Βραζιλία: Jogo Bonito και το 2022

Βραζιλία: Jogo Bonito και το 2022

Γιάννης Λαμπίρης Γιάννης Λαμπίρης
Βραζιλία: Jogo Bonito και το 2022

bet365

Ο Γιάννης Λαμπίρης βρίσκεται στο Κατάρ, παρακολούθησε τη νίκη της Βραζιλίας επί της Ελβετίας και γράφει τις εντυπώσεις του από όσα δεν έδειξαν οι κάμερες.

Δεν το λένε μόνο διάσημοι Βραζιλιάνοι, όπως ο Πελέ ή ο «Λευκός Πελέ» ο Ζίκο αλλά και χιλιάδες ουδέτεροι λάτρεις του ποδοσφαίρου.

Ο συγκλονιστικός αγώνας Ιταλίας-Βραζιλίας 3-2 στο Μουντιάλ του 1982, εκτός από ένα all time classic παιχνίδι στις χρυσές σελίδες των Παγκοσμίων Κυπέλλων, πέρασε στην ιστορία ως η μέρα, που «πέθανε» το ποδόσφαιρο.

Το περίφημο Jogo Bonito (όμορφο παιχνίδι) που πρέσβευαν για χρόνια οι Βραζιλιάνοι με αποκορύφωμα την εκπληκτική ομάδα του 1982 στη Ισπανία, που έμεινε στην ιστορία ως «Βασίλισσα χωρίς στέμμα» δίπλα στην Ουγγαρία του 1954 και την Ολλανδία του 1974.

Ο Τελε Σαντάνα είχε παρουσιάσει ένα πίνακα ζωγραφικής στα γήπεδα της Ισπανίας με Ζίκο, Σώκρατες, Εντερ, Φαλκάο και δεν συμμαζεύεται και το παράσημο είναι ότι οι περισσότεροι μνημονεύουν αυτή την ομάδα πολύ παραπάνω από αυτές που έφτασαν στα ημιτελικά (Ιταλία-Γερμανία-Γαλλία-Πολωνία).

Από τότε η Βραζιλία (με εξαίρεση και το 1986 στο Μεξικό όπου έπαιζε επίσης Jogo Bonito) έγινε πιο κυνική και μετά την ομάδα του 1990 που έφυγε νωρίς, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και με τον Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα το 1994 πήρε μετά από 24 χρόνια και πάλι τον παγκόσμιο τίτλο με όπλο την άμυνα και τα «μαγικά» του δίδυμου του Ρομάριο-Μπεμπέτο αλλά και τη σταθερότητα του Ντούνγκα και του Καφού στα μετόπισθεν.

Από τότε πήρε ένα ακόμα Παγκόσμιο Κύπελλο το 2002 με την τριπλέτα Ρονάλντο-Ριβάλντο-Ροναλντίνο και μετά ερχόντουσαν οι απανωτοί αποκλεισμοί στα προημιτελικά (από Γαλλία το 2006, από την Ολλανδία το 2010 και από το Βελγιο το 2018) και μια φορά στα ημιτελικά στον εφιάλτη του 7-1 από τη Γερμανία και εντός των τειχών.

Αυτή την «κατάρα» θέλει να ξορκίσει εφέτος στο Κατάρ η ομάδα του Τίτε που μέχρι τώρα σε δύο καλά τεστ με έμπειρες ευρωπαϊκές ομάδες συνδύασε τον κυνισμό με την τέχνη (σε μικρή δόση).

Τα γκολ του Ρισάρλισον με τη Σερβία και του Καζεμίρο με την Ελβετία μπαίνουν εύκολα στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά μέχρι στιγμής και αυτό έχει να κάνει με το προσωπικό ταλέντο των Βραζιλιάνων που πορεύονται μάλιστα χωρίς τον Νείμαρ. Την ίδια στιγμή στα μετόπισθεν σχεδόν σε 180 λεπτά δεν δέχτηκαν φάση, όμως στα νοκ άουτ τα πράγματα δυσκολεύουν και εκεί θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια.

Είναι δεδομένο ότι και το 2022 η Βραζιλία μπορεί (χάρις στο ατομικό ταλέντο πολλών παικτών της) να προσφέρει ξεχωριστές στιγμές χωρίς παράλληλα να χάνει όμως και τον κυνισμό της.

Το 1982 η ισοπαλία με την Ιταλία την έστελνε στα ημιτελικά αλλά οι Βραζιλιάνοι του Τέλε Σαντάνα κυνηγούσαν το τρίτο γκολ στο 2-2 αντί να αμυνθούν και τελικά το δέχτηκαν αυτοί στην ολοκλήρωση ενός από τα πιο ιστορικά χατ τρικ του αείμνηστου Πάολο Ρόσι. Τρία γκολ είχε δεχτεί μόνο από την Ιταλία εκείνη η Βραζιλία, όσα δέχτηκε σε όλο το τουρνουά εκείνη του 1994, την οποία αμυντικά θυμίζει αρκετά η εφετινή βερσιόν του Τίτε.

Στην εξέδρα ο παλμός καλά κρατεί και σχεδόν 35.000 Βραζιλιάνοι είχαν πάει στον αγώνα με την Ελβετία από τους 47.000 συνολικά θεατές που βρέθηκαν στο στάδιο 974.

Βραζιλία φίλαθλοι

Όμως ακόμα οι Βραζιλιάνοι (οπαδοί) δεν έχουν εκδηλωθεί στο βαθμό άλλων τουρνουά, ίσως περιμένουν τα νοκ άουτ, για να ζεσταθούν, αλλά εκεί και η ίδια η Βραζιλία θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι έτοιμη πλέον για την υπέρβαση του να περάσει από έναν προημιτελικό απέναντι σε ευρωπαϊκή ομάδα (η πιθανότητα διασταύρωσης με την Ισπανία στα προημιτελικά είναι ήδη ορατή).

Νωρίτερα βέβαια δεν αποκλείεται (εάν η Ουρουγουάη επικρατήσει της Γκάνας) να έχουμε ένα μεγάλο Νοτιαμερικάνικο ντέρμπι στους «16» που θα ξυπνήσει μνήμες, Βραζιλία-Ουρουγουάη.

Στον όμιλο υπάρχουν και οι γνωστοί…αφελείς Σέρβοι που όταν προηγήθηκαν με 3-1 είχαν στα χέρια τους και την ισοπαλία με την Ελβετία, αλλά το απεμπόλησαν και πλέον τρέχουν. Για μια ακόμα φορά κινδυνεύουν να αδικήσουν εαυτούς με έναν ακόμα αποκλεισμό. Οσο για το Καμερούν, κέρδισε τη μάχη της εξέδρας και σε παλμό και σε χρώμα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Λαμπίρης
Γιάννης Λαμπίρης
  • Tags: