Τελικός Κυπέλλου: Οι δύο προηγούμενοι τελικοί του Παναθηναϊκού με τον Άρη (vids)

Παναθηναϊκός - Άρης

bet365

Σε λίγες ώρες στο Πανθεσσαλικό ο Παναθηναϊκός και ο Άρης θα βρεθούν για 3η φορά αντιμέτωποι σε τελικό Κυπέλλου. Οι «πράσινοι» έχουν κατακτήσει το τρόπαιο και στους δύο προηγούμενους τελικούς που βρέθηκαν αντιμέτωπες οι συγκεκριμένες ομάδες.

Με το πρωτάθλημα να έχει ολοκληρωθεί, ένα πρωτάθλημα που κατέκτησε ο ΠΑΟΚ με νίκη 2-1 επί του Άρη μέσα στο «Κλεάνθης Βικελίδης», το βάρος των φίλων του ποδοσφαίρου πέφτει στο Κύπελλο και τον τελικό που θα διεξαχθεί σε λίγες ώρες στο στο Πανθεσσαλικό. Στο γήπεδο του Βόλου Παναθηναϊκός και Άρης θα βρεθούν για 3η φορά αντιμέτωποι σε έναν τελικό με τους «πράσινους» να μετράνε ήδη δύο κατακτήσεις στα προηγούμενα παιχνίδια απέναντι στους «κίτρινους».

ΠΑΟ - Άρης

Το 1940 ο πρώτος τελικός Παναθηναϊκός – Άρης

Όπως αναφέραμε και πριν η ιστορία με τελικούς ανάμεσα στις συγκεκριμένες ομάδες δεν έχει και πολλές σελίδες, καθώς μόλις δύο φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες. Η πρώτη ήταν τον Ιούνιο του 1940 και συγκεκριμένα στις 2 Ιουνίου. Στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας οι «πράσινοι» κατάφεραν να κάνουν δικό τους το τρόπαιο επικρατώντας με 3-1 των «κίτρινων».

Πριν ασχοληθούμε με τον τελικό, αρχικά οι δύο ομάδες προκρίθηκαν χωρίς αγώνες στην τελική φάση, καθώς δεν συμμετείχαν στους αγώνες των Περιφερειών. Στην τελική φάση που ήταν αυτή των 16», ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε με το επιβλητικό 6-1 επί του Ηρακλή Σερρών, ενώ ο Άρης αρχικά αναδείχθηκε ισόπαλος με 1-1 στην κανονική διάρκεια και την παράταση με την Δόξα Δράμας και στον επαναληπτικό, καθώς δεν υπήρχε η διαδικασία των πέναλτι, νίκησε με 4-2.

Στα προημιτελικά οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν τον Απόλλωνα Αθηνών με την κανονική διάρκεια και την παράταση να λήγουν 1-1 και στον επαναληπτικό οι «πράσινοι» να επικρατούν με 4-1 και να περνάνε στους «4». Ο Άρης πέρασε το εμπόδιο του ΠΑΟΚ με το ντέρμπι Θεσσαλονίκης να λήγει 1-1 σε κανονική διάρκεια και παράταση και οι «κίτρινοι» να νικούν στον επαναληπτικό με 1-0.

Στην τελευταία τους στροφή πριν τον τελικό, ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Εθνικό με 1-0 και πήρε έγινε ο ένας διεκδικητής του τροπαίου. Ο Άρης έπαιξε κόντρα στην ΑΕΚ όπου και πάλι είχαμε επαναληπτικό, καθώς σε κανονική διάρκεια και παράταση το σκορ ήταν 2-2. Στον επαναληπτικό οι Θεσσαλονικείς ήταν καλύτεροι και επικρατώντας με 3-0 πήραν το δεύτερο εισιτήριο.

Και έτσι φτάσαμε στον μεγάλο τελικό που διεξήχθη την Κυριακή 2 Ιουνίου του 1940 στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Εκεί ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 3-1 του Άρη. Οι «πράσινοι» έκαναν ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα και μέχρι το 13' είχαν πετύχει και τα 3 τέρματα. Συγκεκριμένα άνοιξαν το σκορ στο 9' με τον Μπαλτάση, έκαναν το 2-0 με τον Τριανταφύλλη στο 10' και το 3-0 με τον Μηγιάκη στο 13'. Οι «κίτρινοι» δεν κατάφεραν να συνέλθουν από το σοκ των συνεχόμενων τερμάτων και το μόνο που μπόρεσαν ήταν να μειώσουν με τον Χατζηνικολάου στο 61'.

Οι συνθέσεις των ομάδων

Παναθηναϊκός (Δημήτρης Δημητριάδης): Χάντζος, Σύρκος, Κρητικός, Στρουμπούλης, Καμπέρος, Σβολόπουλος, Μηγιάκης, Μπαλτάσης, Συμεωνίδης, Τριανταφύλλης, Τσούτσος

Άρης (Κώστας Βικελίδης): Γκότσης, Μάγρας, Αμπραχαμιάν, Σταυράκμπεης, Σιώτης, Νικολαΐδης, Χατζηνικολάου, Σιδηρόπουλος, Κλ. Βικελίδης, Ράμμος, Κολωνιάρης.

ΠΑΟ - Άρης

Δύο στα δύο ο Παναθηναϊκός το 2010, ρεκόρ με 30.000 φίλους στο ΟΑΚΑ ο Άρης

Έπρεπε να περάσουν όχι ένα και δύο, αλλά 70 χρόνια για να δούμε και πάλι σε τελικό Κυπέλλου τον Παναθηναϊκό και τον Άρη. Ο τελικός αυτός έγινε στο ΟΑΚΑ με τους «πράσινους» να το κατακτούν και αυτό, επικρατώντας με 1-0 των «κίτρινων».

Πριν ασχοληθούμε όμως και με το συγκεκριμένο τελικό, πάμε να δούμε πως οι δύο ομάδες έφτασαν σε αυτό. Αρχικά όλες της Α' Εθνικής ξεκίνησαν στον 4ο γύρο. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 3-0 του Εορδαϊκού εκτός έδρας, ενώ ο Άρης δυσκολεύτηκε αλλά νίκησε με 4-3 τον Ασπρόπυργο επίσης εκτός έδρας. Στην φάση των «16» οι «πράσινοι» νίκησαν με 2-1 τον Πιερικό εντός έδρας και οι «κίτρινοι» με 2-0 τον Αστέρα Τρίπολης επίσης εντός έδρας.

Στα προημιτελικά η ομάδα του Νίκου Νιόπλια επικράτησε της Καλλιθέας με 2-0, ενώ αυτή του Έκτορ Ραούλ Κούπερ αρχικά αναδείχθηκε ισόπαλη με την Ξάνθη στα Πηγάδια (1-1) και από την στιγμή που υπήρξε επαναληπτικός νίκησε με 3-0. Στους διπλούς ημιτελικούς, ο Άρης βρέθηκε απέναντι στην Καβάλα την οποία κέρδισε με 3-1 στο «Βικελίδης» και με το 1-1 στην Καβάλα πήρε την πρόκριση για τον τελικό. Εκεί βρήκε τον Παναθηναϊκό που νίκησε εντός έδρας τον ΠΑΣ Γιάννινα με 3-1 και με το 0-0 στα Γιάννενα πέρασε και αυτός στον μεγάλο τελικό.

Στον μεγάλο τελικό που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ στις 24 Απριλίου του 2010, αρχικά είχαμε ρεκόρ εκδρομής, με τους φίλους του Άρη να φτάνουν κοντά στις 30.000. Από εκείνη την ημέρα πολλά είναι τα βίντεο με τις απίστευτες ουρές των πούλμαν και των αυτοκινήτων που κατέβαιναν από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα.

Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος η αλήθεια είναι πως το θέαμα που μας παρουσίασα οι δύο φιναλίστ δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό, με τους «πράσινους» που είχαν πάρει και το πρωτάθλημα, να επικρατούν με 1-0. Το μοναδικό τέρμα πέτυχε με μακρινό σουτ ο Λέτο στο 64' δίνοντας την κούπα στο «τριφύλλι».

Οι συνθέσεις του αγώνα

Παναθηναϊκό (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Καντέ, Κατσουράνης, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Σιμάο, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Νίνης (65' Μαρίνος), Σαλπιγγίδης (62' Καραγκούνης), Λέτο (79' Χριστοδουλόπουλος), Σισέ.

Άρης (Έκτορ Ραούλ Κούπερ): Σηφάκης, Νέτο. Βανγκέλι, Γκιάρο, Νασούτι, Πρίττας, Ναφτί (74' Φερνάντες), Κάλβο (83' Αντού), Μεριέμ (66' Χαβίτο), Κόκε, Κάμπορα

@Photo credits: eurokinissi, wikipedia

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα