Και ο επόμενος τελικός στο ΟΑΚΑ με αρχιδιαιτητή τον Κλάτενμπεργκ;

Και ο επόμενος τελικός στο ΟΑΚΑ με αρχιδιαιτητή τον Κλάτενμπεργκ;

Και ο επόμενος τελικός στο ΟΑΚΑ με αρχιδιαιτητή τον Κλάτενμπεργκ;

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τον τελικό κυπέλλου μετά και όσα αποκαλύπτονται για τη διοργάνωσή του και ενώ σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και για τον επόμενο.

Λίγες ώρες μετά τον τελικό του κυπέλλου η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ευχαριστούσε την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου για την παρουσία του στο ΟΑΚΑ και συμπλήρωνε: «Συγγνώμη που θα συνεχίσουμε να σας υποβάλουμε σ' αυτή τη δοκιμασία και τα επόμενα χρόνια». Όχι! Διαφωνώ. Τέλος με αυτό, το οποίο δεν είναι πλέον αστείο. Παραδέχομαι ότι δεν είχα την ίδια άποψη πριν και από αυτόν τον τελικό. Τώρα όμως, κάπου πρέπει να μπει τέρμα σε αυτή την κοροϊδία. Και προφανώς δεν φταίει το στάδιο για όλα αυτά…

Προσπάθησαν από την ΕΠΟ και για πολλές ημέρες να μας πείσουν ότι θα γίνει ένας τελικός-γιορτή, πολύ διαφορετικός από όλους τους άλλους. Πολύ περισσότερο προσπάθησαν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να μας διαβεβαιώσουν ότι αυτή τη φορά οι έλεγχοι θα είναι τόσοι πολλοί, που θα αποφευχθούν γεγονότα άλλων ετών. Το… τι κατάφεραν το είδαμε όλοι το βράδυ του Σαββάτου.

Ποιο ήταν και είναι το βασικό επιχείρημα όλων των εμπλεκόμενων που εξ αρχής αποφασίζουν για τη μόνιμη έδρα του τελικού ανεξάρτητα από τις ομάδες που συμμετέχουν σε αυτόν: «Μα το ΟΑΚΑ είναι ασφαλές! Είναι το ασφαλέστερο». Το αποτέλεσμα; Ακόμη κι αν χαρακτηρίζουν το ΟΑΚΑ «ασφαλές», ακόμη και αν έλαβαν –όπως λένε- όλα τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή γεγονότων στο τέλος-τέλος απέτυχαν παταγωδώς στην εφαρμογή. Γιατί; Πώς; Ποιος φταίει; Τι έγινε; Τι σημασία έχει; Από τις 19:00 λίγοι οπαδοί του Παναθηναϊκού ξεκίνησαν, αργότερα ακολούθησαν λίγοι οπαδοί του ΠΑΟΚ, έσπασαν «για πλάκα» πολλά προστατευτικά, χρησιμοποίησαν τους εκατοντάδες πυρσούς που πέρασαν στο γήπεδο και η απάντηση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν οι εν ψυχρώ πυροβολισμοί (κατά της κερκίδας του ΠΑΟΚ) με κρότου - λάμψης που έχουν κυκλοφορήσει και σε απίστευτα βίντεο, όπως και τα δακρυγόνα λίγα λεπτά πριν τη σέντρα.

Ήταν 200 οι χούλιγκαν και από τις δύο πλευρές; Ήταν 300; Στο γήπεδο όμως ήταν και άλλοι 20 χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες, άλλοι τόσοι Παναθηναϊκοί. Μεγάλοι, μικροί, φίλαθλοι, σοβαροί, ψύχραιμοι και από τις δύο πλευρές, Όχι μόνο οικογενειάρχες από τη μία και χούλιγκαν από την άλλη –όπως μου είπαν- ότι έβλεπε ο κόσμος απέξω. Όσο και αν η ανακοίνωση του ΟΑΚΑ εμφανίζει φωτογραφίες με συνθήματα του ΠΑΟΚ στο γήπεδο, ΔΕΝ μπορούν να περάσουν το μήνυμα ότι οι μεν είναι… οικογενειάρχες και οι δε… αλήτες.

Εδώ θίγετε και το επικοινωνιακό του πράγματος. Βολεύει πάρα πολλούς να εμφανίζεται ο ΠΑΟΚ και ο κόσμος του ως κάτι υποδεέστερο κάτι… εξωγήινο που μόνο προβλήματα δημιουργεί. Τα παραδείγματα που με επιχειρήματα έχω παρουσιάσει κατά καιρούς, είναι πάρα πολλά με τελευταία τα πανό για συνοπαδούς που είναι κατακριτέα μόνο αν σηκώνονται από ΠΑΟΚτσήδες. Στο κάτω-κάτω και όλο το σκηνικό με τον Αϊτόρ και τις αντιδράσεις, έχει πέρα από την ουσία και μία προσπάθεια για επικοινωνιακή παραπλάνηση. ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί και δεν πρέπει να δώσει δικαιολογία στον έναν που πέταξε πέτρα, ή στους άλλους που πέταξαν μπουκάλια. Από την άλλη όμως γιατί να υπάρχει τέτοια οργανωμένη προσπάθεια να δικαιολογηθεί ο παίκτης του Παναθηναϊκού ο οποίος έπρεπε ξεκάθαρα να αποβληθεί; Αν δεν έκανε τίποτα μεμπτό ο Αϊτόρ πηγαίνοντας προς την κερκίδα των αντιπάλων, γιατί η φωτογραφία του από μπροστά, δεν παίζει πουθενά; (Τώρα που ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας ζήτησε βίντεο να δω που θα βρουν πλάνο από την απέναντι πλευρά, πέρα από αυτή τη μία και μόνη φωτογραφία).

Και συνεχίζω με την αποτυχημένη οργάνωση του τελικού. Δεν γίνεται να γνωρίζω εγώ πόσο επικίνδυνος είναι ο Λαόθ ως προσωπικότητα στη διαχείριση ενός δύσκολου αγώνα και να μην το ξέρει ο Κλάτενμπεργκ. Η αποτυχία στον ορισμό είναι δεδομένη και δεν αποδεικνύεται μόνο από το πέναλτι που έδωσε μετά από 4-5 λεπτά καυγά με τον VAR μπροστά στην οθόνη, σε φάση που παίρνει απόφαση αφού περπατάει 50 μέτρα. Όλες οι αντιδράσεις του είχαν σκοπό να προβάλλεται, να γίνει ο απόλυτος πρωταγωνιστής που ήρθε σε μία χώρα για να δείξει το σήμα του και να επιβληθεί με τον χειρότερο και πλέον αυταρχικό τρόπο.

Τελικά…

Απέτυχαν οι Αρχές με όλα τα μέτρα που έλαβαν.

Απέτυχε η ΕΠΟ με όλη την Οργάνωση και όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν με τους όρθιους και τους «περίεργους» γύρω από την απονομή.

Απέτυχε ο Κλάτενμπεργκ με τον ορισμό ενός επικίνδυνου ανθρώπου.

Αφού λοιπόν τα «κατάφεραν» έτσι, ποιος ακριβώς ο λόγος να μην γίνει ο επόμενος τελικός στη Θεσσαλονίκη; Αφού κατάφεραν μόνοι τους και κατέρριψαν όλα τα επιχειρήματα υπέρ του ΟΑΚΑ, γιατί να μην ταξιδέψουν μία φορά, επί 30 ώρες, 5-10 (έστω) χιλιάδες πολίτες της νότιας Ελλάδας, να μείνουν και αυτοί 10-15 ώρες χωρίς νερό και φαγητό στην εθνική οδό;

Ποιο είναι το πρόβλημα; Οι Αστυνομικές Αρχές οι οποίες όταν μπαίνουν οι ιδιοκτήτες ΠΑΕ στα αποδυτήρια των διαιτητών σε γήπεδα της Πρωτεύουσας δεν καταγράφουν τίποτα όπως αποδείχθηκε και από την τελευταία σχετική απόφαση για τα γεγονότα στο ΑΕΚ-ΠΑΟ, αλλά αν δουν παράγοντες του ΠΑΟΚ μπορεί και να τους ξυλοκοπήσουν, όπως οι ασπρόμαυροι καταγγέλλουν και κανείς δεν διαψεύδει; Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι μας κατάντησαν εδώ στη Θεσσαλονίκη να μην έχουμε ένα αξιοπρεπές γήπεδο, σε πόλη που θέλουν να παρουσιάσουν ως ευνοημένη, επειδή κάνει Μετρό 8 χιλιομέτρων (σε μία ευθεία) μετά από προσπάθειες 35 ετών;

Τα ίδια και για τον Κλάτενμπεργκ. Αυτός θα είναι και του χρόνου να φέρνει Αζέρους στα ντέρμπι, τον Μάκελι στα αδιάφορα και τον προβληματικό Λαόθ στο πιο δύσκολο ματς; Και να ήταν μόνο αυτές οι αδυναμίες του… Απορώ πραγματικά με όλους όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πώς με Κλάτενμπεργκ εδώ, το επόμενο πρωτάθλημα θα κριθεί… πριν ξεκινήσει. Δεν το ξέρουν ή δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν;

* Για τα αγωνιστικά του ΠΑΟΚ γράφω κάθε μέρα, έγραψα και προχθές. Κανείς δεν μπορεί να πει σε εμένα ότι… αποπροσανατολίζω. Κανείς δεν θα μου επιβάλει επίσης το αστήρικτο ή αστείο σενάριο ότι μαζεύτηκαν (όλοι οι κακοί για τον ΠΑΟΚ) πολιτικοί, παράγοντες μαζί με τον Αυγενάκη και τον Κλάτενμπεργκ και έστησαν τον τελικό για να τον πάρει ο Παναθηναϊκός. Αυτά που κοροϊδεύω (πριν 3 χρόνια προσπαθούσαν μερικοί να πείσουν ότι έχασαν το κύπελλο επειδή άλλαξε ένας βοηθός διαιτητή), δεν μπορώ να τα κάνω. Γράφω με επιχειρήματα, γράφω όσα πιστεύω και όσα βλέπω και δεν γράφω για να αρέσω σε κανέναν. Για τον Λαόθ έγραψα πριν τον αγώνα και δυστυχώς δικαιώθηκα 100% ότι είναι επικίνδυνα τρελός. Είχα πολλά στοιχεία από το παρελθόν. Αν κάποιος έχει αποδείξεις ότι ήταν «στημένος» ας τις παραθέσει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.