Με τον κόσμο του, ο Παναθηναϊκός μπορεί να «το ζήσει»!

Με τον κόσμο του, ο Παναθηναϊκός μπορεί να «το ζήσει»!

Βασίλης Σαμπράκος
Με τον κόσμο του, ο Παναθηναϊκός μπορεί να «το ζήσει»!

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει τα στοιχεία απόδοσης Παναθηναϊκού και Σλάβια Πράγας στο πρώτο παιχνίδι και γράφει για το αυτονόητο ρίσκο του Γιοβάνοβιτς και το σενάριο που επιτρέπει στον κόσμο του Παναθηναϊκού να ονειρεύεται.

Ακόμη και αν δεν έχεις παρακολουθήσει το πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι, γνωρίζοντας το αποτέλεσμα και ακούγοντας τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να μιλά για την νοοτροπία με την οποία προετοιμάζεται ο Παναθηναϊκός αντιλαμβάνεσαι πλήρως το μέγεθος του συντελεστή δυσκολίας της αποστολής του απέναντι στην Σλάβια Πράγας. Έτσι και αλλιώς, προτού καν αρχίσει το πρώτο παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός είχε επίγνωση - ήξερε ότι στη δεδομένη στιγμή εκείνος είχε τον ρόλο του αουτσάιντερ και όχι του φαβορί. Το 2-0 του πρώτου ματς έχει κάνει την αποστολή πολύ δυσκολότερη, αλλά ποιος του λέει του Παναθηναϊκού ότι δεν έχει δικαίωμα να πιστεύει ότι “γίνεται”;

Στην συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του Παναθηναϊκού έθεσε τον τόνο. Ένας προπονητής που κυνηγά πάντα την ισορροπία, μας προϊδέασε για ένα ματς δίχως ισορροπία. Διότι γνωρίζει ότι το 2-0 δεν του αφήνει άλλη επιλογή από το να ρισκάρει - δηλαδή να σχεδιάσει ένα πλάνο δίνοντας πολύ μεγαλύτερο βάρος στο επιθετικό κομμάτι. Τόσο το αποτέλεσμα όσο και τα στοιχεία απόδοσης του Παναθηναϊκού στο πρώτο παιχνίδι (13 οργανωμένες επιθέσεις, δηλαδή το μισό του μέσου όρου του Παναθηναϊκού τον τελευταίο χρόνο, έναντι 35 της Σλάβια), υποχρέωσαν τον Γιοβάνοβιτς να δώσει όλο το βάρος της προετοιμασίας για την ρεβάνς στην επιθετική ανάπτυξη, όπως μας είπε.

Μια ομάδα που έχει χάσει 2-0 στο πρώτο ματς και έχει έλλειμμα σε εμπειρία στην διαχείριση καταστάσεων ενός ευρωπαϊκού αγώνα, επειδή πληρώνει την απουσία του Παναθηναϊκού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δεν έχει άλλη επιλογή από το να επενδύσει όλες της τις φιλοδοξίες στα συναισθήματα. Ο Γιοβάνοβιτς επενδύει στην έδρα, που θα είναι γεμάτη από κόσμο και ενθουσιασμό, και στην πολύ δυνατή σχέση που έχει αναπτύξει η σημερινή ομάδα με το κοινό της Λεωφόρου. Ο Παναθηναϊκός θα ρισκάρει, σε διαστήματα του αγώνα, με την ελπίδα να βρει το πρώτο γκολ που θα του τονώσει πολύ την αυτοπεποίθηση και θα του δώσει μια σχετική άνεση στην διαχείριση των καταστάσεων και των συναισθημάτων του εφόσον το πετύχει εγκαίρως.

Προφανώς το σχέδιο έχει μεγάλο κίνδυνο, διότι ο αντίπαλος προπονητής είναι προετοιμασμένος για αυτό - δηλαδή ξέρει ότι αυτός θα είναι ο τρόπος του Παναθηναϊκού. Και ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος επειδή η αντίπαλη ομάδα έχει τις αρετές για να εκμεταλλευτεί τους χώρους και να αναπτύξει γρήγορες επιθέσεις. Δηλαδή ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται να δώσει χώρο σε μια ομάδα που ξέρει να εκμεταλλεύεται τους χώρους με την ταχύτητα στην ανάπτυξη των επιθέσεων.

σύγκριση Παναθηναϊκού - Σλάβια

Η ανάλυση του πρώτου αγώνα και η σύγκριση των στοιχείων απόδοσης των δύο ομάδων, μέσα από το Comparisonator, μια διεθνή και αξιόπιστη πλατφόρμα σύγκρισης της απόδοσης, δείχνει ότι ο Παναθηναϊκός υπερτερούσε σε μια κρίσιμη παράμετρο: στις μονομαχίες. Τόσο στις αμυντικές όσο και στις επιθετικές. Μια ομάδα που υπερίσχυσε τόσο στο φυσικό μέρος των μονομαχιών όσο και στις ντρίμπλες, και το έκανε εκτός έδρας, είναι προφανώς μια ομάδα που έχει νόημα να επενδύσει σε αυτό το κομμάτι στη ρεβάνς: Αν παίξει με αποφασιστικότητα, αυξάνοντας την ένταση, με τη βοήθεια της ατμόσφαιρας που θα δημιουργήσει το κοινό στη Λεωφόρο, ο Παναθηναϊκός θα αυξήσει τις πιθανότητες του. Ναι, προφανώς είναι το αουτσάιντερ, αλλά αν κρατήσει το 0 και πετύχει γκολ προτού μπει η ρεβάνς στα λεπτά των καθυστερήσεων, ο Παναθηναϊκός δεν θα “το ζήσει”.

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα