Το ιταλικό... μπούλινγκ, o Mπαρέλα και ο τέλειος Ζορζίνιο!

Το ιταλικό... μπούλινγκ, o Mπαρέλα και ο τέλειος Ζορζίνιο!

Το ιταλικό... μπούλινγκ, o Mπαρέλα και ο τέλειος Ζορζίνιο!
Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout γράφει για το καταπληκτικό ιταλικό pressing, την κίνηση που άνοιξε τον δρόμο της νίκης και την σπουδαία εμφάνιση του Ζορζίνιο!

H νύχτα που το κατενάτσιο πέθανε στην μήτρα που το γέννησε. Αυτός θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ο τίτλος του κειμένου για την υπέροχη Ιταλία και το 3-0 της πρεμιέρας του Euro κόντρα στην Τουρκία. Όταν το σύνολο του Ρομπέρτο Μαντσίνι παρουσιάζει αρχές στο παιχνίδι του(εδώ και καιρό) που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν το κλασσικό ιταλικό στιλ ποδοσφαίρου, όταν μετά το 2-0, συνεχίζει να πιέζει ψηλά και να ψάχνει και τρίτο τέρμα, τότε η δουλειά του 57χρονου τεχνικού να... μεταλλάξει την Σκουάντρα Ατζούρα, έχει γίνει με τον καλύτερο τρόπο. Build up μόνο με κοντινές πάσες, ασφυκτική πίεση, συνδυαστικό παιχνίδι και υπομονή στο επιθετικό τρίτο, ελάχιστα γεμίσματα. Μία πολύ όμορφη Ιταλία!

Με την βοήθεια της κορυφαίας πλατφόρμα ανάλυσης ποδοσφαίρου, Wyscout, θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε κάποια από τα σημαντικά στοιχεία της χθεσινής αναμέτρησης τόσο σε ομαδικό όσο και ατομικό επίπεδο.

Άμεση επανάκτηση, 23 ψηλά στο γήπεδο, απίθανο ποδοσφαιρικό... μπούλινγκ!

Ο Μαντσίνι παρουσίασε μια Ιταλία που πίεζε ασφυκτικά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου. Η Τουρκία ήταν καλά διαβασμένη στην επιλογή του Μαντσίνι να πιέζει έξω από την περιοχή με 3 παίκτες κοντά στην μπάλα και 2 υποστηρικτικά από πίσω και για αυτό τον λόγο στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα προτίμησε τις μακρινές μεταβιβάσεις στο build up, για να γλιτώσει αυτό ακριβώς που έπαθε στο τρίτο γκολ. Ένα λάθος στο αμυντικό τρίτο που θα έδινε στην Ιταλία την δυνατότητα να απειλήσει με λίγες επαφές.

Η πίεση της Ιταλίας στο 3-0

Η πίεση των Ιταλών σε high block που έφερε το λάθος για το 3-0 του Ινσίνιε

Σε εκείνο που δεν είχαν απάντηση οι Τούρκοι, ήταν στο... μπούλινγκ που έκαναν οι Ιταλοί στην άμεση επανάκτηση της μπάλας. Όταν οι γηπεδούχοι έχαναν την μπάλα σε φάση επίθεσης, αμέσως έπεφταν πάνω στην μπάλα τρεις και τέσσερις παίκτες, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στον αντίπαλο.

Η πίεση των Ιταλών

Η Ιταλία έχει χάσει την μπάλα σε μια φάση στο 6᾽ και πιέζει για την άμεση επανάκτηση της. Τρεις εναντίον ενός, σκηνή που ήταν ο κανόνας στο υπόλοιπο διάστημα του αγώνα.

Για να καταλάβει κανείς το πόσο αποτελεσματική ήταν η πίεση των Ιταλών, αξίζει να αναφέρουμε το εξής: Η Σκουάντρα Ατζούρα επανέκτησε την κατοχή 23 φορές ψηλά στο γήπεδο όταν οι Τούρκοι το έκαναν μόλις 5. Στα παιχνίδια με Τσεχία, Βουλγαρία, Βοσνία, Πολωνία ο αντίστοιχος αριθμός σε κανένα ματς δεν ξεπέρασε το 15. Με το αδύναμο Σαν Μαρίνο και την Λιθουανία ήταν στο 31 και η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν είναι ομάδα αυτής της δυναμικότητας. Κάτι που μας δείχνει το πόσο καλά λειτούργησαν οι Ιταλοί σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού.

Recoveries

Oι επανακτήσεις της Ιταλίας κόντρα στην Τουρκία

Η οξυδέρκεια του Μπαρέλα, η αναγνώριση της αδύναμης πλευράς και ο Μπεράρντι

Στο πρώτο ημίχρονο η Ιταλία δεν κατάφερε, παρά την μεγάλη κατοχή μπάλας που είχε, να φτιάξει μεγάλες ευκαιρίες. Ο δείκτης xGoals έμεινε χαμηλά στο 0.53! Οι Τούρκοι περίμεναν στα δύο τρίτα του γηπέδου, έκλειναν άριστα τους χώρους και δεν επέτρεπαν στον αντίπαλο να διασπάσει την γραμμή της άμυνας. Με την έναρξη της επανάληψης οι φιλοξενούμενοι έχασαν την ισορροπία τους στην μεσαία γραμμή και η οξυδέρκεια του Μπαρέλα άνοιξε τον δρόμο της νίκης.

Η φάση του 1-0

Όπως βλέπουμε στο στιγμιότυπο, η Τουρκία έχει ξεκάθαρη αποσύνδεση ανάμεσα στην αμυντική και την μεσαία γραμμή. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλο κενό ανάμεσα στις γραμμές. Ο Λοκατέλι, θα πασάσει στον Μπαρέλα που βρίσκεται εκεί που πρέπει και όλα μετά θα πάρουν τον δρόμο τους. Η Ιταλία ως ομάδα θα αναγνωρίσει γρήγορα την αδύναμη πλευρά, η μπάλα από αριστερά(Σπινατσόλα) θα φτάσει μέσω του Μπαρέλα στον Μπεράρντι και ο εξτρέμ της Σασουόλο σε κατάσταση 1vs1, θα περάσει τον προσωπικό του αντίπαλο και με την σέντρα του θα προκαλέσει το άνοιγμα του σκορ.

Ο Ζορζίνιο έκανε τα πάντα σε υψηλό επίπεδο!

Από κει και πέρα, πρέπει να γίνει ξεχωριστή αναφορά στον κορυφαίο παίκτη του γηπέδου. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Ζορζίνιο. Ο κεντρικός μέσος της Τσέλσι ήταν εξαιρετικός σε φάση άμυνας και σε φάση επίθεσης. Έκανε τα πάντα και τα έκανε σε υψηλό επίπεδο.

*Τελείωσε το ματς με 85 επιτυχημένες στις 100 ενέργειες.

*Είχε 32/33 πάσες που πήγαν την μπάλα μπροστά, συνολικά 77/80!

*18/18 περάσματα της μπάλας στο επιθετικό τρίτο

*Ήταν ο πρώτος παίκτης της ομάδας του σε επανακτήσεις της μπάλας, με 15 ενώ είχε και 3 κοψίματα!

Οι πάσες του Ζορζίνιο

Οι πάσες του Ζορζίνιο που πήγαν μπροστά την μπάλα για την Ιταλία

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.