Κορονοϊός: Πώς προπονείται η Μπαρτσελόνα στην καραντίνα

Κορονοϊός: Πώς προπονείται η Μπαρτσελόνα στην καραντίνα

Gazzetta team
Κορονοϊός: Πώς προπονείται η Μπαρτσελόνα στην καραντίνα

bet365

Πως προετοιμάζεται η Μπαρτσελόνα στην εποχή της καραντίνας και πως προσάρμοσε ανάλογα τις προπονήσεις της.

Ο κορονοϊός έχει αλλάξει όλη την καθημερινότητα της ανθρωπότητας και οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, βεβαίως, δεν αποτελούν εξαίρεση. Όχι μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με τους αγώνες, αλλά και με τις προπονήσεις.

Για να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την καραντίνα, η Μπαρτσελόνα άλλαξε εντελώς την δυναμική των προπονήσεων, ώστε να κρατάει σε απόλυτη εγρήγορση τους ποδοσφαιριστές, προκειμένου αυτοί να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι, εφόσον η σεζόν επαναρχίσει.

«Παρ' ότι ως κοινωνία δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πλήρως το μέγεθος των περιοριστικών μέτρων που επρόκειτο να ληφθούν, στονν σύλλογο προσπαθούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά και αναπτύξαμε ένα πρόγραμμα για κάθε παίκτη που προσπαθεί να μιμηθεί την δουλειά που κάνει σε μια φυσιολογική εβδομάδα» εξηγεί ο Αντόνιο Γόμεθ, ένας εκ των γυμναστών της πρώτης ομάδας των Μπλαουγκράνα.

«Η δυναμική των ασκήσεων μοιάζει πολύ με τον φυσιολογικό κύκλο μας. Διαμορφώσαμε δύο σημεία επιβάρυνσης, ένα στα μέσα και το άλλο στα τέλη της εβδομάδας, τα οποία μοιάζουν με τις εβδομάδες όπου έχουμε δύο ματς και μια ημέρα ξεκούρασης» προσθέτει ο Γόμεθ, Δόκτωρ στις επιστήμες της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού.

Οι προπονητές και οι γυμναστές επικοινωνούν καθημερινά και προσωπικά με κάθε ποδοσφαιριστή, οι οποίοι ακολουθούν ένα πρόγραμμα που συνδυάζει προπόνηση δύναμης και προπόνηση αντοχής, προσαρμοσμένο στην διαθεσιμότητα των οργάνων γυμναστικής.

«Οι ασκήσεις αντοχής γίνονται στο στατικό ποδήλατο. Ο στόχος είναι οι παίκτες να κάνουν συγκεκριμένη δουλειά, με την οποία θα φτάνουν ταχύτητες ή καρδιακούς ρυθμούς που παραπέμπουν σε αγώνα» εξηγεί ο Αντρές Μαρτίν, ένας εκ των γυμναστών της πρώτης ομάδας και Δόκτωρ στις επιστήμες της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού.

«Επειδή οι παίκτες δεν μπορούν να βγουν έξω και δεν μπορούμε να αναλύσουμε στοιχεία του GPS, μετά από κάθε προπόνηση μας στέλνουν το RPE (κλίμακα αντίληψης φυσικής προσπάθειας), την απόσταση και τους ρυθμούς κούρσας, ώστε να αναλύσουμε το μέγεθος της καταπόνησης και να μπορούμε να κάνουμε τις όποιες αλλαγές χρειάζονται» προσθέτει.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η προσπάθεια που γίνεται σε αυτές τις προπονήσεις. «Οι παίκτες μας στέλνουν πιο ψηλούς δείκτες (7-8 σε σχέση με τον μέσο όρο του 5,5), κάτι που μπορεί να έχει σχέση με το θερμικό στρες, αφού οι προπονήσεις γίνονται σε κλειστό χώρο και ο οργανισμός δεν μπορεί να διώξει την ζέστη με την ίδια αποτελεσματικότητα που το κάνει σε ανοιχτό χώρο, σε συνδυασμό με την μηχανική ένταση από τις ασκήσεις στις οποίες δεν είναι συνηθισμένοι, αλλά και την συγκινησιακή φόρτιση που επιφέρει το ότι δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι» λένε τόσο ο Γόμεθ, όσο και ο Μαρτίν.

Συν τοις άλλοις, άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι σε αυτό το διάστημα η ενεργειακή καταπόνηση των παικτών θα είναι θεωρητικά πιο μικρή, γι' αυτό και παρακολουθείται επίσης το βάρος, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση του ποσοστού λίπους.

Αυτή η κατάσταση απαιτεί μέτρα που θα δείξουν την ικανότητα προπονητών, γυμναστών και διατροφολόγων για να βρουν νέες φόρμουλες που θα επιτρέψουν την διατήρηση της φυσικής κατάστασης και του ηθικού των παικτών σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα