Παναθηναϊκός: Το «πρέπει» στο πρωτάθλημα, το κέρδος και το κόστος στην Ευρώπη

Παναθηναϊκός: Το «πρέπει» στο πρωτάθλημα, το κέρδος και το κόστος στην Ευρώπη

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Το «πρέπει» στο πρωτάθλημα, το κέρδος και το κόστος στην Ευρώπη

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον υψηλότατο πήχη του Παναθηναϊκού στο εφετινό πρωτάθλημα και τα οφέλη-κόστη που θα έχει ανάλογα με το αποτέλεσμα της αποψινής ρεβάνς εναντίον της Σλάβια Πράγας.

Θα χάσει χρήματα ο Παναθηναϊκός απόψε αν αποκλειστεί από τη Σλάβια; Βεβαίως. Ταυτόχρονα και μια σπουδαία ευκαιρία να φτάσει στους ομίλους του Conference League, καθώς η πολωνική Ράκοβ είναι ισοϋψής του και σίγουρα κατώτερου επιπέδου και πιο άπειρη από τους Τσέχους σε play offs! Θα μείνει καθηλωμένος στα χαμηλότερα στρώματα του ranking της UEFA; Ασφαλώς.

Θα χάσει σε ηθικό/κέφι/κίνητρα ενόψει της εκκίνησης του πρωταθλήματος; Ναι, για λίγο. Για ελάχιστες μέρες. Μέχρι να μπει ξανά στο mode της καθημερινής εργασίας, προστεθούν οι νέοι παίκτες και αρχίσει - μέσα από τους αγώνες που αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα - το τελικό μοντάρισμα της ομάδας. Όπως και ο Αρης αν αποκλειστεί από την Μακάμπι Τελ Αβίβ, έτσι και ο Παναθηναϊκός, έχει αναπτύξει μια δυναμική από την περυσινή σεζόν, η οποία ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου, που απλώνει ένα τεράστιο δίχτυ (αυτό)προστασίας στην περίπτωση που πάνε νωρίς - νωρίς στο σπίτι τους.

Οι απαιτήσεις στο πρωτάθλημα και η αναμενόμενη ενίσχυση


Εχει πολύ περισσότερα να κερδίσει απόψε ο Παναθηναϊκός, παρά να χάσει, αν έστω καταφέρει να διεκδικήσει την πρόκριση. Οι απώλειες βασικών παικτών και κυρίως η άδικη αποβολή του Παλάσιος στο πρώτο ματς της Πράγας έχουν παίξει το δικό τους ρόλο, τον «συνοδευτικό» στο καταπληκτικό φινάλε της περυσινής σεζόν και στις μεταγραφές των Σπόραρ - Βέρμπιτς - Μάγκνουσον (κυρίως αυτών προς το παρόν), ώστε σε περίπτωση αποκλεισμού οι Πράσινοι να προχωρήσουν ηττημένοι μεν, αλώβητοι δε εσωτερικά, προς την εκκίνηση του πρωταθλήματος.


Στο πρωτάθλημα, βέβαια, τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά. Ο πήχης έχει ανέβει πολύ πιο ψηλά από το σημείο στο οποίο αντιστοιχεί το σημερινό ρόστερ της ομάδας. Όταν ολοκληρωθεί το πάρε - δώσε η εικόνα θα είναι καθαρή, αλλά μέχρι τότε, μέχρι να αποκτηθούν και να ενσωματωθούν στην ομάδα οι νέοι (χαφ σίγουρα, ίσως στόπερ και επιθετικός ανάλογα με το αν θα μείνει ο Καρλίτος) ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να μάθει να ζει με το «πρέπει» της νίκης. Αν θέλει πραγματικά εφέτος να κάνει πρωταθλητισμό και ει δυνατόν να εκμεταλλευτεί το μεταβατικό στάδιο που διανύουν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ, ο πράσινος οργανισμός πρέπει να μάθει να παίζει μόνο για τις νίκες στα ματς πρωταθλήματος. Κι όταν έχει τερματίσει πέρυσι πρώτος στα play offs (και αήττητος μέχρι το τελευταίο, «αδιάφορο» ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα τρεις μέρες πριν από τον τελικό Κυπέλλου), αντιλαμβάνεται ο καθένας τις απαιτήσεις...

Απόψε, πάντως, δεν έχει σημασία ποιοι ήρθαν, ποιοι και γιατί δεν έχουν έρθει ακόμα, τι συνέβη στην Πράγα. Είναι ένα παιχνίδι με συγκεκριμένα δεδομένα που διαμορφώνονται από το 2-0 της Τσεχίας. Σημασία έχουν μόνο αυτές οι δυο ώρες. Και για να αυξήσει ο Παναθηναϊκός τις πιθανότητες πρόκρισής του πρέπει…


Τα τέσσερα θεμέλια για να διεκδικήσει την πρόκριση

  • 1. Να έχει εκείνος τον έλεγχο του αγώνα. Εύκολο στα λόγια, δύσκολο στην πράξη, διότι οι Τσέχοι έχουν κοντά τις γραμμές τους και το πρόβλημα του Παναθηναϊκού στον κεντρικό άξονα (με Ρουμπέν, Κουρμπέλη, Τσέριν) ήταν το σημαντικότερο στην Πράγα. Ο Αλεξανδρόπουλος δεν είναι 100% έτοιμος, οι ενισχύσεις από μεταγραφές… αναμένονται, συνεπώς καλούνται να βοηθήσουν περισσότερο οι ακραίοι μπακ: ας περιμένουμε και την ενδεκάδα του Γιοβάνοβιτς…
  • 2. Να αξιοποιήσει τον Σπόραρ. Δεν έχει μάθει η ομάδα να παίζει με τον Σλοβένο φορ, αλλά καλείται και να τον «ταϊσει» και να πάρει τα «αποφάγια» των κινήσεων και των προσπαθειών του. Μοιάζει δύσκολο, θα είναι ρίσκο αν παίξει ο Καρλίτος από πίσω του, αλλά θα συνιστά και μια έκπληξη για τους Τσέχους και μπορεί να τους μπερδέψει πολύ, ειδικά στην αρχή του ματς.
  • 3. Να είναι… φονικός εντός της δικής του περιοχής. Να δεχθεί γκολ από συνδυασμό όπως το δεύτερο στην Πράγα, είναι θεμιτό, παίζει και ο (ανώτερος) αντίπαλος ποδόσφαιρο. Να γίνεται αλαλούμ όπως στο πρώτο γκολ και στις δύο από τος τρεις φάσεις της Σλάβια στο πρώτο ματς, είναι αυτοκτονικό.
  • 4. Να πάρει τα ρίσκα του, όπως είπε ο Γιοβάνοβιτς, αλλά να μην χάσει το μυαλό του. Θέλει ειδική διαχείριση το 1-0, ειδική διαχείριση το 2-0, άλλο σενάριο στην περίπτωση που δεχθεί το 0-1 ή την ισοφάριση. Για όλα αυτά απαιτείται τρομερή πνευματική προετοιμασία και δεν είναι καθόλου εύκολο παίκτες με ελάχιστες παραστάσεις σε τέτοιο επίπεδο («ευρωπαϊκό» ντεμπούτο σήμερα ο Σένκεφελντ!) να ανταποκριθούν στις οδηγίες που έχουν λάβει από τον προπονητή. Είναι διαφορετική η αξιοποίηση ενός υπέρ του Τριφυλλιού momentum που θα διαμορφωθεί στο παιχνίδι (όπως για τη Σλάβια με την αποβολή του Παλάσιος επί παραδείγματι), διαφορετικό να παίζεις με επτά - οκτώ παίκτες πάνω από τη σέντρα…


Στα γραπτά είναι εύκολες οι αναλύσεις, όμως μέσα στο γήπεδο, όλα αυτά είναι πάρα πολύ δύσκολα! Ο Παναθηναϊκός τα έβγαλε πέρα σε μεγάλες δυσκολίες στο περυσινό δίμηνο των διαδοχικών ντέρμπι, με διαφορετικούς αντιπάλους και όλων των ειδών τις περιστάσεις και τα «πρέπει» στα play offs, αλλά το επισημαίνουμε και πάλι: άλλος Παναθηναϊκός με την ίδια ενδεκάδα επί δύο μήνες, άλλος Παναθηναϊκός δίχως Παλάσιος, με Κουρμπέλη - Τσέριν στη μεσαία γραμμή και ολόφρεσκο σέντερ φορ…


Εν αρχή ην η άμυνα για Αρη και Ολυμπιακό


Η ρεβάνς του Αρη με την Μακάμπι έχει τον ίδιο βαθμό δυσκολίας με του Παναθηναϊκού εναντίον της Σλάβια, αλλά στα δικά μου μάτια είναι δυσανάγνωστη. Η αντίπαλός του είναι πιο έμπειρη, πιο έτοιμη, ξεκάθαρο φαβορί μετά το 2-0 του πρώτου ματς. Όμως στο Ισραήλ ο Αρης δεν τόλμησε! Μπορούσε να παίξει πιο θαρραλέα στην ανάπτυξή του, ίσως ο Μπούργος να είχε μεγάλες ανασφάλειες αμυντικά. Δεν την «τρόμαξε» τη Μακάμπι, δεν την ανησύχησε. Της επέτρεψε να κάνει το δικό της παιχνίδι. Απόψε θα είναι διαφορετική η φάση. Από τη μέση και μπροστά ο Αρης έχει το ταλέντο και τις επιλογές να τους ανακατέψει πολύ τους Ισραηλινούς! Μοιάζει δύσκολη η ισορροπία, αλλά σ΄αυτές τις περιπτώσεις, όταν προέρχεσαι από εκτός έδρας 2-0, τη ρεβάνς τη «χτίζεις» λεπτό - λεπτό, φάση - φάση. Το δύσκολο δεν θα είναι να βρει τις στιγμές του, αλλά να εκμηδενίσει τους κινδύνους για να «μείνει» μέσα στην πρόκριση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρόνο στο παιχνίδι.


Οσο για τον Ολυμπιακό; Εκ πρώτης όψεως δεν έχει από κάπου να «πιαστεί»: δυσκολεύεται πολύ στη δημιουργία και στο γκολ, ταυτόχρονα «τρώει» εύκολα φάσεις και δείχνει να έχει χάσει και το ευρωπαϊκό του «μέταλλο». Αυτό το οποίο δεν θα επέτρεπε αποκλεισμό από ομάδα επιπέδου Λουντογκόρετς πέρυσι και Μακάμπι Χάιφα εφέτος, ειδικά μετά από εκτός έδρας ισοπαλία. Ο Ολυμπιακός είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, χρειάζεται περισσότερο από τον Παναθηναϊκό και τον Αρη αυτή την πρόκριση για πάρα πολλούς λόγους. Και σε τέτοιου είδους ματς όπου ψάχνει τις κόντρα επιθέσεις, συνήθως το βρίσκει το γκολ! Το ζητούμενο φαίνεται απόψε πως θα είναι κυρίως η ανασταλτική του συμπεριφορά, η οποία και στα τρία εφετινά ευρωπαϊκά του παιχνίδια ήταν πολύ κατώτερη απ΄αυτό που ζητούσαν ο Μαρτίνς και ο Κομπρεράν ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...