Φενέρμπαχτσε-Ολυμπιακός: Τα συν και τα πλην των δύο μονομάχων…

Φενέρμπαχτσε-Ολυμπιακός: Τα συν και τα πλην των δύο μονομάχων…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta τα συν και τα πλην των δύο μονομάχων ενόψει του μεγάλου αποψινού αγώνα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ολυμπιακός, σε μία τόσο δύσκολη σεζόν όπως η φετινή, έχει ήδη καταφέρει να καταγράψει ιστορία, παίζοντας για πρώτη φορά στα χρονικά μήνα Απρίλιο στην Ευρώπη, αλλά και πετυχαίνοντας με το 3-2 επί της Φενέρμπαχτσε την πρώτη νίκη του στα προημιτελικά μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από τις δύο ισοπαλίες και τις δύο ήττες στους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1993 (με Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1 κι 1-3) και του Τσάμπιονς Λιγκ το 1999 (με Γιουβέντους 1-2 κι 1-1).

Με την ελπίδα ότι απόψε δεν θα λέμε ότι η πρόκριση χάθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Καραϊσκάκη, με τον Ολυμπιακό να μην μπορεί να κρατάει το υπέρ του 3-0 όπως είχε διαμορφωθεί από το 57ο λεπτό, περιμένουμε με μεγάλη αγωνία τον αποψινό αγώνα για να κάνουν οι «ερυθρόλευκοι» το ακόμη μεγαλύτερο βήμα, να παίξουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους και Μάιο στην Ευρώπη, στα ημιτελικά μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης (Κόνφερενς Λιγκ). Θεωρητικά η ψυχολογία έχει μεταφερθεί προς τους Τούρκους, υπό την έννοια ότι από εκεί που συντρίβονταν κατάφεραν και έβαλαν δύο γκολ μέσα στον Πειραιά, ενώ τώρα παίζουν αυτοί στο σπίτι τους και έχουν παρόντες τους περισσότερους από τους απόντες (δεν είχαν καν παίξει) η, ντεμί απόντες (είχαν μπει αλλαγή) του πρώτου αγώνα.

Από την άλλη, μία νίκη είναι πάντα νίκη, έστω και με ένα γκολ διαφορά. Σημαίνει ότι οι γηπεδούχοι πρέπει να πάρουν περισσότερα ρίσκα κυνηγώντας ένα 2-0 η, 3-1, άρα αν ο Ολυμπιακός παίξει έξυπνα και σωστά θα βρει χώρους για να απειλήσει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα έχει δύσκολη αποστολή, ότι κατά διαστήματα θα υποφέρει από τη Φενέρμπαχτσε και ακριβώς εκεί είναι το κλειδί. Αφενός μεν να αντέξει στην πίεση που θα δεχθεί, αφετέρου δε να υπάρχει το καθαρό μυαλό ώστε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που λογικά θα του παρουσιαστούν.

Στα θετικά για τον Ολυμπιακό ότι σε ολόκληρη τη φετινή σεζόν έχει γενικά από καλή έως πολύ καλή εικόνα στην Ευρώπη. Από τα 15 συνολικά παιχνίδια του έχει κάνει δύο άσχημα, ένα εκτός κι ένα εντός έδρας. Με κοινό σημείο, κάτι προφανώς όχι συμπτωματικό, το πολύ κακό ξεκίνημα: βρέθηκε να χάνει 0-2 στο πρώτο δεκάλεπτο τόσο από την Φράιμπουργκ στη Γερμανία, όσο κι από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Καραϊσκάκη και τέλειωσε τα παιχνίδια με εννιά γκολ παθητικό (0-5 και 1-4)!!! Από αυτό και μόνο καταλαβαίνει κανείς τι πρέπει να αποφύγει απόψε η ομάδα του Μεντιλίμπαρ…

mendilibar_intime

Γενικότερα, κακά τα ψέματα, θα κριθούν πολλά από το ποιος θα ανοίξει το σκορ. Έχει αποδειχθεί ότι όταν ο Ολυμπιακός προηγείται είναι πάντα όλα καλά (με εξαίρεση το 2-2 στηνν Τόπολα, όταν πάντως έπαιξε με 10 παίκτες στα 25 τελευταία λεπτά). Αντίθετα, όταν δέχεται πρώτος γκολ, τα πράγματα είναι δύσκολα. Έτσι, έχασε όχι μόνο τα δύο παραπάνω ματς, αλλά κι εντός έδρας από την Φράιμπουργκ (2-3, με το 0-1 στο 9’) κι εκτός έδρας από τη Γουέστ Χαμ (0-1, στο 73’). Στη μοναδική περίπτωση που την γλίτωσε ήταν το 1-1 στην Γκενκ με το γκολ πρόκρισης στο 96’…

Ρεαλιστικά μιλώντας, θα είναι δύσκολο να κρατήσει ο Ολυμπιακός το μηδέν-η Φενέρ έχει ίσως την καλύτερη επίθεση στην Ευρώπη τη φετινή σεζόν, με 132 γκολ! Άρα, πρώτον πρέπει να σκοράρει κι αυτός και δεύτερον να κοιτάξει να είναι έτοιμος, ψυχολογικά περισσότερο, πώς θα αντιδράσει όταν του βάλουν γκολ οι Τούρκοι. Γιατί η Φενέρ έχει στο παιχνίδι της ένα χαρακτηριστικό, που την κάνει πάρα πολύ επικίνδυνη: όταν σκοράρει, όχι απλά δεν γυρνάει λίγο πίσω για να κρατήσει το σκορ, αλλά επιτίθεται για λίγα λεπτά με μανία για να ξανασκοράρει!

Το έζησε, άλλωστε, κι ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη, καθώς έφαγε τα δύο γκολ μέσα σε έξι λεπτά (68-74). Το έζησε κι η Ουνιόν όταν την κέρδισε 3-0 στο Βέλγιο με δύο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο. Μόλις δε την Κυριακή, η Φενέρ ανέτρεψε το εις βάρος της 0-1 και κέρδισε στο τουρκικό πρωτάθλημα με δύο γκολ μέσα σε οκτώ λεπτά (49-57). Ο δε Ολυμπιακός όπως κατέγραψα πιο πάνω, όταν δέχθηκε γκολ στα πρώτα λεπτά από Μακάμπι και Φράιμπουργκ, δέχθηκε και δεύτερο γκολ μέσα σε τέσσερα και πέντε λεπτά αντίστοιχα. Όπως είχε φάει δύο γκολ από τον Παναθηναϊκό (1-3) μέσα σε οκτώ λεπτά στο φινάλε του α΄ ημιχρόνου κι από την ΑΕΚ (1-2) άλλα δύο γκολ επίσης μέσα σε οκτώ λεπτά (32-40). Είναι κάτι που πρέπει να το προσέξει πάρα πολύ απόψε.

Το καλό είναι ότι η ομάδα δείχνει μία σταθερότητα και μία διάρκεια καλής απόδοσης τον τελευταίο καιρό, κάτι που επιβραβεύτηκε με νικηφόρα αποτελέσματα (6-1 τη Μακάμπι, 3-0 τον Άρη, 5-1 στη Λαμία, 3-2 τη Φενέρμπαχτσε), ενώ μόνο από πρωτοφανή ατυχία έχασε (0-1 στο 91’) από την ΑΕΚ, σε ένα ματς που άξιζε να το είχε πάρει. Ειδικά δε εκτός έδρας, από τότε που ήρθε ο Μεντιλίμπαρ, η εικόνα της είναι από καλή έως πολύ καλή σε όλα τα σημαντικά παιχνίδια της: στο 1-0 επί της Φέρεντσβαρος στη Βουδαπέστη, στο 4-1 επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, στο 6-1 επί της Μακάμπι στη Σερβία, ακόμη και στο 0-1 από την ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια. Με τέτοια εικόνα όπως σε αυτά τα ματς, ο Ολυμπιακός δεν θα είναι μακριά από την πρόκριση.

PODENCE_intime.

Σημαντικό: η Φενέρ άμα φάει γκολ στο ξεκίνημα ενός αγώνα, στα 10-15 πρώτα λεπτά, συνήθως αποσυντονίζεται. Συνέβη και την περασμένη Πέμπτη στην ήττα της 2-3 στο Καραϊσκάκη…και στην εντός έδρας ισοπαλία της 2-2 με την Αλάνιασπορ…και στην εντός έδρας ήττα της 2-3 από την Τράμπζονσπορ…

Ίσως ο Ολυμπιακός αν μπει καλά και συνεχίσει έτσι για το ημίχρονο, αγχώσει πολύ τη Φενέρ, υπό την έννοια ότι έχει μία κακή παράδοση με τις μεγάλες ελληνικές ομάδες (μηδέν νίκες, δύο ισοπαλίες και πέντε ήττες σε εφτά παιχνίδια με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΠΑΟ). Την δε τελευταία δεκαετία δεν έχει κάνει τίποτα σπουδαίο στην Ευρώπη κι ακόμη κι εντός έδρας εδώ και μία τριετία σπάνια έχει νίκες με καλές ομάδες: βλέπε 0-3 από Ολυμπιακό, 2-2 με Άντβερπ, 1-1 με Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, 2-3 από Σλάβια Πράγας, 1-2 από Ντινάμο Κιέβου, 3-3 με Ρεν, 0-1 από Ουνιόν. Κατά βάση έχει κερδίσει, από τις πιο καλές ομάδες, μόνο τη Σεβίλλη 1-0, αλλά με αποκλεισμό, αφού είχε ήττα 0-2 στο πρώτο εκτός έδρας ματς.

Από την άλλη, έχει δείξει φέτος στην Ευρώπη ηη Φενέρμπαχτσε, ότι αν δεν είσαι καλός, μπορεί να σου βάλει πολλά γκολ. Ας θυμηθούμε τα αποτελέσματα της πριν το 0-1 από την Ουνιόν, την οποία όμως είχε κερδίσει 3-0 στο πρώτο ματς στο Βέλγιο: 5-0 τη Ζίμπρου, 3-1 τη Μάριμπορ, 5-1 την Τβέντε, 3-1 τη Νόρτζελαντ, 3-1 τη Λούντογκορετς, 4-0 την Σπάρτακ Τρνάβα. Έξι νίκες σε έξι ματς, με γκολ 23-4!

Στη θεωρία, ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει ευκαιρίες να γίνει επικίνδυνος στην αντεπίθεση, αλλά ενδεχομένως και στις στατικές φάσεις, τις οποίες πάντως φέτος δεν εκμεταλλεύεται καθόλου! Τελευταίο γκολ που έβαλε με κεφαλιά ήταν πριν τέσσερις μήνες (!!!), με το γκολ του Ρέτσου στο 5-2 επί της Τόπολα στο ντεμπούτο του Καρβαλιάλ!

olympiacos_intime

Κρίμα πραγματικά, γιατί ειδικά με την παρουσία του πανύψηλου Κάρμο, θα μπορούσε να πάρει κάτι παραπάνω ο Ολυμπιακός, αν και είναι αλήθεια ότι ο Πορτογάλος ένα γκολ έχει βάλει στην καριέρα του, κι αυτό στην ήττα-αποκλεισμό (1-3) της Μπράγκα από τη Ρέιντζερς στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ (φτου φτου φτου μακριά από μας).

Άσχετο:

Η τεχνητή νοημοσύνη έδωσε χθες την τελευταία εκτίμηση της για την κρίσιμη ρεβάνς. Όπως την καταγράφει ο τουρκικός Τύπος έχει ως εξής:«Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός κέρδισε με 3-2 στον πρώτο αγώνα φέρνει τη Φενερμπαχτσέ σε μειονεκτική θέση στη ρεβάνς. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Φενερμπαχτσέ θα παίξει στο δικό της γήπεδο. Και με την υποστήριξη των οπαδών της, αυτό θα προσθέσει επιπλέον συναρπαστικότητα στον αγώνα. Είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα εάν η Φενέρμπαχτσε θα πάρει τη ρεβάνς και θα περάσει στον επόμενο γύρο. Ο Ισμαήλ Καρτάλ και οι παίκτες του πρέπει να κάνουν τα πάντα. Το αποτέλεσμα του αγώνα θα εξαρτηθεί από την απόδοση των δύο ομάδων τη συγκεκριμένη ημέρα και από λίγη τύχη. Η ομάδα θα πρέπει να αγωνιστεί καλά και να αποφύγει τα λάθη. Η Φενέρμπαχτσε μπορεί να κερδίσει με 1-0 η, 2-1. Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Μπορεί να σκοράρει και εκτός έδρας και άρα είναι πιθανή και η ισοπαλία».

Η φωτογραφία της ημέρας:

Στη Φενέρμπαχτσε δουλεύει ως γνωστόν ως αθλητικός διευθυντής ο Πορτογάλος Μάριο Μπράνκο, που είχε δουλέψει πρόσφαφτα και στον ΠΑΟΚ. Η συγκυρία είναι ότι και στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, με την οποία έπαιξαν οι «ερυθρόλευκοι» στην προηγούμενη φάση, υπήρχε στέλεχος που δούλευε στον ΠΑΟΚ, ο Ιάκωβος Αγγελίδης! Έχει λίγο…γούστο αυτή η σύμπτωση.

Βέβαια, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι ενόψει του αποψινού αγώνα και να μη δημιουργούμε παραπάνω προσδοκίες από αυτές που εύλογα υπάρχουν. Πρέπει να ξέρουμε ότι η Φενέρμπαχτσε είναι η μοναδική τουρκική ομάδα εδώ και 15-20 χρόνια, που έχει φτάσει σε ημιτελικά ευρωπαίκής διοργάνωσης, κάτι που δεν έχουν καταφέρει ούτε η υποτίθεται πιο δυνατή ομάδα της χώρας, Γαλατασαράι, ούτε η Τρίτη μεγάλη της Κωνσταντινούπολης, η Μπεσίκτας.

Η Φενέρ, όμως, έπαιξε το Μάϊο του 2013 στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ και δεν πήγε στον τελικό γιατί αποκλείστηκε από την Μπενφίκα. Επιπλέον, τον Απρίλιο του 2008 είχε φτάσει στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ, μένοντας εκτός ημιτελικών από την Τσέλσι. Στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ είχε φτάσει κι η Γαλατά το 2013, αλλά είχε αποκλειστεί από τη Ρεάλ Μαδρίτης και τις δύο φορές. Όπως είχε φτάσει στους «8» του Γιουρόπα Λιγκ το 2017 και η Μπεσίκτας, που αποκλείστηκε από τη Λιόν στα πέναλτι.

olympiacosfc

Αλλά καμία τους δεν έφτασε ημιτελικά, όπως έκανε η Φενέρ το 2013 στο Γιουρόπα. Και τώρα διεκδικεί θέση και στα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ, ως η μοναδική ομάδα της Τουρκίας που συνεχίζει στην Ευρώπη, καθώς η μεν Γαλατά αποκλείστηκε από την Σπάρτα Πράγας το Φεβρουάριο στο Γιουρόπα Λιγκ, η δε Μπεσίκτας είχε αποκλειστεί στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ από την Κλαμπ Μπριζ και την Μπόντο Γκλιμτ.

Με την τεράστια έχθρα που επικρατεί μεταξύ της Φενέρ και της Γαλατά, και με τη Γαλατά φαβορί για το πρωτάθλημα, καθότι στο +2 από τη Φενέρ και γηπεδούχος στο μεταξύ τους ντέρμπι κορυφής, είναι ξεκάθαρο ότι στη Φενέρ πεθαίνουν να φτάσουν όσο πιο ψηλά μπορούν στην Ευρώπη για να κερδίσουν μία μάχη εντυπώσεων από τη Γαλατά. Επιπλέον, υπάρχει και η παράμετρος ρεβάνς, αφού η Φενέρ έχει χάσει και στα τρία παιχνίδια της από τον Ολυμπιακό και αυτό δεν μπορούν να το αποδεχθούν στην Κωνσταντινούπολη!

Προσωπικά, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι Τούρκοι απόψε θα μεταχειριστούν κάθε μέσο, θεμιτό η, αθέμιτο, προκειμένου να φτάσουν στον στόχο τους. Και στον Ολυμπιακό πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ακριβώς γι΄ αυτό, το «κάθε μέσο» της Φενέρ.

Και για το τέλος Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.