Το προφίλ των Έλφσμποργκ και Μιλσάμι

Το προφίλ των Έλφσμποργκ και Μιλσάμι

Κώστας Τόπας
Το προφίλ των Έλφσμποργκ και Μιλσάμι

bet365

Η ΑΕΚ θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Έλφσμποργκ – Μιλσάμι στον Γ' προκριματικό γύρο του Conference League, σε περίπτωση που ξεπεράσει το εμπόδιο της Βελέζ Μπόσταρ και το Gazzetta σκιαγραφεί τις δύο ομάδες.

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για το νεοσύστατο Europa Conference League στη Νιόν της Ελβετίας, μέσω της οποίας η ΑΕΚ, αλλά και ο ΠΑΟΚ με τον Άρη έμαθαν τους αντιπάλους τους στον τρίτο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης.

Η κλήρωση έφερε στον δρόμο της ΑΕΚ το ζευγάρι Ελφσμποργκ – Μιλσάμι, σε περίπτωση που αποκλείσει πρώτα την Βελέζ Μπόσταρ την Πέμπτη (22/07) στον δεύτερο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης. Ποιες είναι οι δύο υποψήφιες αντίπαλες που θα αντιμετωπίσει το συγκρότημα του Βλάνταν Μιλόγεβιτς;

Ελφσμποργκ

Η Έλφσμποργκ ιδρύθηκε το 1904 και πέρυσι ήταν δευτεραθλήτρια Σουηδίας. Στην ιστορία της έχει καταφέρει να αναδειχθεί έξι φορές πρωταθλήτρια στη χώρα της και Κυπελλούχους τρεις. Με την ΑΕΚ έχει συναντηθεί ξανά αλλά στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA, με το μοναδικό παιχνίδι να ολοκληρώνεται 1-1 στο Μπόρας, με τον Χάρη Παπά να σκοράρει για την Ένωση. Το κοινό στοιχείο με τον Δικέφαλο είναι πως και οι δύο ομάδες φοράνε κιτρινόμαυρα.

Το πρωτάθλημα στη Σουηδία έχει ξεκινήσει ήδη, με την Έλφσμποργκ να έχει δώσει 12 παιχνίδια, ούσα στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας με 22 βαθμούς, πίσω από την πρωτοπόρο Μάλμε (26β.) Μάλιστα φέτος έχει σκοράρει 18 γκολ κι έχει δεχθεί 12. Ουσιαστικά η Έλφσμποργκ έχει τον πρώτο λόγο για να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ, αντί της Μιλσάμι, λόγω και του αγωνιστικού ρυθμού αλλά και της εμπειρίας που διαθέτει.

Εδρα: «Μπόρας Αρένα» στο Μπόρας 16.200 θέσεων

Προπονητής: Ο Σουηδός Τζίμι Τέλιν, ο οποίος βρίσκεται από το 2018 στον πάγκο της Έλφσμποργκ, αρέσκεται να παίζει 4-5-1 και έχει οδηγήσει την ομάδα του σε 45 νίκες 35 ισοπαλίες και 34 ήττες με 165 γκολ στην επίθεση και 149 στην άμυνα, σε όλες τις διοργανώσεις.

Σύστημα: Στα περισσότερα παιχνίδια της Έλφσμποργκ ο Τέλιν έχει παρατάξει την ομάδα με 4-5-1, ενώ τη φετινή σεζόν έχει δοκιμάσει και δύο νέους σχηματισμούς. Το 4-2-3-1 και το 4-3-3. Με την τελευταία διάταξη αγωνίστηκε και στο πρόσφατο παιχνίδι του πρωταθλήματος με την Όστερσουντ, την οποία και νίκησε με 3-0 πριν από δύο ημέρες (17/07). Ο Ρόνινγκ ήταν κάτω από τα γκολποστ, οι Μακβέϊ, Βαϊσάνεν, Τζαρτζέ και Στραντ στην τετράδα της άμυνας, οι Χολστ, Ρούμερ και Ρόμπερτ Γκογιάνι στον άξονα και οι Αλμ – Όκελς πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Ντιοντέ. Μέσος όρος ηλικίας της Έλφσμποργκ είναι 23.9.

Σταρ:

  • Γιόχαν Λάρσον: Είναι αυτός με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία στο ρόστερ, καθώς σύμφωνα με το transfermarkt κοστολογείται 1.5 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, ο 31χρονος δεξιός οπισθοφύλακας είναι ο τέταρτος ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία του συλλόγου (240 εμφανίσεις) με 38 γκολ και 43 ασίστ.
  • Περ Φρικ: Ο 29χρονος Σουηδός επιθετικός έχει ξεκινήσει πολύ καλά τη φετινή σεζόν, έχοντας 4 γκολ και 1 ασίστ στο φετινό πρωτάθλημα. Μετά τον Λάρσον είναι ο δεύτερος ποδοσφαιριστής της Έλφσμποργκ από το υπάρχον ρόστερ με τις περισσότερες συμμετοχές (207), με 55 γκολ και 25 ασίστ στο σύνολο.
  • Ράσμους Αλμ: Ο δεξιός μεσοεπιθετικός της Ελφσμποργκ αποτελεί έναν από τους κινητήριους μοχλούς της ομάδας. Φέτος μετράει 10 παιχνίδια στα πόδια του έχοντας και μία ασίστ.

Μπόμπερ: Ο Μαρόκι Ντιονέ. Μετά από ένα χρόνο δανεισμού στην Έργκριτε, ο 21χρονος Σενεγαλέζος επιθετικός επέστρεψε στην Έλφσμποργκ για να κερδίσει θέση στο βασικό σχήμα. Όπως φαίνεται έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Τζίμι Τέλιν, μετρώντας 15 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, με 5 γκολ, όντας ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του.

Μιλσάμι

Η Μιλσάμι ιδρύθηκε το 2005 στην πόλη Ορχέι της κεντρικής Μολδαβίας. Για όγδοη φορά στην ιστορία της συμμετέχει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχοντας φτάσει μέχρι τα playoffs του Europa League το 2016. Εχει κατακτήσει μια φορά το πρωτάθλημα στην χώρα της και το Κύπελλο, άλλες δύο. Πέρυσι κατέλαβε την τρίτη θέση με 73 βαθμούς, πίσω από την δεύτερη Πέτροκουμπ (83β.) και την πρωταθλήτρια Σέριφ (99β.) Η Μιλσάμι έχει χρώματα το λευκό και το κόκκινο.

Η φετινή σεζόν στη Μολδαβία έχει ήδη ξεκινήσει με την υποψήφια αντίπαλο της ΑΕΚ, να έχει δώσει δύο παιχνίδια, μετρώντας 1 νίκη και 1 ισοπαλία, ούσα στην δεύτερη θέση με 4 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Ζίμπρου Κισινάου.

Γενικά η Μιλσάμι, σε περίπτωση που αποκλείσει την Έλφσμποργκ, δεν θα πρέπει να φοβίζει την ΑΕΚ. Η χρηματιστηριακή της αξία δεν ξεπερνάει τα 4 εκατομμύρια ευρώ, με τον Αλεξάντρου Αντόνιους να είναι ο πιο «αλμυρός» παίκτης με 375 χιλιάδες ευρώ. Από την άλλη δε η χρηματιστηριακή αξία της Ένωσης, βάσει transfermarkt, υπολογίζεται στα 34,60 εκατομμύρια ευρώ. Μέσος όρος ηλικίας της Μιλσάμι είναι 27,5.

Έδρα: «Complexul Sportiv Raional» 2.500 θέσεων

Προπονητής: Ο Μολδαβός Σεργκέι Ντουμπρόβιν. Ο 69χρομος Μολδαβός προπονητής έκατσε για πρώτη φορά στον πάγκο της Μιλσάμι την περυσινή σεζόν. Σε 42 παιχνίδια οδήγησε την ομάδα του σε 25 νίκες, 9 ισοπαλίες και 8 ήττες με 82 γκολ στην επίθεση και 43 στην άμυνα.

Σύστημα: Ο Σεργκέι Ντουμπρόβιν, αρέσκεται να παίζει 4-1-4-1, ένα σύστημα το οποίο έχει χρησιμοποιήσει και στα τέσσερα παιχνίδια που έχει δώσει σε Ευρώπη και πρωτάθλημα έως τώρα, με διάφορες παραλλαγές.

Σταρ:

  • Αλεξάντρου Αντόνιουτς: Ο 32χρονος δεξιός εξτρέμ αποτελεί μία από τις «σημαίες» της Μιλσάμι, έχοντας καταγράψει 180 συμμετοχές, με 38 γκολ και 35 συμμετοχές. Ανήκει στην ομάδα από το 2014 και η χρηματιστηριακή του αξία φτάνει τις 370 χιλιάδες ευρώ.
  • Αλεξάντερ Ντεντόφ: Μετακόμισε στην Μιλσάμι το περασμένο καλοκαίρι, ως ελεύθερη μεταγραφή από την Σπεράντα. Ο 31χρονος αριστερός εξτρέμ την περυσινή σεζόν κατέγραψε 28 συμμετοχές, έχοντας πετύχει 7 γκολ και 3 ασίστ, σε όλες τις διοργανώσεις. Φέτος έχει ξεκινήσει βασικός στα τρία από τα τέσσερα παιχνίδια που έχει δώσει η ομάδα του, χωρίς να πετύχει κάποιο γκολ ή ασίστ.
  • Ράντου Γκινσάρι: Ο 29χρονος Μολδαβός αποκτήθηκε φέτος από την Μιλσάμι και ήδη έχει κερδίσει τον προπονητή του με τις εμφανίσεις του. Αγωνίζεται κυρίως πίσω από τον επιθετικό, ενώ μπορεί να ανταπεξέλθει εξίσου καλά στο αριστερό και στο δεξί άκρο της επίθεσης.

Μπόμπερ: Ο Ράντου Γκνισάρι. Ο έμπειρος μεσοεπιθετικός έχει ξεκινήσει ιδανικά τη σεζόν, μετρώντας 2 γκολ σε 4 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί.

 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα