Βαλένθια - Μπαρτσελόνα 2-0: Χαμένη στη... μετάβαση (vid)

Κωνσταντίνος Κωλαΐτης
Βαλένθια - Μπαρτσελόνα 2-0: Χαμένη στη... μετάβαση (vid)

bet365

Για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, η Βαλένθια επικράτησε και μάλιστα κατά κράτος της Μπαρτσελόνα εντός έδρας στην La Liga (2-0), αποδεικνύοντας ότι ο Κίκε Σετιέν έχει δύσκολο έργο για να την βγάλει από το μεταβατικό στάδιο. Ευκαιρία για την Ρεάλ να βρεθεί μόνη στην κορυφή.

Τελευταία φορά που πανηγύριζε τη νίκη, μέσα στο σπίτι της κόντρα στην Μπαρτσελόνα, είχε τον Σίλβα για σκόρερ και τον Βίγια στη σύνθεση της. Ήταν 18 Φεβρουαρίου του 2007, όταν η Βαλένθια έπαιρνε τρίποντο στο πρωτάθλημα απέναντι στους Μπλαουγκράνα και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ακολουθήσουν 12 χρόνια δίχως απάντηση στην καταλανική επέλαση.

Τελικά, η νέα δεκαετία άλλαξε την ρουτίνα για τις Νυχτερίδες, που όχι μόνο επικράτησαν της Μπάρτσα του Κίκε Σετιέν, αλλά έστρεψαν στα δικά τους πρόσωπα τους προβολείς. Το σύνολο του Θελάδες ήταν ουσιαστικό, ύψωσε αδιαπέραστο φράγμα στην άμυνα του και με σπίθες στην κόντρα, εξέθεσε τους Μπλαουγκράνα, που δεδομένα βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο εντός της σεζόν.

Μονότονη Μπάρτσα, ήρωας Τερ-Στέγκεν

Ανιαρή, χωρίς μέσο να διασπάσει την εξαιρετικά σφιχτή ζώνη άμυνας της Βαλένθια, η Μπαρτσελόνα αναλώθηκε σε κατοχή χωρίς αντίκρισμα και της πήρε σχεδόν μισή ώρα για να σημειώσει την πρώτη της τελική (28' άστοχο φάουλ του Μέσι). Ωστόσο, μέχρι τότε χρειάστηκε πολλαπλές φορές η συνδρομή του Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν για να μείνει το 0-0, με την Βαλένθια να φτάνει μία ανάσα από το γκολ, κερδίζοντας πέναλτι στο 10΄, στην ανατροπή του Γκαγιά από τον Ζεράρ Πικέ.

Κατά συμπτωματικό τρόπο, όμως, ο Καταλανός αμυντικός υπέπεσε για δεύτερη φορά σε πέναλτι στο «Μεστάγια» αλλά και πάλι ο τερματοφύλακας του τον έσωσε από το να χρηστεί μοιραίος. Το 2015 ήταν ο Κλαούντιο Μπράβο που σταματούσε τον σπεσιαλίστα του είδους Ντάνι Παρέχο, τώρα ήταν ο Γερμανός κίπερ, ο οποίος απέκρουσε το πρώτο του πέναλτι στην φετινή La Liga. Μάλιστα, νίκησε τον «πρωτάρη» Γκόμες, στην παρθενική του εκτέλεση ως παίκτη της Βαλένθια απόντος του αρχηγού της, υποχρεώνοντας τον σε αρνητική εκκίνηση.

Μαζί με την διπλή επέμβαση του πρώτα στο σουτ του Ουρουγουανού φορ και έπειτα στο τελείωμα του Γκαμεϊρό, ο Τερ Στέγκεν σημείωσε πέντε επεμβάσεις σε 31 λεπτά, τις περισσότερες από κάθε άλλο ματς φέτος στην La Liga. Αλλά δεν μπορούσε να αποσοβήσει κάθε κίνδυνο.

Τρία λεπτά μετά την έναρξη του β' μέρους και μετά την επικίνδυνη προβολή του Φάτι, ο Μάξι Γκόμες σούταρε με χώρο στην περιοχή, η μπάλα κόντραρε στον Ζόρντι Άλμπα και δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Γερμανό κίπερ, για το 1-0. Ήταν το τέταρτο αυτογκόλ του Ισπανού μπακ, περισσότερα από καθε άλλον ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα στον 21ο αιώνα.

Η αντίδραση είχε την κλασική μορφή συντριπτικής κατοχής, αλλά στις ελάχιστες περιπτώσεις που δημιούργησε το ρήγμα, ο Ζάουμε ήταν σταθερότατος και αποσόβησε το γκολ για την Βαλένθια. Ο Μέσι πέρασε κακό απόγευμα, Γκριεζμάν και Φάτι δεν απέδωσαν στις πτέρυγες κι έτσι η ευάλωτη αμυντικά Μπάρτσα δεν βρήκε αντίδοτο προτού δεχθεί και το δεύτερο τέρμα. Σκόρερ, με 100% πίστωση αυτή τη φορά ο Μάξι Γκόμες στο 77΄, με πλασέ σε άπλετο χώρο εντός περιοχής, ο οποίος στιγμές αργότερα αντικαταστάθηκε γνωρίζοντας standing ovation.

Η νίκη δεν θα μπορούσε να χαθεί για τους γηπεδούχους, που συνήλθαν μετά την τεσσάρα στην έδρα της Μαγιόρκα και ανέβηκαν στην 5η θέση με 34 βαθμούς. Ταυτόχρονα, έκαναν δώρο στην Ρεάλ Μαδρίτης που έστω με τον βαθμό στην έδρα της Βαγιαδολίδ, έχει την ευκαιρία να απολαύσει την μοναξιά της κορυφής στην La Liga. Την ώρα που η Μπαρτσελόνα δεν έχει ακόμη αφυπνιστεί μετά την αποχώρηση του Ερνέστο Βαλβέρδε και... ψάχνεται.

Μπαρτσελόνα (4-3-3): Τερ Στέγκεν, Άλμπα, Ουμτιτί, Πικέ, Ρομπέρτο, Αρτούρ (56' Βιδάλ), Μπουσκέτς, Ντε Γιονγκ (85' Ράκιτιτς), Αρτούρ, Φατί (85' Κογιάδο), Γκριεζμάν, Μέσι
Βαλένθια (4-4-2): Ντομενέχ, Βας, Γκαράι, Παουλίστα, Γκαγιά, Τόρες, Κοκελέν, Κοντογκμπιά, Σολέρ, Γαμεϊρό (59' Ροντρίγο), Γκόμεζ (79' Κόστα)

 

LA LIGA Τελευταία Νέα