Καραμπάχ: Μια ομάδα γεννημένη απ' τον πόλεμο που βρέθηκε να παίζει στ' αστέρια, στον δρόμο του Ολυμπιακού

Καραμπάχ: Μια ομάδα γεννημένη απ' τον πόλεμο που βρέθηκε να παίζει στ' αστέρια, στον δρόμο του Ολυμπιακού

Καραμπάχ: Μια ομάδα γεννημένη απ' τον πόλεμο που βρέθηκε να παίζει στ' αστέρια, στον δρόμο του Ολυμπιακού

bet365

Η πρωταθλήτρια Αζερμπαϊτζάν Καραμπάχ, ένας μικρός σύλλογος από μια κατεστραμμένη πόλη-φαντάσματα που ονομάζεται «Χιροσίμα του Καυκάσου», έκανε την παρθενική της εμφάνιση στο Champions League πριν από 7 μόλις χρόνια, το 2016 επικράτησε δυο φορές επί του ΠΑΟΚ και τώρα θα βρεθεί στον δρόμο του Ολυμπιακού.

Η Καραμπάχ είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο βατός αντίπαλος του Ολυμπιακού στη φάση των ομίλων του Europa League. Οι Πειραιώτες μπορεί να απέφυγαν ομάδες μεγαθήρια ωστόσο κληρώθηκαν με Ναντ από τη Γαλλία και τη Φράιμπουργκ από τη Γερμανία, με τους Αζέρους -από το 2ο γκρουπ δυναμικότητας- να συμπληρώνουν τον 7ο όμιλο.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η Καραμπάχ εδρεύει στο Μπακού. Η αλήθεια όμως είναι ότι το πρώτο της «σπίτι» βρίσκεται 150 χιλιόμετρα ανατολικά στο προάστιο Σουραξανί, στο Άγκνταμ. Αναγκάστηκε να το αποχωριστεί όμως το 1993, λόγω του πρώτου πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Πλέον ο σύλλογος εδρεύει πράγματι στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.

Ο πόλεμος Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στοίχισε τη ζωή σε 25.000-35.000 ανθρώπους από το 1988 έως το 1994. Η γη για την οποία διεξήχθη αυτή η σύγκρουση ήταν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια ορεινή περιοχή που βρίσκεται ακριβώς μέσα στα αζερικά σύνορα, αλλά που ιστορικά κατοικείται από μια συντριπτική πλειοψηφία Αρμενίων.

Στα σύνορα όπου το Ναγκόρνο-Καραμπάχ συναντάς το Αζερμπαϊτζάν, το Άγκνταμ βρίσκεται σε προνομιακή θέα της πρωτεύουσας του Καραμπάχ και του αρμενικού προπύργιου Στεπανακέρτ. Όταν, το 1988 οι Αρμένιοι στο Στεπανακέρτ έκαναν μια ανεπιτυχή προσπάθεια για την ανεξαρτησία, αυτή η μέχρι τότε ασήμαντη «νυσταγμένη» κωμόπολη έγινε ξαφνικά ένα βασικό στρατηγικό φυλάκιο σε έναν βίαιο διεθνή πόλεμο, στον οποίο η νίκη και η ήττα θα μπορούσαν να είναι μόνο ολοκληρωτικές. 24 χρόνια αργότερα η σύγκρουση παραμένει στον πάγο...

Ο σύλλογος έχει έτος ίδρυσης το 1951 ως Məhsul και το 1987 με το σημερινό της όνομα.

Η ευρωπαϊκή της εμπειρία

Οι Αζέροι έχουν συμμετάσχει σε 14 εκδόσεις ευρωπαϊκών διοργανώσεων: 4 σεζόν στο Champions League, 9 σεζόν στο Κύπελλο UEFA και το Europa League, 2 σεζόν στο Κύπελλο Κυπελλούχων και 1 σεζόν στο Κύπελλο Ιντερτότο. Έχουν παίξει τρεις φορές στο Europa League μέσω του Champions League. Μετρώντας και τα 86 παιχνίδια που έχει παίξει η ομάδα στις διοργανώσεις της UEFA, το ρεκόρ της είναι 32 νίκες, 22 ισοπαλίες και 32 ήττες.

Το 2017, αφού κέρδισε την Κοπεγχάγη με 2–2 (στα εκτός έδρας γκολ) στα play-off του Champions League, έγινε η πρώτη ομάδα του Αζερμπαϊτζάν που έφτασε σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Κληρώθηκαν στο ίδιο group με την Τσέλσι, την Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Ρόμα, όπου κατάφεραν να κερδίσουν δύο βαθμούς σε έξι αγώνες μετά από δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες.

Φέτος, το ευρωπαϊκό ταξίδι της Καραμπάχ ξεκίνησε από τον πρώτο προκριματικό γύρο του Champions League όπου ξεπέρασε το εμπόδιο της Λεχν Πόζναν με συνολικό σκορ (5-2), ακολούθησε η Ζυρίχη όπου πέρασαν με νίκη (3-2) και ισοπαλία 2-2, η Φερεντσβάρος με συνολικό σκορ 4-2, μέχρι που η Βικτόρια Πλζεν της έφραξε τον δρόμο του Champions League και την έφερε στον όμιλο του Ολυμπιακού στο Europa League.

Γήπεδο, αστέρι, προπονητής

Η ομάδα του Αζερμπαϊτζάν μετράει συνολικά εννέα πρωταθλήματα και επτά κύπελλα. Παίζει τους εντός έδρας αγώνες του στην Azersun Arena που άνοιξε τις πόρτες τις το 2015 αλλά δεν πληροί τις προϋποθέσεις της UEFA. Έτσι στα ευρωπαϊκά της παιχνίδια χρησιμοποιεί το Τόφικ Μπαχράμοφ, χωρητικότητας 32.000 θεατών.

Το μεγάλο της αστέρι είναι ο 26χρονος Βραζιλιάνος εξτρέμ Κάντι που ολοκλήρωσε τη σεζόν 2021/22 με 12 γκολ και 13 ασίστ. Προπονητής της ο 49χρονος Κουρμπάν Κουρμπάνοφ [λάτρης του 4-2-3-1] έχει σε 144 ευρωπαϊκά παιχνίδια 56 νίκες, 40 ισοπαλίες και 4 ήττες.

Το 2010, έγινε ο πιο επιτυχημένος προπονητής του Αζερμπαϊτζάν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις με 16 νίκες. Τον Μάιο του 2014, οδήγησε την Καραμπάχ στο δεύτερο πρωτάθλημα του Αζερμπαϊτζάν μετά από 21 χρόνια. Έκτοτε έχει κατακτήσει ακόμα επτά (έχει χάσει μόλις 1)!

Ο μέσος όρος ηλικίας του ρόστερ της είναι τα 26,2 έτη και το 11% είναι ξένοι. Σύμφωνα δε με το transfermarkt η χρηματιστηριακή της αξία είναι μόλις 14,8 εκατομμύρια!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα