Ολυμπιακός: ο Λαλά…ξέρει, οι Σισέ και Μπούχα είναι «θέμα» και το ρίσκο με Αραμπί-Τικίνιο!

Ολυμπιακός: ο Λαλά…ξέρει, οι Σισέ και Μπούχα είναι «θέμα» και το ρίσκο με Αραμπί-Τικίνιο!

Ολυμπιακός: ο Λαλά…ξέρει, οι Σισέ και Μπούχα είναι «θέμα» και το ρίσκο με Αραμπί-Τικίνιο!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει μέσα από το blog του στο Gazzetta τον αποψινό τελικό του Ολυμπιακού με την Άιντραχτ.

Αν μπορούμε να πούμε κάτι για την Άιντραχτ στους ευρωπαϊκούς αγώνες της μακριά από την Φρανκφούρτη είναι ότι σχεδόν πάντοτε σκοράρει.

Με εξαίρεση ένα αδιάφορο παιχνίδι της στη Βασιλεία (ήττα 0-1), έχοντας ήττα 0-3 στο πρώτο παιχνίδι μέσα στη Γερμανία, η αποψινή αντίπαλος του Ολυμπιακού στις τελευταίες παρουσίες της στο Γιουρόπα Λιγκ, έχει ένα εντυπωσιακό ρεκόρ σκοραρίσματος εκτός έδρας: συνήθως βάζει από ένα έως τρία γκολ και δεν έχει σκοράρει μόνο μία φορά εναντίον της Στρασμπούρ, που σε εκείνο το παιχνίδι τον Αύγουστο του 2019 είχε δεξί μπακ στην ενδεκάδα της τον…Κένι Λαλά! Με τους Γερμανούς, πάντως, στη ρεβάνς να βάζουν τρία γκολ στην Φρανκφούρτη και να προκρίνονται επί της παρέας του Γάλλου δεξιού μπακ, που τις προάλλες και με τον Ολυμπιακό δέχθηκε τρία γκολ στην Φρανκφούρτη από την Άιντραχτ.

Θα ήταν πολύ σημαντικό ο Λαλά και οι υπόλοιποι «ερυθρόλευκοι» να κατάφερναν αμυντικά ό,τι τότε η Στρασμπούρ, διαφορετικά η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι για να κερδίσει ο Ολυμπιακός απόψε την Άιντραχτ πρέπει μίνιμουμ να βάλει δύο γκολ, από την στιγμή που οι Γερμανοί έχουν αυτά τα χρόνια ενεργητικό τουλάχιστον ένα γκολ στους εκτός έδρας αγώνες τους στο Γιουρόπα Λιγκ (με Τσέλσι 1-1, Ίντερ 1-0, Σταντάρ 1-2, Στρασμπούρ 0-1, Άντβερπ 1-0). Αν και, επαναλαμβάνουμε, ο μέσος όρος τους είναι δύο γκολ…

Από την άλλη, είναι μία ιδιαίτερη συνθήκη η απουσία του καλύτερου παίκτη της Άιντραχτ, του Κόστιτς, υπό την έννοια ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έλειπε σχεδόν ποτέ! Κι έτσι δεν μπορείς να κάνεις μία σοβαρή αποτίμηση-πρόβλεψη της επιρροής που θα έχει η απουσία του στην ομάδα της Φρανκφούρτης. Θεωρητικά θα είναι μεγάλη, ακόμη και στις εκτελέσεις στις στατικές φάσεις, όμως απόντος του Σέρβου η ομάδα του μπορεί να γίνει πιο απρόβλεπτη καθώς ο Ολυμπιακός δεν θα ξέρει τι ακριβώς θα αντιμετωπίσει-πάντως ο Κόστιτς το περασμένο Σάββατο κόντρα στη Λειψία δεν είχε παίξει στην αριστερή πλευρά, αλλά πίσω από τον σέντερ φορ! Λέγεται ότι μπορεί να πάρει τη θέση του ο Νορβηγός Χάουγκε, τον οποίο είχε ζητήσει το καλοκαίρι κι ο Ολυμπιακός δανεικό από τη Μίλαν, αλλά οι Ιταλοί τον έδιναν μόνο σε ένα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Γενικά η φετινή Άιντραχτ είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος αντίπαλος. Αλλάζοντας προπονητή το καλοκαίρι έχασε τις σταθερές της στο παιχνίδι και εμφανίζεται σταθερά ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Μοναδικός σταθερά καλός παίκτης είναι είναι ο διεθνής γκολκίπερ Τραπ κι αυτό λέει πολλά. Χάρη σε αυτόν κέρδισε τις προάλλες 2-1 την Μπάγερν κι έφερε το 1-1 με τη Λειψία, ομάδα Τσάμπιονς Λιγκ, ε; Αν επιβεβαιωθούν κάποια ρεπορτάζ του γερμανικού Τύπου, αυτή τη φορά ο Αυστριακός προπονητής Γκλάσνερ, που πραγματικά είναι υπό πίεση, ίσως αλλάξει σχηματισμό και πάει σε τέσσερις στην άμυνα (4-2-3-1) κι όχι σε τρεις (3-4-2-1).

Μαρτίνς

Ο Ολυμπιακός, από την πλευρά του, στο πρώτο παιχνίδι του με κόσμο στο Καραϊσκάκη μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, που είχε φέρει την τιμωρία της έδρας του για μία αγωνιστική και τη διεξαγωγή του άλλου ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ κεκλεισμένων των θυρών, αν θέλει να προχωρήσει ως πρώτος από τον όμιλο του, πιθανότατα θα χρειαστεί να κερδίσει απόψε την Άιντραχτ, όσο κι αν μία ισοπαλία σε ένα τέτοιο ματς δεν την λες κακό αποτέλεσμα-πότε όμως ο Ολυμπιακός έφερε ισοπαλία με γερμανική ομάδα; Ποτέ! Εντός κι εκτός έδρας!

Ήδη, είναι κάτι πολύ σημαντικό που ο πρωταθλητής Ελλάδας κατόρθωσε να δίνει ένα τελικό πρόκρισης από την 4η κιόλας αγωνιστική! Θα πρέπει, όμως, να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και να δεχθούμε ότι όσο κι αν ήταν πολύ καλά τα αποτελέσματα τις δυο πρώτες αγωνιστικές (μέσα 2-1 την Άντβερπ κι έξω 3-0 τη Φενέρ) και όσο κι αν ήταν αποδεκτό και το 1-3 στην Φρανκφούρτη, ο Ολυμπιακός ακόμη δεν έχει πετύχει τίποτα, τυπικά ούτε την τρίτη θέση που οδηγεί στο Κόνφερενς Λιγκ. Στην Ευρώπη έτσι είναι, είσαι σίγουρος για οτιδήποτε μόνο όταν είναι αυτό βέβαιο μαθηματικά.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, θεωρώ μεγάλη απώλεια τον Σισέ, αν και πιστεύω ότι ο Μπα θα αρπάξει την ευκαιρία και θα πάει καλά. Όμως, ο Σισέ είχε παίξει και 10 ματς με τον Παπασταθόπουλο στο κέντρο της άμυνας, ενώ ο Μπα με τον Σωκράτη έχουν μαζί στα πόδια τους μόνο το 90λεπτο στο Αγρίνιο, 70 λεπτά ενός φιλικού με τον Άρη στο Χαριλάου και 40 λεπτά στη ρεβάνς με τη Λούντογκορετς, αλλά τότε σε άμυνα τριών. Και μην ξεχνάμε και το άλλο: αν χρειαστεί μέσα στο παιχνίδι άλλος στόπερ, μοναδική επιλογή είναι ο Αβραάμ, που είναι ασφαλής λύση, αλλά έχει ελάχιστα λεπτά συμμετοχής. Εξίσου μεγάλη απώλεια, αν τελικά δεν μπορέσει, είναι κι ο Μπουχαλάκης, με τη μοναδική του ικανότητα να ενώνει τις γραμμές του Ολυμπιακού. Εδώ εναλλακτική επιλογή υπάρχει, έστω ως αλλαγή, ο Κούντε, με τη διαφορά ότι ο Καμερουνέζος παίζει αλλαγή 10-20 λεπτά εδώ και δύο μήνες, οπότε λογικό είναι να μην είναι στην καλύτερη του κατάσταση.

Ελ Αραμπί

Για να είμαι δε ειλικρινής, αν ήμουν τη θέση του Μαρτίνς θα είχα μεγάλο πονοκέφαλο για το ποιος θα είναι ο άλλος εξτρέμ, με το Μασούρα στη μία πλευρά. Το δίλημμα Ονιεκουρού-Ρόνι Λόπες δεν είναι και το πιο…δελεαστικό, καθώς ειδικά ο Νιγηριανός εδώ και πολύ καιρό δεν έχει δείξει απολύτως τίποτα. Από την άλλη, ο Λόπες, που μοιάζει να έχει καλύτερες προοπτικές, έχει παίξει τόσο λίγο, που δεν θα είναι εύκολη απόφαση να ξεκινήσει απόψε. Νομίζω ότι αν είχε 100% τον Μπούχα ο Μαρτίνς, δεν θα έβαζε κανέναν από τους δύο και θα περνούσε εξτρέμ τον Αγκιμπού.

Κατά την γνώμη μου, ενδιαφέρουσα επιλογή θα ήταν μία συνύπαρξη των Ελ Αραμπί και Τικίνιο, αλλά όχι σε 4-4-2. Μιλάω για ένα 4-3-3, με τον Αραμπί έξω αριστερά και τον Τικίνιο φορ. Με την υποσημείωση ότι μία τέτοια επιλογή ενέχει το ρίσκο άμα σου στραβώσει το παιχνίδι να μην έχεις παίκτη στον πάγκο να μπει και να σου κάνει τη διαφορά στο γκολ.

Να θυμίσω ότι χθες στη συνέντευξη τύπου ο Αραμπί δήλωσε ότι θα προτιμούσε να παίζει ο Ολυμπιακός με δύο φορ. Όπως έλεγε πέρυσι και ο Χασάν!

Άσχετο: η Άντβερπ με απόφαση της UEFA υποχρεώνεται απόψε να φιλοξενήσει χωρίς κόσμο τη Φενέρμπαχτσε στο άλλο παιχνίδι του ομίλου. Γιατί τιμωρήθηκαν οι Βέλγοι; Γιατί στην πρόσφατη ήττα τους εντός έδρας 0-1 από την Άιντραχτ οι Γερμανοί οπαδοί, όχι οι 1.200 με τα φτηνά εισιτήρια, αλλά οι 200 με τα ακριβά, πανηγύρισαν το γκολ και οι οπαδοί της Άντβερπ, που βρίσκονταν κοντά τους, …θύμωσαν και τους πέταξαν ό,τι αντικείμενο είχαν στις τσέπες τους!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.