Ο Λουτσέσκου έβαλε τον ΠΑΟΚ σε όμιλο, βάζει τα στοιχεία του και φτιάχνει μια ομάδα που ήδη βελτιώνεται

Ο Λουτσέσκου έβαλε τον ΠΑΟΚ σε όμιλο, βάζει τα στοιχεία του και φτιάχνει μια ομάδα που ήδη βελτιώνεται

Ο Λουτσέσκου έβαλε τον ΠΑΟΚ σε όμιλο, βάζει τα στοιχεία του και φτιάχνει μια ομάδα που ήδη βελτιώνεται

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τα θετικά στοιχεία και τις αδυναμίες του ΠΑΟΚ στη ρεβάνς με την Ριέκα.

Ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να ζητήσει να πάρει περισσότερα από όσα πήρε από αυτό το ταξίδι του στην Ριέκα. Διότι κοντά στον πρωταρχικό στόχο, δηλαδή την πρόκριση, ο ΠΑΟΚ πήρε και την απαιτούμενη παράσταση προκειμένου να βελτιώσει, σε αρκετά κομμάτια το παιχνίδι του, είδε ξανά τις αδυναμίες του, και πήρε και ένα πολύ ενθαρρυντικό δείγμα ποιότητας από τον Λουκάς Τέιλορ - μια μεταγραφή που έκανε τον περασμένο Ιούνιο. Ο Βραζιλιάνος έχει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, που του επιτρέπουν να συνεισφέρει και στις δύο φάσεις παιχνιδιού.

Το πρώτο ματς στην Τούμπα μας είχε δείξει ότι απέναντι σε αυτή την Ριέκα αυτός ο ΠΑΟΚ θα τα κατάφερνε εφόσον έπαιρνε βοήθεια από τους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές του στην εκτέλεση. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε την στρατηγική επιλογή να βάλει την ομάδα του σε φουλ ένταση στο ξεκίνημα του παιχνιδιού με την προσδοκία να βρει πρώτος ο ΠΑΟΚ το γκολ και να καταφέρει να φτάσει στο 2-0, το οποίο θα του έδινε μια άνεση να διαχειριστεί το παιχνίδι με διαχείριση στις εντάσεις. Η στρατηγική του Ρουμάνου προπονητή πέτυχε, ο ΠΑΟΚ βρήκε νωρίς το γκολ παίρνοντας βοήθεια από έναν ποδοσφαιριστή με ποιότητα στις εκτελέσεις, τον Ελ Καντουρί, ο Λουτσέσκου επένδυσε στη δυναμική που διαμορφώθηκε στο ματς και το αγωνιστικό πλάνο του έφερε τις καταστάσεις από τις οποίες ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να βρει κι άλλο γκολ και να φτάσει σε μια συνθήκη που θα του έδινε το δικαίωμα να διαχειριστεί με άνεση την πρόκριση.

Χωρίς την μπάλα στα πόδια, στη φάση άμυνας, ο ΠΑΟΚ θύμισε τα καλά στοιχεία των ομάδων που έχει παρουσιάσει ο Ρουμάνος προπονητής - πίεσε επιθετικά και αποτελεσματικά την Ριέκα και κυριάρχησε (το ημίχρονο βρήκε τον ΠΑΟΚ να έχει πραγματοποιήσει 22 επιθέσεις παραπάνω από την Ριέκα). Δεν κατάφερε όμως να φτάσει στο 2ο γκολ. Κι ύστερα, όταν κατά την διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου οι ποδοσφαιριστές του έψαξαν ανάσες, ο ΠΑΟΚ λαχτάρησε λόγω των χώρων που έμειναν ελεύθεροι μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς του. Παίζοντας με το δίδυμο Σβαμπ - Κούρτιτς, ο Λουτσέσκου πήρε ένα ρίσκο, διότι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος έχουν όλα τα στοιχεία 6αριου. Προφανώς όμως το έκανε συνειδητά, κρίνοντας ότι ο ΠΑΟΚ είχε ανάγκη από τα στοιχεία που αυτοί βάζουν στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ κατά την ανάπτυξη των επιθέσεων.

Αυτή η αδυναμία, και η αδυναμία του Πασχαλάκη να κάνει καλές επιλογές με την μπάλα στα πόδια έγιναν λόγοι για να γίνει ευάλωτος ο ΠΑΟΚ όσο δεν έβρισκε το 2ο γκολ. Θα ήταν αφύσικο να μπορεί ο ΠΑΟΚ να αποδώσει για 60’-70’ λεπτά στην ένταση που είχε στα πρώτα 45’, αλλά αυτή η αδυναμία να οργανωθεί καλύτερα και να κλείσει τους χώρους είναι μια καλή τροφή για σκέψη για τον προπονητή του ενόψει της συνέχειας, στην περίπτωση που κληθεί να διαχειριστεί παρόμοια συνθήκη αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ θα αλλάξει, αφενός επειδή θα ωριμάσει περισσότερο το αγωνιστικό μοντέλο του Λουτσέσκου και αφετέρου επειδή βάζει νέους παίκτες στην ομάδα του. Οι πρώτες εικόνες δημιουργούν ήδη την αίσθηση ότι ο Λουτσέσκου θα καταφέρει να επαναφέρει καλά στοιχεία στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ, και ειδικά την αμυντική οργάνωσή του και την αποτελεσματική επιθετική άμυνα με την οποία δημιουργεί προϋποθέσεις για να αντεπιτεθεί απέναντι σε ανοργάνωτη άμυνα. Περισσότερα για τον ΠΑΟΚ θα μπορεί κανείς να πει όταν θα τον δει σε πλήρη παράταξη και θα διακρίνει τα νέα στοιχεία που θα βάλουν στο παιχνίδι του οι παίκτες που αποκτά. Το καλό είναι ότι αυτά δεν θα τα βλέπουμε μόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση. Πολύ καλό για τον ΠΑΟΚ, και έως και λυτρωτικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο σε μια εποχή που καταρρέει στο ευρωπαϊκό ranking.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.