενειακό τραπέζι και μάλιστα τα παιδιά (ανεξάρτητα εάν πλέον είναι ενήλικα και ενδεχομένως ζουν στο δικό τους σπίτι) είναι υποχρεωμένα να περάσουν αρκετές ώρες με την οικογένεια τους.

Η σημερινή Παρασκευή όμως δεν είναι μια συνηθισμένη αργία για το Κατάρ και ιδιαίτερα την πρωτεύουσά του τη Ντόχα καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο μπαίνει στην πιο ενδιαφέρουσα φάση του με τους νοκ άουτ προημιτελικούς.

Δωμάτιο προσευχής

Εκτός από τους χιλιάδες Καταριανούς σήμερα προσεύχονται και οι Νοτιοαμερικάνοι (Βραζιλιάνοι και Αργεντίνοι) και οι Ευρωπαίοι (Κροάτες και Ολλανδοί) προκειμένου να δουν τη χώρα τους να φτάνει ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στο μεγάλο τελικό της επόμενης Κυριακής 18 Δεκεμβρίου, ημέρα που το Κατάρ γιορτάζει την ανεξαρτησία του.

Ο Λιονέλ Σκαλόνι, ο νεότερος (και πιο άπειρος) τεχνικός τη οκτάδας έχει γεννηθεί στις 16 Μαϊου του 1978 μέσα στην τρέλα της χώρας για το Μουντιαλ που κατέκτησε ένα μήνα και κάτι αργότερα (25 Ιουνίου) στον τελικό με την Ολλανδία.

Απόψε οι δύο ομάδες κοντράρονται και πάλι σε ένα επικό ζευγάρι του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αργεντινή να έχει τον πρώτο λόγο όταν βρίσκονται σε τελικό (1978) ή ημιτελικό (2014) και την Ολλανδια σε άλλες φάσεις όπως προημιτελικός (1998) ή όμιλος δεύτερης φάσης (1974).

Όπως και να έχει το τελευταίο τους ραντεβού σε Μουντιάλ στα γήπεδα της Βραζιλίας πριν από 8 χρόνια είναι το πιο πρόσφατο και έχει και ίδιους πρωταγωνιστές καθώς από τη μία έπαιζε και τότε ο Μέσι (όχι όμως ο τραυματίας Ντι Μαρία που δεν είχε προλάβει ακόμα να γνωρίσει ως προπονητή τον Φαν Χάλ στη Γιουνάιτεντ τον οποίο και χαρακτήρισε αργότερα ως τον χειρότερο που είχε ποτέ) και από την άλλη ήταν προπονητής και πάλι ο Φαν Χάλ που έφυγε αήττητος στα 90 και 120 λεπτά εκείνου του Μουντιάλ χάνοντας μόνο στα πέναλτι τον ημιτελικό από την Αργεντινή.

Η οποία μετά τον πρώτο τελικό στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων το 1930 στο Μοντεβιδέο κόντρα στην Ουρουγουάη σε νοκ άουτ φάση έχει χάσει εννέα φορές, αλλά μόνο από ευρωπαϊκη χώρα !

Η δε Ολλανδία έχει νικήσει τους 3 από τους 4 τελευταίους της προημιτελικούς σε Μουντιάλ αλλά ο μόνος που έχασε ήταν από Νοτιοαμερικάνους (3-2 από τη Βραζιλία το 1994).

Νωρίτερα η Βραζιλία παίζει με την Κροατία και οι παίκτες της Σελεσάο έκαναν λόγο και για νέους…χορούς που έχουν φυλάξει για κάθε νέο γκολ που θα πετύχουν. Δεν θα πρέπει όμως να λησμονούν και τον τελευταίο χορό ενός από τους πιο χαρισματικούς παίκτες στην ιστορία της Κροατίας του Λούκα Μόντριτς, που σαφώς και θέλει να χαλάσει το χορευτικό των φίλων του και συμπαικτών του στη Ρεάλ Μαδρίτης Βινίσιους, Έντερ Μιλιτάο και Ροντρίγκο.

Το ποιος χορός θα επικρατήσει; Λίγες ώρες υπομονή

paiktis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Λαμπίρης
Γιάννης Λαμπίρης
  • Tags: