O,τι κι αν γίνει, ο Μέσι θα είναι το πρόσωπο του Μουντιάλ!

O,τι κι αν γίνει, ο Μέσι θα είναι το πρόσωπο του Μουντιάλ!

bet365

Αρχίζει! Το Μουντιάλ του Κατάρ, η διοργάνωση της λάμψης και των διαμαρτυριών φιλοξενεί τους κορυφαίους και απομένει να δούμε αν ο Λιονέλ Μέσι θα γίνει ο νέος ήρωας της Αργεντινής.

Κόντρα στις προσδοκίες, το πρώτο αραβικό Παγκόσμιο Κύπελλο δεν «χτίζει» μόνο γέφυρες μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά θα αλλάξει και τις αντιλήψεις για την ίδια τη χώρα. Είναι όμως έτσι; Τι κρύβεται πίσω από τα φώτα και τη λάμψη; Η αντίστροφη μέτρηση για το κορυφαίο τουρνουά του πλανήτη άρχισε και για πρώτη φορά θα έχουμε Μουντιάλ με φόντο τα… Χριστούγεννα. Χαμόγελα για τα απίθανα γήπεδα, προσμονή για το ραντεβού των κορυφαίων, αλλά και θλίψη για τα όσα είδαν τα φώτα της δημοσιότητας και αφορούν τους εργάτες που έχασαν τη ζωή τους κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Η εισαγωγή δεν ήταν τόσο ευχάριστη, αντίθετα, αισιοδοξούμε πως αγωνιστικά θα αποζημιωθούμε, θα δούμε τους παίκτες στα καλύτερά στους, στο καλύτερο διάστημα. Ναι, Νοέμβριος και Δεκέμβριος είναι οι μήνες που φορτσάρουν.

Είπαμε, Μουντιάλ διαφορετικό απ’ όλα τα προηγούμενα! Εκεί θα δώσει ραντεβού η τεχνολογία, η λάμψη των εκατομμυρίων, αλλά και οι κορυφαίοι, όπως ο Λιονέλ Μέσι, ο Κριστιάν Ρονάλντο, ο Κιλιάν Μπαπέ, ο Νεϊμάρ. Tο μικρό μέγεθος του Κατάρ – οι διοργανωτές το έχουν αποκαλέσει το «πιο συμπαγές Παγκόσμιο Κύπελλο» – γίνεται εμφανές όταν προσεγγίζει κανείς από ψηλά τη Ντόχα.

Σε λίγα μόλις λεπτά περνάει κανείς μπροστά από το στάδιο Al Bayt, στη συνέχεια εμφανίζεται το στάδιο Lusail, σαν ένα γιγάντιο ψάθινο καλάθι και μετά μπορεί να δει το Ras Abu Aboud, ένα στάδιο κατασκευασμένο εν μέρει από κιβώτια εμπορευμάτων, που θα αποσυναρμολογηθεί μετά το πέρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η θέα από ψηλά αναδεικνύει επίσης τη φιλοδοξία και τον πλούτο του Κατάρ: επτά νέα στάδια, ένα νέο αεροδρόμιο, δρόμοι, ένα σύστημα μετρό και εκατοντάδες ξενοδοχεία. Το 2017, ο Υπουργός Οικονομικών του Κατάρ είχε πει ότι η χώρα ξοδεύει 500 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα σε κατασκευές που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το πιο απομακρυσμένο στάδιο από τη Ντόχα – μόλις 30 λεπτά με το αυτοκίνητο – είναι το Al Bayt. Μια κατασκευή σχεδιασμένη σα νομαδική σκηνή.

Προβλέψεις; Μπα… Είναι νωρίς σε αυτό το τεράστιο ραντεβού να γράψεις πριν δεις τις ομάδες, αλλά το βλέμμα πολλών είναι στον Μέσι και τον Κριστιάνο, στις τελευταίες παραστάσεις τους σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Αργεντινός είναι σε εξαιρετική κατάσταση, το Copa America έδιωξε το βάρος και πλέον απελευθερωμένος είναι έτοιμος να κάνει την υπέρβαση. Άλλωστε και οι οιωνοί είναι στο πλευρό της Αργεντινής.

Την τελευταία φορά που ο Καναδάς έδωσε το παρών σε Μουντιάλ, το 1986 στο Μεξικό, η κούπα κατέληξε στην Αλμπισελέστε, με ήρωα τον θρυλικό Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα!

Από τότε, η Αργεντινή δεν έχει πανηγυρίσει ξανά την κατάκτηση άλλου παγκόσμιου τίτλου, παρ’ ότι βρέθηκε σε δύο ακόμα τελικούς, τους οποίους έχασε στις λεπτομέρειες, αμφότερους από την Γερμανία: 1-0 με πέναλτι - φάντασμα το 1990 και 1-0 στην παράταση το 2014. Θα είναι η χρονιά του Μέσι; Αυτή τη φορά η Αργεντινή του είναι... πειστική και αήττητη σε 35 ματς. Ποιος ξέρει, το φωτεινό, ατελείωτα παιχνιδιάρικο ανθρώπινο ταλέντο μπορεί να έχει τον τελευταίο λόγο.

Ας αφήσουμε τους οιωνούς και τις επιθυμίες στην άκρη, ας απολαύσουμε μπαλίτσα, ελπίζοντας πως η εικόνα των γηπέδων θα είναι αυτή που θα κάνει τις αμφιβολίες όλων να καμφθούν. Ναι, το Μουντιάλ του Κατάρ αρχίζει. Ο Μέσι μπορεί να είναι το πρόσωπο του Μουντιάλ ή μπορεί να γίνει το πιο καταθλιπτικό στοιχείο μιας διοργάνωσης που ουδέποτε είχε ξεσηκώσει τέτοια θύελλα διαμαρτυριών.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Πολύδωρος Παπαδόπουλος

Tα χρόνια που πέρασαν λένε πως δεν γυρίζουν πίσω, έλα όμως που γυρίζουν, αρκεί να υπάρχει η ιδανική παρέα. Σε αυτή εδώ το «μαγαζί» έχουμε ήδη ζήσει 15 τελικούς τελικούς Champions League, τέσσερα Μουντιάλ, τρία Euro, μα καθημερινά ανασύρουμε αναμνήσεις που μένουν καλά χωμένες στη σωστή θέση του μυαλού μας, αυτή που λατρεύει το ποδόσφαιρο, παθιάζεται μαζί του. Από το 2008 κι έπειτα λατρεύουμε να γράφουμε για μπάλα εκτός συνόρων, από την Ιταλία και την Αγγλία μέχρι τη Ζάμπια και την Αργεντινή. Και κάθε φορά, λοιπόν, που νιώθουμε νοσταλγία για τα περασμένα, κλικάρουμε Gazzetta.gr για να ταξιδέψουμε σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού...

  • Tags: