bet365

Ούσα (επιτέλους) αποτελεσματική η Μπαρτσελόνα, η οποία έχασε με τραυματισμό και τον Ιλκάι Γκιντογκάν, πέρασε από την Βιτόρια (3-1 την Αλαβές) και παραμένει (;) στο κυνήγι των Ρεάλ Μαδρίτης και Τζιρόνα – Ξανά γκολ και (άδικη) αποβολή ο Βίτορ Ρόκε - «Βλέπει» Ευρώπη η Βαλένθια (2-1 την Αλμερία), στο 1-1 έμειναν Γρανάδα και Λας Πάλμας.

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Και η φετινή Μπαρτσελόνα, πλέον, ποντάρει (σχεδόν) μόνο στην ελπίδα για να σώσει την σεζόν. Ούσα (επιτέλους) αποτελεσματική στην τελική προσπάθεια, πέρασε από την Βιτόρια (3-1 την Αλαβές) και παραμένει (;) στο κυνήγι των Ρεάλ Μαδρίτης και Τζιρόνα στην κούρσα του τίτλου της La Liga.

Ο Ναουέλ Τενάλια πήρε την θέση του τιμωρημένου Αντόνι Γκοροσάμπελ στο δεξί άκρο της άμυνας των γηπεδούχων, με τον Άλεξ Σόλα να αντικαθιστά τον Κάρλος Βιθέντε στην τριάδα της επίθεσης, στις μοναδικές δύο αλλαγές του Λουίς Γκαρθία Πλάθα σε σχέση με το νικηφόρο ματς κόντρα στην Αλμερία.

Ο Τσάβι αιφνιδίασε με την χρησιμοποίηση του Αντρέας Κρίστενσεν ως αμυντικό χαφ, με τον Ζοάο Κανσέλο να προωθείται ως εξτρέμ σε φάση επίθεσης από τα αριστερά και τον Πέδρι να συμπληρώνει άτυπα την τριάδα της επίθεσης, με δεδομένες τις απουσίες των Ζοάο Φέλιξ και Φεράν Τόρες, ενώ παραμένουν σταθερά εκτός Τερ Στέγκεν, Μπάλντε, Μάρκος Αλόνσο, Σέρτζι Ρομπέρτο, Γκάβι και Ραφίνια.

Η Αλαβές τις ευκαιρίες, ο Λεβαντόφσκι το γκολ

Οι γηπεδούχοι μπήκαν «φουριόζοι» και άγγιξαν το 1-0 μόλις στο δεύτερο λεπτό με τον Σαμουέλ Ομοροντιόν, με τους φιλοξενούμενους να ζορίζονται για να κυκλοφορήσουν την μπάλα και να είναι προβλέψιμοι στο παιχνίδι τους.

Ο Ομοροντιόν, κυρίαρχος στο ψηλό παιχνίδι, έφτασε και πάλι κοντά στο γκολ, με την Μπάρτσα να απαντάει, κόντρα στην ροή του αγώνα, με γκολ. Εξαιρετική κάθετη πάσα του Ιλκάι Γκιντογκάν στον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος ξεπέρασε πολύ ωραία τον Ράφα Μαρίν και «έσκαψε» την μπάλα προ του Αντόνιο Σιβέρα, σημειώνοντας ένα γκολ αντάξιο της κλάσης του (22’).

Η γκολάρα του Πολωνού επιθετικού δεν πτόησε την Αλαβές, η οποία άγγιξε την ισοφάριση με κοντινή κεφαλιά του Γιον Γκουρίντι, με τον Ινιάκι Πένια να κάνει καταπληκτική εξ’ επαφής απόκρουση, διατηρώντας το προβάδισμα για την ομάδα του, η οποία μέχρι την ανάπαυλα είδε και πάλι τον Ομοροντιόν να φλερτάρει με το γκολ.

Γκολ και τραυματισμός του Γκιντογκάν

Οι Καταλανοί, παρά το προβάδισμα, δεν έπειθαν με την απόδοσή τους, με τον Τσάβι να αντικαθιστά τον (αρνητικό) Ζοάο Κανσέλο με τον νεαρό Έκτορ Φορτ στην αριστερή πλευρά. Και, αφού έχασε μια ακόμα ευκαιρία ο Λουίς Ριόχα, η Μπάρτσα σκόραρε ξανά!

Συνδυασμός Λαμίν Γιαμάλ – Πέδρι, σέντρα του τελευταίου στο δεύτερο δοκάρι όπου ο Γκιντογκάν, από δημιουργός έγινε εκτελεστής, νικώντας τον Σιβέρα για ένα 0-2 που έδειχνε (αλλά δεν ήταν) τελειωτικό (49’).

Ο Γερμανός δεν χάρηκε όσο θα ήθελε το γκολ, αφού μόλις δύο λεπτά αργότερα ο Ομοροντιόν βρήκε δίχτυα στην… τέταρτη απόπειρα, με δυνατή κεφαλιά ύστερα από σέντρα του Άλεξ Σόλα, βάζοντας ξανά στο παιχνίδι την ομάδα του.

Σαν να μην έφτανε αυτό για τον Τσάβι, λίγο αργότερα είδε τον (φορμαρισμένο) Γκιντογκάν να αποχωρεί με ενοχλήσεις στην πλάτη (μετά το ματς ο προπονητής είπε ότι δεν είναι τίποτα σοβαρό), δίνοντας την θέση του στον Βίτορ Ρόκε, με τον Πέδρι να οπισθοχωρεί στην μεσαία γραμμή.

Γκολ και αποβολή του Βίτορ Ρόκε

Ο 18χρονος Βραζιλιάνος, όπως έκανε και μεσοβδόμαδα κόντρα στην Οσασούνα, κατάφερε να σκοράρει σχεδόν αμέσως μετά την είσοδό του αφού, τέσσερα λεπτά αργότερα, ολοκλήρωσε με ωραίο διαγώνιο σουτ πάσα προς τα πίσω του Έκτορ Φορτ, ύστερα από συνδυασμό με τον Γιαμάλ.

Δύο γκολ στα ισάριθμα τελευταία παιχνίδια για τον Ρόκε, ο οποίος όμως ούτε αυτός το χάρηκε όσο θα ήθελε, αφού αποβλήθηκε με δύο κίτρινες κάρτες μέσα σε πέντε λεπτά (67’ και 72’), με την δεύτερη να είναι άδικη, αφού δεν ακούμπησε καν τον Ράφα Μαρίν σε διεκδίκηση.

Με παίκτη παραπάνω, η Αλαβές αναθάρρησε, έκλεισε κατά διαστήματα την αντίπαλό της στα καρέ της αλλά, με εξαίρεση μια ευκαιρία του Άλεξ Σόλα στις καθυστερήσεις, δεν απείλησε ουσιαστικά την εστία του Ινιάκι Πένια, με την Μπάρτσα να κρατάει το προβάδισμα και την πολύτιμη, δεύτερη διαδοχική νίκη.

Αλαβές (Λουίς Γκαρθία Πλάθα): Σιβέρα – Τενάλια (77’ Χάτζι), Ράφα Μαρίν, Ντουάρτε, Χάβι Λόπεθ – Γκεβάρα, Μπλάνκο (77’ Μπεναβίντεθ), Γκουρίντι (63’ Ρέμπαχ) – Άλεξ Σόλα, Ομοροντιόν (88’ Πανιτσέλι), Λουίς Ριόχα (63’ Σιμεόνε).

Μπαρτσελόνα (Τσάβι): Πένια – Κουντέ, Αραούχο, Κουμπαρσί (83’ Ίνιγκο Μαρτίνεθ), Ζοάο Κανσέλο (46’ Έκτορ Φορτ) – Ντε Γιονγκ, Κρίστενσεν (82’ Ρομέου), Γκιντογκάν (59’ λ. τρ. Βίτορ Ρόκε) – Γιαμάλ, Λεβαντόφσκι, Πέδρι (74’ Φερμίν Λόπεθ).

Το… θαύμα του Μπαράχα

Στα δύο μεταγραφικά παράθυρα της σεζόν, ο Ρούμπεν Μπαράχα είχε μόνο μια απαίτηση; Την απόκτηση του επιθετικού Ράφα Μιρ από την Σεβίλλη. Το αφεντικό της Βαλένθια, Πίτερ Λιμ, παρ’ ότι το προσπάθησε (;), δεν του έκανε το χατίρι.

Και, σαν να μην έφτανε αυτό, τον άφησε χωρίς τον καλύτερο κεντρικό του αμυντικό (Γκαμπριέλ Παουλίστα), ο οποίος δεν ανανέωσε γιατί οι Νυχτερίδες δεν μπορούσαν να του καλύψουν το συμβόλαιο και πήγε ως ελεύθερος στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Παρά τις σημαντικότατες ελλείψεις στο ρόστερ, όμως, ο προπονητής της Βαλένθια παρουσιάζει ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο, το οποίο παλεύει με αξιώσεις για το ευρωπαϊκό εισιτήριο, επιτυχία που θα ισοδυναμεί με ένα μικρό… θαύμα.

Η ζόρικη νίκη επί της ουραγού Αλμερία με 2-1 (14’ Ούγκο Ντούρο, 23’ Γιάρεμτσουκ – 50’ Αρίμπας), παρά το χαμένο πέναλτι του Πεπέλου στο 62’, έφερε την Βαλένθια στην έβδομη θέση και στο -1 από την έκτη Ρεάλ Σοσιεδάδ (με ματς περισσότερο), με το κατάμεστο «Μεστάγια» να αποθεώνει προπονητή και παίκτες, αλλά να φωνάζει τραγουδιστά ανά τακτά χρονικά διαστήματα «Peter vete ya» («Πίτερ φύγε τώρα»).

Η Αλμερία το πάλεψε μέχρι τέλους, αλλά γνώρισε την 17η ήττα σε 23 παιχνίδια, έχασε με κόκκινη κάρτα τον Βραζιλιάνο επιθετικό Λέο Μπαπτιστάο για το επόμενο παιχνίδι και παραμένει η μοναδική ομάδα στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα… χωρίς νίκη στο ενεργητικό της! Ισοφάρισε το αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της La Liga, το οποίο κατείχε η Σπόρτινγκ Χιχόν από την σεζόν 1997-98 με 23 ματς χωρίς νίκη (είκοσι ήττες – τρεις ισοπαλίες). Τότε η Χιχόν τερμάτισε τελευταία και καταϊδρωμένη και υποβιβάστηκε, κάτι που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα συμβεί και με την Αλμερία…

Ηρωική, αλλά ανεπαρκής ισοπαλία

Και εάν η ουραγός Αλμερία είναι επί της ουσίας καταδικασμένη σε υποβιβασμό, η προτελευταία Γρανάδα παλεύει για να μην την ακολουθήσει στην δεύτερη κατηγορία. Κόντρα στην Λας Πάλμας, έμεινε μεν στο 1-1 στην έδρα της, αλλά έδειξε αξιοσημείωτο χαρακτήρα, αφού έπαιζε με δέκα από το 21’ λόγω αποβολής με απευθείας κόκκινη κάρτα (το χρώμα της κάρτας άλλαξε μέσω VAR) του Καμίλ Παϊτακόφσκι.

Παρ’ ότι με παίκτη λιγότερο από τόσο νωρίς, οι Ανδαλουσιανοί βρήκαν την δύναμη για να φτάσουν στο γκολ και να προηγηθούν με τον έτερο κεντρικό αμυντικό Μπρούνο Μέντες (43’), υποχρεώνοντας τους νησιώτες να κυνηγούν στο σκορ.

Η Λας Πάλμας, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και το ευρωπαϊκό εισιτήριο, κατάφερε να ισοφαρίσει με τον Πεχίνιο (68’), κυνήγησε την ολική ανατροπή, αλλά δεν τα κατάφερε κόντρα σε μια Γρανάδα που έδειξε χαρακτήρα και άντεξε μέχρι τέλους. Από ολότελα, άλλωστε, καλός και ο βαθμός, έστω και ανεπαρκής σε αυτή την τόσο αγωνιώδη μάχη της παραμονής…

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα