Σπόρτινγκ Λισαβώνας: Τα αήττητα λιοντάρια βρυχώνται ξανά!

Gazzetta Community Blog Gazzetta Community Blog
Σπόρτινγκ Λισαβώνας: Τα αήττητα λιοντάρια βρυχώνται ξανά!

bet365

Το Gazzetta.gr δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες του να γίνουν bloggers δημοσιεύοντας τις απόψεις τους και o Kώστας Γουλάρας γράφει για την εντυπωσιακή σεζόν της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και το δημιούργημα του Ρούμπεν Αμορίμ που απειλεί Πόρτο και Μπενφίκα.

Η Σπόρτινγκ Λισαβώνας δείχνει να ξυπνάει από το λήθαργο που έχει περιέλθει τα τελευταία, πολλά, χρόνια και διεκδικεί με αξιώσεις το πρωτάθλημα.

Τα λιοντάρια της Πορτογαλίας έχουν επανακτήσει το αίσθημα του θηρευτή και επιτίθονται χωρίς οίκτο στα υποψήφια θύματα τους. Ο βασιλιάς των ζώων αποτελεί το παρωνύμιο της ομάδας, όχι μόνο στα λόγια αλλά πλέον και στην πράξη. Η Σπόρτινγκ κυνηγά ανελέητα ένα πρωτάθλημα και «βρυχάται» όσο πιο δυνατά μπορεί για να ακουστεί.

Από το 2002 και το τελευταίο πρωτάθλημα στην ιστορία της έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Έχουν ακολουθήσει 18 διαδοχικές χρονιές της μαρμότας, που έχουν αλλοιώσει και συρρικνώσει την πραγματική δυναμική της ομάδας. Μια περίοδος που οι φίλαθλοι της Σπόρτινγκ έχουν μόνο δυσάρεστες αναμνήσεις. Με εξαίρεση τις χρονιές 2013/14 και 2015/16 όπου τερμάτισαν δεύτερα, τα «λιοντάρια» έκλειναν συνέχεια ραντεβού με την μετριότητα της 3ης και 4ης θέσης, πολύ μακριά από την κορυφή.

Η παρέα του Ρούμπεν Αμορίμ, όμως, είναι εδώ για να υπενθυμίσει σε όλους πως η Σπόρτινγκ μπορεί και θέλει να πρωταγωνιστήσει ξανά. Το ένα τρίτο της σεζόν την βρίσκει πρώτη και αήττητη με δέκα νίκες και δύο ισοπαλίες σε δώδεκα αγώνες, διαθέτοντας παράλληλα την καλύτερη επίθεση με 28 γκολ και την καλύτερη άμυνα, έχοντας δεχθεί μόλις οκτώ. Η Πόρτο και η Μπενφίκα ακολουθούν σε απόσταση τεσσάρων και πέντε βαθμών αντίστοιχα (οι Αετοί με παιχνίδι λιγότερο).

Το ξεκίνημα δεν προϊδέαζε για τη συνέχεια

Και αν λέμε πως η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, στην περίπτωση των «λιονταριών» δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Εντός έδρας συντριβή με 4-1 από την αυστριακή ΛΑΣΚ Λίντσερ στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ και πικρό αντίο στην Ευρώπη. Όλοι πίστευαν πως μια ακόμα αδιάφορη χρονιά, χωρίς διεκδίκηση του πρωταθλήματος, ξετυλίγονταν μπροστά τους. Όμως στην ζωή όλα ανατρέπονται και αυτό που στην αρχή της χρονιάς φάνταζε ως αποτυχία, μπορεί τώρα να εξελιχθεί στο ισχυρότερο όπλο απέναντι στους διώκτες της.

Η απουσία ευρωπαϊκών υποχρεώσεων την «αναγκάζει» ουσιαστικά να επικεντρωθεί στους, εντός των πορτογαλικών τειχών, αγώνες, τη στιγμή που Μπενφίκα και Πόρτο έχουν να διαχειριστούν δύο καρπουζιά στην ίδια μασχάλη, με τα ευρωπαϊκά παιχνίδια που επίκεινται στο μέλλον.

Προσθήκες χαμηλούς κόστους και ουσίας

Η Σπόρτινγκ κινήθηκε αποτελεσματικά στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι. Κάτι που φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Ξόδεψε μόλις 12,8 εκατ. €, την ίδια στιγμή που τα κέρδη της από τις πωλήσεις έφτασαν τα 46,2 εκατ. €. Εκτός από την αγωνιστική επιτυχία σημείωσε και έναν επιχειρηματικό θρίαμβο!

Η ακριβότερη μεταγραφή της, ο Πέδρο Γκονσάλβες από τη Φαμαλικάο, κόστισε μόλις 6,5 εκατ. €. Ποσό απειροελάχιστο μπροστά στην έως τώρα αγωνιστική προσφορά του. Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με δέκα γκολ, ο 22χρονος Πορτογάλος μέσος έχει κάνει τους φιλάθλους της ομάδας να ξεχάσουν ήδη τον Μπρούνο Φερνάντες.

Η συνολική αξία του ρόστερ φτάνει στα 149,4 εκατ. €. Είναι η χαμηλότερη των πέντε τελευταίων ετών για την Σπόρτινγκ, ενώ απέχει παρασάγγες από αυτή των Μπενφίκα και Πόρτο. Άλλη μια απόδειξη πως τα λεφτά δεν παίζουν ποδόσφαιρο.

Η σταθερή αξία των ακαδημιών

Κάθε πορτογαλική ομάδα που σέβεται τον εαυτό της δίνει τεράστια βάση στις ακαδημίες της. Η Σπόρτινγκ δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Και πως θα γινόταν άλλωστε. Μια ομάδα από της οποίας τα σπλάχνα της έχουν βγει παίκτες όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Λουίς Φίγκο, ο Νάνι, ο Ρικάρντο Κουαρέσμα, ο Ζοάο Μουτίνιο, ο Ρούι Πατρίσιο και πόσοι άλλοι.

Είναι μια διαδικασία που μόνο σε καλό μπορεί να βγάλει. Στην φετινή ομάδα είναι ο 18χρονος αριστερός μπακ Νούνο Μέντες (φωτ.), αυτός που ξεχωρίζει. Ήδη τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά κλαμπ του πλανήτη έχουν σκιαγραφήσει την περίπτωση του, με την Σπόρτινγκ όμως να μεριμνά και να του ανανεώνει το συμβόλαιο μέχρι το 2025.

Ο 18χρονος κεντρικός αμυντικός Εντουάρντο Κουαρέσμα, ο συνομήλικος του επιθετικός Τιάγκο Τομάς και ο 17χρονος εξτρέμ Ζοέλσον Φερνάντες είναι επίσης παιδιά των ακαδημιών που έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής στο φετινό πρωτάθλημα και αναμένεται σύντομα να απασχολήσουν την ποδοσφαιρική κοινή γνώμη.

Όλα ξεκινούν από τον προπονητή

Ο Ρούμπεν Αμορίμ αποτελεί τον άνθρωπο πίσω από αυτό το ξεκίνημα. Ο 35χρονος κόουτς έδειξε από την Μπράγκα τις τεράστιες δυνατότητες που έχει. Με οκτώ νίκες και μία ισοπαλία σε εννέα αγώνες τράβηξε πάνω του όλα τα βλέμματα και η Σπόρτινγκ ήταν αυτή που κέρδισε τελικά την υπογραφή του και τον «έδεσε» μέχρι το 2023. Έτσι ο άνθρωπος που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας στην μισητή Μπενφίκα, κλήθηκε να επαναφέρει τα «λιοντάρια» στον δρόμο των επιτυχιών.

Το ξεκίνημα της περιόδου δικαιώνει και τις δύο πλευρές. Ποιο είναι όμως το αγωνιστικό πλάνο που εφαρμόζεται με επιτυχία έως τώρα; Ο Αμορίμ έχει μονιμοποιήσει την τριάδα στην άμυνα και συνήθως παρατάσσει την ομάδα με 3-4-2-1. Παίζει άμεσο παιχνίδι και απειλεί με πολλούς τρόπους. Την διακρίνει η επιθετικότητα στην άμυνα και η αποτελεσματικότητα στην επίθεση.

Τα στατιστικά μιλούν από μόνα τους. Πετυχαίνει 2,36 γκολ/αγώνα, ένα περισσότερο από το αναμενόμενο (ΧG 1,44) βάσει ευκαιριών. Δέχεται όμως και περισσότερα (0,73) από το αναμενόμενο (0,60). Η μέση κατοχή φτάνει στο 59% και επιχειρεί 15 σουτ/αγώνα. Την ίδια στιγμή στην άμυνα δέχεται 8,2 σουτ/αγώνα και επιχειρεί 14,8 τάκλιν.

Το σημαντικότερο όμως στοιχείο είναι η χημεία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Ο Πορτογάλος κόουτς έχει δημιουργήσει έναν σταθερό κορμό και εφόσον του βγαίνει η επιλογή, δεν χρειάζεται να την διαφοροποιήσει. Άλλωστε ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Υπάρχουν δέκα ποδοσφαιριστές που έχουν πάρει τη φανέλα βασικού στο σπίτι τους. Πρόκειται για τον τερματοφύλακα Αδάν, τους κεντρικούς αμυντικούς Κόατες, Φεδάλ, Νέτο, τους ακραίους αμυντικούς Μέντες και Πόρρο και τους μέσους Πέδρο Γκονσάλβες, Νούνο Σάντος, Ζοάο Παλίνια και Ζοάο Μάριο. Όλοι έχουν αγωνιστεί τουλάχιστον εννιά φορές, ενώ κάποιοι μετρούν το απόλυτο των συμμετοχών.

Η αισιοδοξία και ο ρεαλισμός

Παίκτες και προπονητής πιστεύουν σε αυτό που έχουν δημιουργήσει, ωστόσο παραμένουν ρεαλιστές και συγκρατημένοι. Ήδη από την προετοιμασία ο αρχηγός της ομάδας, Σεμπάστιαν Κοάτες, έθεσε τους στόχους: «Οποιοσδήποτε και αν βρίσκεται στην ομάδα, πάντα θέλει να κερδίζει κάθε παιχνίδι, και θα κάνουμε τα πάντα για να βεβαιωθούμε ότι αυτό θα συμβεί. Είναι μια χρονιά στην οποία έχουμε πολλούς στόχους σε ένα απαιτητικό πρωτάθλημα και θα δώσουμε τα πάντα».

Ο δανεικός από την Μάντσεστερ Σίτι, Πέδρο Πόρρο, εκφράζει την αισιοδοξία του: «Ζούμε για να κερδίζουμε και θα δώσουμε τα πάντα για να το πετύχουμε. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε διαφορετικά και να πάμε παιχνίδι με το παιχνίδι. Πιστεύω ότι, με την αυτοπεποίθηση που έχει η ομάδα, μπορούμε να καταφέρουμε απίστευτα πράγματα φέτος».

Ο Ζοάο Μάριο παρουσιάζει το κλίμα που επικρατεί στην ομάδα: «Έχουμε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και υπάρχει φρέσκος αέρας, από τον πρόεδρο μέχρι τον προπονητή και τους παίκτες. Είμαστε μια νεανική και ταπεινή ομάδα. Βλέπω ποιότητα και επιθυμία για να κερδίσουμε. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η φιλοδοξία, η σκληρή δουλειά και η αίσθηση υπευθυνότητας που έχουμε».

Από την άλλη, ο Ρούμπεν Αμορίμ παρέμεινε προσγειωμένος: «Είναι πολύ νωρίς να πούμε το οτιδήποτε και αυτά τα παιχνίδια μας το υπενθυμίζουν. Οι ομάδες πάντα θέλουν να κερδίζουν τον πρωτοπόρο και εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό. Και το έχουμε κάνει. Μπορεί να μην παίζουμε συνέχεια καλά, αλλά πάντα είμαστε ενωμένοι και καταφέρνουμε να κερδίζουμε».

Η συνέχεια προμηνύεται δύσκολη για την Σπόρτινγκ, καθώς μετά τη ν'ικη επί της Μπράγκα θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει και την Μπενφίκα σε κρίσιμο ντέρμπι για το δρόμο προς την κορυφή. Έναν δρόμο που ποτέ δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και απαιτεί μόχθο και αστείρευτη ενέργεια για να τον διαβείς. Ωστόσο, τα «λιοντάρια» δείχνουν πιο αποφασισμένα από ποτέ να επιβιώσουν στην «άγρια ζούγκλα» της Πορτογαλίας και να ανταμειφθούν με την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

*Έχεις άποψη για κάποιο αθλητικό θέμα; Στείλε το κείμενό σου στο [email protected] και δες το δημοσιευμένο στο αγαπημένο σου site.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Gazzetta Community Blog
Gazzetta Community Blog