Άρσεναλ - Ολυμπιακός: H ανάλυση του Wyscout (pics)

Gazzetta team
Άρσεναλ - Ολυμπιακός: H ανάλυση του Wyscout (pics)

bet365

Το Gazzetta.gr σας παρουσιάζει μέσα από την κορυφαία πλατφόρμα του Wyscout την ανάλυση του αγώνα του Ολυμπιακού με την Άρσεναλ στο Emirates με το 0-1 των Πειραιωτών για τη διοργάνωση του Europa League.
Ένα παιχνίδι που οι προπονητές των δυο ομάδων έπρεπε να βρουν σημαντικές λύσεις καθώς κρινόταν η πρόκριση για την επόμενη φάση της διοργάνωσης του Europa league. Από την μια η Arsenal έχοντας σκορ πρόκρισης και θέλοντας να διαχειριστεί το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα και από την άλλη ο Ολυμπιακός για να ανατρέψει το εις βάρος του σκορ, ρισκάροντας (όσο του επιτρεπόταν) να διεκδικήσει στο παιχνίδι την πρόκριση για την επόμενη φάση της διοργάνωσης. Ο Ολυμπιακός είχε την κατοχή του αγώνα με 56% και 85% επιτυχία στις μεταβιβάσεις , Η Arsenal τις περισσότερες προσπάθειες για γκολ με 13 σουτ στα οποία τα 5 ήταν εντός εστίας.
Η Arsenal ξεκίνησε με ένα σχηματισμό 1-4-2-3-1 θέλοντας να γεμίσει τον χώρο του κέντρου και να χτυπήσει τον Ολυμπιακό με αντεπιθέσεις σε ανοιχτό γήπεδο. Στην ανάπτυξη της η Arsenal δεν ανεβάζει πολύ ψηλά τα μπακ , Elneny και Xhaka βρίσκονται πάντα μπροστά από τους στοπερ Gabriel και David Luiz για να δίνουν ασφάλεια και ισορροπία. Pépé, Ceballos και Smith Rowe να πλαισιώνουν τον Aubameyang.
Πηγή Γραφήματος: Wyscout
Η Arsenal εμφανώς προσπάθησε να χτυπήσει τον Ολυμπιακό από την πλευρά του όχι και τόσο έμπειρου Ανδρούτσου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στον άξονα βρήκε αρκετούς χώρους, τόσο εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε αριθμητική υπεροχή, όσο και επειδή πολλές φορές είχαν αποστάσεις οι δύο κεντρικοί μέσοι του Ολυμπιακού. Όσο περνούσε το παιχνίδι και επιβαρύνονταν Camara και M’vila, αυτό γινόταν ακόμα πιο εμφανές και σε καταστάσεις οργανωμένης επίθεσης της Arsenal και κυρίως σε επιθετικής μετάβασης.
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΜΥΝΑ
Η Arsenal προσπάθησε να κλείσει πολύ καλά τους χώρους και να μην επιτρέψει στον Ολυμπιακό να διεισδύσει από τον άξονα, σε σχηματισμό 1-4-4-1-1 με τους Elneny και Xhaka να είναι η δυάδα στην μεσαία γραμμή και τον Ceballos ναι παίζει λίγο πιο μπροστά τους δημιουργώντας έναν συμπαγή άξονα και δίνοντας επιλογή στον Ολυμπιακό να βρει χώρους από τα πλάγια πραγματοποιώντας αρκετές σέντρες με πολύ μικρή αποτελεσματικότητα 2/18 σέντρες με μόλις 11% ευστοχία.
Πηγή Γραφήματος: Wyscout
ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ
Η Arsenal επέλεξε να δώσει πολλές φορές τον χώρο και την κατοχή της μπάλας στον Ολυμπιακό, προσπαθώντας στην επιθετική της μετάβαση να τον βρει ανοργάνωτο και θέλοντας να εκμεταλλευτεί τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στα μεσοδιαστήματα.
Πηγή Γραφήματος: Wyscout
Στην αμυντική μετάβαση η Arsenal αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα κυρίως από αναιχαιτίσεις που έγιναν στον χώρο του κέντρου και της άμυνας της, με τον Ολυμπιακό να εξαργυρώνει μόνο την μια αντεπίθεση σε γκολ. Η πιο χαρακτηριστική ευκαιρία από κλέψιμο πριν το γκολ είναι αυτή του Camara, έκλεψε την μπάλα στον χώρο του κέντρου και βρήκε την Arsenal εκτεθειμένη.
Πηγή Γραφήματος: Wyscout
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Σίγουρα το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα. Είχε να διαχειριστεί ένα αρκετά ευνοϊκό σκορ στην έδρα της , έδειξε σκοπιμότητα στο παιχνίδι, αμυνόμενη σωστά και κλείνοντας τους χώρους γνωρίζοντας παράλληλα ότι ο Ολυμπιακός θα ρίσκαρε περισσότερο να πετύχει γκολ και με αντεπιθέσεις να τον εκμεταλλευτεί το ανοιχτό γήπεδο για να πετύχει κάποιο γκολ που θα κλείδωνε και την πρόκριση.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ
Η αναποτελεσματικότητα της Arsenal στην τελική προσπάθεια καθώς δημιούργησε αρκετές τελικές , 13 με μόλις 5 να έχουν βρει στόχο χωρίς να καταφέρει να βρει δίχτυα. Έδειξε να είναι σίγουρη για την πρόκριση και δεν υπολόγισε όσο θα έπρεπε στον μαχητικό Ολυμπιακό που έχει δείξει και στο παρελθόν ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.

Ο Ολυμπιακός παρατάχτηκε με ένα σχηματισμό που δεν έχει συνηθίσει να αγωνίζεται, 1-3-4-2-1. Παρόλα αυτά ανταποκρίθηκε στον αγώνα και στα θέλω του προπονητή του, καθώς έπρεπε να διεκδικήσει όσες ελπίδες του είχαν απομείνει. Φορτουνης και Μασούρας έκλειναν κοντά στον El Arabi ανοίγοντας χώρους στις πλευρές για να τους Reabciuk και Ανδρούτσο, Camera και M'Vila ανέλαβαν όλο το βάρος του άξονα με την τριάδα στην άμυνα Cholevas, Ba, Παπασταθόπουλο και τον José Sá κάτω από την εστία να βρίσκονται σε πολύ καλή μέρα. Στο 82’ λεπτό όπου και έμεινε με 10 παίχτες λόγο της αποβολής του Ba, ο Ολυμπιακός γύρισε σε 1-4-4-1 κάτι που τον δυσκόλεψε αρκετά να διεκδικήσει κάτι στον υπόλοιπο χρόνο του παιχνιδιού.

Στην οργανωμένη επίθεση του Ολυμπιακού ο Φορτούνης ήταν αυτός ο οποίος χαμήλωνε αρκετά για να βρει χώρο και να πάρει την μπάλα αμαρκάριστος προσπαθώντας να ανοίξει το παιχνίδι από τα πλαγιά καθώς η Arsenal έκλεινε πολύ καλα τον άξονα.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΜΥΝΑ
Ο Ολυμπιακός παρόλο που στην ανάπτυξη του είχε σχηματισμό 1-3-4-2-1 , όταν βρισκόταν σε οργανωμένη άμυνα στο 1/3 του γηπέδου αυτό άλλαζε, γινόταν 1-5-4-1 με μοναδικό προωθημένο τον El Arabi. Προσπαθούσε να κλείσει τους χώρους δημιουργώντας ένα τοίχος μπροστά από την εστία του José Sá, περιορίζοντας το παιχνίδι της Arsenal και κρατώντας την μακριά από την εστία.
ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ
Αρκετά προβλήματα στη αμυντική μετάβαση του Ολυμπιακού σχεδόν αποκλειστικά σε open play καταστάσεις. Η Arsenal έβρισκε αρκετούς χώρους στα μεσοδιαστήματα καθώς ο Ολυμπιακός έπαιζε ανοιχτά προσπαθώντας να επιτεθεί από τις πλευρές. Στην παρακάτω φάση αποτυπώνονται οι αποστάσεις των δύο κεντρικών χαφ και οι υποαριθμίες για τον Ολυμπιακό που δημιουργούνται σε πρώτο χρόνο.
Πηγή Γραφήματος: Wyscout
Στην επιθετική του μετάβαση προσπάθησε να βρει ανοργάνωτη την ομάδα της Arsenal αλλά χωρίς να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που του δόθηκαν, με ελάχιστες τις περιπτώσεις που ο Ολυμπιακός πίεσε ψηλά και έκλεψε την μπάλα δημιουργώντας κάποιες ευκαιρίες (μια από αυτές ήταν και το γκολ του Ολυμπιακού).
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Η μεγάλη αφοσίωση στο πλάνο του προπονητή σε έναν σχηματισμό στον οποίο ο Ολυμπιακός δεν έχει συνηθίσει να αγωνίζεται, ανταποκρινόμενος ικανοποιητικά στις αγωνιστικές απαιτήσεις καταφέρνοντας να πάρει την νίκη. Το έξτρα κίνητρο της ομάδας ήταν η επιθυμία της, να βγάλει τον καλύτερο της εαυτό και να δείξει ότι το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα ήταν μια κακή παρένθεση.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ
Οι στατικές φάσεις και οι αλλαγές που δεν βοήθησαν. Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να απειλήσει καθόλου από τα στημένα του σε ένα παιχνίδι που έδειχνε ότι δύσκολα θα βρει διάδρομους με ένα πολύ καλά οργανωμένο αντίπαλο και με τις αλλαγές να μην φρεσκάρουν καθόλου την εικόνα της ομάδας .
ΣΗΜΕΙΟ ΚΛΕΙΔΙ
Η φάση του El Arabi στο 20’ λεπτό καθώς αν είχε σκοράρει θα βλέπαμε ένα πολύ διαφορετικό παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός θα είχε πολύ χρόνο μπροστά του για να διαχειριστεί και να προσπαθήσει να φτάσει σε ένα σκορ που ενδεχομένως να τον έστελνε και στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Σίγουρα το πρώτο παιχνίδι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διαχείριση του παιχνιδιού και των δυο ομάδων, η Arsenal με το σκορ υπερ της μπήκε πιο συντηρητικά στο παιχνίδι ενώ ο Ολυμπιακός ήταν αναγκασμένος να ρισκάρει αρκετά.
*Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από το σπουδαστή του Alfa Sports Analysis Diploma Καζναφέρη Κωνσταντίνο και χρησιμοποιήθηκαν στατιστικά δεδομένα από τo www.wyscout.com και το σχεδιαστικό wyscout Playlist and Draw.
 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα