Μουντιάλ 2022: Κιλιάν Μπαπέ, ο Πελέ της εποχής μας

Αλέξανδρος Λοθάνο Αλέξανδρος Λοθάνο
Μουντιάλ 2022: Κιλιάν Μπαπέ, ο Πελέ της εποχής μας

bet365

Που θα σταματήσει αυτό το φαινόμενο που ακούει στο όνομα Κιλιάν Μπαπέ, ο οποίος έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να κατακτήσει δεύτερο Μουντιάλ προτού κλείσει τα 24 του χρόνια; Ο Αλέξανδρος Λοθάνο αναρωτιέται και… τρέμει. Από θαυμασμό, εννοείται.

Σε μια από τις (πάντα ξεχωριστές και πολύ ενδιαφέρουσες) συζητήσεις με τον δάσκαλο Γιάννη Διακογιάννη, θυμάμαι να μου λέει για μια συνομιλία του με τον μεγάλο Ρίνους Μίχελς, τον οποίο είχε ρωτήσει ποιον παίκτη θεωρούσε κορυφαίο όλων των εποχών.

Παρ’ ότι ο μέγας Ρίνους, ο πατέρας του «total football», είχε υπό τις οδηγίες του τον αέρινο Γιόχαν Κρόιφ στον τεράστιο Άγιαξ της δεκαετίας του ‘70, δεν καθυστέρησε παρά λίγα δευτερόλεπτα να απαντήσει στον κορυφαία Έλληνα αθλητικό δημοσιογράφο όλων των εποχών: «Ο Πελέ».

Ο λόγος; Σύμφωνα με τον θρυλικό Ολλανδό προπονητή, ο Βραζιλιάνος που αυτές τις ημέρες δίνει και πάλι μια μεγάλη μάχη (Βασιλιά, κράτα γερά!), είναι ο κορυφαίος γιατί, πέρα από τις επιδόσεις και το ταλέντο, είχε μεγαλύτερη διάρκεια, σε σχέση με άλλους μνηστήρες του θρόνου του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Προσοχή, η κουβέντα έγινε προτού εμφανιστούν στο προσκήνιο οι εξωγήινοι Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο. Και, πιθανότατα, προτού καν γεννηθεί το νέο φαινόμενο που ακούει στο όνομα Κιλιάν Μπαπέ Λοτέν. Ο (και τολμώ να το γράψω) Πελέ της εποχής μας. Και συνεχίζω…

Μουντιάλ στα 19 του

Μια πολύ έξυπνη διαφήμιση της αθλητικής εταιρείας με την οποία συνεργάζεται ο σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν, έλεγε ότι «το 1998 ήταν μια σπουδαία χρονιά για το γαλλικό ποδόσφαιρο». Ο λόγος, όχι ο προφανής της παρθενικής κατάκτησης του Μουντιάλ από την παρέα του Ζινεντίν Ζιντάν, αλλά επειδή το 1998 γεννήθηκε ο Μπαπέ.

Για την ακρίβεια, δύο ημέρες μετά τον τελικό του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου (18/12), το οποίο φιλοδοξεί να προσθέσει στη συλλογή του ο… υπερηχητικός επιθετικός από το Παρίσι, ο οποίος πήρε το πρώτο του όταν ήταν μόλις 19 ετών.

Και, μάλιστα, όχι ως συμπληρωματικός ποδοσφαιριστής στην 23άδα. Όπως, δηλαδή, ήταν για παράδειγμα ο (18χρονος τότε) Ρονάλντο για τη Βραζιλία το 1994 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το (πρώτο) Φαινόμενο δεν είχε αγωνιστεί ούτε λεπτό. Είχε περιοριστεί στο να βιώνει την εμπειρία εκ των έσω και να πηγαίνει καφέ στον Ρομάριο κάθε πρωί.

Ο Μπαπέ, όμως, έκανε την διαφορά με το «καλημέρα». Από την στιγμή που έκανε το «μπαμ» στη Μονακό, την οποία οδήγησε στο πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 17 χρόνια, κόντρα στο «φαταούλα» που ακούει στο όνομα Παρί Σεν Ζερμέν.

Λίγο ακόμα, μάλιστα, και θα έφτανε με τους Μονεγάσκους του Λεονάρντο Ζαρντίμ μέχρι και τον τελικό του Champions League. Το μοναδικό τρόπαιο που, προς το παρόν τουλάχιστον, του αντιστέκεται.

Βρίσκει… παρηγοριά, βεβαίως, στο Άγιο Δισκοπότηρο που μάταια (προς το παρόν τουλάχιστον) κυνηγούν εδώ και δύο δεκαετίες οι Μέσι και Κριστιάνο και δεν έχουν κατακτήσει μύθοι του αθλήματος όπως ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο, ο Φέρεντς Πούσκας ή ο προαναφερθείς Κρόιφ.

Ο Μπαπέ το σήκωσε στα χέρια του όταν ήταν μόλις δύο χρόνια μεγαλύτερος απ’ ότι ο Πελέ το 1958, όταν το Μαύρο Διαμάντι είχε σκοράρει δις στον τελικό, στην απίστευτα τρυφερή ηλικία των 17 ετών.

Ο 19χρονος Κιλιάν το έκανε το 2018 και, όπως δήλωσε μετά το ρεσιτάλ του κόντρα στη Πολωνία, φιλοδοξεί να το κάνει και στα 23 του. Και ποιος τολμάει να αμφισβητήσει ότι είναι σε θέση να το κάνει (και) αυτό;

Θα ξεπεράσει Μέσι και Κριστιάνο

Καλά να είναι και να μην έχει σοβαρούς τραυματισμούς (φτου φτου σκόρδα…), δείχνει ικανός να ξεπεράσει τους… τρελούς αριθμούς των Μέσι και Κριστιάνο οι οποίοι, λίγο πριν από το φινάλε της καριέρας τους, έχουν ξεπεράσει έκαστος τα 800 γκολ.

Κόντρα στην παρέα του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο Μπαπέ έφτασε αισίως τα 250 σε 360 παιχνίδια. Πόσα είχαν ο Μέσι και ο Κριστιάνο σε ηλικία 24 ετών; 197 και 132 αντίστοιχα!

Ο Μπαπέ δεν θα κάνει τη θεαματική κοφτή ντρίμπα του Λέο, ούτε θα πάρει την μπάλα πίσω από το κέντρο για να περάσει μισή ομάδα και να σκοράρει, όπως είχε κάνει στα νιάτα του ο Αργεντινός μπαλαδόρος.

Ο Μπαπέ δεν θα σκοράρει με κεφαλιά όπου το άλμα του θα ξεπεράσει το ενάμισι μέτρο, όπως έχει κάνει επανειλημμένως ο Κριστιάνο αλλά, όπως δείχνει μέχρι τώρα, δεν θα βρει δίχτυα με απευθείας εκτελέσεις φάουλ, ένα από τα όπλα στη φαρέτρα του Πορτογάλου, αλλά και του Μέσι. Ε και;

Στην ηλικία του, έχει μπροστά του τουλάχιστον δύο Μουντιάλ που θα τον βρουν σε φουλ ρυθμούς. Και, με βάση το πόσο φροντίζουν οι σύγχρονοι αθλητές το σώμα τους, δεν αποκλείεται αυτά τα Παγκόσμια Κύπελλα να γίνουν τρία, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο Κριστιάνο είναι 37 και ο Λέο 35.

Ο Μπαπέ δεν θα μπει ποτέ σε (δίκαιη) σύγκριση με τον Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ, γιατί ο μέγας γκολτζής της Μάντσεστερ Σίτι έχει την ατυχία να βρίσκεται σε μια εθνική ομάδα τρίτου επιπέδου, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται αραιά και που σε μεγάλης διοργανώσεις (Νορβηγία). Όπως, δηλαδή, συνέβη με θρύλους όπως ο Τζορτζ Μπεστ (Βόρεια Ιρλανδία) ή ο Ράιαν Γκιγκς (Ουαλία).

Παίζει, λοιπόν, μόνος του για να είναι ο νέος βασιλιάς του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Και, γιατί όχι, να φτάσει σε επιδόσεις Πελέ αναφορικά με τις κατακτήσεις Μουντιάλ (τρεις) και, ποιος ξέρει, αναφορικά με τα γκολ (επίσημα 767, σύμφωνα με τον Βραζιλιάνο 1.283).

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...