Η Α.Ε.Κ. του Καρέρα ξέρει (και) να παράγει...

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Η Α.Ε.Κ. του Καρέρα ξέρει (και) να παράγει...

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης εστιάζει στο ματς με τον Παναιτωλικό και εξηγεί αν όντως χωράνε μαζί Αραούχο, Λιβάια, Ολιβέιρα και Μάνταλος και «βλέπει» τα ματς με τον Άρη, ενώ έχει υστερόγραφα για πρόσωπα.

Build A Bet στο Ολυμπιακός - Άρσεναλ. Ένας αγώνας – πολλές αγορές – ένα στοίχημα. |21+

Μια παράσταση για ένα ρόλο... Αυτό το «έργο» είδαμε στο ΟΑΚΑ στην ρεβάνς της ΑΕΚ με αντίπαλο τον Παναιτωλικό για τον θεσμό του Κυπέλλου και προφανώς θα έπρεπε να το περιμένουμε από την εξέλιξη του πρώτου αγώνα στο Αγρίνιο (σκορ 1-1) αλλά και από το γεγονός ότι (και) ο αντίπαλος είχε συμβιβαστεί με την ιδέα του αποκλεισμού αφού ψάχνει την ουσία στο μέλλον του και (δηλαδή) τη νίκη επί του Πανιωνίου για το πρώτάθλημα. Η Ένωση έκανε ότι ακριβώς είχε πράξει στην προηγούμενη φάση του Κυπέλλου με αντίπαλο τον Αστέρα Τρίπολης. Σκόραρε γρήγορα στο πρώτο ημίχρονο και έβαλε τέλος στη... σεμνή τελετή! Αυτό επανέλαβε στο άδειο ΟΑΚΑ χάρη στην ικανότητα της φοράκλας που λέγεται Ολιβέιρα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια αναμέτρηση που τελείωσε πριν συμπληρωθούν 10 λεπτά. Η ΑΕΚ έκανε την υποχρέωσή της πράξη και για πέμπτη σερί σεζόν κλείδωσε το εισιτήριο για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου. Είναι αυτό που λέμε ότι η Ένωση απ' όταν γύρισε στην κατηγορία επιβεβαίωσε ότι θα πρωταγωνιστεί και θα διεκδικεί ξανά τίτλους. Ότι δεν θα 'χει το ρόλο του κομπάρσου στους εγχώριους θεσμούς. Και αν υπήρχαν σωστές και τίμιες διαιτησίες θα είχε κερδίσει και περισσότερες κούπες στο Κύπελλο, αλλά έπρεπε να τα δώσουν αλλού αφού μόνοι τους δεν μπορούσαν... Θα εστιάσουμε σε αυτά παρακάτω!

Στην αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό είδαμε για πρώτη φορά όλα τα αγόρια μαζί στην επίθεση. Βασικά τα πρώτα βιολιά, τα βαριά χαρτιά... Ολιβέιρα στην κορυφή και πίσω του Λιβάια, Αραούχο και Μάνταλος. Το μεγάλο ερώτημα δεν έχει απαντηθεί: χωράνε αυτοί μαζί στην 11άδα; Για να είμαι σωστός θα ήταν αστείο να δύναται κανείς να απαντήσει σε κάτι τέτοιο έπειτα από μόλις μια εικόνα κοινής παρουσίας των συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών σε ένα ματς. Αστείο έως εγκληματικό ποδοσφαιρικά πιο σωστά... Δεν μπορείς να απαντήσεις τώρα με βεβαιότητα αν «όλοι οι καλοί χωράνε» και πιο συγκεκριμένα οι Ολιβέιρα, Αραούχο, Λιβάια και Μάνταλος μαζί...

Προσωπικά θεωρώ ότι αν ο Αργεντινός επιθετικός βρει ρόλο και τρόπο να ανταποκριθεί είτε στα δεξιά είτε στα αριστερά (που έχει ξαναπαίξει άλλωστε) τότε προφανώς και όλοι οι καλοί χωράνε. Όμως μικρή σημασία έχει αυτό διότι σε μια σεζόν κανονική και ουσιαστικά ανταγωνιστική σε Ελλάδα και Ευρώπη προφανώς και όλοι αυτοί είναι απαραίτητοι και θα παίζουν τόσα ματς ώστε να είναι ικανοποιημένοι και να μη χρειάζεται να ψάχνουμε αν χωράνε μαζί ή όχι... Αποδείχτηκε ότι μπορεί (και) να συνυπάρξουν και αν παίξουν μαζί περισσότερο θα βγάλουν και άσχημα «γούστα» στο χορτάρι.

Κακά τα ψέματα μεσοεπιθετικά η ΑΕΚ διαθέτει ότι καλύτερο εντός συνόρων. Πλην των Αραούχο, Λιβάια, Ολιβέιρα, Μάνταλου, υπάρχουν και οι Βέρντε και Αλμπάνης που είναι ανεβασμένοι και αυτοί με Καρέρα τη στιγμή που υπολογίζεται και ο Κλωναρίδης ξανά... Επτά τουλάχιστον επιλογές που μπορούν να δώσουν πράγματα στον Μάσιμο Καρέρα και γι' αυτό το λόγο το εκμεταλλεύεται ο Ιταλός προπονητής. Μια ματιά στα υπόλοιπα ρόστερ των αντιπάλων και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε αυτές τις θέσεις. Να της... ζηλέψουν δεδομένα, αλλά να θέλει κάποιον άλλον απ' αυτούς που έχει, σε καμία περίπτωση!

Η ΑΕΚ παίζοντας στο άδειο ΟΑΚΑ με μια 11άδα που πρώτη φορά έπαιζαν αυτοί μαζί, ειδικά οι... μπροστινοί της, κατάφερε να κερδίσει εύκολα και να προκριθεί στα ημιτελικά. Αποδείχτηκε δε ότι και με παίκτες που διακρίνονται για τις ικανότητές τους στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού της ομάδας, μπορεί αν δουλεύει σωστά το σύνολο, να ΜΗΝ απειληθεί ούτε στιγμή σε 90λεπτο (εκτός από ένα σουτ που έβγαλε εντυπωσιακά ο Τσιντώτας και μπράβο του) και κυρίως να δημιουργήσει.

Διαπιστώσαμε, αν και το γνωρίζαμε εμείς, ότι η ΑΕΚ του Μάσιμο Καρέρα δύναται και να παράγει, να δημιουργεί, να κάνει όμορφο και ελκυστικό το παιχνίδι της. Σημείωσε τέσσερα γκολ, θα μπορούσε να 'χει βρει τουλάχιστον δυο ακόμη, είχε σωστή λειτουργία στις γραμμές της και κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο έπαιρνε πράγματα (κυρίως αριστερά) από τις δεύτερες γραμμές στο άκρο της, αφού ο Λόπες είχε δυο ανεπανάληπτα τετ α τετ στα οποία δεν κατάφερε να βρει δίχτυα. Αποδεικνύει στην πράξη ο τεχνικός της Ένωσης ότι θέλει η ομάδα του να προσαρμόζεται τακτικά και αγωνιστικά ανάλογα με τον αντίπαλο που 'χει στο χορτάρι...

Ολοκληρώνοντας επιτρέψτε μου να σταθώ ξανά λίγο στους Ολιβέιρα, Αραούχο, Λιβάια και Μάνταλο... Να μοιραστώ τη δική μου σκέψη για αυτούς τους τέσσερις αλλά μη με παρεξηγήσετε, οι προπονητές πάντα γνωρίζουν καλύτερα, μια σκέψη επαναλαμβάνω κάνω... Στο 3-5-2 χωράνε -για μένα που δεν έχω όμως τις γνώσεις ενός τεχνικού- καλύτερα οι συγκεκριμένοι. Με τριάδα στην άμυνα Βράνιες, Τσιγκρίνσκι και Σβάρνα, δεξιά Μπακάκη και αριστερά Λόπες, δυάδα στα χαφ Κρίστισιτς (ή Σιμόες) και Μάνταλο (ή Σιμάνσκι) στα χαφ, τον Λιβάια σε ρόλο ελεύθερο πίσω από το επιθετικό δίδυμο των Αραούχο – Ολιβέιρα. Ακόμη και σε μια διάταξη 3-4-2-1, ή και σε τετράδα με... δέντρο (4-3-2-1) και βέβαια με 4-4-2 και ρόμβο στα χαφ.

Όπως και να 'χει ισχύει το όλοι οι καλοί χωράνε... Αλλά θέλει δουλειά και ευτυχώς η ΑΕΚ με τον Καρέρα έχει βρει κανονικό, ικανό και δουλευταρά προπονητή.

Και τώρα ο Άρης... Πολύ δύσκολη κλήρωση. Με όποια ομάδα και αν έπαιζε προφανώς και θα ήταν δύσκολη η κλήρωση! Ολυμπιακός, Άρης και ΠΑΟΚ. Δεδομένα θα ήταν δύσκολα... Αλλά ο Άρης έχει επιπλέον κίνητρο, μεγάλη... λύσσα και επιθυμία για να βρεθεί σε τελικό να διεκδικήσει κούπα. Την ίδια ώρα ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός θα 'χουν και το μυαλό στα πλέι οφ και στο πρωτάθλημα απόλυτα λογικά και δικαιολογημένα...

Προσωπικά θεωρώ ότι η ΑΕΚ πρέπει να λειτουργήσει έτσι ώστε να τελειώσει την υπόθεση πρόκριση από το πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ που θα γίνει 4 ή 5 Μαρτίου. Πρέπει να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τον παράγοντα έδρα και να κάνει ότι μπορεί από την πλευρά της προκειμένου να προσπαθήσει, διότι δεν παίζει μόνη της, να κερδίσει με διαφορά τέτοια τον αντίπαλό της που θα του τελειώσει την όποια φιλοδοξία. Μ' αρέσει όπως παίζει ο Άρης, είναι καλύτερος σε στιγμές και σε κάποια ματς από τους άλλους δυο της ημιτελικής φάσης, αλλά θεωρώ ότι έχει ένα κλικ μπροστά για την υπόθεση πρόκριση η ΑΕΚ.

Υγ: Σκέφτηκα στα υστερόγραφά μου να εστιάσω στα πρόσωπα. Στον Πέτρο Μάνταλο για παράδειγμα ο οποίος έφτασε τα 40 παιχνίδια Κυπέλλου Ελλάδα στην καριέρα του έως τώρα. Μάλιστα η χθεσινή ήταν η 10η ασίστ του στο θεσμό. Είχε αγωνιστεί σε 5 ματς με την Ξάνθη όπου είχε τρία τέρματα και ένα κερδισμένο πέναλτι. Με την ΑΕΚ σε σύνολο 35 αγώνων έχει 11 γκολ, 10 ασίστ και ένα κερδισμένο πέναλτι. Αν μη τι άλλο πολύ καλά τα νούμερά του... Με τον Παναιτωλικό ήταν και πάλι θετικός, ξεχώρισε και στο κομμάτι που αφορούσε την ανάκτηση της μπάλας σε σύντομο χρονικό διάστημα απ' όταν την έχαναν...

Υγ2: Εννοείται επέστεψε με γκολ ο Ολιβέιρα. Δεν είχε κανείς μας καμία αμφιβολία... Έγινε αυτό που έπρεπε, πήρε ρυθμό για να είναι έτοιμος για τη συνέχεια και συνεχίζουμε. Ασίστ από τον Αραούχο και συμμετοχή και στο γκολ του Κρίστισιτς. Αν μη τι άλλο ξεκάθαρα αρκετά επιδραστικός στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Καλό ματς και ο Λιβάια. Γκολ με πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος ενώ και ο ανεβασμένος Αλμπάνης μπήκε στο χορτάρι και σκόραρε ξανά! Πολύ καλά τα μαντάτα για τον Μάσιμο Καρέρα ενόψει των αναμετρήσεων για το Κύπελλο και για το πρωτάθλημα.

Υγ3: Βλέπεις τον Νέναντ Κρίστισιτς και λες «άλλος παίκτης ήρθε από τον φετινό Γενάρη και μετά». Αντικειμενικά και τίμα... Ο Σέρβος χαφ είναι από την ημέρα που τον εμπιστεύτηκε ο Καρέρα ένας άλλος ποδοσφαιριστής. Με εκπληκτική παρουσία στον άξονα της μεσαίας γραμμής και ανασταλτικά και δημιουργικά. Πλέον κλέβει μπάλες, κόβει, παίζει εκπληκτικά κάθετα, δημιουργεί, μοιράζει ασίστ και σκοράρει! Αν μη τι άλλο πρόκειται για έναν άλλον ποδοσφαιριστή, εντελώς νέο απ' όσα έχουμε δει, διαφορετικό και πολύ καλύτερο. Ένα χρόνο μετά την άφιξή του βγαίνει η μεταγραφή αυτή. Πολύ καλός...

Υγ4: Ο Σβάρνας τους πήρε όλους... σβάρνα στο κέντρο της άμυνας. Αν ήταν Ισπανός, Ιταλός, ή άλλης εθνικότητας τέλος πάντων, μάλλον θα διαβάζατε σχετικά αφιερώματα για την ποιότητά του, το γεγονός ότι είναι πολύ δυνατός ψηλά και χαμηλά, ότι μπήκε και δεν βγήκε ξανά από την ενδεκάδα με έναν Ιταλό τεχνικό στον πάγκο με ότι αυτό συνεπάγεται για το στόπερ της ΑΕΚ. Μπράβο του... Πολύ καλός και καλά έκαναν στην Ένωση και τον πίστευαν, με πρώτο τον Μελισσανίδη, να τα λέμε κι αυτά! Έχει καταφέρει να γίνει βασικός και να ξεχωρίζει! Σημαντικό ότι έχει γίνει σούπερ εδώ και δυο μήνες ο Βράνιες. Μαζί κάνουν τη διαφορά... Ο Βόσνιος κεντρικός αμυντικός ήταν και χθες αλάνθαστος.

Υγ5: Αυτά που είπε ο Μάσιμο Καρέρα μετά το τέλος του αγώνα και όσα εξήγησε με... γκάζια στα αποδυτήρια της αναμέτρησης με τον Παναιτωλικό στο ημίχρονο είναι οι λόγοι που αντιλαμβάνεται κανείς γιατί έχει κερδίσει τον απόλυτο σεβασμό και έχει επιβάλλει την πειθαρχία στα αποδυτήρια της ομάδας. Πολύ σωστή δουλειά στο χορτάρι, άριστη διαχείριση των αποδυτηρίων, απόλυτα σοβαρός και δίκαιος στις ευκαιρίες του. Ο προπονητής όπως ακριβώς έπρεπε να είναι. Και στις δηλώσεις του, στις συνεντεύξεις, ειλικρινής, σωστός και χωρίς γραφικότητες και υπερβολές. Μια χαρά...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...