Marca: Αιτία αντιπαράθεσης το πρωτοσέλιδο της ισπανικής εφημερίδας με το «Africa Power»

Marca: Αιτία αντιπαράθεσης το πρωτοσέλιδο της ισπανικής εφημερίδας με το «Africa Power»

Marca: Αιτία αντιπαράθεσης το πρωτοσέλιδο της ισπανικής εφημερίδας με το «Africa Power»

bet365

Η δημοφιλέστερη αθλητική εφημερίδα της Μαδρίτης προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση με το πρωτοσέλιδο της αυτή τη Δευτέρα (27/6) με τίτλο «Africa Power» με αρκετούς Ευρωπαίους παίκτες με αφρικανικές ρίζες στο ρόστερ της Ρεάλ.

Το πρωτοσέλιδο της Marca ξεκίνησε να συζητιέται από το απόγευμα της Κυριακής (26/6) όταν έγινε γνωστό. Σήμερα trendάρει μαζί με το «racist». Στο κέντρο του η αφρικανική ήπειρος και γύρω της έξι αστέρια της Ρεάλ Μαδρίτης με καταγωγή από χώρες της Ηπείρου. Φερλαν Μέντι, Ντέιβιντ Αλάμπα, Καρίμ Μπενζεμά, Εντουάρντο Καμαβίνγκα και οι νεοαποκτηθέντες Ορελιέν Τσουαμενί και Αντόνιο Ρούντιγκερ. Όλοι τους Ευρωπαίοι: Τέσσερις Γάλλοι, ένας Γερμανός κι ένας Αυστριακός.

Η εφημερίδα τονίζει την αφρικανική καταγωγή τους, θεωρώντας την επιλογή τους ως αλλαγή στρατηγικής στη μεταγραφική πολιτική του sυλλόγου της ισπανικής πρωτεύουσας. «Η Ρεάλ Μαδρίτης βρήκε έναν νέο "οδικό χάρτη" ​​στη μεταγραφική της πολιτική», εξηγούν στην πρώτη σελίδα.

Στο site της, η Marca παραπέμπει στο «αφρικανικό αίμα» της Ρεάλ παραθέτοντας τους παίκτες από την ήπειρο που έχουν παίξει για τον σύλλογο, αλλά και αυτούς με καταγωγή από εκεί. «Παρόλο που οι μεγάλες αγορές της Ρεάλ Μαδρίτης είναι η Αργεντινή και η Βραζιλία τον τελευταίο καιρό ο σύλλογος έχει ακολουθήσει ένα νέο μονοπάτι που άνοιξε πριν χρόνια».

Αυτές οι επεξηγήσεις και αυτό το πρωτοσέλιδο προκάλεσαν οργή στα social media όπου πολλοί χρήστες θυμήθηκαν τις γενέτειρες των έξι παικτών που επισημαίνονται σε αυτό το πρωτοσέλιδο: ο Καρίμ Μπενζεμά γεννήθηκε στη Λυών, ο Ορελιέν Τσουαμενί στη Ρουέν, ο Μεντί στη Ferland Mendy στη Meulan, ο Νταβίντ Αλάμπα στη Βιέννη και ο Αντόνιο Ρούντιγκερ στο Βερολίνο. Μόνο ο Εντουάρντο Γκαμαβινγκά γεννήθηκε στην Αφρική, σε έναν καταυλισμό προσφύγων στην Αγκόλα πριν ενταχθεί στο Fougères (κοντά στη Rennes) σε ηλικία δύο ετών.

«Ρατσιστικό», «περίεργο», «άτοπο», «σκανδαλώδες»… αυτή η οπτική γωνία προκαλεί αγανάκτηση, ιδιαίτερα αυτή η έννοια του «νέου οδικού χάρτη» στις προσλήψεις. Οι περισσότεροι το «διαβάζουν» με αυτό τον τρόπο εκφράζοντας θυμό και δυσαρέσκεια.

Εντωμεταξύ αυτό το πρωτοσέλιδο έρχεται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ζοσέ Μουρίνιο που πρότεινε στην FIFA να μην επιτρέπει στους Αφρικανούς ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται για διαφορετικές χώρες και ηπείρους, παρά με τα χρώματα της πατρίδας τους. Πρόταση που ουδεμία σχέση έχει με ρατσιστική ρητορική, αφού ο Πορτογάλος τόνισε: «Θέλω ο κόσμος να δει ότι η Αφρική είναι ίση με όλους, οι Αφρικανοί δεν υστερούν σε ταλέντο. Έχουν το ταλέντο για να κερδίσουν οποιαδήποτε διοργάνωση στον κόσμο, αλλά οι περισσότεροι από τους καλύτερους παίκτες τους είναι διασκορπισμένοι παίζοντας για άλλες χώρες αντί για την πατρίδα τους»

 

LA LIGA Τελευταία Νέα