«Η Αθήνα 90 ήταν η ομάδα γκαλάκτικος»

Gazzetta team
«Η Αθήνα 90 ήταν η ομάδα γκαλάκτικος»

bet365

Ο παλαίμαχος, Σωκράτης Μουρδουκούτας, μίλησε για το παρελθόν και το παρόν της σάλας, αλλά και για την Εθνική ομάδα

Αναλυτικά η συνέντευξή του στο 5x5hellas.gr.

Πόσο έχει αλλάξει πλέον το άθλημα από τα χρόνια της δικής σου νιότης; Τι διαφορές παρατηρούμε; Σου άρεσαν περισσότερο τα παλιά χρόνια ή τώρα το άθλημα είναι σε άλλες ταχύτητες και έχει γίνει πιο εντυπωσιακό;

"Εγώ προσωπικά δε θα άλλαζα τα δικά μου χρόνια με τώρα, διότι είχα την ευλογία να παίξω δίπλα σε πολύ μεγάλους συμπαίκτες, κατακτώντας πολλούς τίτλους. Επίσης, συνέπεσα με την καλύτερη φουρνιά Ελλήνων παικτών, πετυχαίνοντας δυο προκρίσεις σε εθνικό επίπεδο και αρκετές μεγάλες νίκες έναντι ανώτερων χωρών-ομάδων. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το γεγονός ότι τώρα οι ομάδες είναι πλέον πιο οργανωμένες και με περισσότερες εντατικές προπονήσεις στο ενεργητικό τους, καθώς και τηλεοπτική κάλυψη όλων των αγώνων, πολύ σημαντικό γεγονός.

Έτσι, λοιπόν, το πρωτάθλημα τώρα είναι σαφώς πιο αθλητικό, πιο γρήγορο σε ρυθμό και τακτικά καλύτερο απ' ότι πιο πριν, αλλά ποιοτικά και σε φυσικό ταλέντο ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Υπήρχαν πολύ μεγάλοι παίκτες σε αξία και προσωπικότητα, οι οποίοι τα κενά τους ακόμα και τώρα είναι δυσαναπλήρωτα και αυτό φαίνεται και τώρα που σε πολλές ομάδες οι παίκτες που είναι στη δύση της καριέρας τους παίζουν σημαντικό ρόλο ακόμα στις πορείες των ομάδων τους".

Πόσο κοντά είσαι στο άθλημα; Εννοώ από τότε που σταμάτησες...

"Δυστυχώς, από τότε που σταμάτησα, δεν είμαι και πολύ κοντά στο χώρο, να σου πω την αλήθεια, διότι ορισμένες συμπεριφορές δεν ήταν και οι καλύτερες προς το πρόσωπό μου και έτσι επικρατεί μια ψυχρότητα ανάμεσά μας. Πάντως, παρακολουθώ τα παιχνίδια από τα Μέσα".

Υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός πλέον ή η ψαλίδα των μεγάλων με τους πιο μικρούς παραμένει η ίδια;

"Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ανταγωνισμός τώρα όσον αφορά στη διεκδίκηση των τίτλων, διότι οι ομάδες είναι ισοδύναμες και διαφέρουν στις λεπτομέρειες. Επίσης, οι μεσαίες ομάδες έχουν ενισχυθεί και αυτές, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα στις πρωτοπόρες ομάδες. Βασικός παράγοντας εξάλλου είναι ότι πλέον δεν υπάρχει το φόβητρο της Αθήνας 90 που μονοπωλούσε το ενδιαφέρον και σάρωνε τους τίτλους".

Σε επίπεδο οργάνωσης πώς τα βλέπεις τα πράγματα σε σχέση με παλαιότερα;

"Σε επίπεδο οργάνωσης, η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει βήματα εμπρός, απλώς χρειάζονται να γίνουν πολλά περισσότερα. Χρειάζονται πολλές ώρες να αναλύσουμε αυτό το ευαίσθητο θέμα, διότι είναι πολλά τα μέτωπα που χρίζουν αλλαγής".

Μπορεί να υπάρξει για σένα άλλη αυτοκρατορία όπως αυτή της Αθήνας 90;

"Κατηγορηματικά όχι, δεν μπορεί καμία ομάδα να σπάσει την αυτοκρατορία της, το θεωρώ και παρά πολύ δύσκολο να πλησιάσει κιόλας, διότι η Αθήνα 90 έχει το απίστευτο ρεκόρ 15 τίτλων πρωταθλήτριας σε σύνολο 17. Αυτό είναι το αριθμητικό σκέλος. Το άλλο είναι το αγωνιστικό, το οποίο η Αθήνα 90 ήταν κάτι σαν γκαλάκτικος του φούτσαλ, διότι όλη η αφρόκρεμα του εγχώριου πρωταθλήματος έπαιζε εκεί. Και δεν ήταν μόνο η αξία των παικτών της, όσο και οι σπουδαίες και μεγάλες προσωπικότητες, αλλά και το άριστο κλίμα που υπήρχε. Ήταν πραγματικά μια μεγάλη οικογένεια με πολύ γερά θεμέλια. Θεωρώ ήταν λάθος η διάλυση της ομάδας-φαινόμενο, διότι η Αθήνα 90 είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού φούτσαλ. Πραγματικά από τις μεγαλύτερες ομάδες πανελλαδικώς όσον αφορά σε συγκομιδή τίτλων σε συλλογικό επίπεδο".

Τέλος, ένα σχόλιο για την Εθνική ομάδα και την προσπάθεια που κάνει με τον Γιάννη Ζιάβα.

"Για την Εθνική και για τον Ζιάβα τα πρώτα δείγματα γραφής είναι ενθαρρυντικά, καθώς συνδυάστηκε και από την πρόκριση στην επόμενη φάση. Αυτό από μόνο του είναι μεγάλο επίτευγμα και πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο. Ο Ζιάβας είναι από τους καλύτερους προπονητές στο χώρο και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Όσο για τα ματς με την Τουρκία, είναι πρόκληση και μεγάλη ευκαιρία να περάσουμε στην επόμενη φάση, διότι είμαστε σχεδόν ισοδύναμες ομάδες και η Τουρκία δεν είναι φόβητρο. Πρέπει να μπούμε αποφασιστικά και να επιβάλλουμε το ρυθμό μας για να έχουμε μεγάλες πιθανότητες.

Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ καλό Πάσχα σε όλους, καλή ανάσταση και να βγούμε όλοι υγιείς και δυνατοί απ' αυτή την περιπέτεια που βιώνουμε όλοι. Αυτό έχει σημασία τώρα. Προέχει η υγεία όλων μας. Ευχαριστώ πολύ!".

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα