Ζόρια: Είναι πιο... ζόρικη απ' ότι δείχνει (vids)

Αλέξανδρος Λοθάνο
Ζόρια: Είναι πιο... ζόρικη απ' ότι δείχνει (vids)

bet365

Η Ζόρια Λουχάνσκ, αντίπαλος της ΑΕΚ στους δύο διαδοχικούς αγώνες – κλειδιά του Europa League, έχει ως δυνατό όπλο την πίεση και αχίλλειο πτέρνα την άμυνα.
Ζόρια - ΑΕΚ: Οι αποδόσεις που έψαχνες βρίσκονται εδώ! |21+

Το ποδόσφαιρο είναι μάλλον από τα πιο «άδικα» αθλήματα. Και, στην περίπτωση της Ζόρια Λουχάνσκ, η οποία απόψε υποδέχεται την ΑΕΚ σε αγώνα – τελικό για την φάση ομίλων του Europa League (22:00, Cosmote Sport 2 HD), οι δύο ήττες από Λέστερ και Μπράγκα «αδικούν» την ουκρανική ομάδα.

Όχι γιατί δεν «άξιζε» να χάσει αλλά επειδή, ειδικά στο ματς με την πορτογαλική ομάδα, διεκδίκησε μέχρι τέλους κάτι καλύτερο από μια τιμητική ήττα (1-2), επιβεβαιώνοντας ότι είναι καλύτερη ομάδα απ' ότι δείχνουν τα αποτελέσματά της, τόσο στο Europa League (δύο ήττες με συνολικό σκορ 1-5, όπως δηλαδή και η ΑΕΚ), όσο και στο ουκρανικό πρωτάθλημα.

Πέρυσι, η ομάδα του Βίκτορ Σκρίπνικ έδωσε συνέχεια στην καλή παρουσία της την τελευταία πενταετία, όπου τερματίζει σταθερά στην πρώτη πεντάδα, με υπέρβαση το 2017, όπου ήταν τρίτη, πίσω από τις παραδοσιακές δυνάμεις Σαχτάρ Ντόνετσκ και Ντιναμό Κιέβου.

Φέτος, όμως, δεν είναι τόσο αποτελεσματική. Η απώλεια των δύο ακραίων μπακ Αλεκσάντρ Τίμτσικ (επέστρεψε στη Ντιναμό Κιέβου, απ' όπου έπαιζε δανεικός) και Μπόγκνταν Μιχαΐλιτσένκο (πωλήθηκε στην Άντερλεχτ αντί 500 χιλιάδων ευρώ) δεν καλύφθηκε, ενώ και το κέντρο της οπισθοφυλακής δέχθηκε πλήγμα.

Ο Γεβγκέν Τσεμπέρκο παραχωρήθηκε στην αυστριακή Λίντσερ (αντί 300 χιλιάδων ευρώ) και οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν να καλύψουν τα κενά, δεν τα έχουν καταφέρει προς το παρόν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ζόρια, μετά από οκτώ αγωνιστικές, να είναι μόλις όγδοη, με μόλις δύο νίκες, έναντι τεσσάρων ισοπαλιών και δύο ηττών.

Απέχει ήδη δέκα βαθμούς από την πρωτοπόρο Ντιναμό και έξι από την δεύτερη Σαχτάρ, έχοντας δεχθεί εννέα γκολ (πάνω από ένα ανά αγώνα), αλλά έχοντας σημειώσει 15, ούσα η ομάδα με την τέταρτη καλύτερη επίθεση, πίσω από Σαχτάρ (20), Ντιναμό (17) και Αλεκσάντρια (16).

ΠΙΕΣΗ, ΠΙΕΣΗ, ΠΙΕΣΗ

Το μεγάλο όπλο της Ζόρια, όπως εξήγησε και ο Ουκρανός δημοσιογράφος Βολόντιμιρ Ζβερόφ στο gazzetta.gr, είναι η πίεση. Ο Σκρίπνικ φροντίζει πάντα να έχει ξεκούραστους τους ποδοσφαιριστές του (μέσω του ροτέισον), ώστε να μπορεί να εφαρμόζει αυτή την πίεση.

Με την Λέστερ δεν κατέστη δυνατό κάτι τέτοιο (για... προφανείς λόγους), με την Μπράγκα επιχείρησε να το κάνει, αφού πρώτα όμως είχε αιφνιδιαστεί από την ομάδα του Κάρλος Καρβαλιάλ, με αποτέλεσμα να βρεθεί πολύ νωρίς πίσω στο σκορ με 2-0.

Είναι δεδομένο ότι κόντρα στην ΑΕΚ και σε αναζήτηση των πρώτων της βαθμών, η ουκρανική ομάδα θα επιχειρήσει από την αρχή να «μπλοκάρει» την κυκλοφορία της μπάλας από πλευράς Ένωσης, ώστε να μπορέσει να πλησιάσει με καλύτερες προϋποθέσεις στην ελληνική εστία.

Σε κάθε αγώνα, όπως έκανε και με αντίπαλο την Μπράγκα, η Ζόρια επιχειρεί διψήφιο αριθμό σουτ, ανεξαρτήτως αν αυτά είναι μέσα ή έξω από την περιοχή, κάτι που σημαίνει πως οι επιθετικοί και οι μεσοεπιθετικοί της χρήζουν μεγάλης προσοχής.

Στην επίθεση προσπαθεί να είναι... κούκλα, στην άμυνα δεδομένα είναι... πανούκλα, αφού υποφέρει τόσο στο άκρα, όσο και στο κέντρο της. Και εκεί θα πρέπει να χτυπήσει η ΑΕΚ, αν θέλει να πάρει τη νίκη που θα την κρατήσει «ζωντανή» στην μάχη της πρόκρισης στην φάση των «32».

ΚΟΤΣΕΡΓΚΙΝ ΚΑΙ ΓΙΟΥΡΤΣΕΝΚΟ

Μεταξύ των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται από την μέση και μπροστά, δύο είναι αυτοί που πιθανόν να προκάλεσαν τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» στον Μάσιμο Καρέρα, ως προς την αντιμετώπισή τους.

Κατά σύμπτωση (;), είναι και δύο από τους τρεις παίκτες που έχουν, σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα Transfermarkt, την μεγαλύτερη εμπορική αξία από το ρόστερ των Ουκρανών, μαζί με τον αμυντικό μέσο Ντιμίτρο Ιβανισένια (δύο εκατομμύρια ευρώ), ο οποίος δίνει ισορροπία στην μεσαία γραμμή και προωθείται πολύ συχνά στην επίθεση.

Ο κεντρικός μέσος Βλάντισλαβ Κοτσέργκιν (1,5 εκατ. ευρώ) και ο μεσοεπιθετικός Βλάντλεν Γιουρτσένκο (1,8 εκατ. ευρώ) έχουν σημειώσει εφτά γκολ (τέσσερα και τρία αντίστοιχα), όντες οι πρώτοι σκόρερ μαζί με τον σέντερ φορ Αλεξάντερ Γκλάντκι (τρία), ο οποίος αποκτήθηκε φέτος ως ελεύθερος από την τουρκική Αδάνασπορ.

Ο Κοτσέργκιν είναι ο πιο φορμαρισμένος παίκτης της ομάδας του Σκρίπνικ, δυναμικού αμυντικού στα νιάτα του, με θητεία στην Βέρντερ Βρέμης και ως προπονητής (ο πρώτος Ουκρανός στην ιστορία της Bundesliga).

Ο 50χρονος τεχνικός χαρακτήρισε... χαμαιλέοντα την ΑΕΚ, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ζόρια θα πολεμήσει για να πάρει τους πρώτους της βαθμούς. Με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, θα δικαιολογήσει και το παρατσούκλι που ακολουθεί τους παίκτες της στην Ουκρανία: Άνδρες!

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα