Το απόγευμα που η Γερμανία θύμισε κάτι από την «7αρα»!

Το απόγευμα που η Γερμανία θύμισε κάτι από την «7αρα»!

Το απόγευμα που η Γερμανία θύμισε κάτι από την «7αρα»!
Ο Μιχάλης Τσαμπάς... πανηγύρισε λίγο παραπάνω την 4άρα της εκπληκτικής Γερμανίας και γράφει για το πάρτι του Γκόσενς που δεν «διάβασε» ο Σάντος!

Σε καμία από αυτές τις λίστες με τα φαβορί που κυκλοφορούσαν δεξιά και αριστερά μήνες/εβδομάδες/μέρες πριν από την έναρξη του Euro2020 δεν υπήρχε το όνομα της Γερμανίας. Έβρισκες Αγγλία, έβρισκες Πορτογαλία, έβρισκες Γαλλία, έβρισκες Ισπανία, μέχρι και Ολλανδία με Κροατία, αλλά από Γερμανία τίποτα.

Πιθανότατα η πιο «βαριά φανέλα» στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με 3 κατακτήσεις Euro, ισάριθμες φορές φιναλίστ και δύο παρουσίες στα ημιτελικά, δεν υπήρχε στην ζυγαριά με τις χώρες που φαντάζουν ότι συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να βαδίσουν όλο τον δρόμο, να φτάσουν στις 11 Ιουλίου στην... πηγή του Γουέμπλεϊ και να πιουν και νερό! Για πολλούς όχι άδικα απούσα από μια τέτοια συζήτηση.

Στην τελευταία μεγάλη διοργάνωση, το Μουντιάλ της Ρωσίας η Γερμανία απέτυχε με εκκωφαντικό τρόπο και φάνηκε πως έκλεισε ο κύκλος εκείνης της καταπληκτικής ομάδας που έφτασε στην κορυφή του κόσμου, το καλόκαιρι του 2014.

Έστω κι αν φυσικά παραμένουν οι συνδετικοί κρίκοι όπως ο Μίλερ, ο Νόιερ, ο Κρός, ο Χούμελς, ο Κίμιχ. Το ξεκίνημα στο Euro 2020 κόντρα την Γαλλία δεν ήταν καλό για την Γερμανία, καθώς ηττήθηκε με το αυτογκόλ του Χούμελς, χωρίς πάντως να καταθέσει τα όπλα (ειδικά με την εικόνα στο 2ο ημίχρονο) και χωρίς σίγουρα να παρουσιάσει την εικόνα που εντελώς λανθασμένα διάβασε ο Σάντος το απόγευμα του Σαββάτου στο Μόναχο.

Τα «πάντσερ» ισοπέδωσαν την Πορτογαλία, με το 4-2 να φαντάζει άκρως τιμητικό για τον Κριστιάνο και την παρέα του, καθώς από το 60' που ο «διαστημικός» Γκόσενς πέτυχε το 4ο γκολ, το πόδι... έφυγε από το γκάζι αφού υπάρχει και το επόμενο ματς «τελικός πρόκρισης» με την Ουγγαρία.

Πάντως οι γρήγορες και ταυτόχρονες αλλαγές του Λεβ, αποσύροντας από το γήπεδο τον MVP του αγώνα Γκόσενς (γκολ και συμμετοχή στα άλλα τρία) και τον Χούμελς... σηκώνουν κουβέντα. Λειτούργησαν ως μια φιάλη οξυγόνου για τους Ίβηρες ώστε να βρουν γρήγορα ένα γκολ που θεωρητικά τους κράτησε στο ματς έστω και με λιγοστές ελπίδες, ενώ από την άλλη πλην του δοκαριού του Γκορέτσκα η Γερμανία δεν ξαναβρήκε φάση. Τα «πάντσερ» ήξεραν καλά πως αυτό το ματς ήταν χωρίς αύριο.

Ο... εφιάλτης του 2018 ήταν «περισσότερο εδώ» από ποτέ.

Δεν υπήρχαν πολλές επιλογές. Χάνεις και γυρίζεις σπίτι, με ισοπαλία βγάζεις «χαρτί και μολύβι», νικάς και προχωράς. Φωνάζεις παρών. Αυτό έγινε με επιβλητικό τρόπο, καθώς υπήρχαν πολλά μεγάλα κομμάτια του αγώνα που η Γερμανία θύμισε την ομάδα που... σόκαρε τον πλανήτη στο ιστορικό 7-1 επί της Βραζιλίας στο «δακρυσμένο Μινεράο». Πίεση έξω από την περιοχή του αντιπάλου, κλέψιμο της μπάλας, ποδόσφαιρο κυριαρχίας, ευκαιρίες, γκολ.

Τι κι αν κόντρα στην ροή του αγώνα η Πορτογαλία βρήκε γκολ με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που... κάλπασε από την μια εστία στην άλλη.

Στο ποδόσφαιρο έχουμε δει τα πάντα, αλλά δεν θα μπορούσε να είναι τόσο άδικο ή η μπάλα τόσο πόρνη (το... κατά Όσιμ Ευαγγέλιο) ώστε να μην δώσει στους Γερμανούς αυτό που άξιζαν στην Arena του Μονάχου.

Ειδικά όταν από την άλλη πλευρά ο Φερνάντο Σάντος απαρνήθηκε «τις αρχές του». Ή τουλάχιστον έτσι φάνηκε με το σχήμα που παρουσίασε.

Υπερεκτίμησε το ρόστερ του;

Υποτίμησε την Γερμανία;

Διάβασε λάθος τον πρόσφατο αγώνα του αντιπάλου με τους Γάλλους;

Δεν είχε απαντήσεις στον τρόπο που οι παίκτες του Λεβ έπαιζαν απέναντι στους δικούς του;

Όλα μαζί; Ίσως. Μετά το φινάλε του αγώνα στις δηλώσεις του, ο πρώην τεχνικός της εθνικής Ελλάδος ανέλαβε την ευθύνη της βαριάς ήττας, προφανώς έχοντας καταλάβει πως όλα πήγαν λάθος, αλλά παράλληλα γνωρίζοντας καλά πως δεν μπορεί να... κλαίει και για πολλές μέρες πάνω από το χυμένο γάλα.

Η Πορτογαλία έχει ένα ακόμη μεγάλο εμπόδιο να ξεπεράσει προκειμένου ως πρωταθλήτρια Ευρώπης να μην μαζέψει νωρίς-νωρίς βαλίτσες. Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία περιμένει. Όχι χαλαρή. Όχι ανέμελη. Βρήκε κι αυτή τοίχο, γκέλαρε κόντρα στους Ούγγρους κι έμπλεξε.

Οπότε πάμε για «τιτανομαχία» με πιθανές μεγάλες απώλειες όσο αφορά την συνέχεια της διοργάνωσης.

Δεν ξέρω αν μετά την 4άρα στην Πορτογαλία η Γερμανία θα βρει...θέση στις λίστες των φαβορί. Το βέβαιο είναι ότι κανείς αντίπαλος στο εξής δεν θα την... διαβάσει τόσο λάθος όσο το σύνολο του Σάντος.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσαμπάς
Μιχάλης Τσαμπάς

Η πρώτη επαφή με τον.. χώρο έγινε στις «Παιδικές Φωνές» της Τετάρτης Δημοτικού σε ένα σχολείου του Αγρινίου. Ενα αθλητικό μονόστηλο και... όλος ο κόσμος δικός του. Από τότε κύλησαν... τόνοι κυβικά νερού στο αυλάκι αλλά το μυαλό πάντα εδώ γύρω τριγύριζε.

Για μια δεκαετία και κάτι μια μαγευτική περιήγηση στον κόσμο του χαρτιού και της εφημερίδας. Εφημερίδων για την ακρίβεια. Και μια και δύο και τρεις. Με μια τζούρα κι από ραδιόφωνο. Όμως η άλλοτε κραταιά και πλέον μια γλυκιά ανάμνηση «Αθλητική Ηχώ» έχει την δική της ξεχωριστή θέση στην καρδιά.

Κι από τον Ιούνιο του 2008 (βάλε κι ένα μήνα πριν τα δοκιμαστικά) το Gazzetta κυριαρχεί. Τα κτήρια αλλάζουν. Πότε Κατεχάκη, πότε Νέο Ηράκλειο και τώρα Αγία Παρασκευή. Η αγαπημένη όμως συνήθεια 15 ετών δεν αλλάζει ποτέ. Θέματα, τίτλοι, ειδήσεις, μεταγραφές, αποκλειστικότητες, συνεντεύξεις, αφιερώματα, μεγάλες διοργανώσεις. Όλα περνάνε μπροστά από τα μάτια και μεταφέρονται με αγάπη στην οθόνη. Συνεχίζεται...