Παναθηναϊκός-Αρης: Ιωαννίδης VS Μορόν, η «τέχνη» του γκολ στην... υπηρεσία των φιναλίστ του Κυπέλλου (vids)

ioannidis_moron.jpg

bet365

Παναθηναϊκός και Αρης διαθέτουν στις τάξεις τους στράικερ «killer», που έχουν αποδείξει πως είναι σ θέση να σκοράρουν με κάθε πιθανό και... απίθανο τρόπο.

Η ώρα της αλήθειας έφτασε και το βράδυ (20:30) στο Πανθεσσαλικό του Βόλου θα έχουμε το τελευταίο ματς της σεζόν για τα εγχώρια ποδοσφαιρικά δρώμενα. Και τι παιχνίδι... Παναθηναϊκός και Αρης – οι «πράσινοι» είναι τυπικά γηπεδούχοι – θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για την κατάκτηση του Κυπέλλου αλλά και για την ευρωπαϊκή τους παρουσία στη νέα σεζόν, καθώς όπως διαμορφώθηκε το status quo στο πρωτάθλημα η μεταξύ τους «μονομαχία» είναι... όλα ή τίποτα.

Ο νικητής και θα πάρει την κούπα... σπίτι του και θα συμμετάσχει στα προκριματικά του Europa, σε αντίθεση με τον χαμένο που θα κληθεί να διαχειριστεί την απώλεια ενός τίτλου και συνάμα ότι θα κάνει τα πλάνα της επόμενης χρονιάς χωρίς να συμπεριλαμβάνει εκτός συνόρων υποχρεώσεις.

Σε αναμετρήσεις με ανάλογο διακύβευμα και πόσο δε όταν συγκρούονται μεγάλες και ποιοτικές ομάδες όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα πάντα ενδέχεται να κριθούν στο «μισό» γκολ, όπου στις δύο... γωνίες του ρινγκ υπάρχουν φορ κλάσης που διαθέτουν το «ένστικτο» του killer.

Φώτης Ιωαννίδης και Λορέν Μορόν δεν χρειάζονται συστάσεις και την τρέχουσα σεζόν «πυροβολούν» κατά ριπάς., κάτι που προσφέρει ένα μεγάλο plus σε Παναθηναϊκό και Αρη αντίστοιχα ενόψει του final που ακολουθεί.

Φώτης Ιωαννίδης

Αγώνες: 43
Λεπτά: 3.131
Γκολ: 23
Τελικές: 104
Ασίστ: 10
Γκολ/Τελικές: 1/4,5
Γκολ/Λεπτά: 1/136,1'
Γκολ-Ασίστ/Λεπτά: 1/94,8'

Αποτελεί τον κύριο εκφραστή της επιθετικής λειτουργίας του φετινού Παναθηναϊκού και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους παίκτες της χώρας μας. Και μόνο το ότι συμμετέχει άμεσα στα 33 από τα 106 γκολ που έχουν σημειώσει φέτος οι «πράσινοι» σε όλες τις διοργανώσεις... μιλάει από μόνο του, αφού πρόκειται για περίπου 1/3 των τερμάτων τους.

Το σχετικό επίτευγμα δε λαμβάνει περαιτέρω credits αν αναλογιστεί κάποιος πως από τα 55 επίσημα παιχνίδια του club, εντός και εκτός συνόρων, τα περισσότερα εξ' αυτών λογίζονται ως άκρως «απαιτητικά» και ευρύτερα ντέρμπι σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο 24χρονος στράικερ διανύει και μάλλον εύλογα, ύστερα από τα παραπάνω, την πλέον παραγωγική σεζόν της καριέρας του, αφού μέχρι και τις αρχές της μετρούσε 25 προσωπικά τέρματα με Λεβαδειακό από όπου και ξεκίνησε και Παναθηναϊκό που μεταγράφηκε το καλοκαίρι του 2020, όμως ήδη φέτος έχει βρει 23 φορές δίχτυα, σε μία άκρως... τρανταχτή απόδειξη της τρομακτικής του βελτίωσης που παρατηρείται καθημερινά και κυρίως από τις αρχές του 2023 και έπειτα.

Κλασικός φορ του «κουτιού», σκοράρει με λίγες τελικές αφού κατά μέσο όρο για να το πράξει «χρειάζεται» λιγότερες από πέντε, αλλά την ίδια στιγμή βοηθά τα μέγιστα και στο δημιουργικό κομμάτι. Ναι μεν τα περισσότερα τέρματά του είναι μέσα από το «κουτί», προβάλει όμως σε θέση να ελιχθεί και έξω από αυτό και επειδή ξέρει μπάλα βοηθά στο «χτίσιμο» των «πράσινων» επιθέσεων.

Μεγαλύτερη επιβεβαίωση των άνωθεν δεν υπάρχει από το γεγονός πως του πιστώνονται ήδη 10 ασίστ, επίδοση που παραπέμπει περισσότερο σε μεσοεπιθετικό και όχι σε «9άρι» όπως εκείνος. Πόσο δε όταν η πλατφόρμα Wyscout του «δίνει» μόλις xA 3,58, δείγμα πως δεν «φοβάται» να επιχειρήσει τη δύσκολη πάσα και τα καταφέρνει περίφημα. Από εκείνον τον χώρο άλλωστε «διαβάζει» τις επιθέσεις και ξέρει να λαμβάνει καίριες θέσεις κοντά στο τέρμα.

Ελέω σωματοδομής υποδέχεται συχνά - και σωστά - την πρώτη μπάλα και είναι σε θέση να την κατεβάσει και να «σπάσει» παιχνίδι, καθώς σε ανάλογες στιγμές δύσκολα θα του αποσπάσει κάποιος την κατοχή.

Εάν δε στις αρχές του τρέχων έτους δεν έμενε εκτός δράσης για περίπου ένα μήνα λόγω ενός προβλήματος που τον ταλαιπώρησε, προβάλει ως μαθηματικά βέβαιο ότι τα νούμερά του θα ήταν πολύ υψηλότερα, αλλά ανεξαρτήτως αυτού θα αποτελέσει στον Βόλο τη Νο1 απειλή για τα αντίπαλα καρέ. Αλλωστε κατά μέσο όρο στη σεζόν σημειώνει ή δημιουργεί κάποιο γκολ κάθε περίπου 95' που παίζει, δηλαδή το καταφέρνει μία φορά σε κάθε «γεμάτο» (σ.σ. από την αρχή ως το τέλος) ματς που εμφανίζεται.

Διαθέτει το απαραίτητο «κρύο αίμα» και έχει αποδείξει πως... δεν καταλαβαίνει από πίεση και... άλλα παρεμφερή, αφού «υπέγραψε» ως τώρα ορισμένες μεγάλες νίκες των «τριφυλλιού» στην τρέχουσα σεζόν. Από το μαγικό βράδυ της 15ης Αυγούστου στο Βελοντρόμ και την πρόκριση επί της Μαρσέιγ μέχρι το εκκωφαντικό 2-0 κόντρα στη Βιγιαρεάλ στο «φλεγόμενο» ΟΑΚΑ περίπου ένα μήνα μετά, αλλά και από 3-1 του Φαλήρου στο ντέρμπι των «αιωνίων» της 10ης Μαρτίου που μας πέρασε.

Πρόκειται για τις ίσως τρεις κορυφαίες φετινές του εμφανίσεις τηρουμένων όλων των αναλογιών (μέγεθος αντιπάλου, σημασία αγώνα, διακύβευμα κτλ), αν και εκείνο το πλασέ του κόντρα στα «κίτρινα» υποβρύχια» στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League είναι μάλλον η πιο αντιπροσωπευτική φάση που αποτυπώνει ανάγλυφα τι μπορεί να καταφέρει.

Βρισκόμασταν στο 38' του αγώνα όταν και έστειλε την μπάλα στο πλεκτό σε μία ευκαιρία που το Wyscout της έδινε μόλις 0,08 xG ελέω και της «δύσκολης γωνίας» που βρίσκονταν, αλλά εκείνος την έκανε γκολ.

Πλέον θέλει να πανηγυρίσει τον δεύτερο τίτλο του με τον Παναθηναϊκό ύστερα από το Κύπελλο του 2022, σε μία βραδιά όπου θα «ηγηθεί» της γραμμής κρούσης του. Πρόσφατα ταλαιπωρήθηκε από έναν τραυματισμό, αλλά σε βραδιές όπως η αποψινή η δική του... ψυχοσύνθεση καθιστά απαγορευτική κάθε σκέψη για ενδεχόμενη απουσία.

Λορέν Μορόν

Αγώνες: 44
Λεπτά: 3.628'
Γκολ: 21
Τελικές: 112
Ασίστ: 3
Γκολ/Τελικές: 1/5,3
Γκολ/Λεπτά: 1/172,7'
Γκολ-Ασίστ/Λεπτά: 1/151,2'

Ηταν 21 του περασμένου Ιουλίου, μεσημεράκι, όταν ο Αρης ανακοίνωσε την απόκτηση του Ισπανού φορ και πλέον περίπου 10 μήνες μετά έχει ήδη αποκτήσει περίοπτη θέση στην ιστορία του. Βλέπετε με τις εκτελεστικές του ικανότητες αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς για το club και αποτελεί μακράν το κορυφαίο του «κανόνι».

Η σέντρα του τελικού τον βρίσκει με προσωπικό απολογισμό 21 τέρματα plus τρεις ασίστ, κάτι που σημαίνει πως είναι άμεσα μέσα στα 24 από τα 62 γκολ του συλλόγου στη σεζόν, δηλαδή σχεδόν στα μισά. Παράλληλα του απονεμήθηκε το προσωπικό «παράσημο» του πρώτου σκόρερ της Stoiximan Super League, ενώ σε περίπτωση που προσθέσουμε στο «παλμαρέ» του και το εύστοχο πέναλτι του Φαμπιάνο στο 3-2 επί του Αστέρα Τρίπολης το οποίο «κέρδισε» εκείνος, αυτόματα η σχετική αναλογία... εκτοξεύεται στο 24/62, απόδειξη του πόσο σημαντικός είναι για τους «κίτρινους».

Αιχμή του δόρατος και φορ που «γεμίζει» τα αντίπαλα καρέ, «χρειάζεται», τηρουμένων των αναλογιών, λίγες προσπάθειες ώστε να κουνήσει πλεκτό, αλλά την ίδια στιγμή έχει αποδείξει πως θα το... πληρώσει ακριβά η οποιαδήποτε άμυνα τον αφήσει αμαρκάριστο στο ύψος της περιοχής της και λίγο έξω από το «κουτί». Βλέπετε εμπιστεύεται και καλά κάνει τα πόδια του καθώς διαθέτει άκρως επικίνδυνο σουτ και για αυτό άλλωστε έχει ήδη ξεπεράσει τα xG που του δίνει/πιστώνει η πλατφόρμα Wyscout και τα οποία ανέρχονται σε 16,80.

Πολλάκις «εκτελεί» από τα 22-23 μέτρα και σημειώνει τέρματα με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, ενώ δείχνει σε θέση κάπου εκεί να κατεβάσει/ελέγξει την μπάλα, να προχωρήσει λίγο αν και υπό πίεση και να εξαπολύσει από εκεί κάποια «οβίδα». Για παράδειγμα το τέρμα που σημείωσε στις Σέρρες αντιστοιχούσε σε xG 0,10 και εκείνο που άνοιξε το σκορ κόντρα στον Παναιτωλικό με 0,06, σε δύο φάσεις που «μοιάζουν» πολύ. Του αρκούν ελάχιστα δευτερόλεπτα ώστε να «οπλίσει και σημειώνει ορισμένα πολύ δύσκολα γκολ που χαρακτηρίζονται 100% «ατομικά».

Για την ιστορία πάντως το πιο όμορφό του, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ήταν... καθαρά σεντερφορίσιο και από το ύψος του πέναλτι, όταν με γυριστό βον πλανέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ΠΑΟΚ στην πρόσφατη ήττα (2-1) που γνώρισαν οι «κίτρινοι» στο ντέρμπι της πόλης και έχρισε πρωταθλητή τον Δικέφαλο. Ηταν μία φανταστική κίνηση, που αντιστοιχεί σε φορ κλάσης και αποτυπώνει τις ικανότητες του. Φάσεις όπως τη συγκεκριμένη, απλά τις... χαζεύεις.

Αρέσκεται συχνά να υποδέχεται την μπάλα έξω από την αντίπαλη περιοχή και επειδή δεν «εκβιάζει» την τελική προσπάθεια αλλά είναι ιδιαίτερα οξυδερκής, «διαβάζει» το παιχνίδι και «σπάει» την ανάπτυξη με επιτυχία, εφόσον δει κοντά του κάποια αμαρκάριστη «κίτρινη» φανέλα.

«Δυνατός» και στα στατικά (μπορεί να πάρει την πρώτη κεφαλιά αλλά και να τα «τελειώσει» σε πρώτο ή δεύτερο χρόνο) θα αποτελέσει σε λίγες ώρες τον υπ' αριθμόν ένα εκφραστή των επιθετικών ενεργειών του club.

Στον Αρη τον «ψάχνουν» και λογικά συχνά και σε κάθε ευκαρία και ο 31χρονος στράικερ θα επιδιώξει το βράδυ να πανηγυρίσει τον πρώτο συλλογικό τίτλο της καριέρας του που εφόσον τελικά έρθει, θα συνδυαστεί με μία δική του εξαιρετική παρουσία σε όλη τη σεζόν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα