Μουντιάλ, το όνειρο κάθε παιδιού

Αλέξανδρος Λοθάνο Αλέξανδρος Λοθάνο
Μουντιάλ, το όνειρο κάθε παιδιού

bet365

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο θυμάται όταν έκανε όνειρα να παίξει σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και χαίρεται τα πιτσιρίκια που θα απολαύσουν την μοναδική εμπειρία ενός Μουντιάλ, προτού καλά καλά βγουν από το.. αυγό τους.

Ποτέ μου δεν υπήρξα καλός ποδοσφαιριστής. Ούτε καν αξιοπρεπής ή φιλότιμος ποδοσφαιριστής. Δαντελένιος, αλλά όχι με την καλή έννοια. Με φυσούσες και έπεφτα. Είχα διορατικότητα για την τελική πάσα (ως καλός Ισπανός), αλλά μέχρι εκεί.

Παρ’ όλα αυτά, ως πιτσιρικάς έκανα και εγώ τα όνειρά μου να γίνω μεγάλος και τρανός. Και, βεβαίως, να παίξω σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Το όνειρο κάθε παιδιού, ο απόλυτος στόχος κάθε πιτσιρικά που αποφασίζει ότι θα ζήσει από και για το ποδόσφαιρο.

Ένα από τα αγαπημένα μου vintage video είναι αυτό που δείχνει τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, νιάνιαρο δέκα ετών ακόμα, να λέει ότι ονειρεύεται να παίξει σε ένα Μουντιάλ με την Αργεντινή. Εσφαλμένα, είχαν κολλήσει τη συγκεκριμένη ατάκα με μια που λέει λίγο μετά ο Ντιεγκίτο ότι θέλει να αναδειχθεί πρωταθλητής.

Εννοούσε σε επίπεδο πρωταθλήματος Αργεντινής και μάλιστα με τους μικρούς, αλλά έβγαινε προς τα έξω ότι έλεγε σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και αυτός ο χαρισματικός τσόγλανος φρόντισε αυτό να το κάνει δις, σε επίπεδο Νέων το 1979 και σε επίπεδο Ανδρών επτά χρόνια αργότερα.

Παιδιά, απολαύστε το!

Τα πιτσιρίκια της φωτογραφίας (δείτε τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους) είναι ο Γκάβι (αριστερά) και ο Νίκο Γουίλιαμς, 18 και είκοσι ετών αντίστοιχα. Στην εποχή μας, ηλικιακά κανένας εκ των δύο δεν θεωρείται μικρός. Και όμως, είναι.

Αμφότεροι θα ζήσουν για πρώτη φορά τη μοναδική εμπειρία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, κάνοντας όνειρα για να επαναλάβουν ό, τι έκαναν πριν από δώδεκα χρόνια ο Τσάβι, ο Αντρές Ινιέστα, ο Ίκερ Κασίγιας και η υπόλοιπη, κορυφαία Ισπανία όλων των εποχών.

Τότε που ο Γκάβι ήταν μόλις έξι ετών και έπαιζε ακόμα στην άσημη Λα Λιάρα, ομάδα της πόλης Λος Παλάθιος της Σεβίλλης, γενέτειρα και του Χεσούς Νάβας, παγκόσμιος πρωταθλητής με εκείνη την τεράστια Ισπανία.

Τότε που ο Νίκο Γουίλιαμς, ο μικρότερος αδελφός του Ινιάκι που θα παίξει στο Μουντιάλ με τη Γκάνα, ήταν οκτώ ετών και έπαιζε στην Παμπλόνα, ομάδα που φέρει το όνομα της γενέτειρας του, από την οποία μεταπήδησε στη μεγάλη ομάδα της πόλης (Οσασούνα) και, από εκεί, στη μεγάλη ομάδα της περιοχής (Αθλέτικ Μπιλμπάο).

Αμφότεροι περιμένουν πως και πως να απολαύσουν ένα Μουντιάλ, ανεξαρτήτως του χρόνου συμμετοχής που θα τους δώσει ο Λουίς Ενρίκε. Ο Γκάβι πάει ακόμα και για βασικός, ο Νίκο για «χρυσή» αλλαγή που θα μπαίνει για να διαταράσσει τις ισορροπίες, για να εκμεταλλευτεί την κούραση του αντιπάλου στα τελευταία λεπτά.

Όπως και να’ χει, είναι σίγουρο ότι και οι δύο θα το χαρούν εξίσου. Γιατί, όταν ήταν (πιο) μικροί, το μεγαλύτερό όνειρό τους ήταν να παίξουν σε ένα Μουντιάλ. Τώρα θα έχουν αυτή την ευκαιρία και αξίζουν να το απολαύσουν.

Μικρό είναι το μάτι σου

Η εμπειρία σε μια τέτοια διοργάνωση παίζει μεγάλο ρόλο. Αλλά ο ενθουσιασμός, η άγνοια κινδύνου, η δίψα για να κάνω το «μπαμ» είναι αυτά που δίνουν τεράστια ώθηση σε μια τέτοια διοργάνωση.

Και, εκτός από τον Γκάβι, τον Νίκο Γουίλιαμς ή τον Πέδρι (είκοσι είναι ακόμα, τι νομίζατε;), υπάρχουν και άλλοι νεαροί που δίνουν φοβερή πνοή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ που αρχίζει σε λίγες ώρες.

Ο Γερμανός Γιουσουφά Μουκοκό, το παιδί – θαύμα της Μπορούσια Ντόρτμουντ, γιορτάζει αύριο (20/11) τα 18α του γενέθλια. Μόλις 66 ημέρες μεγαλύτερος του ο Αυστραλός Γκάρανγκ Κουόλ, παιδί προσφύγων που έχει ήδη κλείσει στη Νιούκαστλ και θα παίζει στη Premier League από τον Γενάρη.

Και λίγες εβδομάδες μεγαλύτεροι, πέραν του προαναφερθέντος Γκάβι, είναι ο Κοσταρικανός Τζέουισον Μπένετ και ο Μαροκινός Μπιλάλ Ελ Κανούς. Ποιος ξέρει, ίσως οι τελευταίοι να μην παίξουν ούτε λεπτό στο Μουντιάλ. Ε και;

Αυτά που θα ζήσουν, που θα… ρουφήξουν, είναι ανεκτίμητης αξίας. Και αν κάποιοι αμφιβάλλετε, για ρωτήστε και τον Ρονάλντο (το Φαινόμενο), πόσο όμορφα ένιωθε το 1994, σε ηλικία 17 ετών, όταν κουβαλούσε τη τσάντα του Ρομάριο και πήγαινε κάθε πρωί να του φέρει καφέ, ως (αχρησιμοποίητο) μέλος της Βραζιλίας που αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...