Το κρίσιμο σημείο για τον Ολυμπιακό ενόψει των ντέρμπι που ακολουθούν

Το κρίσιμο σημείο για τον Ολυμπιακό ενόψει των ντέρμπι που ακολουθούν

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για το τι πρέπει να αλλάξει άμεσα ο Μίτσελ στα παιχνίδια του Ολυμπιακού.

Κάνοντας σωστά τη δουλειά του ο ρεπόρτερ του συνδρομητικού καναλιού που ήταν κοντά στον πάγκο του Ολυμπιακού στην Τούμπα, μας μετέφερε κάποια στιγμή την απορία που εξέφρασε ο Μίτσελ για το πόσο άσχημα μπήκε η ομάδα του στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ.

Κι εγώ αναρωτιέμαι, προς τι η απορία του Μίτσελ; Δηλαδή, στους προηγούμενους αγώνες του ο Ολυμπιακός έμπαινε καλά μέσα στο παιχνίδι;

Στο Καραϊσκάκη, στο 2-1 με τον ΟΦΗ για το πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός βρέθηκε από το 19’ πίσω στο σκορ από γκολ του Ντίκο.

Στο Χαριλάου, στο 1-0 με τον Άρη για το Κύπελλο, ο Ολυμπιακός έφαγε τρεις φάσεις στα πρώτα οκτώ λεπτά! Βολίδα Ετέμπο, σουτ Γκρέι, κεφαλιά Μανού. Η πρώτη φάση στα 40 δευτερόλεπτα.

Στο Περιστέρι, στο 1-1 με τον Ατρόμητο για το πρωτάθλημα, ο Πασχαλάκης έσωσε την εστία του στο 13’ σε σουτ του Στρούγγη, ενώ στο 14΄ο Ρομπάιγ αστόχησε σε τετ α τετ με τον γκολκίπερ του Ολυμπιακού.

Στο Καραϊσκάκη, στο 1-0 με τον Άρη στο Κύπελλο, στο 5’ έχασε ευκαιρία ο Αμπουμπακάρ, στο 15’ ακυρώθηκε γκολ του Ιτούρμπε ως επιθετικό φάουλ συμπαίκτη του και στο 19’ είχε άστοχη κεφαλιά ψαράκι ο Ιτούρμπε.

Στο Καραϊσκάκη, στο 1-0 με τον Άρη για το πρωτάθλημα, η πρώτη τελική ήταν στο 18’, ένα άστοχο σουτ του Ματέο από καλή θέση.

Στο Περιστέρι, στο 2-2 με τον Ατρόμητο για το Κύπελλο, ο Τζολάκης είδε την εστία του να παραβιάζεται μόλις στο 8ο λεπτό από τον Τζοβάρα.

pasxalakhs

Προσέξατε ότι κατέγραψα τι έχει συμβεί και στα έξι τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού πριν το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Η διαφορά έγκειται στο ότι το ματς με τον ΠΑΟΚ ήταν ακόμη πιο δύσκολο κι εκεί δεν είχαμε όπως π.χ. στο Χαριλάου τρεις τελικές στα πρώτα οκτώ λεπτά με πρώτη στα 44 δευτερόλεπτα, αλλά πέντε τελικές στα εννιά πρώτα λεπτά με πρώτη στα 17 δευτερόλεπτα! Προς τι λοιπόν η απορία για το πώς μπήκε ο Ολυμπιακός στην Τούμπα; Στα προηγούμενα παιχνίδια του, ειδικά στα εκτός έδρας, είχε μπει πολύ καλύτερα;

Ειλικρινά πιστεύει κανείς ότι στα τόσα ντέρμπι που έπονται, αρχής γενομένης με του Κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια μεθαύριο, ο Ολυμπιακός μπορεί να είναι τόσο τυχερός όσο στα εφτά αυτά τελευταία παιχνίδια του σε πρωτάθλημα και Κύπελλο (στα οποία είχε μόλις ένα γκολ παθητικό σε 16 τελικές αντιπάλων του στο ξεκίνημα των αγώνων του), ώστε να αποφύγει εις βάρος του γκολ στα πρώτα λεπτά, μπαίνοντας έτσι όπως μπαίνει στους αγώνες του;

Μακάρι! Το ίδιο το ποδόσφαιρο, όμως, μας λέει ότι κάτι τέτοιο μαθηματικά είναι απίθανο. Να θυμίσω δε τι έγινε όταν ο ΠΑΟΚ είχε προηγηθεί στο Καραϊσκάκη με γκολ μόλις στο 8ο λεπτό, έχοντας τελικές στα 36 δευτερόλεπτα και στο 2ο λεπτό (όπως ακριβώς και προχθές στην Τούμπα!!!); Ο Ολυμπιακός υπέστη τη μοναδική ήττα του (1-2) σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, από τότε που ανέλαβε την ομάδα ο Μίτσελ.

mvila

Μη γελιόμαστε. Η ψυχολογία του Ολυμπιακού στη φετινή σεζόν, λόγω του σοκαριστικού (0-4 εντός έδρας) αποκλεισμού στο Τσάμπιονς Λιγκ και των καταστροφικών αποτελεσμάτων (1-1 με Βόλο, 0-0 σε Τρίπολη, 1-2 στο Χαριλάου) στις αρχές του πρωταθλήματος, είναι εδώ και καιρό πολύ εύθραυστη. Σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να κρατάει υπέρ του σκορ (βλέπε 2-2 στα Γιάννινα, 1-1 στη Λεωφόρο, 2-2 και 1-1 στο Περιστέρι, 1-1 και στην Φράιμπουργκ), όχι να μπορεί να το γυρίζει. Το έκανε δύο φορές μόνο με τον ίδιο αντίπαλο, τον ΟΦΗ, οκ, μιλάμε όμως για την 11η στη βαθμολογία ομάδα και ο Ολυμπιακός για να τα καταφέρει έφτασε και στα δύο παιχνίδια για να πάρει τη νίκη από γκολ μετά το 75ο λεπτό.

Υπάρχει δε και μία άλλη παράμετρος. Η ομάδα που μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι, ακόμη και αν χάσει τις ευκαιρίες που δημιουργεί, παίρνει τη λεγόμενη ψυχολογία του αγώνα. Νιώθει ότι βρίσκεται σε πιο καλή ημέρα, ότι τον «έχει» τον όποιο αντίπαλο της κι έτσι αν μη τι άλλο δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο το έργο του Ολυμπιακού.

Κοιτάξτε, εγώ μπορώ να καταλάβω ότι ο Μίτσελ έχει ένα πλάνο στα πιο δύσκολα ματς. Λέει, μπαίνω στο παιχνίδι, προσπαθώ να το κοντρολάρω στην αρχή, να μην κινδυνεύσω, να το διαβάσω το ματς και σιγά σιγά να πάρω εγώ τον έλεγχο και φτάνοντας εκεί γύρω στο 30ο λεπτό να κτυπήσω εγώ τον αντίπαλο ψάχνοντας για το γκολ. Με τη διαφορά ότι ο Ολυμπιακός ναι μεν καταφέρνει το δεύτερο κομμάτι του πλάνου, αλλά σπάνια καταφέρνει το πρώτο, αφού αιφνιδιάζεται και τρώει πολλές φάσεις για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπαίνει δυνατά στα παιχνίδια του.

biel

Όσες φορές το έκανε ο Ολυμπιακός και μπήκε δυνατά, ανταμείφθηκε με γκολ στο 4’ με τον Αστέρα (5-0), στο 7’ στο Βόλο (4-0), στο 7’ με τον Ατρόμητο (4-1), αλλά ήταν σε παιχνίδια που δεν τα λες και τα πιο δύσκολα. Όμως, και σε πιο δύσκολα παιχνίδια όταν ο Ολυμπιακός μπήκε καλύτερα στα παιχνίδια μπορεί να μην κέρδισε, όμως δεν έχασε παρότι έπαιξε εκτός έδρας με δυνατούς αντιπάλους και κέρδισε τις εντυπώσεις. Βλέπε το 1-1 στη Γερμανία με την Φράιμπουργκ, με τον Ολυμπιακό να έχει τελική στα 53 δευτερόλεπτα (!) και να ανοίγει το σκορ στο 17’, αλλά και στο 1-1 στη Λεωφόρο με τον ΠΑΟ, με τον Ολυμπιακό να έχει στο 12’ την πρώτη καλή ευκαιρία του αγώνα με τον Μπιέλ.

Ασφαλώς δε τα γράφω όλα αυτά, γιατί θυμάμαι πολύ καλά ότι στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ στον α΄ γύρο, η ΑΕΚ είχε μπει πολύ καλύτερα στο παιχνίδι, είχε απειλήσει μόλις στα 44 δευτερόλεπτα, είχε τελικές από καλές θέσεις στο 8’ και στο 12’, ενώ στο 16΄ είχε μεγάλη ευκαιρία με τον Παπασταθόπουλο να προλαβαίνει να διώξει την μπάλα προ της γραμμής. Όταν λοιπόν η ΑΕΚ μπαίνει τόσο καλύτερα από εσένα μέσα στο σπίτι σου, τι θα γίνει τώρα που θα παίζει μέσα στο σπίτι της;

sokratis

Όπως κι αν έχει, αν θέλει ο Ολυμπιακός να παραμείνει μέσα στους στόχους του με ρεαλιστικές πιθανότητες επιτυχίας, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ιστορία με το πώς μπαίνει στα παιχνίδια του. Ο Μίτσελ κι οι παίκτες πρέπει να βρουν μία λύση, ενόψει των πολλών ντέρμπι που έρχονται. Να υπενθυμίσω δε ότι ο Ολυμπιακός έχασε από τον ΠΑΟ τον περασμένο Μάιο στο Καραϊσκάκη δεχόμενος γκολ μόλις στο 10ο λεπτό.

Άσχετο: Από την περασμένη Παρασκευή 3 του μήνα, είχα προβλέψει εδώ στο gazzetta ότι φαβορί για διαιτητής στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός είναι Πολωνός! Ε, δεν έπεσα και…πολύ έξω. Φέρνουν Πολωνό για VAR! Πώς το πρόβλεψα; Μα είναι τόσο προβλέψιμοι ο Μπένετ και η κομπανία του στην ΕΠΟ…

Παρεμπιπτόντως, η διαιτησία στην Τούμπα ήταν πράγματι πολύ καλή. Θα ήταν άριστη εάν έδινε το επιθετικό φάουλ πάνω στον Πασχαλάκη, στη φάση που ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα ο Μπακαμπού έσπρωξε τον Ίνγκασον ρισκάροντας, με τον Κρούζλιακ να μην σφυρίζει τίποτα επειδή είναι έμπειρος και κατάλαβε το λάθος του να μην δώσει στην αρχή το επιθετικό φάουλ πάνω στον γκολκίπερ.

Θα μου επιτρέψετε να καταθέσω, όμως, την άποψη ότι δεν θα βλέπαμε μία τέτοια 50-50 διαιτησία εάν ο Μαρινάκης δεν ξεσήκωνε τον κόσμο με ανακοινώσεις και δεν έστελνε επιστολή στην ίδια την ΟΥΕΦΑ. Διαφορετικά, θα βλέπαμε άλλα πράγματα. Τώρα, με τον Μαυροβούνιο και τον Πολωνό την Πέμπτη, εύχομαι…καλή τύχη στον Ολυμπιακό.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.