Παναθηναϊκός: Ο Ιβάν με τα αμέτρητα καλά του και το ένα «κακό» του…

Παναθηναϊκός: Ο Ιβάν με τα αμέτρητα καλά του και το ένα «κακό» του…

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Παναθηναϊκός: Ο Ιβάν με τα αμέτρητα καλά του και το ένα «κακό» του…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον Παναθηναϊκό που αποκλείστηκε ενώ μπορούσε να προκριθεί και για τον Παναθηναϊκό που μπαίνει στην εγχώρια σεζόν για μεγάλα πράγματα.

Ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε λοιπόν από την Σλάβια Πράγας. Ισχύει ότι αδικήθηκε από την διαιτησία και στα δύο ματς, ισχύει ότι ήταν άτυχος και απρόσεκτος με την πανδημία στο πρώτο ματς, αλλά κυρίως ισχύει ότι δεν ήταν όσο έτοιμος έπρεπε για αυτά τα δύο ματς. Όχι ως ομάδα, ως ομάδα μια χαρά προετοιμασμένος ήταν και απολύτως ανταγωνιστικός, αλλά ως club εμφανίστηκε ανέτοιμος. Με έναν εντελώς άδειο πάγκο, ακόμη και με αναγκαστικές λύσεις στη βασική ενδεκάδα (Βαγιανίδης δεξί εξτρέμ και χωρίς δεκάρι, διότι δεν υπάρχει τέτοιο στο ρόστερ), ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να προκριθεί και δεν τα κατάφερε.

Κανένα από τα παραπάνω «αν», δεν σημαίνει ότι θα οδηγούσαν οπωσδήποτε σε πρόκριση του Παναθηναϊκού. Ούτε τα διαιτητικά λάθη αν δεν είχαν γίνει, ούτε η απροσεξία και η ατυχία του Παναθηναϊκού, αν δεν είχε υπάρξει, ούτε η καθυστέρηση στον μεταγραφικό σχεδιασμό, αν δεν είχε σημειωθεί, είναι βέβαιο ότι θα άλλαζαν τα δεδομένα στο ζευγάρι και την πρόκριση, αλλά ο Παναθηναϊκός οφείλει να δει τι έκανε ο ίδιος λάθος και όχι τα λάθη των διαιτητών ή την ανυπαρξία VAR, γιατί αυτά δεν μπορεί να τα επηρεάσει.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς άλλωστε το είχε πει από πέρυσι μετά τον τελικό του Κυπέλλου και την κατάκτηση του τροπαίου, ότι «όλο αυτό που κάναμε για να έχει νόημα πρέπει να μπούμε στους ομίλους…» και ο Παναθηναϊκός δεν μπήκε στους ομίλους. Η αποτυχία λοιπόν είναι δεδομένη και κανείς δεν πρέπει να κρυφτεί από αυτήν. Οποιος δεν έχει απαιτήσεις δεν πρόκειται να προοδεύσει και προφανώς πρέπει να είναι απαίτηση για τον Παναθηναϊκό η συμμετοχή στους ομίλους του Conference League. Δυστυχώς λοιπόν ο Παναθηναϊκός σε επίπεδο σχεδιασμού δεν προετοιμάστηκε καλά. Είναι αυτό το ένα μειονέκτημα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος προκειμένου να είναι 100% σίγουρος και σε ορισμένες περιπτώσεις για να προστατέψει τα ταμεία του συλλόγου με υπερβάλλοντα ζήλο θα έλεγε κάποιος (βλέπε περίπτωση Γκατσίνοβιτς), άφησε την ομάδα σε αυτά τα δύο κρίσιμα ματς αρκετά άδεια από επιλογές και παίκτες.

Ακόμη κι αυτό το ελάττωμα όμως, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι και προτέρημα, το ξεπερνάς, ή κάνεις τα στραβά μάτια, μπροστά σε όλα τα υπόλοιπα του Ιβάν. Ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια είναι όχι απλώς στο σωστό δρόμο, αλλά στον καλύτερο δυνατό. Ο Ιβάν έχει φτιάξει μία ομάδα με αρχές, μοντέρνα, με σχέδιο, με αυτοματισμούς (το γκολ που έβαλε στην Σλάβια είναι γκολ του προπονητή, όχι των παικτών) και πλέον την συμπληρώνει με προσωπικότητα, η οποία είναι απαραίτητη για να περάσει στο επόμενο βήμα. Και το επόμενο βήμα με βάση τα όσα είδα στη Λεωφόρο έρχεται με μεγάλη ταχύτητα. Ο Παναθηναϊκός δεν θα είναι φέτος μία ομάδα που θα κυνηγήσει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ο Παναθηναϊκός θα είναι φέτος μία ομάδα που μετά από χρόνια θα κυνηγήσει το πρωτάθλημα. Δεν ξέρω αν θα το κατακτήσει κιόλας, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα το διεκδικήσει.

Είναι έτοιμος ο Παναθηναϊκός γι' αυτό, και ο προπονητής του και οι ποδοσφαιριστές του και η ομάδα, το «φωνάζουν» ότι είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Οι προσθήκες που ήδη έχουν γίνει είναι απολύτως ταιριαστές στο πλάνο του προπονητή και στις περιπτώσεις του Μάγκνουσον και του Σπόραρ, μπορούμε ήδη να εκτιμήσουμε ότι συνιστούν ποιοτική αναβάθμιση. Ο Ισλανδός στόπερ είχε έτσι κι’ αλλιώς βιογραφικό που «φώναζε» ότι θα είναι ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός του Παναθηναϊκού, η εμφάνισή του με τη Σλάβια το επιβεβαίωσε με άνεση. Ο Μάγκνουσον ήταν απολαυστικός, δεν χόρταινες να τον βλέπεις είτε να πασάρει, είτε να μαρκάρει χώρους και αντιπάλους. Ο δε Σπόραρ μπορεί να έβαλε και να έχασε γκολ, κυρίως όμως μας έδειξε πόσο καλός είναι και πόσο παίκτης του συνόλου είναι, από τις κινήσεις του στο χώρο και χωρίς τη μπάλα. Ένας σέντερ φορ, που είναι λίγο βαρύς, δεν είναι γρήγορος, αλλά ξέρει μπάλα και τακτικά είναι άριστος. Σε όλες τις φάσεις που ο Παναθηναϊκός βγήκε σωστά στην επίθεση ο Σπόραρ είτε ήξερε που να πάει για να του έρθει η μπάλα στα πόδια (δοκάρι, χαμένο τετ α τετ και γκολ), είτε ήξερε πώς να κινηθεί για να δημιουργήσει διάδρομο για κάποιον συμπαίκτη.

Και θεωρητικά η καλύτερη μεταγραφή ως τώρα είναι αυτή του Βέρμπιτς, ο οποίος μέχρι πρόσφατα έκανε την διαφορά στη Ντινάμο Κιέβου, και επίσης θεωρητικά έρχονται ακόμη 2-3 ποιοτικές μεταγραφές.

Δεν είναι όμως μόνο οι μεταγραφές και οι προσθήκες, είναι η ομάδα, οι αρχές της, το πρέσινγκ της, η ομοιογένειά της, το κλίμα της, οι αυτοματισμοί της. Και είναι πλέον και η εμπιστοσύνη, η πίστη, η αυτοπεποίθηση που αναβλύζει από την ομάδα του Παναθηναϊκού. Μία πίστη που έχει μεταφερθεί στην κερκίδα με τέτοιο τρόπο, που νομίζω ότι η Λεωφόρος φέτος θα ζήσει πολλά ακόμη sold out και όχι μόνο σε ντέρμπι.

Η αποτυχία του αποκλεισμού από την Σλάβια και τους ομίλους είναι εκεί και κανείς δεν πρέπει να την κρύψει κάτω από το χαλί, εκεί όμως είναι και η προοπτική αυτού του Παναθηναϊκού. Και είναι τέτοια, χάρη στον άνθρωπο που έχει στον πάγκο της, που νομίζω ότι με τον Ιβάν ο Παναθηναϊκός σύντομα θα γευτεί κι’ άλλους εγχώριους τίτλους και συμμετοχές σε ομίλους, και ευρωπαϊκές πορείες. Πλέον δεν είμαστε στη φάση που το νερό μπήκε στο αυλάκι, είμαστε στη φάση που το νερό τρέχει γρήγορα και με ορμή…

Υ.Γ. Η ατμόσφαιρα στη Λεωφόρο γιατί ήμουν στο γήπεδο, ήταν τρομερή, καλύτερη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια. Η δύναμη της φωνής των φίλων του Παναθηναϊκού εκκωφαντική, αλλά οι ηλίθιοι θα είναι πάντα ηλίθιοι. Αυτοί οι 20-30 που πέταξαν μπουκάλια και αντικείμενα στους παίκτες της Σλάβια, οι οποίοι… τόλμησαν να πανηγυρίσουν το γκολ – πρόκριση, είναι πιθανό να έκαναν μεγάλη ζημιά στον Παναθηναϊκό. Ανυπολόγιστη. Η Σλάβια το έχει σηκώσει το θέμα και το στέλνει στην UEFA ζητώντας παραδειγματική τιμωρία, ο Αγγλος διαιτητής συνέλεξε αντικείμενα και τα έδωσε στον παρατηρητή και ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει να παίξει το επόμενο καλοκαίρι κεκλεισμένων των θυρών έναν ή δύο προκριματικούς γύρους στερώντας από την ομάδα όλη αυτή την ώθηση που της έδωσε το γεμάτο γήπεδο και από τους υπόλοιπους οπαδούς την χαρά να πάνε στο γήπεδο σε ένα αντίστοιχο ματς του χρόνου. Αυτοί οι 20 -30 που πέταξαν μπουκάλια και αναπτήρες... Γιατί αλήθεια τους ανεχόμαστε ακόμη; Και ως πότε; Ο Παναθηναϊκός οφείλει να τους βρει και να τους στείλει στο διάολο και ακόμη παρά πέρα…

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.