Σουηδία – Σλοβακία 1-0: Δικαιοσύνη με μια έμπνευση! (vids)

Κώστας Ζάλιαρης
Οι Σουηδοί για να πάρουν τη νίκη που άξιζαν απέναντι στη Σλοβακία, χρειάζονταν μια στιγμή φαντασίας. Ο Ίσακ το σκέφτηκε, ο Κουάισον βοήθησε, ο Φόρσμπεργκ σκόραρε για το 1-0 με το οποίο οι Σκανδιναβοί ορέγονται τα νοκ-άουτ του Euro!

Οι Σουηδοί ήταν καλύτεροι και ήξεραν πως έπρεπε να δώσουν συνέχεια στο θετικό τους ξεκίνημα στο τουρνουά μετά την ισοπαλία με τους Ισπανούς.

Ήδη από το πρώτο ημίωρο είχαν περισσότερες επιτυχημένες μεταβιβάσεις απ' ότι είχαν σε όλο το ματς κόντρα στους «φούριας ρόχας», όμως, το πρώτο μέρος περιορίστηκε στην τακτική.

Όταν κάποια από τις δύο ομάδες πάτησε λίγο περισσότερο το γκάζι και είχε παίκτες που μπορούσαν να το πάρουν πάνω τους, έγινε η διαφορά. Ίσακ και Φόρσμπεργκ ξεχώρισαν για τους νικητές, με τον Κουάισον να κερδίζει το καθοριστικό πέναλτι λίγο μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χωρο!

Αξίζει να σημειωθεί πως το 88% των τερμάτων της Σουηδίας στην ιστορία της παρουσίας της στο Euro έχουν επιτευχθεί στο δεύτερο ημίχρονο κι αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό απ' όλες τις ομάδες με τουλάχιστον τρία τέρματα στην διοργάνωση!

Ο 5ος όμιλος:

1.Σουηδία 4 (2 ματς)

2.Σλοβακία 3 (2 ματς)

3.Ισπανία 1 (1 ματς)

4.Πολωνία 0 (1 ματς)

Αυτό θα πει υπομονή...

Τέτοιο παιχνίδι δεν είχαμε ξαναδεί μέχρι και αυτή τη στιγμή στο φετινό Euro. Χώροι... ούτε για πλάκα, απόλυτη πειθαρχία στην άμυνα, κλασσικές ευκαιρίες ούτε κατά διάνοια και δυο ομάδες που είχαν παρουσιαστεί με στόχο να μην υπάρξει ούτε δευτερόλεπτο απροσεξίας. Οι Σουηδοί με τον Φόρσμπεργκ να κάνει παρέα στους Μπεργκ και Ίσακ ή και τον Λάρσον μαζί ν' ανεβαίνει από δεξιά, αφήνοντας τους Έκνταλ και Όλσον στα χαφ, προσπάθησαν να φανούν τρομερά πιεστικοί στο πρώτο ημίωρο.

Με πρέσινγκ στις μπάλες από την άμυνα των Σλοβάκων προς τα χαφ, ανάγκασαν τους αντιπάλους τους να παίζουν παράλληλα δίχως να μπορούν ν' αναπτυχθούν σωστά. Κι αφού πέρασε περίπου μισή ώρα κάπως έτσι, η ομάδα του Τάρκοβιτς αποφάσισε να παίξει λίγο περισσότερο. Αλλά και πάλι, είτε θα ανέβαιναν από δεξιά οι Πέκαρικ και Κόσιελνικ, είτε από αριστερά οι Χούμποτσαν και Μακ. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα πρώτο πολύ καλό σουτ έγινε από λάθος στην άμυνα των Σκανδιναβών, με την μακρινή προσπάθεια του Χάμσικ στο 43' να φεύγει ψηλά...

Φόρσμπεργκ και ... εναέριες απειλές

Η Σουηδία διαμόρφωσε σκηνικό ίδιο με αυτό της έναρξης του αγώνα στο δεύτερο ημίχρονο. Με την μπάλα στο μισό γήπεδο του αντιπάλου, με τα στόπερ στο χώρο του κέντρου, αλλά με τους Ίσακ και Μπεργκ να μην καταφέρνουν να έχουν τις συνεργασίες που θα ήθελαν. Ο νεαρός επιθετικός είχε ένα καλό σουτ που κόντραρε στο 61', ενώ, ο άλλοτε επιθετικός του Παναθηναϊκού δεν φάνηκε. Ο Φόρσμπεργκ προσπάθησε να κουβαλήσει περισσότερο τη μπάλα και να παίξει με μέτωπο στην εστία, όμως οι χώροι ήταν ελάχιστοι...

Οι Σλοβάκοι το μοναδικό που είχαν κάνει ήταν ένα σουτ του Ντούντα που έφυγε αρκετά ψηλά στο 49' και από εκεί και πέρα το ματς ανήκε στους Σκανδιναβούς. Αφού χαμηλά δεν υπήρχε τρόπος, άρχισαν ν' απειλούν από αέρος, με τον Αουγκούστινσον στο 59' να βλέπει τον Ντουμπράβκα να πραγματοποιεί σπουδαία επέμβαση! Με τον ίδιο τρόπο οι Ντάνιελσον και Ίσακ απέτυχαν να βρουν δίχτυα...

Μια απροσδόκητη κίνηση και γκολ!

Ο Ίσακ δεν μπορούσε ν' αφήσει αυτό το ματς. Αφού παρέμεινε στον αγωνιστικό χώρο σε αντίθεση με τον Μάρκους Μπεργκ, έπρεπε να κάνει κάτι για να χαρίσει τη νίκη στη Σουηδία. Στο 71' ανάγκασε τον Ντουμπράβκα να του διώξει ένα πολύ καλό σουτ στην κλειστή γωνία και τελικά στο 75' από προσπάθεια του διεθνή επιθετικού της Σοσιεδάδ ήρθε το γκολ! Μια επαφή με την μπάλα στο κενό χώρο, ξεπέταγμα του Κουάισον που είχε περάσει με αλλαγή στο παιχνίδι, ανατροπή και πέναλτι!

Ο Φόρσμπεργκ από την άσπρη βούλα δεν έκανε λάθος και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0 των Σκανδιναβών! Όπως το είχε αναφέρει και ο ομοσπονδιακός προπονητής της ομάδας, Άντερσον, έπρεπε ν' αλλάξει ο εκτελεστής των πέναλτι μετά το χαμένο του Λάρσον στην προετοιμασία ενόψει Euro κι αυτό έγινε. Ο Ίσακ στο 82' κράτησε πολύ περισσότερο τη μπάλα απ' όσο θα έπρεπε φεύγοντας στην αντεπίθεση και οι Σουηδοί έφτασαν στους 4 βαθμούς με αυτή την πολύ σημαντική νίκη!

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Σουηδία: Όλσεν, Λούστιγκ, Λίντελοφ, Αγκούστινσον (88' Μπένγκτσον), Σ.Λάρσον, Έκνταλ (87' Σβένσον), Μπεργκ (63' Κουάισον), Φόρσμπεργκ (90' + 3' Κραφτ), Ίσακ, Όλσον (63' Κλάεσον), Ντάνιελσον

Σλοβακία: Ντουμπράβκα, Πέκαρικ (64' Χαρασλίν), Σάτκα, Ντούντα, Χροσόφσκι (84' Ντούρις), Σκρίνιαρ, Χούμποτσαν (84' Χάνγκο), Χάμσικ (79' Μπένες), Κούτσκα, Μακ (76' Βάις), Κόσελνικ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EURO Τελευταία Νέα