Ολυμπιακός: Όλα λάθος και υπάρχει το ντέρμπι με ΠΑΟΚ

Δημήτρης Τομαράς Δημήτρης Τομαράς
Ολυμπιακός: Όλα λάθος και υπάρχει το ντέρμπι με ΠΑΟΚ

bet365

Ο Ολυμπιακός δεν έκανε σχεδόν τίποτα καλά μετά το 1-1, έχασε δίκαια από την Αϊντραχτ αλλά χρονικά περιθώρια λόγω ΠΑΟΚ δεν υπάρχουν. Γράφει ο Δημήτρης Τομαράς.

Δεν ήταν κάτι που δεν περιμέναμε από την Αϊντραχτ μεσοεπιθετικά. Είναι μία ομάδα ικανή για το χειρότερο αλλά και για το καλύτερο εάν βρει πατήματα και ρυθμό με πολύ ποιότητα από τη μέση και μπροστά και με παίκτες όπως ο Κόστιτς και ο Μπορέ. Ένας Μπορέ που εν τέλει έκανε μεγάλη... ζημιά στον Ολυμπιακό.

Και αυτό ακριβώς συνέβη απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που βρέθηκε σε κακή ημέρα και είδε βασικά στελέχη του όπως ο Παπέ Σισέ - που γενικά κάνουν καλά ματς - να μην έχουν ανάλογη απόδοση αλλά και να κάνουν σημαντικά λάθη. Μία κακή βραδιά που οδήγησε σε αυτό το 3-1. Με έναν Σισέ που είχε συμμετοχή σε δύο από τα τρία γκολ της Αϊντραχτ (το 3-1 είναι λανθασμένη αντίδραση του Βατσλίκ όπως διώχνει τη μπάλα) και με την κίτρινη που είδε χάνει τον επόμενο αγώνα. Της Αϊντραχτ της βγήκε επιθετικά το παιχνίδι και το αξιοποίησε όσο πιο καλά μπορούσε.

Για τον Ολυμπιακό ήταν μία βραδιά που ήταν σαν να τελείωσε στη φάση του 2-1 λίγο πριν λήξει το α' μέρος του αγώνα της Φρανκφούρτης για το Europa League. Σε αυτό το χρονικό σημείο αυτό το γκολ ήταν σαν να τον αποσυντόνισε και ψυχολογικά και πνευματικά και αγωνιστικά σε μία φάση που τίποτα δεν πήγε καλά μετά το δοκάρι του Χιντερέγκερ και το τέρμα του Τουρέ. Ο Ολυμπιακός έβγαλε την αντίδρασή του ισοφαρίζοντας το ματς σε 1-1 αλλά στη συνέχεια δεν μπόρεσε να μείνει στο παιχνίδι και ουσιαστικά από το 60' και μετά ήταν σαν να είχε κριθεί η αναμέτρηση. Ειδικά από το σημείο όπου άρχισαν και μαζεμένες οι αλλαγές του Πέδρο Μαρτίνς φαινόταν ότι και τακτικά το ματς δεν... τραβούσε.

Τα περισσότερα βασικά ατού του Ολυμπιακού δεν τράβηξαν, αμυντικά στην τετράδα πίσω εάν εξαιρέσει κανείς τον Σωκράτη οι άλλοι τρεις παίκτες δεν βρέθηκαν σε καλή βραδιά, όπως ζορίστηκε αρκετά και το κέντρο του. Και με το πρέσινγκ που δέχθηκε και από πλευράς κυκλοφορίας.

Εάν αφήσουμε εκτός της εξίσωσης κάποιες καλές στιγμές από Μασούρα, Αγκιμπού Καμαρά και το γκολ του Ελ Αραμπί ο Ολυμπιακός δεν έχει να κρατήσει τίποτε παραπάνω από αυτό το ματς. Συμπερασματικά ήταν σχεδόν όλα λάθος για τον Ολυμπιακό σε ένα παιχνίδι όπου οι Πειραιώτες θέλησαν να περιμένουν τον αντίπαλο και να δώσουν κατά κάποιον τρόπο κατοχή αλλά δεν μπόρεσαν από την άλλη και να δημιουργήσουν στον απαιτούμενο βαθμό για να διεκδικήσουν έστω την ισοπαλία.

Βέβαια το 2-2 της Αντβέρπ με τη Φενερμπαχτσέ βοηθάει σημαντικά τον Ολυμπιακό ενώ ο Γιάννης Αμανατίδης είχε δίκιο μιλώντας στο Gazzetta από την άποψη πως σε αυτήν την αναμέτρηση την πιο μεγάλη πίεση την είχε η γηπεδούχος Αϊντραχτ και όχι ο Ολυμπιακός. Στο τέλος της βραδιάς πάντως η γερμανική ομάδα ήταν ανώτερη από κάθε πλευρά και επικράτησε δικαίως σύμφωνα με την εικόνα των 2 αντιπάλων. Ακόμα και έτσι πάντως οι Ερυθρόλευκοι κρατούν την τύχη στα χέρια τους για την υπόθεση - πρόκριση καθώς εκτός των άλλων έχουν την Αϊντραχτ στο Φάληρο (στην επόμενη αγωνιστική στις 4 Νοεμβρίου).

Οι αλλαγές που δεν έγιναν γρήγορα

Ο προπονητής του Ολυμπιακού θα μπορούσε να είχε κάνει τουλάχιστον δύο αλλαγές στο ξεκίνημα του β' μέρους που δεν τις έκανε. Μία με τον Σισέ που είχε κίτρινη κάρτα και έτσι κινδύνευε και μία για να τονώσει το επιβαρυμένο κέντρο και να βάλει έναν χαφ που να κρατήσει μπάλα ή γενικά να βοηθήσει δημιουργικά. Δεν το έκανε εκείνη τη στιγμή και οι αλλαγές ήρθαν πιο μετά. Αλλαγές που φάνηκαν περισσότερο να γίνονται στο να έχουν λιγότερα λεπτά στα πόδια τους ενόψει ΠΑΟΚ παίκτες όπως οι Εμβιλά και Ελ Αραμπί παρά για να αλλάξει κάτι για το παιχνίδι.

Από εκεί και πέρα δεν αμφισβητείται ότι ορισμένες ηχηρές μεταγραφές του Ολυμπιακού όπως οι Ονιεκούρου και Ρόνι Λόπες ή ακόμα και ο Κούντε δεν έχουν δείξει την προσδοκώμενη εικόνα. Ναι το δείγμα μπορεί να μην είναι επαρκές αλλά εδώ υπάρχει το εξής ζήτημα. Όσο υπάρχει αυτό το αγωνιστικό πρόσωπο των συγκεκριμένων παικτών που προβληματίζει ή δεν αρέσει εάν θέλετε τόσο θα είναι πιο δύσκολο σε μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός να πάρουν παραπάνω χρόνο ή σερί ματς (αν και ο Ονιεκούρου έχει παίξει παραπάνω από τους άλλους δύο) για να... ρολάρουν και να δείξουν το τι μπορούν να προσφέρουν στη συνέχεια. Εκεί λοιπόν είναι το ζήτημα. Η πίεση του χρόνου και γενικά η πίεση που έχει μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός. Όσο περνούν τα ματς και δεν... τραβάνε αυτοί οι παίκτες τόσο πιο δύσκολα θα γίνονται τα πράγματα για εκείνους.

Και τώρα σωστή διαχείριση και ΠΑΟΚ

Ο Ολυμπιακός δεν έχει το περιθώριο να μείνει στην ήττα του στη Φρανκφούρτη. Έχει μπροστά του το κομβικό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ που πρέπει να νικήσει. Άλλωστε εάν έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στα δύο παιχνίδια θα διάλεγε τον ΠΑΟΚ. Οι δε αλλαγές του Πορτογάλου τεχνικού έδειξαν πως οι Εμβιλά, Μαντί Καμαρά και Ελ Αραμπί θα είναι βασικοί με τον ΠΑΟΚ ενώ ενδεχομένως ο Σισέ να χάσει τη θέση του. Όπως επίσης φαίνεται πως ο Γκάρι Ροντρίγκες υπολογίζεται για βασικός ή για αλλαγή και ο Βαλμπουενά για να παίξει έστω μερικά λεπτά.

Εκεί τώρα επικεντρώνεται ο Ολυμπιακός. Σε αυτό το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και με στόχο να βγάλει αντίδραση αλλά και καλή εικόνα στο Φάληρο την Κυριακή (ένα ντέρμπι που θα είναι χωρίς κόσμο λόγω τιμωρίας έδρας). Ένα ματς που είναι σημαντικό για τον Μαρτίνς και τους παίκτες του για τον στόχο του πρωταθλήματος και με δεδομένο πως είναι μόνο έναν βαθμό πάνω από την ομάδα του Λουτσέσκου. Ένα παιχνίδι και δύσκολο αλλά και διαφορετικό σε σχέση με τα ευρωπαϊκά ματς των 2 αντιπάλων της Κυριακής. Και αυτό που χρειάζεται τώρα ο Ολυμπιακός είναι σωστή διαχείριση σε όλα τα επίπεδα και μετά τη νίκη με τον ΠΑΟΚ.

Υ.Γ. Δόθηκαν δύο πέναλτι σε αυτό το παιχνίδι. Από τα άλλα δύο που ζήτησε ο Ολυμπιακός η φάση με το μαρκάρισμα πάνω στον Ελ Αραμπί - όπως μας έδειξε το replay - θα μπορούσε να δοθεί ως παράβαση. Όχι ότι αυτό συνδέεται με την εικόνα των 2 ομάδων (ή ότι κατά τη γνώμη μου ήταν το μόνο λάθος του διαιτητή Μαρτίνς, συνεπώνυμου του κόουτς του Ολυμπιακού) αλλά έχει και αυτό σημασία. Όπως επίσης ο Πορτογάλος και οι βοηθοί του πρέπει να εξηγήσουν το τι είδε ή δεν είδε το VAR στη φάση που δέχθηκε αγκωνιά ο Ελ Αραμπί από τον Γιάκιτς (πιθανότατα εκτός φάσης αλλά on camera είδαμε μόνο τα αίματα και τα ράμματα στον Ελ Αραμπί).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.