Ο Τούχελ και οι άλλοι: «Αντίο» μετά από ευρωπαϊκή κούπα

Ο Τούχελ και οι άλλοι: «Αντίο» μετά από ευρωπαϊκή κούπα

Ο Τούχελ και οι άλλοι: «Αντίο» μετά από ευρωπαϊκή κούπα

bet365

Ο προπονητής που οδήγησε τους «μπλε» στην κατάκτηση του Champions League πριν από 15 μήνες αποτελεί παρελθόν από την ομάδα και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πόσο γρήγορα απολύθηκαν όλοι οι τεχνικοί, που έφεραν την Τσέλσι στην κορυφή της Ευρώπης την τελευταία δεκαετία.

Στις 29 Μαΐου του 2021 ολοκληρωνόταν μια ονειρεμένη σεζόν για την Τσέλσι. Μόλις τέσσερις μήνες νωρίτερα, κανείς δεν πίστευε ότι η ομάδα θα έφτανε στην κορυφή της Ευρώπης. Όταν ο Τόμας Τούχελ αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία, οι «μπλε» βρίσκονταν μόλις στη 10η θέση της Premier League και όχι όνειρα για κατάκτηση του Champions League δεν έκαναν, αλλά έβλεπαν με... κιάλια την έξοδο στη διοργάνωση της επόμενης περιόδου. Οι «μπλε» τελικά έφτασαν σε ένα αγωνιστικό θαύμα, υπό την καθοδήγηση του Γερμανού τεχνικού, ο οποίος 15 μήνες μετά το θρίαμβο στο Champions League συνέχισε την «κατάρα». Ποια είναι αυτή; Ότι κανείς προπονητής δε μακροημερεύει στους Λονδρέζους, μετά από κατάκτηση ευρωπαϊκής κούπας. Μάλιστα, ο Τούχελ παρέμεινε πολύ μεγαλύτερο διάστημα στον πάγκο, σε σχέση με τους προηγούμενους.

Η αρχή είχε γίνει πριν από δέκα χρόνια με τον Ρομπέρτο Ντι Ματέο. Ο ίδιος είχε βρεθεί στο Στάμφορντ Μπριτζ, ως βοηθός του Αντρέ Βίλας-Μπόας, όμως μετά την απομάκρυνση του Πορτογάλου, το Μάρτιο του 2012, ο Ιταλός ανέλαβε, ως υπηρεσιακός τεχνικός. Μέσα σε δύο μήνες, υπό την καθοδήγηση του, οι «μπλε» κατέκτησαν το Champions League, που ήταν το μεγάλο όνειρο του Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι επιβράβευσε τον Ντι Ματέο, αναβαθμίζοντάς τον από υπηρεσιακό προπονητή, σε πρώτο. Ωστόσο, η θητεία του δεν κράτησε για πολύ. Ακολουθώντας την προσφιλή του τακτική, ο Ρώσος μεγιστάνας απέλυσε τον Ιταλό τεχνικό λίγο μετά το ξεκίνημα της επόμενης σεζόν. Αιτία ήταν ο πρόωρος αποκλεισμός της Τσέλσι στους ομίλους του Champions League.

dim

Αυτός που διαδέχθηκε τον Ντι Ματέο στην τεχνική ηγεσία, το Νοέμβριο του 2012, ήταν ο Ράφα Μπενίτεθ. Μια επιλογή που προκάλεσε εξ’αρχής τη δυσαρέσκεια των φιλάθλων, λόγω του «κόκκινου» παρελθόντος του Ισπανού με τη Λίβερπουλ. Ο ίδιος έκλεισε τα αφτιά, δούλεψε και (παρά τα σκαμπανεβάσματα) στο τέλος δικαιώθηκε. Το Μάιο του 2013 οδήγησε την Τσέλσι σε back-to-back ευρωπαϊκό τρόπαιο, με την κατάκτηση του Europa League. Και μπορεί στο τέλος, μια μερίδα οπαδών να εξέφρασε ευγνωμοσύνη και εκτίμηση προς τον Ισπανό τεχνικό, ωστόσο «χημεία» δε βρέθηκε ποτέ. Λίγες ημέρες μετά την κούπα, ο Μπενίτεθ αποχώρησε από το Στάμφορντ Μπριτζ, χωρίς καν να συμμετάσχει στο γύρο του θριάμβου.

ben

Ο επόμενος ευρωπαϊκός τίτλος για την Τσέλσι ήρθε έξι χρόνια μετά και ήταν ξανά το Europa League. Μετά την εξαιρετική παρουσία στη Νάπολι, ο Μαουρίσιο Σάρι ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των «μπλε» τη σεζόν 2018-19. Η σχέση προπονητή-διοίκησης πέρασε από... 40 κύματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς και δεν ήταν λίγες οι στιγμές που ο Ιταλός βρέθηκε με το ένα πόδι στην πόρτα της εξόδου. Αιτία, τα πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της ομάδας. Μάλιστα, είχε υπάρξει περίοδος που μερίδα οπαδών απείλησε με μποϊκοτάζ από τους αγώνες, αν δεν αποχωρούσε άμεσα ο Σάρι. Ο τελευταίος, ωστόσο, όχι μόνο παρέμεινε, αλλά στο τέλος της σεζόν οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του Europa League, νικώντας με το ευρύ 4-1 την Άρσεναλ στον τελικό. Λίγες μέρες μετά, ο Ιταλός επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Γιουβέντους, σε μία απόφαση κοινή συναινέσει. Τώρα, ήταν η σειρά του Τούχελ για να συμπληρώσει το «καρέ» αυτής της... κατάρας.

sar

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα