Μέσα σε 17 μέρες ο ΠΑΟΚ “έσωσε” όσα “σώζονταν” στη σεζόν του

Μέσα σε 17 μέρες ο ΠΑΟΚ “έσωσε” όσα “σώζονταν” στη σεζόν του

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Μέσα σε 17 μέρες ο ΠΑΟΚ “έσωσε” όσα “σώζονταν” στη σεζόν του

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για όσα πήρε ο ΠΑΟΚ από την στιγμή της ήττας από τον Ιωνικό μέχρι και την πρόκριση επί της ΑΕΛ στο Κύπελλο, δηλαδή για την επίτευξη στόχων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες που μπορούσε να έχει στις 5 Δεκεμβρίου Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν μας αποκάλυψε τις ευχές του για τα Χριστούγεννα, δηλαδή το τι θα ήθελε να του φέρει ο Άγιος Βασίλης στην μεταγραφική περίοδο. Όσα όμως συνέβησαν στον ΠΑΟΚ στην διάρκεια των τελευταίων 17 ημερών, δηλαδή από τη στιγμή της τελευταίας ήττας στο πρωτάθλημα από τον Ιωνικό στη Νίκαια ήταν ίσως μεγαλύτερα “δώρα” από αυτά που θα μπορούσε να ζητήσει τότε ο Ρουμάνος προπονητής, του οποίου η δημόσια συμπεριφορά δημιουργούσε την αίσθηση ότι έχει φτάσει σε απόγνωση.

Οι τρεις σερί νίκες στο πρωτάθλημα, η πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa Conference League και η πρόκριση στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου, δηλαδή όσα έγιναν στην διάρκεια αυτών των 17 ημερών ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσε να ευχόταν ο Λουτσέσκου. Και μάλιστα λόγω και του τρόπου, δηλαδή επειδή οι νίκες και οι προκρίσεις δεν έγιναν χαλί για να κρυφτούν από κάτω τα αγωνιστικά προβλήματα του ΠΑΟΚ. Στην αγωνιστική εικόνα και την συμπεριφορά του ΠΑΟΚ στο τερέν παρέμειναν, μέχρι και στη ρεβάνς με την ΑΕΛ, ευδιάκριτες οι αδυναμίες τους. Ένα μέρος αυτών είναι σχετικό με το “μικρό” ρόστερ και τις πολλές απαιτήσεις που έβαλαν επάνω του ο σύλλογος και ο προπονητής. Ένα άλλο μέρος είναι σχετικό με την επιλογή που είχε κάνει ο Λουτσέσκου να κρατήσει μικρότερο από όσο θα έπρεπε το rotation, ή πιο σωστά ο δισταγμός του να δώσει ευκαιρίες στους νεαρούς Ελληνες ποδοσφαιριστές.

Το φινάλε της χρονιάς είναι ευεργετικό για τον ΠΑΟΚ. Μάζεψε όσο περισσότερο γινόταν τη ζημιά που είχε υποστεί στην διάρκεια των προηγούμενων περίπου 30 ημερών, δηλαδή μετά τη νίκη του επί του Παναθηναϊκού, την οποία ακολούθησαν τρεις ήττες στο πρωτάθλημα και μια ευρωπαϊκή ισοπαλία που τον έβαλε σε λαχτάρες στην Ευρώπη. Συγχρόνως έδωσε μαθήματα στον προπονητή του σχετικά με την διαχείριση του ρόστερ. Και φυσικά του έδειξε του ΠΑΟΚ τις αδυναμίες που έχει το ρόστερ του.

Ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα κυλήσει ο Ιανουάριος για τον ΠΑΟΚ, δηλαδή πόσοι και ποιοι ποδοσφαιριστές θα αποκτηθούν ή πόσοι και ποιοι από αυτούς που φτάνουν σε λήξη συμβολαίου θα λάβουν το μήνυμα της επέκτασής του. Ουδείς ξέρει τι ρόλο θα παίξει, πόσο θα συνεισφέρει αλλά και πόσο θα καθίσει στον ΠΑΟΚ ο Ζοσέ Μπότο, που αναλαμβάνει τη θέση του αθλητικού διευθυντή. Ποιος να ξέρει αν έχει γίνει προεργασία για την ενίσχυση και τι ποιότητας είναι αυτή. Το βέβαιο είναι ότι ο Λουτσέσκου έχει πέσει περί τους 7-8 βαθμούς “έξω” σε σχέση με τους αρχικούς στόχους του στο πρωτάθλημα, δεδομένου ότι ήθελε να φτάσει στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και να βρίσκεται σε απόσταση 5-6 βαθμών από την πρώτη θέση, με όραμα να παλέψει για την κατάκτηση του τίτλου στα play offs. Σήμερα ο ΠΑΟΚ βρίσκεται 13 βαθμούς μακριά από την πρώτη θέση και όταν σκέφτεται την απόσταση αλλά και την αγωνιστική κατάσταση της ομάδας του ο Ρουμάνος προπονητής δεν μπορεί να πιστέψει σε θαύματα.

Μετά όμως και από την πρόκριση επί της ΑΕΛ στο Κύπελλο ο ΠΑΟΚ έχει ζωντανούς δύο πολύ σημαντικούς στόχους - την ευρωπαϊκή διάκριση και την κατάκτηση του Κυπέλλου, αλλά και την φιλοδοξία να ξανακερδίσει τον κόσμο του και να φτάσει όσο γίνεται ψηλότερα στην Superleague. Με άλλα λόγια, δεδομένου ότι έχει προπονητή 3ετίας, ο ΠΑΟΚ έχει πολλούς ουσιαστικούς λόγους για να προχωρήσει σε ενίσχυση που θα δημιουργεί προοπτική να ξαναμεγαλώσει η ομάδα του με όρους αγωνιστικούς. Με όσα έκανε στην διάρκεια των τελευταίων 17 ημερών, η ομάδα προσπάθησε να σώσει όσα σώζονται και να μη βάλει τον “χαμένη χρονιά” χαρακτηρισμό στην σεζόν προτού καλά καλά φτάσει αυτή στα μισά. Με άλλα λόγια, η ομάδα “την έκανε τη δουλειά” στην διαχείριση αυτής της κρίσης. Μένει να δούμε “τη δουλειά” του μεγαλομετόχου της.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.