Το προφίλ της Χιμπέρνιαν και της Ριέκα

Το προφίλ της Χιμπέρνιαν και της Ριέκα

Θοδωρής Βασίλης
Το προφίλ της Χιμπέρνιαν και της Ριέκα

bet365

Με τον νικητή του ζευγαριού μεταξύ της σκωτσέζικης Χιμπέρνιαν και της κροατικής Ριέκα του Μάρκο Λιβάια κληρώθηκε ο ΠΑΟΚ σε περίπτωση που προκριθεί στα play off του Europa Conference League.

Η τρίτη καλύτερη ομάδα της Σκωτίας πίσω από τα δύο μεγάλα μεγέθη Σέλτικ και Ρέιντζερς, Χιμπέρνιαν, θέλει να κάνει ξανά αισθητή την παρουσία της ξεφεύγοντας από τους δύο γίγαντες. Οι «Χιμπς» του Εδιμβούργου τερμάτισαν την περσινή σεζόν στην 3η θέση της βαθμολογίας . Μια ομάδα με πλούσια ιστορία, που έχει κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα Σκωτίας με τελευταίο βέβαια το μακρινό 1952, ενώ έχει στο παλμαρέ της και τρία Κύπελλα Σκωτίας.

Στην Ευρώπη δεν έχει να επιδείξει κάποιες σπουδαίες περγαμηνές με καλύτερη της πορεία να είναι αυτή της σεζόν 1972-73 όπου έφτασε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων όταν και αποκλείστηκε από την Χάιντουκ Σπλιτ. Η Χιμπέρνιαν έχει εμπειρία από ελληνικές ομάδες, αφού πριν τρία χρόνια είχε αντιμετωπίσει τον Αστέρα Τρίπολης για τα προκριματικά του Europa League τον οποίο και είχε αποκλείσει (3-2 νίκη στην Σκωτία, ισοπαλία 1-1 στην Τρίπολη).

Έδρα: Easter Road: Γνωστό και ως «Ο ιερός τόπος» των οπαδών της Χιμπέρνιαν έχει χωρητικότητα 20.421 θέσεων και αποτελεί το πέμπτο μεγαλύτερο γήπεδο της Σκωτίας. Άνοιξε τις πόρτες στο κοινό τον προηγούμενο αιώνα και συγκεκριμένα το 1893, ενώ το 2010 υπέστη λίφτινγκ. Έχει φιλοξενήσει ματς της εθνικής Σκωτίας, ενώ το ρεκόρ προσέλευσης έγινε το 1950 στο αιώνιο ντέρμπι με την Χαρτς όπου 65.860 άνθρωποι βρέθηκαν στις εξέδρες.

Προπονητής: Τζακ Ρος. Ο 45χρονος τεχνικός ανέλαβε την Χιμπέρνιαν το Νοέμβριο του 2019 και την πρώτη χρονιά υπό τις οδηγίες του η ομάδα τερμάτισε 7η σε μια σεζόν που διεκόπη λόγω της πανδημίας, ενώ την περσινή σεζόν οδήγησε τον σύλλογο στην τρίτη θέση, στην καλύτερα θέση τα τελευταία 16 χρόνια, ενώ έφτασε και στον τελικό του Κυπέλλου Σκωτίας όπου ηττήθηκε από την Σεντ Τζόνσον.

Σταρ: Κρίστιαν Ντόιντζ. Ο Ουαλός φορ αποτελεί σταθερή αξία για την Χιμπέρνιαν τα δύο τελευταία χρόνια προερχόμενος από την Φόρεστ Γκριν, έχοντας 19 γκολ σε 64 συμμετοχές.

Σκόρερ: Κέβιν Νίσμπετ. Ο 24χρονος Σκωτσέζος επιθετικός ήταν όλα τα λεφτά για την Χιμπέρνιαν την περσινή χρονιά αφού στην παρθενική του σεζόν στην ομάδα σημείωσε 14 γκολ σε 33 συμμετοχές.

Ριέκα

Η Ριέκα είναι η τρίτη πιο πετυχημένη ομάδα της Κροατίας έχοντας κατακτήσει ένα πρωτάθλημα Κροατίας, έξι Κύπελλα Γιουγκοσλαβίας, έξι Κύπελλα Κροατίας, ένα Σούπερ Καπ αλλά και το Βαλκανικό Κύπελλο του 1978. Την φετινή σεζόν έχει ξεκινήσει ιδανικά το πρωτάθλημα της χώρας αφού μετά από τρεις αγωνιστικές βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος με δύο νίκες και μία ισοπαλία. Την περσινή σεζόν τερμάτισε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας πίσω από Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Όσιγιεκ. Στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει τόσο τον Ολυμπιακό όσο και την ΑΕΚ στην Ευρώπη όπου μετράει τρεις ήττες και μόλις μία ισοπαλία. Στον προηγούμενο γύρο απέκλεισε την Γκζίρα από τη Μάλτα με δύο νίκες, 0-2 και 1-0.

Έδρα: Stadion Rujevica. Το 8.279 θέσεων γήπεδο άνοιξε τις πόρτες στο κοινό τον Αύγουστο 2015 και κόστισε 24 εκατ. ευρώ. Δεν είναι κάποια σκληρή έδρα και στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει αγώνες της εθνικής Κροατίας.

Προπονητής: Γκόραν Τόμιτς. Ο 44χρονος Κροάτης ανέλαβε την Ριέκα τον Μάρτιο του 2021 υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Αγαπημένο σύστημα του Τόμιτς ο οποίος στο παρελθόν έχει περάσει και από την ΑΕΚ ως ποδοσφαιριστής, είναι το 4-2-3-1 και στον πάγκο της Ριέκα μετράει 14 νίκες, 3 ισοπαλίες και 4 ήττες σε 21 ματς.

Σταρ: Ρόμπερτ Μούριτς. Ένας από τους παίκτες που πρέπει να προσεχθούν είναι ο Ρόμπερτ Μούριτς. Ο 25χρονος εξτρέμ κουβαλάει μια πλούσια καριέρα έχοντας αγωνιστεί σε Άγιαξ, Πεσκάρα και Μπράγκα Β' πριν επιστρέψει τον Φεβρουάριο του 2019 στην Κροατία για λογαριασμό της Ριέκα. Μετράει 71 συμμετοχές και 18 γκολ και το όνομα του είχε συνδεθεί με μεταγραφή στον Άρη.

Σκόρερ: Γιόσιπ Ντρμιτς. Ο 28χρονος επιθετικός αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της ομάδας έχοντας μετακομίσει από τη Νόριτς στην Ριέκα με την μορφή δανεισμού. Ο Ντρμιτς αγωνίστηκε και την περασμένη σεζόν δανεικός στην Ριέκα όπου σε 18 συμμετοχές μέτρησε επτά γκολ.

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα