Ο Ολυμπιακός πρέπει να αναλύσει κι επιτέλους να αλλάξει την εικόνα του μέσα στο Καραϊσκάκη

Ο Ολυμπιακός πρέπει να αναλύσει κι επιτέλους να αλλάξει την εικόνα του μέσα στο Καραϊσκάκη

Ο Ολυμπιακός πρέπει να αναλύσει κι επιτέλους να αλλάξει την εικόνα του μέσα στο Καραϊσκάκη

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος εξηγεί στο blog του στο gazzetta γιατί ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει λύση στο μεγαλύτερο θέμα του.

Αντί προλόγου: στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Καραμπάχ στο Καραϊσκάκη τις προάλλες ο Μαρσέλο μπήκε αλλαγή στο 59’ με το αποτέλεσμα 0-0. Τελικό σκορ 0-3…Στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Ναντ στο Καραϊσκάκη χθες ο Μαρσέλο μπήκε αλλαγή στο 69’ με το αποτέλεσμα 0-0. Τελικό σκορ 0-2…

Όπως αποδείχθηκε μάλλον δεν ήταν εύκολο να έχει άλλο φινάλε η περιπέτεια του Ολυμπιακού στο φετινό Γιουρόπα Λιγκ. Έκλεισε για τον πρωταθλητή Ελλάδας η φάση των ομίλων με ήττα στα τελευταία λεπτά του αγώνα του από τη Ναντ, όπως είχε ξεκινήσει-με ήττα στα τελευταία λεπτά, στις καθυστερήσεις τότε, πάλι από τη γαλλική ομάδα.

Για να ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή παρουσία του Ολυμπιακού μέσα στο 2022 με τον ίδιο τρόπο: με όλους τους αντιπάλους του έπαιξε καλύτερα εκτός έδρας, παρά μέσα στο Καραϊσκάκη!

  • Με την Αταλάντα το πάλεψε κι έχασε 1-2 στο Μπέργκαμο, αλλά εντός έδρας συνετρίβη 0-3.
  • Με τη Μακάμπι ισοφαρίστηκε στο 92ο λεπτό στη Χάιφα, αλλά εντός έδρας συνετρίβη 0-4.
  • Με την Σλόβαν εντός έδρας έφερε 1-1 ισοφαρίζοντας στο 86, ενώ στην Μπρατισλάβα έφερε 2-2 ισοφαριζόμενος δύο φορές στο 94’ και στο 108’.
  • Με τον Απόλλωνα έφερε 1-1 στη Λεμεσό με μεγάλες ευκαιρίες για διπλό, αλλά εντός έδρας ήρθε 1-1 ισοφαριζόμενος στο 90’.
  • Με τη Ναντ κρατούσε στη Γαλλία το 1-1 έως το 93’ οπότε κι έχασε 1-2, αλλά εντός έδρας ηττήθηκε 0-2 με τα γκολ στο 79’ και στο 90’.
  • Με την Φράιμπουργκ συνετρίβη 0-3 εντός έδρας (με το σκορ διαμορφωμένο από το 53’), αλλά στη Γερμανία έφερε 1-1 ισοφαριζόμενος στο 93’.
  • Με την Καραμπάχ συνετρίβη 0-3 εντός έδρας, αλλά στο Αζερμπαϊτζάν έφερε 0-0.

Ίδια ιστορία από τα περσινά νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ, έως τα φετινά προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ και τώρα τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Για όποιον δεν το έχει καταλάβει, είναι το πρώτο που πρέπει να προβληματίσει όλη την οικογένεια του Ολυμπιακού, πρωτίστως το ποδοσφαιρικό τμήμα, αλλά και την ηγεσία του κλαμπ κι ασφαλώς και τον κόσμο, ειδικά αυτόν που πηγαίνει στο Καραϊσκάκη.

vrousai

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο όλο αυτό το πράγμα που έγινε μέσα στο 2022, με εφτά διαφορετικούς αντιπάλους, εκ των οποίων οι τρεις από μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (αλλά όχι κορυφαίες εκεί) κι οι τέσσερις από πρωταθλήματα περίπου του ίδιου επιπέδου η, και πιο κάτω από το ελληνικό.

Εάν δεν αναλυθεί σωστά το «θέμα Καραϊσκάκη» είναι μαθηματικά απίθανο ο Ολυμπιακός να σηκώσει κεφάλι ξανά στην Ευρώπη! Η έδρα ήταν πάντοτε η δύναμη του κι αυτήν τώρα την έχει χάσει. Και δη με τρόπο εμφατικό, με πέντε ήττες συνολικού σκορ 0-15 (!!!), κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ ιστορικά στο μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο.

Η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι όλο αυτό το απίστευτο σκηνικό έχει να κάνει με δύο τρία συγκεκριμένα πράγματα.

Πρώτον, με την αγωνιστική εξέλιξη-μεταμόρφωση του Ολυμπιακού σε μία ομάδα που τη βολεύει να παίζει πιο πίσω και να βρίσκει χώρους μπροστά, κάτι που μπορεί να γίνει κατά βάση εκτός έδρας κι όχι στο Καραϊσκάκη όπου οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να επιτεθούν και να αφήσουν αυτοί χώρους, κάτι που τους κάνει εξαιρετικά ευάλωτους καθότι δεν είναι γρήγορη ομάδα.

Δεύτερον, με την αφόρητη πίεση κάτω από την οποία παίζει η ομάδα εδώ και πάρα πολύ καιρό, με τα πόδια των παικτών της βαρίδια, ιδίως μέσα στο Καραϊσκάκη όπου το άγχος μεγαλώνει, με συνέπεια κάθε ομάδα να μπορεί να «παίζει» με την εύθραυστη ψυχολογία του Ολυμπιακού, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί πλέον από τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα.

Για όποιον δεν το έχει προσέξει, σε κάθε ματς στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός τρώει γκολ στο πρώτο πεντάλεπτο! Και η Μακάμπι και η Φράιμπουργκ προηγήθηκαν 0-1 ακριβώς στο 5ο λεπτό…Η Καραμπάχ σκόραρε κι αυτή στο 5’ με το γκολ να ακυρώνεται από το VAR με εντελώς οριακό οφσάιντ…Όπως χθες ακυρώθηκε γκολ της Ναντ στο 2ο λεπτό πάλι με οφσάιντ οριακό…

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού μπαίνουν στα πιο σημαντικά παιχνίδια τους Καραϊσκάκη και συμπεριφέρονται σαν να τρέμουν. Κάθε αντίπαλη ομάδα παίρνει αυτή τον έλεγχο, αυτή επιτίθεται και κερδίζει κόρνερ και φάουλ, με την αντιμετώπιση τους από τους ‘ερυθρόλευκους’ να είναι απογοητευτική: η Μακάμπι σκόραρε στο 5’ με απευθείας φάουλ, η Φράιμπουργκ σκόραρε με κεφαλιά από φάουλ στο 5’, η Ναντ χθες έβαλε το οφσάιντ-γκολ με κεφαλιά από κόρνερ…Να υπενθυμίσω ότι η Φράιμπουργκ πριν το γκολ στο 5’ είχε ευκαιρία στα 40 δευτερόλεπτα (!), όπως και η Καραμπάχ στο 2ο λεπτό…

el arabi

Τα μηνύματα προϋπήρχαν, εδώ και τρία χρόνια, από το φθινόπωρο του 2019, αλλά στον Ολυμπιακό δεν τα είχαν μεταφράσει σωστά. Μέσα στο Καραϊσκάκη σε επίπεδο φάσης ομίλων οι λιγοστές νίκες του έχουν επιτευχθεί εντελώς οριακά: 1-0 τον Ερυθρό Αστέρα με πέναλτι στο 87’, 1-0 τη Μαρσέιγ με γκολ στο 90’, 2-1 την Άντβερπ με γκολ στο 87’, 1-0 τη Φενέρμπαχτσε με γκολ στο 90’ (τελευταία νίκη του Ολυμπιακού στην Ευρώπη…). Μια χαρά νίκες ήταν, αλλά μαθηματικά μία ομάδα δεν μπορεί να κερδίζει μόνο με γκολ στο 90’. Το δε εντυπωσιακό 4-2 επί της PSV στα νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ, ατυχώς ήταν η μία εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, κάθε παιχνίδι του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη με μία απλά δυνατή ομάδα, γίνεται ένα βουνό που πρέπει να ανέβει. Εδώ ακόμη και στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ τις προάλλες άνοιξε το σκορ στο 8’ κι έτσι πήρε το προβάδισμα για το διπλό (1-2)…Πάλι ο ΠΑΟΚ στη φιέστα τον Μάιο (1-1) προηγήθηκε μόλις στο 2ο λεπτό! Ο Παναθηναϊκός, πριν τη φιέστα έκανε διπλό κι αυτός (1-2) προηγούμενος στο 10ο λεπτό…

Έχουμε πλέον ξεχάσει τι σημαίνει να μπαίνει ο Ολυμπιακός γερά στο Καραϊσκάκη σε ένα δύσκολο ευρωπαϊκό παιχνίδι και σε ένα ντέρμπι! Τελευταία φορά το ζήσαμε πέρυσι τέτοιον καιρό: ήταν τέλη του περασμένου Οκτώβρη (!) στη νίκη 2-1 επί του ΠΑΟΚ (όπου στο 30’ το σκορ ήταν 2-0) κι αρχές Νοέμβρη στην ήττα 1-2 από την Άιντραχτ με το σκορ υπέρ του 1-0 στο 12’ (Ελ Αράμπι), με τον Ολυμπιακό να χάνει εν τέλει στο 90’, με κόντρα διαιτησία και με την καλύτερη του εμφάνιση την περασμένη σεζόν εντός έδρας στην Ευρώπη.

Το καμπανάκι έχει βαρέσει προ πολλού. Κι ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει λύση πρώτα απ΄ όλα σε αυτό ακριβώς το πράγμα, πώς θα αρχίσει πάλι να αξιοποιεί την έδρα του. Κι αφού πλέον η Ευρώπη αργεί, η επιλογή είναι να το κάνει στο πρωτάθλημα. Διότι χωρίς καλά αποτελέσματα στο Καραϊσκάκη θα είναι πρακτικά αδύνατο να επιτευχθεί κι ο πιο μικρός στόχος.

Άλλωστε, μόλις την άλλη Κυριακή υπάρχει το ντέρμπι με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη.

boouler

Άσχετο: με τραυματία τον Γκάρι Ροντρίγκες και με τους Μασούρα και Μπιέλ να προσπαθούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους, είναι μονόδρομος για τον Μίτσελ να πάρει μαζί του στη Λεωφόρο τον Μπόουλερ. Με ένα καλό φροντιστήριο για το τι πρέπει να αποφεύγει στο παιχνίδι του (πάλι προχθές έκανε επιπολαιότητα έξω από την περιοχή του Τζολάκη) και πού πρέπει να επιμένει (στο να πηγαίνει στο ένας μ΄ έναν αλλά κοντά στην αντίπαλη περιοχή κι όχι μακριά, αλλά και στο να είναι πιο συγκεντρωμένος στις τελικές του πάσες και σουτ), ο Άγγλος ίσως δώσει λύσεις από εκεί που ήταν μονίμως εκτός αποστολής.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.