Έγραψε ιστορία η Σκωτία, στο Eurο και η Σλοβακία! (vids)

Gazzetta team
Έγραψε ιστορία η Σκωτία, στο Eurο και η Σλοβακία! (vids)

bet365

Από το Βελιγράδι στο... Euro! H Σκωτία νίκησε τους Σέρβους στα πέναλτι (5-4 κ.α. 1-1) και προκρίθηκε σε μεγάλη διοργάνωση έπειτα από 23 χρόνια. Στο μεγάλο ραντεβού και η Σλοβακία!

Η ομάδα που δεν μπόρεσε να προκριθεί στις δέκα τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις (τελευταία συμμετοχή στο Μουντιάλ του 98), κατάφερε μέσα στο Βελιγράδι να γράψει ιστορία! Η Σκωτία του Κλαρκ με 100% επιτυχία στα πέναλτι, λύγισε τους Σέρβους, επικράτησε 5-4 στη ρώσικη ρουλέτα (1-1 κ.α.) και θα δώσει ραντεβού στο Εuro 2020! O Mάρσαλ, όπως και στον ημιτελικό με το Ισραήλ (5-4 στα πέναλτι) ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής και 23 χρόνια μετά ξαναστέλνει την ομάδα σε κορυφαία διοργάνωση! Μοιραίος ο Μίτροβιτς για τους γηπεδούχους.

Ματς χωρίς φάσεις!
Οι Σκωτσέζοι μπήκαν πιο δυνατά στο ματς, πίεσαν ψηλά και προσπάθησαν να βάλουν δύσκολα στους Σέρβους. Μπορεί μετά το τέταρτο οι γηπεδούχοι να ισορρόπησαν, ωστόσο δεν μπόρεσαν να φανούν απειλητικοί. Οι φιλοξενούμενοι με τη γνωστή συνταγή, αυτή της σφιχτής άμυνας κρατούσαν μακριά από την περιοχή τους, τους Σέρβους. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 23' για να δούμε φάση, όταν από ωραίο γύρισμα του Μίτροβιτς, ο Λούκιτς δεν μπόρεσε να σκοράρει. Εννέα λεπτά αργότερα οι Σκωτσέζοι είχαν την πρώτη τους καλή στιγμή, αλλά ο ΜακΓκιν από θέση βολής έστειλε τη μπάλα άουτ.

Οι Σκωτσέζοι μπήκαν δυνατά στην επανάληψη, βρήκαν χώρους και στο 51' είχαν την καλύτερή τους ευκαιρία, όταν από ωραία ατομική προσπάθεια του Ντάικς, η μπάλα έφτασε στον Ρόμπερτσον, ο οποίος όμως αστόχησε! Ενα λεπτά αργότερα όμως ήρθε το γκολ, με τον Κρίστι να τελειώνει εντυπωσιακά τη φάση και να δίνει προβάδισμα στη Σκωτία.

Στην παράταση με Γιόβιτς!
Οι φιλοξενούμενοι για 20 λεπτά δεν άφησαν τους Σέρβους να κάνουν την παραμικρή φάση. Απειλήθηκαν στο 70', αλλά η κεφαλιά του Μιλίνκοβιτς - Σάβιτς πέρασε άουτ. Ο Τουμπάκοβιτς πέρασε στο ματς Γιόβιτς και Κάταϊ και οι γηπεδούχοι έγιναν πιο επικίνδυνοι. Στο 85' η κεφαλιά του Γιόβιτς πέρασε άουτ, αλλά στο 90' ήρθε η λύτρωση, όταν από σέντρα του Μλαντένοβιτς, ο φορ της Ρεάλ με υπέροχη κεφαλιά έστειλε το ματς στην παράταση (1-1). Στο έξτρα ημίωρο οι δυο ομάδες φρόντισαν να μη ρισκάρουν καθόλου, απέφυγαν τα λάθη και είναι χαρακτηριστικό πως είχαμε μόνο δυο φάσεις! Στο 99' τη σουτάρα του Γκούντελι έβγαλε εντυπωσιακά ο Μάρσαλ, ενώ στο 113' ο Κάταϊ δεν κατάφερε να βρει δίχτυα με σουτ έξω από την περιοχή.

Σούπερ Μάρσαλ!!!
Η Σκωτία στη ρώσικη ρουλέτα είχε υπομονή και πειθαρχία και το σκηνικό του ημιτελικού με το Ισραήλ (5-4) επαναλήφθηκε. Οι Σκωτσέζοι βρήκαν δίχτυα σε όλες τις προσπάθειες (Γκρίφιθς, ΜακΓκρέγκορ, ΜακΤόμινεϊ, ΜακΜπέρνι, ΜακΛιν) και στο πέμπτο πέναλτι των Σέρβων ο Μάρσαλ νίκησε τον Μίτροβιτς (είχαν σκοράρει οι Τάντιτς, Γιόβιτς, Γκούντελι, Κατάϊ)

Σερβία (Τουμπάκοβιτς): Ραϊκοβιτς, Σ. Μίτροβιτς (108΄Σπάχιτς), Μιλένκοβιτς, Λάζοβιτς, Γκούντελι, Κόστιτς (59' Μλαντένοβιτς), ΄Λούκιτς, Μιλίνκοβιτς - Σάβιτς (71' Κάταϊ), Μαξίμοβιτς (70' Γιόβιτς), Τάντιτς, Μίτροβιτς

Σκωτία (Κλαρκ): Μάρσαλ, Γκάλαγκερ, Ο'Ντόνελ (117' Γκρίφιθς), Ρόμπερτσον, Τίρνεϊ, Τζακ, ΜακΓκρέγκορ, ΜακΓκιν (83' ΜακΛιν), Κρίστι, ΜακΤόμινεϊ, Ντάικς(83' ΜακΜπέρνι)

Απέδρασε με την πρόκριση στην παράταση η Σλοβακία

Η Σλοβακία κρατούσε «αγκαλιά» για σχεδόν όλη την κανονική διάρκεια την πρόκριση στο Euro, δέχθηκε ψυχρολουσία στο 88' από τη Βόρειο Ιρλανδία , όμως, πήρε δίκαια αυτό που άξιζε στον έξτρα χρόνο. Το γκολ του Κούτσκα από το 17' είχε φέρει από νωρίς κοντά στον στόχο το σύνολο του Στέφαν Τάρκοβιτς, ωστόσο, η προσπάθεια του ΜακΝέρ δύο λεπτά πριν από τις καθυστερήσεις οδήγησε στο αυτογκόλ του Σκρίνιαρ και τις δύο ομάδες στην παράταση. Οι φιλοξενούμενοι, όμως, είχαν τον τελευταίο λόγο, σκόραραν με τη «χρυσή αλλαγή» τους, τον Ντούρις της Ομόνοιας στο 110' και παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν οι γηπεδούχοι, η Σλοβακία έκλεισε το εισιτήριο για τον 5ο όμιλο της τελικής φάσης, με Ισπανία, Σουηδία και Πολωνία.

 

Τελευταία Νέα