Ποιος έχει μεγαλύτερη ανάγκη αυτό το τρόπαιο…

Ποιος έχει μεγαλύτερη ανάγκη αυτό το τρόπαιο…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον τελικό του Κυπέλλου, ο οποίος κλείνει την ποδοσφαιρική σεζόν στην Ελλάδα με κερδισμένους και χαμένους…

Είναι αρκετοί αυτοί που κατά τη διάρκεια της σεζόν, μπορεί και να σνομπάρουν τον θεσμό του Κυπέλλου. Όταν όμως φτάσει η ώρα του τελικού, όταν όμως φτάνει η ώρα για την ομάδα που θα σηκώσει το τρόπαιο, τότε τα πάντα αλλάζουν. Όταν μάλιστα στον τελικό έχουμε ντέρμπι, τότε ο… πυρετός ανεβαίνει ακόμη πιο ψηλά.

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ κατεβαίνουν στον τελικό και στην θεωρία θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει, ότι το μεγάλο κίνητρο το έχει ο ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός έχει πάρει δια περιπάτου το πρωτάθλημα, δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν για το αν ήταν και φέτος η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, θα μπορούσε εύκολα να ισχυριστεί κάποιος. Βλέποντας τα πράγματα, πάντα από αυτή την οπτική γωνία, ο ΠΑΟΚ θέλει να αποδείξει ότι η απόσταση ήταν πλασματική, ότι δεν τον χωρίζει ως ομάδα από τον Ολυμπιακό ένας ολόκληρος κόσμος και κυρίως να φτιάξει την ψυχολογία του για την επόμενη σεζόν.

Ισχύουν όλα αυτά σε έναν βαθμό, αλλά από την άλλη, αυτή η ομάδα του Ολυμπιακού μας έχει δείξει πολλές φορές στο παρελθόν, ότι δεν τα χορταίνει τα τρόπαια, ότι το νταμπλ θα ήταν για αυτήν ένα υπέροχο φινάλε για μία ακόμη εξαιρετική σεζόν. Μας έχει δείξει ότι τα κίνητρα δεν τις έλειπαν ποτέ και αυτή η έξτρα πριμοδότηση για κατάκτηση του τροπαίου από τη διοίκηση προς τους παίκτες, δείχνει πόσο πολύ θέλει το τρόπαιο και το νταμπλ, ο Ολυμπιακός στο σύνολό του ως club.

Οποιος λοιπόν ψάχνει τη διαφορά στα κίνητρα ανάμεσα στις δύο ομάδες, νομίζω δεν θα την βρει, είναι μεν άλλα τα κίνητρα για την κάθε μία, αλλά εκεί είναι, υπάρχουν και στις δύο πλευρές.

Αυτό που στην πραγματικότητα αλλάζει για τις δύο ομάδες, ως ένα βαθμό είναι η επόμενη ημέρα. Στον Ολυμπιακό η επόμενη ημέρα είτε κατακτήσει το Κύπελλο, είτε όχι δεν θα αλλάξει αισθητά. Η ομάδα θα φύγει για διακοπές, ο σχεδιασμός της επόμενης σεζόν, ήδη τρέχει και δεν θα αλλάξει, ο προπονητής, ήδη σχεδιάζει την ομάδα της επόμενης χρονιάς, όλα έχουν μπει σε έναν δρόμο και δεν μπορώ να φανταστώ όπως κι’ αν έρθουν τα πράγματα το Σάββατο το βράδυ στο ΟΑΚΑ, ότι θα αλλάξει κάτι την Κυριακή το πρωί. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός δεν θέλει το τρόπαιο, δεν καίγεται γι’ αυτό, δεν θέλει ένα ακόμη νταμπλ, δεν θέλει να έχει ένα ακόμη «αποδεικτικό στοιχείο» για την ανωτερότητα του ως ομάδα.

Την ίδια ώρα προφανώς στον ΠΑΟΚ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Ενδεχομένως κακώς, είναι διαφορετικά, αφού δεν μπορείς να κρίνεις από ένα ματς μία ολόκληρη σεζόν, αλλά αυτό είναι πιθανό να συμβεί ως ένα σημείο. Μία νίκη στον τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό, θα βγάλει αφάνταστα ισχυροποιημένο τον Πάμπλο Γκαρσία στα μάτια όλων.

Της διοίκησης, της ομάδας, των οπαδών, του Τύπου. Μία ήττα (ανάλογα και το μέγεθός της φυσικά), μπορεί να προκαλέσει γκρίνια, αμφισβήτηση, εσωστρέφεια και σίγουρα όλα αυτά δεν είναι καλός οδηγός για ένα καλοκαίρι στο οποίο ο ΠΑΟΚ θα χρειαστεί να αλλάξει αν όχι πολλά, σίγουρα αρκετά και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά την άποψη μου, η προσέγγιση και η αξιολόγηση της χρονιάς, ασφαλώς πρέπει να γίνει και με κριτήριο το Κύπελλο και την κατάκτησή του, αλλά θα ήταν λάθος, για οποιονδήποτε και όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ, να κριθεί υπερβολικά με βάση το αποτέλεσμα του τελικού η σεζόν.

Δεν θα τον κάνει καλύτερη ομάδα από τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ μία νίκη στον τελικό του Κυπέλλου, αλλά ούτε και αν ο ΠΑΟΚ χάσει και το Κύπελλο μετά το πρωτάθλημα, θα πρέπει να διαλύσει τα πάντα από την φετινή σεζόν γιατί απέτυχε παταγωδώς. Το τρόπαιο είναι για την ιστορία και για την ψυχολογία του club και των οπαδών και όχι για να κρίνει αν ο Γκαρσία είναι καλός προπονητής κι’ αν οι παίκτες του ΠΑΟΚ πρέπει να μείνουν και την επόμενη σεζόν, ή να μην μπουν καν στο αεροπλάνο της επιστροφής για τη Θεσσαλονίκη.

Είναι γνωστό άλλωστε νομίζω ότι τους τελικούς δεν τους παίζεις, τους κερδίζεις. Είναι γνωστό ότι στους τελικούς δεν νικά ο καλύτερος, γενικά, αλλά ο καλύτερος, ο ικανότερος, ο πιο συγκεντρωμένος, ο πιο τυχερός εκείνο το βράδυ. Και είτε ο Ολυμπιακός κατακτήσει το τρόπαιο, είτε ο ΠΑΟΚ, αυτό δεν θα αλλάξει σε τίποτα την όποια αγωνιστική απόσταση που χωρίζει τα δύο club. Ούτε θα μεγαλώσει και θα γίνει χαοτική αν ο Ολυμπιακός πάρει και το Κύπελλο, ούτε θα μικρύνει και θα είναι δύο σχεδόν ισοδύναμες αγωνιστικά ομάδες, αν ο ΠΑΟΚ, πάρει το τρόπαιο…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.